Składniki: jajka 6 sztuk "L", cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, dynia 2 szklanki/mus odmrożony, konfitura z pigwy 1 słoiczek, śmietana 30 % 300 ml/zimna, cukier puder 3 łyżki, śmietan fix 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba miękką margarynę, jajka, cukier mikserem utrzeć z 3 minuty na dużych obrotach(...)masa będzie miała konsystencję "zważoną" wsypać mąkę z proszkiem odmrożoną na sitku dynię i mikserem wszystko zmiuksować do połączenia składników tortownica 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia - do formy wlać ciasto piec w piekarniku elektrycznym nagrzanym na 200 C, grzanie góra/dół, około 50 minut, do suchego patyczka, wystudzić wystudzone ciasto przekroić na połowę jeden blat ciasta posmarować grubo
W Mojej Kuchni Lubiępierś z kurczaka wolno gotowana Lidl 1/2 dyni Hokkaido 1 cebula 1 mały kalafior czerwona papryka sos sojowy papryczka chili w płatkach miód 1 łyżeczka szczypta cynamonu olej rzepakowy oliwa z pestek dyni (opcjonalnie) tymianek świeży parmezan tarty Pierś z kruczka wolno gotowaną przyrządź według przepisu na opakowaniu. Warzywa pokrój w grubą kostkę. Kalafiora obgotowałam 10 minut
AZgotuj!duża marchewka pietruszka kawałek bulwy selera kawałek pora 2 łyżki masła klarowanego ząbek czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru chili w płatkach sól pieprz DO PODANIA: pestki słonecznika pestki dyni posiekany gruby szczypior WYKONANIE: Marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać, pokroić w nieduże kawałki, zalać wodą i ugotować do miękkości. Oczyszczone i opłukane kolby kukurydzy okroić nożem z ziaren. Ziarna(...)gotować jeszcze 1-2 minuty, następnie zmiksować i doprawić pieprzem i solą. Zupę przetrzeć przez gęste sito, aby pozbyć się trudnych do zmiksowania łusek z ziaren. Podawać z pestkami dyni i słonecznika, oraz posiekanym szczypiorem
Kuchenne zapiski Edytyproszek do pieczenia – 1 łyżeczka * soda – 0,5 łyżeczki ( ważne! ) * miękkie masło – 150 g * cukier – 3/4 szkl * jajko – 2 szt * puree z dyni – 50 g * cynamon – 1 łyżeczka * jabłko – 2-3 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło miksujemy z cukrem, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, jajka i puree z dyni. Wsypujemy mąkę
Ostra na Słodkodługie wieczory zachęcajce do umoszczenia się w wygodnym fotelu pod ulubionym kocem, a także gruntowne zmiany na straganach. Ostatnie późne odmiany malin, jeżyny i morele ustępują miejsca dyniom, gruszkom, jabłkom, śliwkom i, oczywiście, figom. Te ostatnie, ciągle jeszcze dość drogie, stają się coraz bardziej popularne w naszym kraju. Dla mnie nie była to miłość od pierwszego wejrzenia; początkowo figi wydały(...)jeszcze jedną szansę. Skarmelizowane na patelni z lodami waniliowymi podbiły moje serce. Dzisiaj nie wyobrażam sobie jesieni bez fig; czekam na nie niemal tak samo tęsknie jak na dynie. W tym roku puściłam wodze fantazji, i nie bacząc na zawartość portfela, namiętnie kupowałam te fioletowe kule. Był jeden dżem, potem drugi; jeden sernik, i następny. A także ucierane ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzeIstnieje wiele odmian dyń, niektóre osiągają wagę nawet kilkuset kilogramów. Nie wszystkie są jednak jadalne, część z nich pełni jedynie funkcje ozdobne. Mnie to pomarańczowe cudo kojarzy się przede wszystkim z Halloween :) Co nie oznacza, ze nie gości w mojej kuchni. Bardzo lubię przygotowywać pikantną zupę dyniowo-kokosową. Jest niezwykle rozgrzewająca. Ale dynia to warzywo, które sprawdzi się również
zadanie-gotowanieśrodku. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko gorące! Ciasto jest idealne do burgerów lub hot-dogów. Z góry typowo posypane sezamem, a z dołu moimi ulubionymi pestkami dyni. W smaku są wspaniałe - lekko pełnoziarniste, lekko drożdżowe. Już nigdy nie kupicie sklepowych hamburgerów! Taki fast-food też może być zdrowy, a przy tym jaki pyszny! Dlaczego warto? Drożdże(...)miejsce, ja na przykład zawijam je w koc). Po tym blachę wyłóż papierem do pieczenia, z ciasta uformuj bułki (jeśli chcesz, to w tym momencie powbijaj od dołu pestki dyni) i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 40-60minut. Bułeczki z gór y posmaruj białkiem i posyp sezamem. Wstaw je do nagrzanego piekarnika (ok. 200 ° C) i piecz do złotego
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńszklanki oliwy z oliwek 1 łyżka soli (u mnie himalajska) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia/sody 2 łyżeczki suszonych ziół (u mnie mieszanka dalmatyńska) 1 łyżka nasion słonecznika pestki dyni sezam pół szklanki wody Przygotowanie: Kaszę gryczaną przełóż na sitko i przepłucz pod bieżącą wodą. Wsyp do miski i zalej ją wodą do poziomu kaszy. Siemię lniane tak samo(...)konsystencji budyniu. Dodaj jeszcze nasiona słonecznika i ewentualnie inne, jeśli chcesz (byle nie za dużo). Wymieszaj. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem. Na dnie rozłóż pestki dyni i na to wylej ciasto. Górę posyp sezamem. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 ° C) na około 1,5-2h. Chlebek bardziej się suszy niż piecze. Wskazówki: Najlepiej smakuje
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńdania wytrawne. :) Moje kulinarne (i nie tylko) plany na wrzesień to: Bułgarskie przysmaki - mam nadzieję wypróbować klasyków tj. szopska sałatka, banica, tarator czy pysznych bułgarskich win Dynia - marynowana, krem na ostro, krem na słodko, ciasto, placki - będzie pysznie! Jabłka - jesień to czas na pyszne polskie jabłka - szarlotka, mus, naleśniki Gruszki - w sałatce, jako deser, w ciastach Domowe przetwory(...)coś muszę zapuszkować w słoikach :P Nie jestem fanką grzybów, ale kocham kurki, rydze i pieczarki - mam nadzieję trochę z nimi poszaleć w kuchn Rozgrzewające zupy krem - pieczarki, dynia, soczewica, groszek etc. Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal kuchni włoskiej A jakie Wy macie plany, nie tylko kulinarne, na wrzesień? Czym pachnie u Was jesień w kuchni? Czekam na Wasze komentarze
Cooking MonsterPierwszy raz z patisonami spotkałam się wiele lat temu, kiedy stawiałam swoje pierwsze kroki w kuchni. To było w poprzednim stuleciu! o matko! jak to zabrzmiało! ;) Patison to odmiana dyni, więc na pewno polubią go ci, którzy lubią dynię. Jest dość delikatny w smaku, więc bardzo łatwo można komponować go z innymi warzywami i przyprawami. Na zimę najlepiej przechowuje się
Codzienna kuchnia niecodziennaMakaron cannelloni to świetna baza dla ogromnej ilości różnych kompozycji nadzienia. Dziś wersja wegetariańska z wykorzysytaniem sezonu na dynię. Dynia bardzo dobrze komponuje się z pieczarkami, więc nadzienie jest proste i smaczne. Do tego dobrze przyprawiony sos pomidorowy i mamy całe danie
Milion Smakówzbiorę w jeden post moje lunche, może dla kogoś będą cenną podpowiedzią :) W MINIONYM TYGODNIU JADŁAM: PONIEDZIAŁEK ♥ ryż z soczewicą i sosem pomidorowym / kalarepę / jarmuż z burakiem, ogórkiem, cebulą, dynią, olejem z dyni Czytaj więcej
Kasia Sarnawyrośnięty. Oczywiście nie są tak puchate jak ich pszenni krewni, ale nie wyszedł gniot, jak to zwykle bywa przy braku glutenu. ;) Fajnym dodatkiem okazał się również olej z pestek dyni, który nadał im niepowtarzalnego aromatu. Podpłomyki podałem z moją ukochaną tapenadą z czarnych oliwek, którą kilka lat temu odkryłem w Hiszpanii oraz grillowanym fenkułem, pomidorkami, serem feta i świeżą bazylią(...)Podpłomyki: 300 g mąki gryczanej 200 g mąki kukurydzianej 50 g mąki z tapioki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 7 g suszonych drożdży 2 łyżki oleju z pestek dyni 400 ml letniej wody olej kokosowy do smażenia Tapenada: 300 g czarnych oliwek 2 łyżki kaparów 2 duże filety anchois 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta
Food Squarejuż ciągle te same przekąski z grilla, to polecam dla odmiany schabowe kieszonki z pysznym, włoskim nadzieniem. Składniki: 4 plastry schabu 8 suszonych pomidorów z zalewy olejowej z pestkami dyni 4 plastry sera mozzarella sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kotlety schabowe delikatnie solimy i oprószamy pieprzem. Rozbijamy bardzo cienko. Na jednej stronie układamy posiekane suszone pomidory, kładziemy plaster sera(...)mozzarella i posypujemy pestkami dyni z zalewy olejowej. Przykrywamy drugą częścią i tłuczkiem mocno zbijamy boki, zawijając je następnie ku górze. Grillujemy bezpośrednio na ruszcie zawiniętymi bokami do góry, co zapobiegnie wypłynięciu sera. Obracamy po ok 15 minutach na drugą stronę. całkowity czas grillowania u mnie wyniósł ok 40 minut. Podajemy ze świeżą sałatą lub grillowanymi warzywami
Kuchnia w czekoladziekapci i dobrej książki. Składniki: 5 łyżek ugotowanej białej quinoy 5 łyżek płatków owsianych bezglutenowych 1 łyżka mielonego lnu pół dojrzałej gruszki garść suszonych owoców białej morwy łyżka pestek dyni Wykonanie: Owoce morwy zalewamy wrzątkiem i moczymy pod przykryciem 5 minut. Quinoę, płatki i len, zalewamy w osobnej miseczce niewielką ilością wrzątku, mieszamy i odstawiamy na parę minut(...)czasie kroimy gruszkę, dodajemy ją do owsianki. Morwę odcedzamy i mieszamy z pozostałymi składnikami, wszystko posypujemy pestkami dyni. Smacznego
Quinoa Raz!