kasztanów - 200 g serc karczochów - oliwa z oliwek( na przykład ta ) (około 50 ml) - olej z orzechów włoskich( na przykład ten ) (około 20 ml) - olej z pestek dyni ( na przykład ten ) (około 20 ml) - 0,5 szklanki tartego parmezanu KASZTANY DOKŁADNIE UMYJ , zalej gorącą wodą i gotuj około 15 na dość dużym ogniu.Po tym czasie odcedź, ostudź i od góry(...)najlepiej będzie jeśli poczekasz chwilę, wtedy będziesz miała pewność, nie konstrukcja się nie rozsypie. NA JEDNĄ CZĘŚĆ POŁÓŻ KASZTANY , na drugą grillowane karczochy. Kasztany dopraw olejem z pesten dyni , a karczochy olejem z orzechów włoskich . Dzięki olejom można było zredukować ilość parmezanu w risotto, a wszystkie oleje, których użyłam charakteryzują się działaniami prozdrowotnymi. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa LoliSkładniki marchewka, 500g płatki owsiane, 200g maka pszenna, 160g orzeszki ziemne niesolone, 100g pestki dyni, 50g pestki słonecznika, 100g sezam, 50g rodzynki, 50g żurawina suszona, 50g miód płynny, 200ml jajka, 4 szt olej, 200ml Przygotowanie Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. W dużej misce mieszamy mąkę, płatki, startą marchewkę, orzeszki ziemne, sezam, pestki dyni i słonecznika oraz rodzynki i żurawinę
Gotowanie moimi oczamiSkładniki mąka pszenna, 3 szkl drożdże instant, 3 opak (21g) cukier puder, 3/4 szkl sól, szczypta masło, 125g mleko, 1/3 szkl żółtka jajka, 3 szt puree z dyni, 1/2 szkl cukier waniliowy, 1 małe opak Dodatkowo cukier, 4-5 łyżek cynamon, 1 łyżka (opcjonalnie) białko jajka, 1 szt Przygotowanie Masło roztapiamy i studzimy. W dużej misce mieszamy mąkę, drożdże, sól(...)cukier puder i cukier waniliowy. Osobno mieszamy jajka, mleko i puree z dyni, dodajemy do mąki. Wyrabiamy krótko ciasto i dolewamy wystudzone masło. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Będzie się trochę lepiło, ale nie ma potrzeby dosypywania mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie, krótko wyrabiamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem. Przykrywamy
Gotowanie moimi oczamidobra :) Składniki: 3/4 puszki groszku, ok. 7 cm kawałek pora, 6 szt patyczków szynkowych Tradycyjne Jadło , 5 jajek, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, 2 łyżki pestek dyni Naturalnie Zdrowe , kilka ziarnek czerwonego pieprzu. Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy odsączony groszek z puszki. Por kroimy na 4 części wzdłuż i siekamy(...)Patyczki szynkowe kroimy w plasterki. Dodajemy majonez, musztardę, sól i pieprz. Mieszamy. Na suchej patelni podprażamy pestki dyni i posypujemy nimi sałatkę. Wykańczamy dekorację kuleczkami czerwonego pieprzu
Aga w kuchnisezonie jesiennym nie może u mnie zabraknąć różnego rodzaju potraw z dynią. Szczególnie uwielbiam jej dodatek w sernikach. W poniższym przepisie smak dyni wspaniale komponuje się z aksamitnym śmietankowym nadzieniem dodatkowo podkreślonym skórką pomarańczową. Całość w połączeniu z kakaowo-korzennym spodem tworzy idealny deser na coraz dłuższe jesienne wieczory
Milion Smakówwybór padł na mufinki..bardzo proste i szybkie do zrobienia.Przepis pochodzi z nowej książki Anny Starmach Pyszne na słodko. 350 g mąki 150 g cukru 350 g purre z dyni 70 g roztopionego masła 70 ml maślanki 2 jajka garść rodzynek garść orzechów włoskich [ włoskich i piniowych ] 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego cynamon [ 1 łyżeczka] Polewa(...)śmietany kremówki 1 łyżeczka soku z cytryny Piekarnika nagrzać do temperatury 190 stopni.Przesianą mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i cynamonem.Purre z dyni wymieszać z masłem, maślanką i jajkami.Składniki suche wymieszać z mokrymi .Do powstałej masy dodać posiekane orzechy rodzynki.Ciasto nałożyć do foremki na mufinki .Wstawić do piekarnika na mniej więcej
Moje domowe kucharzeniePodałam na stół zdrowy omlet w dyniowych barwach z cynamonem, kawałkami jabłuszka i soczystą mandarynką. Każdy kęs poprawiał nastrój. Spróbujcie i Wy, zapraszam. Składniki: 4 łyżki piure z dyni 3 1/2 łyżki mąki ryżowej 2 jajka klasy M szczypta sody 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 1 małe jabłko 1 słodka mandarynka odrobina oleju (patelnię smarujemy cienką warstwą oleju(...)białka, które następnie ubijamy. Ja robię do ręcznie, piana z białek nie musi być sztywna, ale powinna być biała i puszysta. W drugiej miseczce mieszamy żółtka z piure z dyni i łyżeczką miodu. Po czym dodajemy cynamon i szczyptę sody, znów mieszamy. Następnie dosypujemy mąkę ryżową i dokładnie mieszamy składniki. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do masy dyniowej
Słodkie okruszkiciacha lubimy najbardziej, a ponieważ dawno nie piekłam żadnych ciastek, te znikały w zawrotnym tempie. Ciasteczka wyszły kruchutkie, maślane i lekko chrupiące, po prostu przepyszne. Gdy mamy podprażone pestki dyni ich przygotowanie zajmie nam dosłownie chwilę... Z podanych składników wyszło mi 21 ciastek. Piekłam je już dwa razy i za każdym razem ilość była identyczna... Przepis znaleziony tutaj Składniki(...)310g mąki orkiszowej typ750 - 160g zimnego masła - 40g smalcu - 80g ksylitolu lub drobnego cukru trzcinowego - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 80g pokruszonych,* podprażonych wcześniej na suchej patelni pestek dyni - 3 łyżki syropu z agawy, z palmy kokosowej lub klonowego, itp. - 1 płaska łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (nie trzeba) * włożyłam pestki do worka i potraktowałam
Smaczne Zdrowenutką imbiru. Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1,2 l wrzątku 1 łyżeczka klarowanego masła 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 800 g miąższu dyni piżmowej 150 g sera koziego podpuszczkowego imbir mielony 2 łyżeczki koperku 1 szkl drobnego makaronu (np zacierki) sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Warzywa ścieramy na tarce(...)zalewamy gorącą wodą, dodajemy sól, liść laurowy i ziele angielskie. Całość gotujemy około 20 min, kilka minut przed końcem wrzucamy makaron i gotujemy dalej, od czasu do czasu mieszając. Dynię obieramy, usuwamy miąższ i razem z serem kozim ścieramy na drobne wiórki (najmniejsze oczka na tarce). Dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości makaronu. Całość doprawiamy solą, pieprzem i suszonym
R'n'G Kitchenopłaca się zainwestować na wiele lat, a nie wymieniać patelnie jak rękawiczki. Tak jak my to wcześniej robiłyśmy. A teraz co Moni wykombinowała na takiej patelni... Risotto z dynią, boczniakiem, cukinią, papryką z chilli i do tego pstrąg z lekkim sosem pomidorowym Długo myślałam, co by tu ugotować... Poszłam na rynek po produkty i jakoś samo przyszło. Jak już(...)testować produkt, to na całego! Składniki: 1 szklanka ryżu arborio cukinia boczniaki papryka kawałek dyni 1 chilli 2 szalotki 3 ząbki czosnku 1 szklanka szampana około 600 ml bulion warzywny 5 łyżek sera - parmezanu/ grana padano/ lub innego Pstrąg z sosem: pstrąg 2 pomidory bazylia cytryna Przygotowanie: Na patelni wlać oliwę i zeszklić cebulę, po chwili dodać pokrojony czosnek pokrojony
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoziemniaków 0,5 szklanki posiekanych pestek dyni 3 łyżki mąki 3-4 łyżki gęstej śmietany 1 jajko 20 dag resztek wędlin pieczonego mięsa lub drobiu po 1 łyżce masła i oleju sól pieprz. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i obrać. Wędlinę przepuścić przez maszynkę, a pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Wymieszać z masłem, następnie połączyć z ziemniakami, jajkiem
Gotowanie jest łatwezrobiłam :) żytnie pierogi z nadzieniem ziemniaki curry, z mleczkiem kokosowym cukiniowe gofry z burakiem smażonym w miodzie z tymiankiem pieczone kotlety z tofu, fasoli i dyni z masłem orzechowym pieczone kotlety fasola-dynia z suszonymi pomidorami i słonecznikiem, sos (chyba czosnkowy) jaglane kluski marchewkowe z serem feta
More food, love and dreamsMUFFINKI KOKOSOWO-SZPINAKOWE , z małą kombinacją co do składników. Wyszło to kombinowanie jednak całkiem smacznie, więc mogę Wam polecić do spróbowania. Piekłam wczoraj buraki, a potem dynię i chciałam przy okazji wrzucić jakieś szybkie ciasto do pieca, najlepiej muffinki bo najprostsze i dobrze się je. Wykorzystałam jednego upieczonego buraka i 40 minut później wyciągałam z pieca buraczane ciacha(...)wyjątkowo nie umiałam zjeść więcej, niż 2 na raz, są bardzo sycące. No więc mam nadzieję, że smacznego i do zobaczenia! W następnym wpisie zupa-krem z pieczonej dyni i surowej papryki, taka w 10 minut
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEokoło 12 sztuk 40 dkg miąższu z dyni ( bez skórki ) 4 średniej wielkości ziemniaki 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka szczypta kurkumy pieprz sól olej do smażenia Sposób wykonania : O brane i umyte ziemniaki i dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do startych warzyw dodaj jajka, mąkę kukurydzianą , szczyptę kurkumy, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na patelni
Przepisy i porady kulinarnemiałam pojęcia, jak będą smakować, więc dodałam ziemniaki, by choć trochę nawiązać do znanego smaku placków ziemniaczanych. Wyszły - nieskromnie pisząc - genialnie. Składniki : 2 duże ziemniaki batat patison 300 g dyni bez skóry cebula 5 łyżek mąki (dodawane stopniowo) 3 jajka 4 spore liście natki pietruszki łyżeczka soli pieprz olej do smażenia Warzywa zetrzeć na tarkach: ziemniaki i patison na bardzo(...)drobnej z zadziorami (klasyczna do placków ziemniaczanych), batat i dynię na tarce o grubszych oczkach. Do warzyw dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz rozdrobnioną natkę pietruszki. Wbić do masy jajka, dodać przyprawy i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać. Resztę mąki dodawać z czasem, bo warzywa będą puszczać sok, który trzeba będzie zagęścić. Włączyć okap nad kuchnią. Placki smażyć na dobrze rozgrzanym
Weekendy w domu i ogrodzie