własnego chleba już tyle lat i nikt się nie przyznaje czy piecze i czy może dzięki moim przepisom zaczął piec? No cóż pora na kolejny chleb, bochenek pachnący pestkami dyni i słonecznika, polecam gorąco. Chleb pełnoziarnisty orkiszowy z dynią i słonecznikiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanielubię 80 g płatków owsianych 70 g płatków pszennych 30 g płatków migdałowych 75 g suszonej żurawiny 1/2 szklanki poppingu z amarantusa 25 g wiórków kokosowych 40 g pestek dyni 55 g masła 100 ml miodu 15 g brązowego cukru Płatki owsiane i pszenne połączyć z wiórkami kokosowymi, pestkami dyni. Wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku w 180 stopniach
Moja Galeria SmakuJest i drugie ciasto z dynią w roli głównej :) Jeśli miałabym wybierać, które jest lepsze - drożdżowe, na które przepis opublikowałam wczoraj , czy te - miałabym nie lada zagwozdkę...Jednak mój tato takowej nie miał i, stwierdził, że krajanka jest lepsza, a nawet, że to jedno z najlepszych ciast jakie kiedykolwiek jadł. Nie sugerujcie się niczyim zdaniem - upieczcie oba te ciasta(...)świeżo zmielonego cynamonu ~1/2 łyżeczki zmielonych goździków ~1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej ~1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu ~łyżeczka proszku do pieczenia ~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ~szczypta soli ~450g puree z dyni ~4 jajka ~3/4 szklanki oleju (u mnie rzepakowy) ~szklanka rodzynek ~1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich/laskowych (opcjonalnie, ja pominęłam) Pierwsze dziewięć składników (od mąki pszennej do szczypty soli włącznie) przesiać
chili & sugarpozostałe po obiedzie;) Porcja dla 2 osób Składniki: pół torebki ugotowanego ryżu pół brokuła 2 jajka pół papryki 1 łyżka majonezu sól, pieprz sok z cytryny 2 parówki pestki dyni Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy al dente (aby był lekko chrupiący a nie "rozciapkany") i kroimy na mniejsze kawałki . Jajka gotujemy na twardo. Paprykę kroimy w kosteczkę a parówki(...)plasterki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy majonez i przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Wierzch sałatki posypujemy pestkami dyni
My simple kitchenjest ich wielowymiarowość. Można je podać solo lub z dowolnymi dodatkami - sosem czosnkowym, gulaszem czy pieczarkami :) Tym razem głównym składnikiem moich placków stały się same słoneczne warzywa - marchewka, dynia i ziemniaki :) Składniki: 500 g dyni 5 średnich ziemniaków 1 cebula 2 duże marchewki sól, pieprz 1-2 łyżki mąki 2-3 łyżki bułki tartej Warzywa obieramy i ścieramy
My simple kitchenwystarczy wszystko wrzucić do miski i pozwolić, aby robot wyrobił ciasto za nas, robot bądź mikser. Połączenie mąki pszennej z pszenną razową, z dodatkiem miodu oraz pestek słonecznika i dyni. Składniki: 350 g mąki pszennej typ 650, 300 g mąki pszennej razowej typ 2000, 10 g soli, 1 łyżka miodu, 50 g pestek dyni, 50 g pestek słonecznika
Plate of JoyBułeczki z mąką pszenną razową, z otrębami owsianymi i zarodkami pszennymi. Z zewnątrz posypane pestkami dyni. Nie należą do grupy puchatych bułeczek, są raczej konkretne i bardzo syte. Składniki: (na 10 sztuk) 265 g mąki pszennej typ 650, 245 g mąki razowej pszennej typ 2000, 30 g zarodków pszennych, 20 g otrębów owsianych, 7 g drożdży instant (saszetka(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni. Bułeczki pieczemy około 25-30 minut, do ładnego zrumienienia
Plate of JoySkładniki: 1 kg dyni, 2 l bulionu, 5 łyżek sera, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 cebule, 1 łyżka masła, pieprz, sól Sposób przygotowania: Na maśle podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Do rosołu wkładam obraną i pociętą na kawałki dynię, cebulę, troszkę soli i pieprzu. Całość gotuję około 40 minut pod przykryciem. Następnie miksuje całość i dodaje koncentrat pomidorowy. Stawiam
Wielki apetytcebula 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego 2 łyżeczki przyprawy gosposi bez glutaminianu sodu i soli Ponadto: 100 g ryżu, który należy uprzednio ugotować łyżka zimnotłoczonego oleju z pestek dyni, ja użyłam Oleofarm papryka marynowana Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni na oleju rzepakowym. Pierś kroimy w poprzek włókien na plastry i wrzucamy na patelnię, do zeszklonej cebuli(...)dusimy do momentu, aż mięso nie będzie w środku różowe, to na prawdę chwila. Wyłączamy palnik i na patelnię wrzucamy ugotowany ryż i dolewamy łyżkę zimnotłoczonego oleju z pestek dyni. Podajemy z marynowaną papryką. Smacznego! Skomentuj
MamaOskarkagórskich 1 szklanka płatków żytnich pół szklanki otrąb orkiszowych lub pszennych pół szklanki amarantusa ekspandowanego 3 łyżki siemienia lnianego garść suszonych jagód goji garść rodzynek 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki pestek słonecznika garść płatków migdałowych lub dowolnych orzechów 2-3 łyżki dobrego miodu listonic_name = "Moja granola (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szklanka płatków owsianych zwykłych(...)górskich 1 szklanka płatków żytnich pół szklanki otrąb orkiszowych lub pszennych pół szklanki amarantusa ekspandowanego 3 łyżki siemienia lnianego garśćsuszonych jagód goji garśćrodzynek 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki pestek słonecznika garśćpłatków migdałowych lub dowolnych orzechów 2-3 łyżki dobrego miodu " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy miód i dokładnie ugniatamy, aby masa była lekko
CoolinarniePLPlacuszki, które przemycają mięsko, połączenie słodkiej dyni i jabłka z mięsem, może wydawać się dziwne ale nie ma co się zastanawiać, zróbcie i patrzcie jak Wasze dzieci zmiatają je z talerzy :) Oskar przygodę z mięsem zaczął po skończeniu 7 miesiąca. Potrzebujemy: pół szklanki puree z dyni pół jabłka startego na tarce kawałek indyka uparowanego lub ugotowanego drobno posiekanego 1 jajko
MamaOskarkaDynia dobra na wszystko. Jest bardzo zdrowa, nie tylko ze względu na swoje wartości odżywcze. Jej gruba skóra nie pozwala środkom chemicznym na wchłonięcie ich do środka, także śmiało podawajmy je swoim dzieciom ;) Na dużą porcję kluseczek potrzebujemy: 300 ml puree z dyni szklankę ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki mąki żytniej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej
MamaOskarkarazem zrobiłam z dyni ciastka przekładane powidłami śliwkowymi. Pierwszą blachę upiekłam dużych ciastek specjalnie dla mojego synka (choć te z powidłami też wcinał). Ciasto jest dość rzadkie i się rozpływa w trakcie pieczenia, więc trzeba zrobić dość duże odstępy między ciastkami. Składniki: 50 g masła ⅓ szklanki białego cukru ⅓ szklanki brązowego cukru 250 g musu z dyni ¼ szklanki oleju 2 jajka
Mama Gotujewydrążeniu dyni zostało mi sporo pestek. Aby dobrze się łuskały i można je było trochę dłużej przechować, warto je wysuszyć. Ja suszyłam pestki w piekarniku z ustawionym termoobiegiem i zrobiłam to w szybszy sposób czyli trzymając pestki w piecu przez godzinę (przy włączonym piekarniku) i jeszcze godzinę po wyłączeniu grzania i przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. By ususzyć pestki dyni potrzebujemy
Mama Gotuje