z dyni - 5000 przepisów (strona:148/334)

Zupa krem z dyni 172

przyszła jesień, a wraz z nią sezon na dynie. Zupa krem z dyni zaczerpnięta ze strony www.kwestiasmaku.com jest jedną z moich ulubionych. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Korzenne masło dyniowe 168

Jeśli nie macie co zrobić z resztą dyni, którą kupiliście na zupę, curry, sałatkę czy w innym smacznym celu, można ją zamienić w tak zwane masło dyniowe. Nie jestem do końca pewna z jakiego powodu te przetwory nazywamy masłem, ponieważ tłuszczu w nich jak na lekarstwo, ale za amerykańskimi źródłami niech będzie masło, bo jakoś to nazwać trzeba :)Masła dyniowego(...)słodkie przetwory wykorzystać je do mięs i mięsnych sosów lub spróbować połączyć je z serami. Pomysłów mam wiele. Będę je testować. Zachęcam też Was.Na 2 nieduże słoiczki użyłam:550g dyni  obranej, z usuniętymi pestkami, pokrojonej w kostkę1 jabłko1 szklanka cukru1 łyżka masła1 czubata łyżeczka cynamonu1 płaska łyżeczka imbiru1/3 łyżeczki zmielonych goździków1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej1/4 kubka wodySposób przygotowania:Wszystkie składniki

W kuchni wieczorem
Placuszki cukiniowo-dyniowe z ketchupem dyniowym 117

Zapraszam na jesienne wydanie placuszkow cukiniowych,w pieknym pomaranczowym kolorze.Letnie wydanie przedstawilam tutaj:klik.Dzisiejsze placuszki swoj jesienny kolor zawdzieczaja dodatkowi dynii.Smak plackow uszlachetnil dodatek ketchupu dyniowego.Przepis

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki gryczane z dyniowym nadzieniem 166

cytryny garstka ciasteczek amarettiWykonanie:Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac i odstawic przynajmniej na 1 godzine.Zamiennie zamiast mleka z woda mineralna mozna uzyc 2 szklanek kefiru lub kwasnego mleka.. Dynie hokkaido wypestkowac,usunac miazsz i pokroic w 2 cm plastry.Ulozyc pociete kawalki dyni na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Posolic pokropic oliwa i dodac listki szalwi.Piec 20 minut w 200°C.Dynie rozgniesc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowy chleb dyniowy na drożdżach z pestkami 180

obok tego przepisu.Chlebek jest bardzo łatwy,pięknie się formuje i bardzo szybko rośnie,ponieważ został upieczony na drożdżach.Wybornie smakuje również z wytrawnymi dodatkami.Polecam!Składniki na 1 bochenek:średnia dynia Hokkaido (300 g puree)450 g mąki orkiszowej 70050 g mąki kukurydzianej2 łyżeczki soli3 łyżeczki suchych drożdży 3 łyżki oleju z dynii50-100 ml wody 50 g pestek z dyniiWykonanie(...)Dynie umyć,pokroić,pozbawić pestek,pokroić na mniejsze kawałki i przygotować puree.Można to uczynić na 2 sposoby.Upiec w piekarniku - 200`C przez około 15 minut lub pokroić w drobna kostkę,zalać 50 ml wody i dusić do miękkości około 10/15 minut.Ostudzić i zblendować na gładką masę z mąki orkiszowej,kukurydzianej,soli,oleju i dyniowego puree zagnieść ciasto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dyniowa chałka domowa 166

Kocham dynię i z wielką chęcią sprawdzam przepisy z jej wykorzystaniem! Zawsze cieszę się jak znajdę jakiś smakowity dyniowy przepis i mogę go wypróbować… Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na chałkę dyniową, który znalazłam na blogu razadobrze.blogspot.co.uk. Dyniowa chałka domowa jest cudnie mięciutka i wilgotna z pomarańczową nutą. Z przepisu przygotowałam dwie chałki, z czego jedną z cynamonową kruszonką

UgotujmyTo.pl
JOGURTOWE RACUSZKI Z DYNIĄ 131

puszyste.Przyrządzone na jogurcie są świetnym pomysłem dla tych , którzy liczą kalorie ;)Dodatek rodzynek sprawia, że smakują fantastycznie i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę.Polecam! SKŁADNIKI:* miąższ z dyni – 200 g*gęsty jogurt naturalny – 120 g* rodzynki – 1 garstka* duże jajko – 1 szt* mąka pszenna – ok. 4 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka(...)spirytus – 1 łyżeczka* sól – 1 szczypta* olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Obraną dynię ścierany na grubych oczkach.Dodajemy jajko , jogurt naturalny , przesianą mąkę , proszek do pieczenia , spirytus , rodzynki i odrobinę soli.Wszystko razem dokładnie mieszamy.Kładziemy porcjami na mocno rozgrzany olej i smażymy na złoto.Podajemy gorące!Pycha

Ostra na Słodko
NALEŚNIKI Z BUDYNIEM DYNIOWYM 155

szkl* mleko ( u mnie mleko migdałowe ALPRO )- 2 szkl* duże jajko – 1 szt* sól – 1 szczypta* proszek do pieczenia – 1 szczyptaBUDYŃ DYNIOWY:* miąższ z dyni – 300 g* cukier wanilinowy – 2 łyżki* mleko – 2 szkl* cukier – 3 łyżki* mąka pszenna – 1 łyżeczka* mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka* żółtko -1 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Składniki(...)naleśniki dokładnie wymieszać.Usmażyć średniej wielkości naleśniki.BUDYŃ DYNIOWY:Dynię obrać , drobno pokroić , rozgotować na mus, przestudzić.1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym.Pozostałą część wymieszać z obiema mąkami i żółtkiem.Ciurkiem wlewać do gotującego się na bardzo wolnym ogniu! mleka.Dodać mus dyniowy, dokładnie wymieszać.Doprowadzić do zagotowania, przestudzić.CAŁOŚĆ:Naleśniki posmarować przygotowanym kremem , zwinąć

Ostra na Słodko
Pieczone warzywa czyli prażonka-pieczonka. 198

więcej tym lepiej bo nie wyjdą suche). Piecyk nagrzałam do 200 stopni. Podczas pieczenia warzywa należy co ok 15 minut delikatnie przemieszać, tak aby nie utworzyła się breja (dynia i tak się nam rozpadnie, chyba, że upieczemy ją w naprawdę dużych kawałkach).Podczas mieszania należy sprawdzać stan upieczenia ziemniaków - jeśli one są dobre to inne warzywa również - mi osiągnięcie stanu

Z butelką mleczka w tle
Ognista zupa dyniowa z ziemniaczanymi kuleczkami - Listopadowe Wyzwanie Blogerek - "Rozgrzewające Dania" 217

taki ponury i chłodny miesiąc, proponujemy Wam rozgrzewające dania :)Składniki:2 spore cebule,4-5 większych ząbków czosnku,ok. 5 cm świeżego imbiru,około 3-4 szklanki drobno startej dyni (nie na miazgę, lecz na drobnej jarzynowej tarce),bulion lub rosół,ostra mielona papryka, mielony imbir - do smaku,sól do smaku,ok. 3 łyżki oleju.Cebulę i czosnek(...)obrać i posiekać drobno. Olej rozgrzać w garnku na średnim ogniu, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać startą dynię i poddusić przez kilka minut. Imbir oskrobać delikatnie ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej - dodać do garnka. Podlać bulionem lub rosołem w takiej ilości, żeby wyszła odpowiednia dla nas konsystencja. Dodać sól, paprykę i mielony imbir

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śródziemnomorski chlebek - babka 198

dodawanymi kolejno jajkami, łączymy z pokrojoną fetą, oliwkami i (ewentualnie) pomidorami. Podłużną formę natłuszczamy olejem, wysypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy i zostawiamy do wyrośnięcia. Wierzch posypujemy pestkami dyni. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 190 st. C. Taki chlebek jest idealny na śniadanie, dostarcza bowiem mnóstwo energii. A dzięki temu że jest całkowicie naturalny, jest o wiele zdrowszy

W poszukiwaniu inspiracji
Pyszne ciasto po krótkiej przerwie i o damskich torebkach słów kilka 138

zobaczyłam je u Joli wiedziałam, że upiekę je prędzej czy później. Cudny kolor i zwarta konsystencja nie dawały o sobie zapomnieć. Ponieważ miałam cały czas puree z dyni i chciałam je wykorzystać, ciasto to było rozwiązaniem idealnym. Moje ciasto wyszło jeszcze bardziej zwarte, niesamowicie wilgotne (wilgotność ciasta zależy od konsystencji dyniowego musu - mój był stosunkowo rzadki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Powrót do codzienności - chleb na poolish 159

chrupiącą skórką i zwartym, sycącym miąższem. W takim chlebie dziury wyglądają niemal jak w zakwasowcach. Gwarantuję - jeśli raz spróbujecie, przepadniecie. Ten chleb smakuje wyjątkowo za sprawą chrupiących ziaren dyni i słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ma rewelacyjną strukturę, i smakuje wyśmienicie z samym masłem, ale także z wytrawnymi czy słodkimi dodatkami. Spróbujcie koniecznie - dajcie szansę chlebom na poolishChleb

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowa gorąca czekolada. I ślub 179

smakowała jak bardzo słodkie, ciepłe mleko. Nic specjalnego, doprawdy. Ta za to... Mmm, zupełnie nowe doznania. Smak białej czekolady jest bardzo wyraźny, do tego aromatyczne przyprawy i delikatna nuta dyni, która nadaje również ślicznego koloru. Góra bitej śmietany - i tak, moi drodzy, temu nie można się oprzeć! Szczególnie w chłodny, jesienny wieczór, gdy wiatr szaleje za oknami, a krople deszczu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka dyniowe z czekoladą. I wyprawa do Legolandu 182

miękkiego masła175 g cukru300 g puree z dyni1 łyżeczka ekstraktu z wanilii50 ml mleka125 g ciemnej czekolady (70%)Mało zmiksować z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać puree z dyni, ekstrakt i mleko,połączyć.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą i solą. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach.Czekoladę posiekać, dodać do masy, połączyć.Z ciasta formować kulki

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania