przepis cytuję za Y. Ottolenghi z moimi drobnymi zmianami / Od dawna planowałam upieczenie ciasta z semoliny, jednak zawsze główną przeszkodą był ... brak semoliny. Postanowiłam tym razem po prostu użyć kaszy manny i efekt okazał się doskonały. Ciasto jest niezwykle aromatyczne i cudownie wilgotne - długo utrzymuje świeżość i z każdym dniem staje się smaczniejsze. Ogromnym plusem jest sam sposób przygotowania(...)pomarńczowej z Lidla) 4 średnie jajka otarta skórka z 1 pomarańczy 70 g drobnego cukru do wypieków 70 g wiórków kokosowych 90 g mąki pszennej 180 g semoliny (zastąpiłam kaszą manną) 2 łyżki zmielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na syrop: 200 g drobnego cukru do wypieków 140 ml wody 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy Do podania
KUCHARNIASKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (może być zwykła) 1,5 kg jabłek 3/4 szklanki cukru (jeśli jabłka są bardzo kwaśne, zwiększmy ilość cukru do 1 szklanki) 1 szklanka kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon 180 g masła (schłodzone, najlepiej w zamrażarce) PRZYGOTOWANIE Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia i mieszamy. Całość dzielimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwykorzystania ich do babki. Jest ona delikatna, lekko wilgotna, a charakteru dodaje jej żurawina. Babka bananowa z żurawiną SKŁADNIKI: 100 g masła 130 g mąki pszennej 130 g kaszy manny 2 jajka 100 g cukru 4 dojrzałe banany 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do wysmarowania foremki 2 łyżki bułki tartej 100 g żurawiny suszonej PRZYGOTOWANIE: Masło ucieramy(...)cukrem, wbijamy jajka i dalej mieszamy. Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy dokładnie widelcem. Mąkę mieszamy z kaszą maną, proszkiem do pieczenia i dodajemy do masła. Na koniec dodajemy rozgniecione banany, połowę żurawiny i mieszamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Przygotowane ciasto przekładamy do foremki i z wierzchu posypujemy resztą żurawiny. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkichociażby kukurydza. Wszystko zależy jedynie od Naszego smaku i wyobraźni. Klopsiki z ogórkiem gotowane na parze SKŁADNIKI: 400 g mięsa mielonego 3 ogórki konserwowe 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 1 cebula sól pieprz Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego ogórki i cebulę. Następnie wbijamy jajko(...)dodajemy kaszę manną. Całość doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Formujemy małe klopsiki i gotujemy je na parze ok 15 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiposypany prażonymi migdałami. Smak całości bez zastrzeżeń, delikatna zupa i chrupiące migdały, które świetnie ją uzupełniały. Jako danie główne dostałyśmy polędwiczkę wieprzową w sosie grzybowym podaną z kaszą gryczaną i kapustą zasmażaną. Dania tego jeszcze podobno nie ma w karcie, załapałyśmy się zupełnie przypadkiem na testowanie nowego urządzenia do gotowania metodą Sous vide - czyli w niskich temperaturach. Dzięki(...)zachować witaminy i naturalne soki. Podczas gotowania nie jest uszkadzana naturalna struktura jedzenia. Danie prezentowało się na talerzu naprawdę pięknie, jednak jego smak już nas tak nie zachwycił. Kasza była odrobinę rozgotowana i przez to bez smaku, kapusta za to przesolona, a mięso nie miało wyrazistego smaku, co prawda zdawało się być delikatne aczkolwiek lekko gumiaste. Żadna
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkismakują dosłownie jak sernik. Serniczki żurawinowe z patelni SKŁADNIKI: 200 g twarogu chudego 2 duże łyżki serka homogenizowanego naturalnego chudego 1 jajko 4 łyżki mąki 1 łyżka kaszy manny 2 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki suszonej żurawiny cukier puder do posypania opcjonalnie 2 łyżki oleju do smażenia Twaróg mieszamy z serkiem homogenizowanym(...)dokładnie rozgniatamy. Do sera wbijamy jajko, dodajemy połowę mąki, kasze manną, cukier i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Żurawinę siekamy drobno i dodajemy do masy serowej. Z masy serowej formujemy małe kulki, które obtaczamy w pozostałej mące i delikatnie spłaszczamy tworząc placuszki. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu(lub ewentualnie niewielkiej ilości oleju), aż się przyrumienią
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisię przekonajcie, że to możliwe. U mnie w domu z pewnością zagości jeszcze nie jeden raz ... Sypana szarlotka z brzoskwiniami SKŁADNIKI : 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka kaszy manny 3/4 szklanki cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 1 1/4 kg jabłek 1/4 kg brzoskwiń 150 g masła cynamon cukier puder do dekoracji(...)PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy suche składniki - mąkę, kaszę mannę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy. Dzielimy na trzy równe porcję. Jabłka z brzoskwiniami obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn na dużych oczkach. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, wsypujemy pierwszą część suchych składników następnie połowę starych owoców i drugą część suchych składników, ponownie owoce które
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKarp nadziewany z pieczarkami. Składniki : Farsz : 20 dkg filetów rybnych 15 dkg pieczarek świeżych włoszczyzna 2 średnie cebule 4 łyżki kaszy manny 1 jajko 2 łyżki masła ziele angielskie sól przyprawa ziołowa pieprz czarny Karp : 1 karp ( około 1,5 kg ) 3 łyżki żelatyny folia aluminiowa Sposób wykonania : Farsz : Włoszczyznę obrać,opłukać,zalać około 2 litrami zimnej wody.Następnie dodać(...)Pieczarki opłukać,kilka pokroić w grube plastry,a resztę drobno posiekać. cebulę obrać,drobno posiekać,podsmażyć na maśle wraz z pieczarkami. wymieszać z ugotowanymi zmielonymi filetami rybnymi. dodać jajko,kaszę sól i pieprz,wymieszać. Karp : karpia sprawić,opłukać i pokroić w dzwonka.dzwonki karpia napełnić farszem,pozszywań końce dzwonka. Rybę złożyć w całość,zawinąć ciasno w folię aluminiową,nakłuć
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1,5 kg ciasta francuskiego 1 kg średnich jabłek cukier cynamon kasza manna 1 całe jajko do smarowania cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : Ciasto francuskie rozwałkować w kształcie prostokąta na grubość 3-4 mm. Pokroić na kwadraty o bokach 13 cm. Na każdy środek kwadratu wsypać po łyżeczce kaszy manny. Jabłka umyć,obrać ze skórki, przekroić na połówki
Przepisy i porady kulinarnepieczenia Masa jabłkowa : 1,5 kg słodkich jabłek 2 budynie śmietankowe Pianka truskawkowa : 8 białek 1/2 szklanka cukru pudru 2 kisiele truskawkowe szczypta soli Przygotuj również : kasza manna cukier puder Sposób wykonania : Ze składników przeznaczonych na ciasto, zagniatamy kruche ciasto. 1/3 ciasta kruchego wkładamy do lodówki, aby nam stwardniało. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na blat i wykładamy(...)ubitej piany wsypujemy cukier puder, jeszcze chwilę ubijamy, a następnie dodajemy kisiel i dokładnie mieszamy, aby się wymieszały wszystkie składniki. Przestudzone jabłka wylewamy na rozwałkowany kruchy blat posypany trochę kaszą manną (aby nie zrobił nam się zakalec), równo rozsmarowujemy. Następnie wylewamy ubitą pianę z kisielem i także równo rozsmarowujemy. Na pianę ścieramy na tarce o grubych oczkach kruche ciasto, które
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1,5 kg sera mielonego 50 dkg cukru pudru 25 dkg masła 18 jajek 1,5 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 3 łyżki kaszy manny otarta skórka z 1 cytryny cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : Jeśli nie mamy sera mielonego tylko w kostce, należy go zemleć przez maszynkę o drobnych oczkach 3 razy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka(...)miękkie masło i cukier puder utrzeć na puszystą masę. Następnie do masy dodawać po łyżce zmielony ser, ciągle mieszając. Teraz dodajemy kaszę mannę ,otartą skórkę z cytryny i budyń, dokładnie wszystko razem mieszamy. Z białek ubić pianę. Dodawać do masy serowej, po łyżce delikatnie mieszając. Gotową masę wylać na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 C około
Przepisy i porady kulinarnepomiędzy poszczególnymi warstwami. Szarlotkę można przygotować w tortownicy o średnicy 21-23cm (ja przygotowałam w tej mniejszej). Szarlotka sypana Składniki: 1 szklanka (160g) mąki pszennej 1 szklanka (170g) kaszy manny 1/2 szklanki (u mnie 80g kryształu i 20g cukru z wanilią) cukru 1 i 1/2 łyżeczki (6g) proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu (lub do smaku) około(...)mocno schłodzić, najlepiej schować na kilka godzin do zamrażarki - tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz, boki formy wysmarować masłem - składniki suche odmierzyć, przesianą mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia dobrze wymieszać ze sobą, podzielić na trzy mniej więcej równe części - jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na grubych oczkach tarki, nie ugniatać
Smakołyki Bereniki