karmel-itka.blogspot.comAurora - http://www.blogczekolady.plBasia - http://przepisowniabarbry.blogspot.comIlona - http://vegetarianandindianfood.blogspot.comJustinka - http://justinka.com/Patyska - http://www.smakolykialergika.pli oczywiście: Veggie - http://veggieola.blogspot.com JESIENNA ZUPA. /Veggie - veggieola.blogspot.com/ / 1 mała dynia hokkaido 2 duże cebule 5 średnich marchewek 1 filiżanka czerwonej soczewicy 1 mały przecier pomidorowy sól olej przyprawy: czosnek, papryka mielona słodka czerwona, Cebulę siekam w kosteczkę i podsmażam(...)złoto w dużym garnku. Marchewki i dynię kroję na małe kawałki, umieszczam w garnku i zalewam wodą. Dodaję czerwoną soczewicę i gotuję wszystko do miękkości. Studzę, miksuję, dodaję przecier pomidorowy i przyprawy. Podaję na gorąco.Na wierzchu - pestki dyni i kropelki zielonego tabasco. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiKISIEL DYNIOWO-JABŁKOWY. /inspiracja: DOROTA SMAKUJE ; / na 4 porcje pełna szklanka puree z dyni 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody szklanka startych jabłek na grubych oczkach 2 szklanki cukru 0,5 szklanki zimnej wody 2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej Puree z dyni, wodę i starte jabłka umieszczam w rondelku, dodaję cukier, doprowadzam do wrzenia, gotuję jakieś 5-7 minut(...)zimnej wodzie rozrabiam skrobię ziemniaczaną, wlewam całość do rondelka z dynią i jabłkiem. Mieszam kisiel do momentu, aż mocno zgęstnieje. 4 szklanki / pucharki wypełniam powstałym kisielem. Można zostawić do całkowitego wystygnięcia i stężenia, ale również smakuje na ciepło, jeszcze w postaci niezestalonej. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiAwokado, winogrona, pestki dyni i rukola to składniki które lubię, jeśli wy też je lubicie zapraszam do wypróbowania tej pysznej i prostej sałatki:)składniki:3 garście mieszanki sałat1 średnie awokado15 kulek winogron ciemnych3 łyżki pestek dyni1 łyżka miodu4 łyżki oleju Rapso1 łyżeczka octu balsamicznego JamarSkładniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę. Awokado obrać, przekroić na pół, pokroić(...)paski. Winogrona przekroić na pół, można wypestkować. Pokrojone awokado i winogrona ułożyć na sałacie. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Olej, miód i ocet balsamiczny dokładnie wymieszać, przed podaniem skropić całość
Monia miesza i gotujełyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 płaskie łyżeczki cynamonu szczypta soli 4 średnie jajka 130g brązowego cukru 200 ml oleju np. rzepakowego 200g puree z dyni 1 średnie jabłko starte na tarce o dużych oczkach Wykonanie: do jednej miski wkładamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz sól, mieszamy i odstawiamy w drugiej misce mieszamy(...)sobą jajka, cukier, olej, puree z dyni oraz tarte jabłko do suchych składników dodajemy mokre i całość krótko mieszamy tylko do połączenia składników ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami do ¾ ich wysokości, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175ºC około 20-25minut do suchego patyczka. Źródło: https://mgotuje.pl/muffiny-dyniowe-z-jablkiem/
Słodkie zapomnienieroku czekam z niecierpliwością na rozpoczęcie dyniowego sezonu… W poszukiwaniu nowych smaków przygotowałam spaghetti z dynią i szpinakiem oraz orzechami włoskimi. Fajne, jesienne połączenie. Przepis ukazał się w jesiennym numerze Magazynu Aromat w ramach cyklu „Lubelski kociołek”. Nie bez Continue reading... Artykuł Spaghetti z dynią i szpinakiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuJakie warzywo kojarzy Wam się z jesienią? Oczywiście, że dynia! I w tym roku nie mogło zabraknąć jej na moim stole, tym razem w sycącej wersji, jako dyniowe kaszotto z masłem orzechowym. Bo nie przygotować jesienią żadnej potrawy z dyni, to jak być w Rzymie
Vegan Tasteblaszkę 20x25 cm: 100 g masła bez laktozy + trochę do wysmarowania formy 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej 3 jajka, oddzielone żółtka od białek 125 g mąki z pestek dyni + trochę do posypania 100 g drobnego cukru Dodatkowo: świeże owoce np. jeżyny lub konfitura z żurawiny CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W małym garnuszku umieszczamy masło i połowę(...)piekarnika. Pieczemy 20 min , wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto najlepiej smakuje na ciepło z kwaśnymi świeżymi owocami lub konfiturą z żurawiny . Przed podaniem posypujemy mąką z pestek dyni. Smacznego
My Culinary ArtSkładniki: 1/2 średniej dyni 2 większe pomidory 1 papryczka chili 1 szalotka 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki kurkumy 1 i 1/2 łyżeczki imbiru sól, pieprz 1 szklanka … Czytaj dalej Zupa z pieczonej dyni i świeżych pomidorów
czarrna od kuchniżeberka w pasku lub trójkąt 1 pomior 1 marchewka 1 cebula pół papryki kawałek ok 15 cm cukinii pół dyni hokkaido natka selera i pora sól pieprz oregano hyzop majeranek tłuszcz do smażenia (smalec) Żeberka myjemy i osuszamy w papierowym ręczniku. Obsmażamy w głębokiej patelni w roztopionym tłuszczu. Dodajemy pokrojone warzywa, zioła, przyprawy i podlewamy szklanką wody. Dusimy(...)przykryciem ok 1 godzinę. w razie potrzeby jeszcze podlewamy wodą. Na ostatnie 20 min duszenia solimy i układamy pokrojoną w paski dynię na wierzchu i ponownie przykrywamy naczynie. Danie jednogarnkowe rozkładamy na porcje
Gotowanie jest łatwepiękną sylwetkę Jedzmy więc na zdrowie! Składniki na 4 porcje: 250 g fileta z łososia 250 g czerwonych krewetek argentyńskich 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 200 g mrożonej dyni w kostce Hortex 200 g mrożonych różyczek kalafiora Hortex 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru ½ łyżeczki ciętej trawy cytrynowe 1 łyżka przyprawy garam masala 1 łyżka czerwonej pasty(...)CURRY Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Dodajemy pastę curry, suche przyprawy, starty na małych oczkach imbir i czosnek. Gdy przyprawy połączą się i zaczną oddawać intensywny zapach, dorzucamy mrożoną dynię i kalafior Hortex. Warzywa zalewamy mleczkiem kokosowym i dusimy przez 5 minut. Mrożone krewetki sparzamy wrzątkiem, czyścimy skórę łososia z łusek, kroimy fileta na 2 cm paski. Rybę wkładamy
Kierunekuchniamamy piękną pogodę ;) Aż chce się coś zrobić ! Ten dyniowy smaczek był robiony pod makaron, ale ja bym go widziała również z kaszą bądź ryżem ;) Składniki: 500 g obranej dyni hokkaido 5-6 suszonych pomidorów 1 cebula 1 mały ząbek czosnku 1 papryczka chili 100 g szpinaku świeżego 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów 1/4 szklanki śmietanki łyżka przyprawy maggi(...)pomidory kroimy w kostkę (nasiona chilii usuwamy). Dodajemy do patelni, smażymy około 5 minut. Szpinak myjemy, osuszamy, można lekko podrzeć. Dodajemy na patelnię i dusimy około 10 minut. Dynię kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do cebuli czosnku papryczki i pomidorów, podlewamy około 2/3 szklanki wody, przykrywamy i dusimy około 10 minut, doprawiając solą, pieprzem i curry. Po tym czasie
CynamonemPoOczachmamy piękną pogodę ;) Aż chce się coś zrobić ! Ten dyniowy smaczek był robiony pod makaron, ale ja bym go widziała również z kaszą bądź ryżem ;) Składniki: 500 g obranej dyni hokkaido 5-6 suszonych pomidorów 1 cebula 1 mały ząbek czosnku 1 papryczka chili 100 g szpinaku świeżego 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów 1/4 szklanki śmietanki łyżka przyprawy maggi(...)pomidory kroimy w kostkę (nasiona chilii usuwamy). Dodajemy do patelni, smażymy około 5 minut. Szpinak myjemy, osuszamy, można lekko podrzeć. Dodajemy na patelnię i dusimy około 10 minut. Dynię kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do cebuli czosnku papryczki i pomidorów, podlewamy około 2/3 szklanki wody, przykrywamy i dusimy około 10 minut, doprawiając solą, pieprzem i curry. Po tym czasie
CynamonemPoOczachłyżki płatków gryczanych ciemnych - 1 gruszka - 1 banan - łyżka rozgniecionych w mozdziezu pestek dyni - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka oleju kokosowego Zagotowujemy w garnku szklankę wody. Wrzucamy płatki gryczane na 2 minuty, przecedzamy, do gorących dodajemy olej kokosowy, banan i gruszke potarte na dużych oczkach i sok z cytryny. Posypujemy pestkami dyni
Szkrab Je SamProdukty potrzebne: polędwiczka wieprzowa - 300 gr burak- 80 gram dynia( obrana)- 80 gram rukola- 300 gr owoce leśne( malina, jeżyna, czarna porzeczka, czerwona porzeczka)- 200 gr musztarda(dijon)- 2 łyżeczki miód- 2 łyżeczki ser kozi- 200 gr oliwa z oliwek - 50 ml ząbek czosnku migdały- 30 gram sól himalajska- 1 łyżeczka pieprz kolorowy i rózowy- po pół łyżeczki papryczka chili(...)dodając musztardę i miód, następnie wsadzamy do lodówki na 1,5 godziny Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i skrapiamy nasze warzywa oliwą. Wkładamy owinięte w folię spożywczą buraka i dynię na godzinę czasu. po 30 minutach c nagrzewamy grilla lub patelnię grilową, skropioną resztą oliwy i podsmażamy nasze zamarynowane medaliony z polędwiczki po 4 minuty z każdej strony. Talerz dekorujemy
pichcisztoSAŁATKA Z FIGAMI I SEREM Kolejna jesienna pyszna propozycja, lekka sałatka ze szpinakiem, figami i pieczoną dynią, sprawdzi się w roli obiadu, kolacji czy lunchu. Polecam wszystkim! SKŁADNIKI: - 3 garście szpinaku świeżego - 2 figi - plaster sera brie - kilka migdałów - plaster pieczonej dyni muskat lub hokkaido - oliwa z oliwek, oliwa z orzechów włoskich - sok z 1/3 cytryny W/w składniki wymieszaj
SMYKWKUCHNI