Czerwona kapusta z ulubionym winegretem na bazie octu jabłkowego, miodu, oleju i ziół. Dodałam do niej mandarynki w syropie i pestki dyni. Surówka idealnie pasuje do czerwonych mięs. Składniki: ćwiartka dużej główki czerwonej kapusty łyżka cukru płaska łyżeczka soli Sos: 4 łyżki octu jabłkow ego 1 łyżka płynnego miodu 2 łyżki oleju (np. migdałowego) pół puszki mandarynek z puszki(...)szklanki soku z mandarynek 3 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka ziół do sałatek sól i pieprz do smaku Kapustę posiekać, włożyć do garnka zalać wrzątkiem, dodać cukier i sól i gotować ok. 5 minut aż zmięknie, ale pozostanie nieco krucha. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą na sicie. Przełożyć do salaterki, zalać octem jabłkowym i dokładnie wymieszać. W kubku
Czerwień i błękitpodświadomość podsuwała mi obrazy talerza z leczo w wykonaniu Agnieszki... " Leczo można zjeść z dodatkiem ryżu, kaszy lub jako samodzielne danie. Trzeba pamiętać, że leczo z dyni jest posiłkiem węglowodanowym i nie mozna łączyć go z mięsem lub innymi białkami. Oregano z kolei jest przyprawą, która wprowadza fantastyczny smak i wspomaga oczyszczanie organizmu z pasożytów(...)Składniki: 0,7 kg dyni 3 papryki (czerwona, żółta, zielona) 5-6 pomidorów 2 cebule 1 papryczka chili 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka świeżej bazylii 1 łyżka świeżego oregano sól pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię z niewielką ilością tłuszczu i dusimy z 10 minut. Następnie dokładamy pokrojone w kostkę papryki, pomidory (sparzone i obrane
Dieta Rozdzielna i Zdrowieryżowej 60 g skrobi ziemniaczanej 40 g mąki kukurydzianej 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru lub miodu 7 g drożdży instant pół szklanki pestek dyni/ słonecznika 550-600 ml lekko ciepłej wody Przygotowanie: Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać, następnie dodać taką ilość wody (cały czas mieszając łyżką), aby uzyskać kleiste, półpłynne ciasto. Tak przygotowane(...)ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej ulubionymi ziarnami (np. słonecznika, dyni). Wyrównać wierzch i również posypać ziarnami. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. Wstawić formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 220 ° C i piec przez 50 min. Po tym czasie wyjąć chleb z formy i włożyć jeszcze na 10 minut
Domowa Cookierenka Agiszklanki mąki pszennej chlebowej 5 łyżek płatków owsianych 3 łyżki siemienia lnianego 2 garście suszonej żurawiny masło do wysmarowania formy mleko do posmarowania wierzchu 3 łyżki otrębów owsianych ziarna dyni do posypania Do wody wsypać cukier, drożdże, płatki owsiane. Odstawić na 20 minut. Dodać mąkę, sól, siemię lniane i dobrze wymieszać, aż powstanie lekko klejące się ciasto. Dodać żurawinę(...)ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać otrębami, a następnie przełożyć do niej ciasto, odstawić na 20 min.. Wierzch chleba posmarować mlekiem i posypać ziarnami dyni. Piec 50-60 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu przestudzić na kratce. źródło: klik
Słodkie inspiracjednia, w którym nie jadłabym czegoś w tym stylu. Poniżej moje kolejne odkrycie: słodka za sprawą daktyli, krówek i białej czekolady mieszanka, przełamana cierpkością owoców goji. Z chrupiącymi ziarnami dyni i migdałów. Polecam :-) Muesli Składniki (1 duży słoik) 500 g mieszanki ulubionych płatków opakowanie jagód goji (70 g) 100 g migdałów garść siemienia lnianego 100 g pestek dyni
Słodkie inspiracjeDzień 23 Koktajl o pięknym pomarańczowym kolorze 2 pomarańcze 1/2 ananasa 1 marchewka 1 czubata łyżka puree z dyni 1 łyżka nasion chia Z pomarańczy wycisnąć sok,marchewkę obrać i rozdrobnić,ananasa również obrać. Zmiksować razem sok,marchew,ananasa i puree. Dodać chia,wymieszać i przelać do szklanek. Smacznego
Kolorowa kuchnia Elkimożliwe, że też ma to sens, ale taki eksperyment jeszcze przede mną. Do tego przepisu użyłam też błonnika witalnego, który wrócił po przerwie do mojej kuchni i pestek dyni, bo to jeden z ulubionych dodatków chlebowych. Chleb żytni razowy z kaszą jaglaną i błonnikiem 450 g mąki żytniej razowej 180 g ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki błonnika witalnego(...)łyżki pestek dyni 350 g zakwasu żytniego 340 g ciepłej wody 1 łyżka soli 1 łyżka oliwy Zakwas wymieszać z wodą, solą i oliwą. W osobnej misce połączyć mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty
FitKotDzień 17 Koktajl jogurtowo-dyniowy z bananem i siemieniem lnianym 400 ml jogurtu naturalnego 2 banany 2 czubate łyżki purre z dyni 1 łyżka mielonego siemienia lnianego Banany obrać,zmiksować z jogurtem,purre dyniowym i siemieniem. Przelać do szklanek i wypić na zdrowie
Kolorowa kuchnia ElkiPestki słonecznika to także źródło ważnych dla zdrowia pierwiastków, jak cynk, żelazo, potas i wapń. Takie niepozorne a takie zdrowe;) Składniki: 150 g pestek słonecznika 50 g pestek dyni 1 jajko 25 g miękkiego masła 30 g cukru Przygotowanie: Pestki dyni i słonecznika blendujemy chwilkę aby do rozdrobnienia pestek,a nie na miałko. Mieszamy i zagniatamy razem z miękkim
Życie zaczyna się w kuchnifeta + pomidory suszone Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 50 g kaszy gryczanej (sucha) 60 g sera feta 40 g pomidorów suszonych 2 łyżki pestek dyni ½ łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kaszę gryczaną ugotować, ser feta pokroić w drobną kostkę, a pomidory w mniejsze kawałki. Wszystko razem wymieszać(...)pestkami dyni i ziołami, całość polać oliwą. Wszystko przełożyć do pudełka i gotowe. Obiad do pudełka : Makaron + tuńczyk + brokułu (sos jogurtowy) Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 50 g makaronu 120 g brokuł mrożonych 35 g tuńczyka w oleju lub sosie własnym. Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu szczypta
KuchniaWeDwoje.plmasła (roztopionego). Całość łączymy i mieszamy. Po upieczeniu możemy muffiny polukrować. Pieczemy przez 20 minut w 180 C. Muffiny dyniowe Do stworzenia dyniowych babeczek potrzebujemy 350 g pieczonej dyni, soku z jednej pomarańczy, 100 ml mleka, 2 jajka, szklankę mąki, 2 łyżki proszku do pieczenia, 150 g cukru, 100 g masła, szczypty soli, 1 budyń np. śmietankowy. Upieczoną dynię blendujemy
WojnaNaSmaki.pljako podstawy codziennego jadłospisu. Śniadaniowa jaglanka z bakaliami Drukuj Porcje: 2 porcje Czas przygotowania: 35 minut Składniki: 40g żurawiny 5 daktyli 100g kaszy jaglanej 300ml mleka kokosowego pestki dyni, płatki migdałów, pestki słonecznika 1 łyżka masła klarowanego 1/4 lyżeczki: kardamonu, cynamonu, mielonych goździków, kurkumy 2 łyżki miodu lub syropu klonowego Przygotowanie 1 Daktyle kroję na małe kawałki. 2 Daktyle(...)słoika łyżkę kaszy, posypuję owocami i polewam odrobiną miodu lub syropu klonowego i tak robię kilka warstw w zależności od wysokości słoika. 9 Na wierzchu posypuję dodatkowo kaszę pestkami dyni, migdałami i słonecznikiem oraz polewam miodem. 10 Smacznego! Wskazówki Aby zdezaktywować fityniany zawarte w kaszy, które utrudniają przyswajanie składników mineralnych, kaszę można namoczyć na kilka godzin w wodzie z dodatkiem
Book of spellspekińska 2 pomidory 1 cebula czerwona 2 łodygi selera naciowego sos 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżki keczupu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cukru sól i pieprz świeżo mielony pestki dyni lub słonecznika Wykonanie: Kapustę szatkujemy, cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Pomidory, seler naciowy kroimy w grubszą kostkę . Wszystko przekładamy do miski. Składniki na sos łączymy razem w małej miseczce(...)przyprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym. Przygotowanym sosem polewamy po surówce i delikatnie mieszamy. Posypujemy surówkę pestkami dyni lub słonecznika. Podajemy do każdego rodzaju mięs. Smacznego
kgwjanczewokokosowego. Inspiracją do ugotowania zupy był dla mnie przepis znaleziony u pieprz czy wanilia. Zupa z kukurydzy z dodatkiem mleczka kokosowego Składniki: 1 cukinia lub patison (ja dałam ostatnio dynię bo nie miałam nic innego) 3 świeże kukurydze 1 cebula 1 papryka czerwona 3 łyżki czerwonej soczewicy 1-2 łyżeczek czerwonej pasty curry ( ewentualnie 1/2 łyżeczki przyprawy curry(...)łyżki oliwy sól morska, pieprz 3 łyżki posiekanych listków kolendry Przygotowanie: Na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać pastę curry, wymieszać a następnie dodać soczewicę, patisona, cukinię lub dynię oraz paprykę pokrojone w kostkę. Wymieszać i chwilę podusić. Dodać ziarna kukurydzy * i wlać bulion. Gotować około 15-20 minut a następnie wlać całą zawartość puszki z mleczkiem kokosowym, doprawić solą
Moja Mama Gotujełyżki oliwy (może być spod suszonych pomidorów) 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 i ¼ szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki posiekanej pietruszki 3 łyżki posiekanej mięty 3 łyżki uprażonych pestek dyni lub słonecznika 2 łyżeczki soku z cytryny 1 ząbek czosnku sól i pieprz 150 g sera typu feta lub roladki koziej twarogowej z ziołami i czosnkiem. Przygotowanie: Szparagi myjemy, odłamujemy(...)widelcem, dodajemy szparagi, pokrojone suszone pomidory wraz z pozostałą oliwą, roztarty czosnek, sok z cytryny, posiekaną miętę i pietruszkę. Nakładamy na talerze, posypujemy pokruszoną fetą lub kozią roladką, pestkami dyni lub słonecznika. Potrawkę można zapakować do pojemnika i zabrać do pracy. Na zimno smakuje równie dobrze. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama Gotuje