danie dla dwóch osób 300 g boczku białego w plastrach sól pieprz papryka suszona 4-5 plasterków pora oliwa 2 ząbki czosnku pół dyni hokkaido 1 jabłko Boczek pokrojony w plastry zamarynować na kilka godzin w przyprawach posypać posiekanym drobno czosnkiem, skropić oliwą i odstawić do lodówki. Boczek ułożyć w brytfance, obok dwie ćwiartki dyni , posypać solą i pieprzem
Gotowanie jest łatwepapryki 1 cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 2 łyżki oleju 1/4 szkl wina czerwonego na pure 1 batat ok 400 g tyle samo dyni ok 400 g sól pieprz 4-5 kawałków pomidora suszonego z oliwą (1 łyżka) Mięso rozbić jak na kotlety schabowe. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekać (odłożyć(...)pozostawione pieczarki pokrojone na plasterki oraz 2 ząbki czosnku, podlać pół szkl wody i dusić ok 40 min pod przykryciem na wolnym ogniu. Batata obrać, przekroić na mniejsze kawałki, dynię również obrać i pokroić, umyć, zalać wodą , dodać soli i gotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić , dodać sól, pieprz i pomidory z oliwą. Zmiksować przy pomocy blendera
Gotowanie jest łatweNiezwykle aromatyczne, jesienne babeczki dyniowe z dodatkiem domowego puree z dyni . Pięknie pachną podczas pieczenia, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut. Sprawdzą się doskonale na chłodne wieczory przy kubku gorącej herbaty. Polecam! Składniki: (na około 12 sztuk) Ciasto: 1 szkl puree z dyni (np. domowej roboty ) 2 jajka 1/2 szkl oleju rzepakowego 100 g cukru 3 łyżki cukru trzcinowego
Nastoletnie WypiekanieSkładniki: 5 plastrów karkówki 10 łyżek ketchupu 2 garście suszonych grzybów 25 dag dyni obranej i pokrojonej w kostkę 1 czerwona papryka 1 duża cebula 5 łyżek majonezu 15 dag żółtego sera sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy szklanką wody i moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości w wodzie w której się moczyły przez(...)pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy ok. 30 minut. W tym czasie paprykę kroimy w podłużne paseczki a cebulę w piórka. Wrzucamy na patelnię. Dokładamy dynię. Smażymy aż warzywa staną się miękkie. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Warzywa wykładamy na mięso. Smarujemy majonezem. Przykrywamy żółtym serem. Zapiekamy jeszcze ok. 20-30 minut. Ilość porcji
Pobite gary BarbarySkładniki na spód: 300 g mąki pszennej 80 g tartego sera grana padano 150 g masła 1 jajko Składniki na nadzienie: 20 g suszonych borowików 1 szklanka puree z dyni (przepis klik ) 150 g serka koziego do smarowania 3 jajka 150 ml śmietanki 30% szczypta suszonego tymianku sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 20 g tartego sera grana padano szczypiorek(...)obciążenie i dopiekamy jeszcze 7 minut. 3. W między czasie przygotowujemy nadzienie: grzyby dokładnie odsączamy i przesmażamy 3-4 minuty na suchej rozgrzanej patelni. W misce łączymy puree z dyni, serek kozi, jajka i śmietankę. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec dodajemy przesmażone grzyby. 4. Na podpieczony spód wylewamy nadzienie, posypujemy serem grana padano i wkładamy do piekarnika
My Culinary Artbloga Everyday Flavours plus moje niewielkie zmiany. Moja blaszka mierzona po dnie ma 27,5x8,5cm, a mierzona u góry 30x10cm. Składniki: 200g masła szklanka cukru 125g puree z dyni cukier waniliowy 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 60g białej czekolady łyżka masła Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier i puree z dyni, mieszamy
Czerwona PorzeczkaSezon dyniowy w pełni, więc staram się go wykorzystać tak bardzo, jak tylko to możliwe. Warto, bo jak wiecie dynia jest niskokalorycznym, a przy tym bardzo zdrowym owocem ( no i afrodyzjakiem ;) ). Trochę więcej o niej napisałam TUTAJ – warto sobie kuknąć i poczytać! Mieliśmy już pyszne zupy, kremy, racuchy , pancakes i ciasta , więc teraz przyszła pora na dyniowe muffinki(...)małe jajko – 1 szt * cynamon – 1 łyżeczka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta * olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ugotowaną dynię blendujemy. Do miski przesiewamy mąki, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dodajemy jajko, olejek i dyniowe puree – mieszamy, przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy ok. 35 minut / 180C
Ostra na SłodkoBlueberry Corner by "jagodzianka" Dynia jest niskokaloryczna i bogata w B-karoten, ma sporo potasu, wapnia, fosforu i witamin z grupy B. To warzywo, które … Przeczytaj cały artykuł Post Najlepsza przekąska z dyni pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerpodkreślić w którymś kierunku! Tym razem główną rolę odgrywa kasza jęczmienna, która pierwszy raz gości na moim blogu. Lecz koniec o kaszy, gdyż rewelacją tego dania jest sos! Połączenie dyni i orzechów jest tak fenomenalnym strzałem w dziesiątkę, że aż nie umiem tego opisać. Smak jest nieziemski i w 100%, a nawet 200% trafia w moje kubeczki smakowe. Po prostu(...)musicie tego spróbować! Przepis na 3-4 porcje. Składniki: - 200g kaszy jęczmiennej - 130ml mleczka kokosowego - 100g puree z dyni - 2 cebule - papryka - 1 czubata łyżka masła orzechowego - 1 łyżka oleju (u mnie kokosowego) - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki papryki wędzonej - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/3 łyżeczki chili *opcjonalnie: ugotowana cieciorka, ser Kaszę jęczmienną gotujemy
Be Fit Be Strongrumienią się już pomarańczowo większe i mniejsze, kuliste owoce. To bezsprzeczny znak, że już jesień. Tak, jak zima kojarzy mi się z zapachem cytrusów, tak jesień ze słodkim zapachem dyni :) i cynamonu! (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Życie zamknięte w smakuwędlin a smak jeden. Czasem kupuje, nie zawsze jest czas żeby samemu zrobić. Jednak coraz częściej staramy się robić je w domu. Dzisiaj proponuje Wam bardzo jesienny schab z dynią i imbirem.Ten schab jest pyszny zarówno na zimno jak i na ciepło...no to do dzieła:) Składniki; 1 kg schabu, 4 łyżki ziaren gorczycy, 4 ząbki czosnku, 15 dkg kandyzowanego(...)imbiru, 4 łyżeczki mielonej gorczycy, 4 łyżeczki soli, 5 łyżek oleju, 1/2 kg miąższu z dyni, Po przyprawy zapraszamy do SKWORCU Wykonanie; Ziarna gorczycy miksujemy z obranym czosnkiem, imbirem, mieloną gorczycą, solą i 2 łyżkami oleju. Mięso myjemy. Przygotowaną pastą nacieramy schab i odstawiamy na noc do lodówki. Pieczemy 2 godz. w temperaturze 180 stopni.Dynie pokrojoną w kostkę mieszamy
Anioły w kuchniśniadanko do kaszki albo solo na deser. Warto zrobić większą porcję i zamrozić. Wówczas będzie łatwo dostępny jak danie ze słoiczka. Mus dyniowo-brzoskwiniowo-jabłkowy Składniki 100 g dyni (po obraniu) 1 brzoskwinia 1 jabłko 1 szklanka wody Mus dyniowo-brzoskwiniowo-jabłkowy Wykonanie Owoce myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy 1 szklanką wody(...)mineralnej niegazowanej. Gotujemy ok 10 min. Po 10 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i gotujemy kolejne 10 min. Po tym czasie całość blendujemy i gotowe. Dziennie proste i smaczne. Mus dyniowo-brzoskwiniowo-jabłkowy
Pyza i SurówkaZaproszono mnie na wydarzenie z cyklu "Ciasto na niedzielę" [ klik ] a tym razem padło na muffiny. Myślałam ze nie dam rady czasowo ale jak przygotowałam gulasz z dynią na obiad to pomysł sam wpadł do głowy i w kilka minut muffiny gotowe. Polecam serdecznie, są wilgotne i puszyste, posypane chrupiącymi pestkami dyni. Muffiny dyniowe z pestkami. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniewypiekanie ...tym razem scones dyniowe wg przepisu Dorotki .Szczerze mówiąc pierwszy raz piekłam scones...moje nie są takie piękne i tak pomarańczowe u Dorotki, być może to zależy od dyni..no i ja zapomniałam o rodzynkach i chyba za cienko rozwałkowałam ciasto. Razem ze mną scones piekły"... Składniki na 10 - 12 sztuk: 350 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku(...)pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 50 g masła, zimnego 250 g puree z dyni 2 jajka 20 ml mleka 100 g rodzynków [ zapomniałam] Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać zimne masło pokrojone z drobną kostkę i wyrobić z mąką między palcami do połączenia. Puree dyniowe, jajka ,mleko i rodzynki wymieszać
Moje domowe kucharzenieŻegnamy lato. Witamy jesienne smaki. Na targach króluje dynia – pękata, okrągła, w kształcie gruszki. Pomarańczowa lub bladożółta, gładka i chropowata. O miąższu zbitym i luźniejszym, dającym się podzielić na makaronowe włókna.… Czytaj dalej
Mam To Na Widelcu