twarogu 350 g naturalnego jogurtu 2 łyżki miodu 2 miarki odżywki białkowej o smaku „Cookies and cream” (Whey Gold, Optimum) 5 łyżeczek żelatyny (lub agaru) Pestki słonecznika i pestki dyni Kisiel: 0.5 litra wody 3 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki (ok. 150-200ml) soku wiśniowego (miałam akurat taki domowy, niesłodzony, zupełnie naturalny) 1,5 – 2 łyżki ksylitolu(...)mąkę ziemniaczaną i dodałam do gotującej się wody z sokiem i jeszcze raz zagotowałam. Konsystencję „kisielową” udało mi uzyskać od razu. Przestudziłam. Stężałe serniczki posypałam odrobiną słonecznika i pestek dyni i na wierzch nałożyłam stężały kisiel. Idealna rzecz na śniadanko lub posiłek potreningowy
Kate's Kitchendrobno zmielonych: w wersji z glutenem owsa lub jeczmienia w wersji bezglutenowej: prosa lub komosy ryżowej 4. Rośliny oleiste. 2 łyżeczki świeżo zmielonych ziaren: lnu, slonecznika, sezamu, dyni, migdałów, orzechów. 5. Owoce 150 -200 g owoców z danej pory roku, najlepiej z uprawy ekologicznej. I sok z połówki cytryny. Przygotowanie Biały serek i olej (najlepiej z pierwszego(...)dobry humor i na dobry początek dnia. Ponadto dodajemy olej rzepakowy ze względu na dobry stosunek omega 3 do omega 6 i dostepną cenę. Dorzucamy świeżo zmielone ziarna lnu, dyni, slonecznika (to moja ulubiona wersja). I sok z połówki cytryny. Gotowe. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Enregistrer Enregistrer Enregistrer 2,775 total views, 30 views today Tweetnij The post
MODA NA BIOmarki Stovit . Składniki: 1 mała główka sałaty lodowej 1 podwójna pierś z kurczaka 100 g boczku w plastrach 150 g świeżych liści szpinaku 100 g suszonych pomidorów z pestkami dyni w oleju z ziołami Ole 2 łyżki czarnych oliwek krojonych Ole kulka sera mozzarella 1 placek tortilli 4 łyżki nasion słonecznika 1 łyżkę pestek dyni Helio łyżeczka Oliwy z Oliwek
Podróż w kulinariaSkładniki (3 porcje): 4 duże marchewki (500 g) dynia (300 g) banan (100 g) 1 duże jabłko (150 g) 1 pomarańcza (150 g) 1 cytryna, szczypta cynamonu Sposób przygotowania : Wszystkie warzywa i owoce dokładnie umyć, obrać i oczyścić. Z marchwi dyni oraz jabłka wycisnąć sok w sokowirówce. Wycisnąć sok z cytryny oraz z pomarańczy, skropić sokiem banana. Banan zmiksować
Menu Zdrowiadrożdże nie lubię metalu. Garnek do pieczenia nie musi być rzymski, wystarczy szczelne naczynie żaroodporne lub jak w naszym przypadku brytfanka. PRZEPIS I - pszenny z czarnuszką i pestkami dyni SKŁADNIKI: 400 g mąki pszennej typ 550 lub 650 10 g drożdży świeżych lub 3,5 g suszonych 1/2 łyżeczki cukru 3/4 łyżeczki soli 3/4 łyżki oleju 250 ml letniej(...)wody 2 łyżki łuskanych pestek z dyni 2 łyżki czarnuszki Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy cukru, 50 g mąki oraz letnią wodę. Mieszamy drewnianą łyżką i przykrywamy ściereczkę na ok. 15 minut. Tak samo postępujemy z suszonymi drożdżami. Proces ten nie jest konieczny, ale dzięki niemu po upieczeniu, chleb nie będzie pachniał fermentowanymi drożdżami. Do gotowego zaczynu wrzucamy
Kuchnia od dwojgamąki łyżeczka cukru szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku 150 g sera feta ząbek czosnku szczypta soli pieprz do smaku 50 dag parmezanu łyżka masła Dodatkowo: 1 jajko, pestki dyni. Sos czosnkowy: 200 g śmietany 18% łyżka majonezu pieprz ząbek czosnku Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać cukier, sól oraz mąkę. Wyrobić ciasto, które należy przykryć ściereczką i pozostawić(...)utarty parmezan. Smażyć do momentu rozpuszczenia serów. Ciasto rozwałkować. Nakładać po łyżce farszu i wykrawać pierogi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni. Piec około 2o minut do zarumienienia. Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem
BullioBardzo prosty chleb orkiszowy na drożdżach, wykonany dwóch rodzajów mąki z dodatkiem pestek dyni, sezamu oraz siemienia lnianego. Chleb bardzo ładnie rośnie, nie trzeba dużo by wypełnił formę po brzegi. Składniki: 450 g jasnej mąki orkiszowej typ 630 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 1,5 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 2 łyżki pestek dyni 4 łyżki jasnego
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki 150 ml mietanki 400 g gorzkiej czekolady 50 g masła 50 ml miodu odrobina brandy pół kubka śliwek 1/3 żurawiny, pestek dyni kilka migdałów Przygotowanie Śliwki, migdały, pestki dyni i żurawinę zmiksować i podlać brandy (ok 50 ml). Śmietankę podgrzać, roztopić w niej czekoladę, dodać miód, masło, śliwki, żurawinę i pestki. Kiedy masa zastygnie w lodówce formować kuleczki
Gaździnka warzyselera korzeniowego 2 liście laurowe 4 ziela angielskie kilka kulek czarnego pieprzu sól olej rzepakowy 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku Dodatkowo chipsy z jarmużu (przepis) pestki dyni ewentualnie grzanki Przygotowanie: 1. Obieramy marchewkę, pietruszkę i seler, kroimy je na pół, pora dokładnie płuczemy, cebule obieramy i mocno opalamy na ogniu, patelni grillowej lub za pomocą palnika kuchennego(...)paprykę, miksujemy całość na krem, dodajemy kozi ser, podgrzewamy do rozpuszczenia się, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką 5. Podajemy z chipsami z jarmużu, grzankami, pestkami dyni
Słodki Kompromisamarantusem 360 g aktywnego żytniego zakwasu 300 g mąki żytniej razowej 150 g nasion amarantusa 250 g ciepłej wody 2/3 łyżki soli 1 łyżka oliwy 2 łyżki pestek dyni 4 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego Zakwas wymieszać z wodą, solą i oliwą. Nasiona amarantusa zmielić przy pomocy blendera (można użyć też gotowej mąki z amarantusa). W osobnej(...)misce połączyć mąkę, pestki dyni, nasiona słonecznika i siemię lniane. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę
FitKotstole. Postanowiłam zrobić ją na święta ale tym razem wzbogaciłam ją jajkami żeby bardziej pasowała do świąt. Składniki: 7 młodych ziemniaków pęczek cieniutkiego szczypiorku pół szklanki łuskanych pestek dyni 7 jajek przepiórczych łyżka majonezu sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki wyszorować i ugotować i ostudzić. Pokroić w dużą kostkę. Pokroić drobno szczypiorek. Uprażyć pestki dyni. Wszystko razem wymieszać. Dodać majonez
Pysznie & Piękniemasła szklanka mąki pszennej tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru trzcinowego 5 jajek opakowanie cukru wanilinowego 30 g łuskanych pestek słonecznika 30 g łuskanych pestek dyni 60 g suszonej żurawiny 20 g wiórek kokosowych 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki glukozy (opcjonalnie) Przygotowanie: Ugotuj kaszę gryczaną wg wskazań opakowaniu lecz z dłuższym czasem(...)stopniowo dodajemy czekoladę z masłem, a następnie zmiksowaną kaszę. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy już łyżką. Teraz dodajemy ziarna słonecznika, pestki dyni, wiórki kokosowe i żurawinę. I ponownie dokładnie mieszamy. Blaszkę (najlepiej keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy w temp. 180-200 stopni, aż uzyskamy efekt
Karczma Honoriettycukru 4 jajka 200 ml oleju rzepakowego 200 g pure z dyni 1 jabłko cukier brązowy do posypania Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, cynamonem i solą(...)odstawić. W drugim naczyniu, za pomocą rózgi kuchennej, roztrzepać jajka z olejem i cukrem, następnie dodać pure z dyni i starte jabłko. Na koniec przesypać mąkę z drugiego naczynia. Wymieszać do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Nakładać ciasto do ¾ wysokości foremek. Z wierzchu posypać brązowym cukrem. Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 22 minuty
kulinarnyswiatdomiproblemu - są kaloryfery ;) Chleb żytni razowy 375 g aktywnego żytniego zakwasu 450 g mąki żytniej razowej 300 g ciepłej wody 2/3 łyżki soli 1 łyżka oliwy 2 łyżki pestek dyni 3-4 łyżki nasion słonecznika Zakwas wymieszać z wodą, solą i oliwą. W osobnej misce połączyć mąkę, pestki dyni i nasiona słonecznika. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut
FitKotSałatka z tuńczykiem i ajwarem tuńczyk 100g kapusta pekińska 200g fenkuł (koper włoski) 50g papryka 50g pomidor 100g kiełki lucerny dodatki: goja żurawina dynia prażona suszona pokrzywa otręby żytnie sos: 2 łyżeczki ajwaru 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kapustę pekińską, fenkuł oraz paprykę pokroić w drobne paski. Pomidora oraz tuńczyka pokroić(...)kostkę. Całość posypać kiełkami lucerny. Sos przygotować najlepiej dzień wcześniej, dobrze wymieszać i pozostawić w lodówce do połączenia składników. Sałatkę polać sosem oraz udekorować dodatkami: goja, żurawina, dynia prażona, suszona pokrzywa, otręby żytnie
Pij soki wyciskane