masła 2 łyżki miodu 50 g białej czekolady 0,5 szkl żurawiny suszonej 0,5 szkl orzechów nerkowca 0,5 szkl orzechów włoskich 0,5 szkl pestek dyni Przygotowanie: Orzechy nerkowca i włoskie drobno posiekać nożem. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki. Na suchej patelni razem podprażyć orzechy nerkowca, włoskie i pestki dyni. Przesypać na talerz i na tej samej patelni
Ala piecze i gotujeKończą się Wam pomysły na wykorzystanie dyni? Zupa, ciasto, curry, ... Mi też zaczęły się kończyć i w poszukiwaniu inspiracji trafiłam na przepis na kotlety jajeczne z dynią na blogu kwestiasmaku.com. Okazało się to strzałem w dziesiątkę bo kotleciki nie dość, że pyszne to jeszcze proste do przygotowania. W towarzystwie ulubionej sałatki na pewno zadowolą każdego smakosza
Milion SmakówDynia nadal króluje, nie zapomninajcie jednak o pestkach dynii. Pasta kanapkowa z twarożku i pestek dynii jest pyszna. Walory smakowe to nie wszystko, pestki dynii to całe bogactwo witamin i soli mineralnych. Dzięki wysokiej wartości odżywczej wpływają na układ krążenia, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, a także pobudzają przemianę materii i wspomagają odporność. Te małe ziarenka, ze względu(...)pestek dynii 200 g białego serka np. Almette 2-3 łyżki oleju z pestek dynii sól, pieprz 1/4 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka mleka/jogurtu Wykonanie: pestki dyni podprażyć na patelni bez tłuszczu. Odstawić do przestudzenia podprażone pestki dynii zmielić w uniwersalnym rozdrabniaczu (można w młynku do kawy) zmielone pestki wymieszać z serkiem, przyprawami i gdyby pasta była
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!najlepiej. Po pesto z rukoli to będzie drugie nasze ulubione. składniki: 10 średnich liści jarmużu ( ok 100 g bez twardych części) 1 łyżka ziaren słonecznika 2 łyżki pestek z dyni 2-3 łyżki drobno startego sera pecorino ok 15 łyżek oleju rzepakowego 10 łyżek oleju sezamowego sól,pieprz 1 mały ząbek czosnku 400 g makaronu tagliatelle Malma Liście jarmużu dokładnie(...)umyć i osączyć. Usunąć twarde części i podzielić na małe kawałki. Rozdrobniony jarmuż przełożyć do rozdrabniacza. Dodać pestki słonecznika i dyni, ziarna można wcześniej uprażyć na suchej patelni. Dodać także olej rzepakowy i sezamowy. Zmiksować aż składniki uzyskają konsystencję papki. Następnie dodać czosnek oraz drobno starty ser. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Na koniec ewentualnie doprawić do smaku solą
Monia miesza i gotujewprost idealny jako dodatek do sałatki, zupy. Bardzo zdrowa pyszność! Składniki na 5 tacek dehydratora: 750 g siemienia lnianego, 1 szklanka suszonych wodorostów (wakame + dulse), 1 szklanka pestek dyni, 1 szklanka suszonych pomidorów, 1/2 główki czosnku, 1 cebula, 1 mała cukinia, sól i pieprz - ilość wedle uznania. Wykonanie: Siemię lniane moczymy w wodzie przez całą noc. Rano odcedzamy wodę(...)przepłukujemy. Tę samą czynność wykonujemy wieczorem. Tego wieczora namaczamy na noc pestki dyni i wodorosty. Rano wszystko przepłukujemy kilkakrotnie wodą. Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera o dużej mocy i blendujemy (nie musi być bardzo dokładnie). Masę nakładamy na tacki dehydratora wyłożone papierem do pieczenia. Dokładnie rozprowadzamy formując placek o grubości 3 mm. Suszymy w temperaturze 42 stopni przez
Jeść, by żyć w zdrowiuSkładniki na spód ciasteczka typy Digestive, 200g masło, 90g cynamon, 1/2 łyżeczki imbir mielony, 1/2 łyżeczki Składniki na masę serową twaróg sernikowy, 1 kg puree z dyni, 500g jajka, 4 szt budyń śmietankowy, 1 opak cukier, 170g Składniki na polewę śmietana kwaśna 18%, 250g miód płynny, 2 łyżki Przygotowanie Ciasteczka rozkruszamy blenderem na piasek. Masło roztapiamy i jeszcze gorące dodajemy(...)dodajemy cynamon i imbir. Dno tortownicy (26cm) wykładamy papierem, a następnie zaciskamy obręcz. Masę ciasteczkową wykładamy równomiernie na dno, mocno ugniatamy. Wkładamy do lodówki. Twaróg miksujemy z puree z dyni na jednolitą masę. Dodajemy jajka, budyń i cukier. Miksujemy tylko do połączenia składników, żeby nie napowietrzyć masy. Wlewamy masę do tortownicy. Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180st. Śmietanę mieszamy
Gotowanie moimi oczamikawałek imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu sól i świeżo zmielony pieprz do dekoracji: uprażone na suchej patelni pestki dyni i słonecznika, świeża kolendra, grzanki Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno posiekaj, imbir obierz i zetrzyj(...)mieszając. Zalej bulionem, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez około 40 minut. Gdy zupa będzie miała idealną konsystencje – wyłóż na talerze. Udekoruj uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i słonecznika oraz świeżą kolendrą. Smacznego
Moja pasja smakuPolecam ciasto z dyni przekładane kremem ..Jest niezłym ciastem ale jadałam lepsze.. Polecam dla ewentualnej odmiany lub osób posiadających jak ja taaaaaaaaaaaaką dynię 🙂 .. Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g brązowego cukru 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody spora szczypta soli 4 ubite jajka
Ugotujmy Cośzielonej soczewicy Hummus Pasta z bobu z czosnkiem i czarnuszką Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pesto z pieczonej dyni Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Pasta z awokado Składniki: 1/2 małego, dojrzałego awokado 1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki
Moja smaczna kuchniasobie dosłodzić to polecam domowy dżem, syrop z agawy, czy syrop klonowy. Ich kolor jest tak pozytywny, że nie da się przejść wobec nich obojętnie:). Dla kogo: dla fanów dyni dla placuszkomaniaków dla dzieci Składniki: 200g puree z dyni 50g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej cukier puder
Mania Wypiekaniałyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu po dużej szczypcie gałki muszkatołowej i kardamonu szczypta soli 1/4 szkl oleju 2 jajka 1 szkl puree z dyni ponadto: cukier puder powidła śliwkowe "Sypkie" składniki, tzn mąkę, proszek, sodę i przyprawy wymieszać w misce. Masło utrzeć z cukrem dodając jajka, olej i dynię. Następnie wsypać mąkę z dodatkami
6niebomacie pomysłów na dania z tego optymistycznie pomarańczowego warzywa? Nic straconego - wybierzcie się na warsztaty kulinarne do Restauracji BOSKO! Artykuł 29 PAŹDZIERNIKA – DYNIA: WARSZTATY KULINARNE DLA DOROSŁYCH – PRZEMYŚL pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEidealna propozycja na chłodne jesienne dni, świetna w smaku, mocno rozgrzewająca, sycąca, pożywna i zdrowa, a przy tym w słoneczno-pomarańczowym poprawiającym nastrój kolorze. :) Składniki - 2,5 kg dyni - 1 duża cebula - 1 duży ziemniak - 1 marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - kawałek świeżego imbiru ( ok. 1 cm ) - 100 gram serka topionego kremowego - 3 litry bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego(...)mięsnego - sól, pieprz, tymianek Dodatkowo - ser feta - świeże listki miety - groszek ptysiowy lub grzanki Wykonanie Obraną i wypestkowaną dynię, ziemniaka i pozostałe warzywa kroje w kostkę i przekładam do garnka, zalewam bulionem i gotuję na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodaje starty na tarce imbir, pokrojony serek topiony i tymianek. Całość miksuję przy pomocy blendera aż do uzyskania
Kuchnia z widokiem na ogródgryczanej (2 szklanki) 100 g mąki ziemniaczanej (ok. 1/2 szklanki) 500 ml wrzątku 1/2 łyżeczki soli himalajskiej (Look Food) Farsz: 100 g kaszy jaglanej 1/2 małej pieczonej dyni Hokkaido 1/2 dużej cebuli 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżka oleju palmowego (Look Food) przyprawy: curry, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, papryka słodka, sól himalajska (Look Food) Przygotowanie(...)FARSZ: Kaszę jaglaną opłucz i ugotuj w 250 ml wody. Dynię oczyść z pestek i miąższu (skórkę zostaw!), pokrój na ćwiartki i upiecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 50 minut. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem. Wszystkie składniki przełóż do miski i zmiksuj wraz z przyprawami na prawie bezgrudkową masę. CIASTO
Zdrowie na języku :PWykonałam w tym roku sporo zapasów puree z dyni i cały czas myślę co sobie z niego zrobić, szczególnie, że w spiżarni czekają na mnie jeszcze dwie dynie, które też później sobie na coś przerobię :). Dla kogo: dla szukających zastosowania dla puree dyniowego dla kochających jesienne klimaty dlalubiących korzenne przyprawy Składniki: 250g puree dyniowego 1,5 szklanki mąki
Mania Wypiekania