z dyni - 5000 przepisów (strona:146/334)

Jesienne placki 151

jest ich wielowymiarowość. Można je podać solo lub z dowolnymi dodatkami - sosem czosnkowym, gulaszem czy pieczarkami :) Tym razem  głównym składnikiem moich placków stały się same słoneczne warzywa - marchewka, dynia i ziemniaki :)  Składniki: 500 g dyni 5 średnich ziemniaków 1 cebula 2 duże marchewki sól, pieprz 1-2 łyżki mąki 2-3 łyżki bułki tartej Warzywa obieramy i ścieramy

My simple kitchen
Chleb z ziarnami i Światowy Dzień Chleba 176

wystarczy wszystko wrzucić do miski i pozwolić, aby robot wyrobił ciasto za nas, robot bądź mikser. Połączenie mąki pszennej z pszenną razową, z dodatkiem miodu oraz pestek słonecznika i dyni.  Składniki: 350 g mąki pszennej typ 650, 300 g mąki pszennej razowej typ 2000, 10 g soli, 1 łyżka miodu, 50 g pestek dyni, 50 g pestek słonecznika

Plate of Joy
Bułeczki. 120

Bułeczki z mąką pszenną razową, z otrębami owsianymi i zarodkami pszennymi. Z zewnątrz posypane pestkami dyni.  Nie należą do grupy puchatych bułeczek, są raczej konkretne i bardzo syte.  Składniki: (na 10 sztuk) 265 g mąki pszennej typ 650, 245 g mąki razowej pszennej typ 2000, 30 g zarodków pszennych, 20 g otrębów owsianych, 7 g drożdży instant (saszetka(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni. Bułeczki pieczemy około 25-30 minut, do ładnego zrumienienia

Plate of Joy
Cudowna zupa dyniowa 125

Składniki: 1 kg dyni, 2 l bulionu, 5 łyżek sera, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 cebule, 1 łyżka masła, pieprz, sól  Sposób przygotowania: Na maśle podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Do rosołu wkładam obraną i pociętą na kawałki dynię, cebulę, troszkę soli i pieprzu. Całość gotuję około 40 minut pod przykryciem. Następnie miksuje całość i dodaje koncentrat pomidorowy. Stawiam

Wielki apetyt
Kurczak po gospodarsku. 377

cebula 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego 2 łyżeczki przyprawy gosposi bez glutaminianu sodu i soli Ponadto: 100 g ryżu, który należy uprzednio ugotować łyżka zimnotłoczonego oleju z pestek dyni, ja użyłam Oleofarm papryka marynowana Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni na oleju rzepakowym. Pierś kroimy w poprzek włókien na plastry i wrzucamy na patelnię, do zeszklonej cebuli(...)dusimy do momentu, aż mięso nie będzie w środku różowe, to na prawdę chwila. Wyłączamy palnik i na patelnię wrzucamy ugotowany ryż i dolewamy łyżkę zimnotłoczonego oleju z pestek dyni. Podajemy z marynowaną papryką. Smacznego! Skomentuj

MamaOskarka
Moja granola 189

górskich 1 szklanka płatków żytnich pół szklanki otrąb orkiszowych lub pszennych pół szklanki amarantusa ekspandowanego 3 łyżki siemienia lnianego garść suszonych jagód goji garść rodzynek 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki pestek słonecznika garść płatków migdałowych lub dowolnych orzechów 2-3 łyżki dobrego miodu listonic_name = "Moja granola (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szklanka płatków owsianych zwykłych(...)górskich 1 szklanka płatków żytnich pół szklanki otrąb orkiszowych lub pszennych pół szklanki amarantusa ekspandowanego 3 łyżki siemienia lnianego garśćsuszonych jagód goji garśćrodzynek 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki pestek słonecznika garśćpłatków migdałowych lub dowolnych orzechów 2-3 łyżki dobrego miodu " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy miód i dokładnie ugniatamy, aby masa była lekko

CoolinarniePL
Placuszki z dyni i jabłka z indykiem 174

Placuszki, które przemycają mięsko, połączenie słodkiej dyni i jabłka z mięsem, może wydawać się dziwne ale nie ma co się zastanawiać, zróbcie i patrzcie jak Wasze dzieci zmiatają je z talerzy :) Oskar przygodę z mięsem zaczął po skończeniu 7 miesiąca. Potrzebujemy: pół szklanki puree z dyni pół jabłka startego na tarce kawałek indyka uparowanego lub ugotowanego drobno posiekanego 1 jajko

MamaOskarka
Kluseczki z dyni i kaszy jaglanej posypane czarnym sezamem. 117

Dynia dobra na wszystko. Jest bardzo zdrowa, nie tylko ze względu na swoje wartości odżywcze. Jej gruba skóra nie pozwala środkom chemicznym na wchłonięcie ich do środka, także śmiało podawajmy je swoim dzieciom ;) Na dużą porcję kluseczek potrzebujemy: 300 ml puree z dyni  szklankę ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki mąki żytniej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej

MamaOskarka
Ciasteczka dyniowe przekładane powidłami 122

razem zrobiłam z dyni ciastka przekładane powidłami śliwkowymi. Pierwszą blachę upiekłam dużych ciastek specjalnie dla mojego synka (choć te z powidłami też wcinał). Ciasto jest dość rzadkie i się rozpływa w trakcie pieczenia, więc trzeba zrobić dość duże odstępy między ciastkami. Składniki: 50 g masła ⅓ szklanki białego cukru ⅓ szklanki brązowego cukru 250 g musu z dyni ¼ szklanki oleju 2 jajka

Mama Gotuje
Suszone pestki dyni 138

wydrążeniu dyni zostało mi sporo pestek. Aby dobrze się łuskały i można je było trochę dłużej przechować, warto je wysuszyć. Ja suszyłam pestki w piekarniku z ustawionym termoobiegiem i zrobiłam to w szybszy sposób czyli trzymając pestki w piecu przez godzinę (przy włączonym piekarniku) i jeszcze godzinę po wyłączeniu grzania i przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. By ususzyć pestki dyni potrzebujemy

Mama Gotuje
Zupa z mieszanych, śródziemnomorsklch warzyw 177

pokrojone w plasterki 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 200 g -1szt- cukinia - pokrojona w sporą kostkę 240 g -1szt- bakłażan - pokrojony w kostkę 250 g dyni piżmowej - obrana i pokrojona w kostkę 400 g  pokrojonych  w kostkę pomidorów,(puszka) 150 g świeżego szpinaku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 4 ząbki czosnku, startego(...)łyżeczki ostrej wędzonej papryki parmezan do posypania przygotowanie W dużym rondlu, podsmażyć , seler i cebulę, na oleju i maśle, aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek, cukinię i bakłażan, dynię, marchewkę, mieszać i smażyć jeszcze  1 minutę. Dodać bulion, pastę pomidorową,  pomidory z puszki,  pietruszkę, bazylię, koperkiem, oregano i pieprz i paprykę. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień; przykryć

Stare Gary
Ciastka dyniowe z serowym nadzieniem i aromatyczną skorupką 140

łyżeczki mielonego cynamonu ¼ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej szczypta mielonego ziela angielskiego szczypta kardamonu 150 g miękkiego masła 175 g jasnego muscovado 1 jajo ½ szklanki puree z dyni Nadzienie serowe 200 g serka Almette gruszka z jabłkiem 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Serek wymieszać z wanilią. Schłodzić w lodówce Cukrowo-korzenna posypka 5 łyżek cukru brązowego ½ łyżeczki mielonego(...)solą, cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową, zielem angielskim i kardamonem. Odstawić na bok. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę (3-5 minut). Dodać jajo, zmiksować. Mieszając dodać puree z dyni. Dodać mieszankę mączną. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto przykryć schłodzić przez 30 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ponownie schłodzić przez 30 minut. Kulkę

Pełny talerz
Sernik dyniowy z sosem czekoladowym 244

twarogu na sernik zmielonego trzykrotnie 250 g mascarpone 180 g drobnego cukru 2 żółtka 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika 375 g puree z dyni 2-3 łyżki budyniu waniliowego bez cukru (najlepiej z prawdziwą wanilią) 50 g masła (rozpuszczonego) Sery utrzeć z cukrem. Dodać po jednym żółtka, potem jaja. Następnie zmiksować z przyprawami, puree(...)dyni i budyniem. Na koniec dodać roztopione masło. Masę dyniowo-serową wylać na podpieczony spód, wyrównać. Tortownicę wstawić do większego żaroodpornego naczynia. Naczynie wypełnić wrzącą wodą do połowy wysokości tortownicy. Piec przez 15 minut w 170°C, następnie obniżyć temperaturę do 120°C. Piec jeszcze ok. 1 godzinę i 15 minut. Sernik wyjąć z piekarnika, ostudzić, schłodzić w lodówce przez

Pełny talerz
dynia z kozim serem 180

ponownie do śmietany z mlekiem  ,doprawić do smaku .Wlać do foremek i wstawić do lodówki na 2-3 godziny do stężenia. MUS DYNIOWY 200 gram ugotowanej do miękkości dyni piżmowej 1 łyżka śmietany kremówki sól i gałka muszkatołowa do smaku Dynie blenujemy dodając do niej śmietanę i przyprawy . Dekorujemy talerz. MUS ŚLIWKOWY garść śliwek suszonych gotować około 8 minut

na gazie
Granola z orzechami i żurawiną 162

dodatkami. Najpierw do miseczki przelewałam jogurt, dodawałam pół łyżeczki miodu, dosypywałam trochę płatków owsianych, z innej torebki dodawałam zarodki pszenne, a na koniec dorzucałam suszoną żurawinę i orzechy, czasami dynię.  Jogurt czekał, a ja w tym czasie zamykałam wszystkie woreczki i odstawiałam je na swoje miejsce.  Aż dnia pewnego przygotowałam domową granolę i odkryłam, że codziennie zaczęłam oszczędzać(...)Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 2 szklanki płatków owsianych (lub orkiszowych, żytnich) ½ szklanki nasion lnu (siemienia lnianego ½ szklanki orzechów laskowych ½ szklanki pestek dyni ½ szklanki suszonej żurawiny ½ szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki zarodków pszennych  2-3 łyżki płynnego miodu Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.  Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy miód

bistro mama

Proponowane wyszukiwania