Ostatnio rzadziej gotuję zupy. Nie mam zupowej weny no i skończyły się pachnące pomidory, pękate dynie itp... Dzisiejszy przepis podpatrzyłam w książce "Kuchnia wegetariańska świata" wyd. MUZA, w rozdziale o kuchni Karaibów. Zmodyfikowałam go po swojemu i zjedliśmy zupę z wielkim smakiem! Zupa jarzynowa po karaibsku 4 pomidory (bez skórki i pestek) lub puszka pomidorów w zalewie (bez zalewy(...)batatów, obranych i pokrojonych w ćwiartki a następnie w grube plasterki 300 g dyni, bez pestek i skóry, pokrojonej w kostkę 1 l warzywnego bulionu 200 g konserwowej kukurydzy, odcedzonej sól, pieprz, chili w płatkach szczypiorek do dekoracji Bulion zagotowujemy, wrzucamy wszystkie warzywa i gotujemy do miękkości czyli ok 30 minut. Moja dynia prawie w całości rozpadła się ale jeśli
Dzieje kuchennej WiewióryMamci... Pachnąca, aromatyczna, rozgrzewająca, pyszna i baaaardzo sycąca :D Zupka - krem z dyni. Składniki: - 1 kg miąższu dyni, posiekanego - 100 g cebuli, drobno posiekanej - 30 g masła - 500 ml wody - 1 kostka rosołowa - przyprawy do smaku: sól, pieprz ziołowy, prawdziwy - 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w drobną kostkę - 250 g gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej Zott) + odrobina do przyozdobienia(...)Sposób przygotowania: 1. W garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Dodać dynię i ziemniaki, podsmażać przez kilka minut. Oprószyć solą i pieprzem. Dodać bulion (woda + kostka rosołowa). Gotować na małym ogniu przez ok. 15-20 min. 2. Zupę zmiksować za pomocą blendera. 3. Dodać jogurt, wymieszać i podgrzać całość ale nie doprowadzić do wrzenia. 4. Udekorować kleksem z jogurtu
Zdrowie na języku :Pwłaściwościach zarówno zdrowotnych, odżywczych jak i smakowych. Bogata oferta sklepu na pewno zadowoli każdego miłośnika olejów, bowiem znaleźć tam możemy m.in.: olej lniany, z rokitnika, wiesiołka, konopny, z pestek dyni, lnianki, ostropestu, kokosowy, arganowy, z maku, z dyni, sezamowy i wiele wiele innych. Zapraszam do zapoznania się ofertą sklepu :) Dawno nie widziałam aż tylu wariatów olejów :D Wybór jest ogromny(...)Mnie osobiście bardzo ciekawi olej z maku, dyni, rokitnika, wiesiołka, konopony, sezamowy, których w swojej kuchni jeszcze nie miałam :) W sumie, to chętnie spróbowałabym wszystkich :) Dzięki współpracy z Zielonym Nurtem nasza kuchenna szafka zapełniła się olejem słonecznikowym i siemieniem lnianym :) Tak, tak siemieniem, ponieważ sklep ma też Nam do zaoferowania szeroką gamę produktów sypkich , a także soków , przypraw, ziół oraz
Zdrowie na języku :PKolejne wariację z użyciem mąki orkiszowej. Tym razem zapraszam na proste bułeczki orkiszowe posypane pestkami dyni. O zdrowotnych właściwościach orkiszu pisałam TUTAJ . Jedna bułeczka bez pestek dostarcza ok. 215 kcal , z pestkami ok. 235 kcal . Wystarczą tylko 4 składniki by móc cieszyć się domowym, pachnącym i świeżym pieczywem :) Składniki (4 bułeczki): 250 g mąki orkiszowej 20 g drożdży(...)wody + 50 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki soli morskiej Dodatkowo: 2 łyżki mleka 15 g pestek dyni Przygotowanie: W garnuszku podgrzej 100 ml wody i rozpuść w niej drożdże. Odstaw na 15 minut. Do miski wsyp mąkę orkiszową i sól. Dodaj rozrobione drożdże. Podczas zagniatania dodaj 50 ml gorącej wody. Ciasto dokładnie wyrabiaj przez około minut. Odstaw
Zdrowie na języku :Pprzeraża, bo nigdy nie zjeżdżałam! Mam nadzieję, że się nie połamię :) i jednak mimo wszystko trochę odpocznę. Przygotowałam dziś dla Was zdrowe ciasteczka. Dlaczego zdrowe? Bo z pestkami dyni i ziarnem słonecznika! Są przepyszne! Gorąco polecam ( dużo lepsze niż takie sklepowe), warto spróbować! :)"Składniki:200 g masła3/4 szklank brązowego cukru 2 jajka400 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaduże opakowanie(...)Wycinamy okrągłą foremką ciasteczka i układamy blisko siebie ( ciastka nie rosną zbyt mocno) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wierzch ciastek smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy (lekko wciskając) pestkami z dyni i słonecznika, następne ponownie smarujemy jajkiem i pieczemy około 13 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C.Smacznego i zdrowego
Słodkie Przyjemnościnowego? Ciasta z warzywami to w dzisiejszych czasach nic nadzwyczajnego. Buraczane, marchewkowe z cukinią czy ziemniakami. Ja jednak dziś, przygotowałam dla Was przepis z dodatkiem bardzo zdrowej i pożywnej dyni połączonej z musem jabłkowym i świeżą żurawiną. Ciasto jest puszyste, słodkie a zarazem przyjemnie kwaśne (za sprawą świeżej żurawiny) idealne do goździkowej czy cynamonowej herbaty. Jeżeli lubicie połączenie smaków
Słodkie Przyjemnościbardzo słodkie batoniki. Nie podaję dokładnych ilości bo robiłam "na oko". Składniki: - daktyle (użyłam suszonych,ale bardzo dobre będą świeże) - ok 2 szklanek, - mała garść migdałów, - mała garść pestek dyni, - garść rodzynek, - 2 łyżki karobu, - odrobina wody, - szczypta soli, - ok 2 szklanek poppingu z amarantusa, - 4 łyżki płatków owsianych, - ew. sezam. Wykonanie: Zmiksować daktyle, rodzynki, migdały, pestki dyni, karob, sól(...)odrobiną wody do uzyskania w miarę gładkiej masy (migdały i dynię można dodać pod koniec żeby zostały kawałki nie zmielone). Do masy dodać płatki owsiane i popping z amarantusa (trzeba dodać tyle żeby masa była twarda, można dodać więcej płatków), wymieszać łyżką. Rozłożyć masę na papierze do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru i rozwałkować na grubość ok 1 cm. Zdjąć
Co na wege obiad?mogę oprzeć się pokusie rozpustnego, słodkiego rozpoczęcia dnia. Tak najlepiej. W końcu co z tego, idzie zima! :)PLACUSZKI DYNIOWE Składniki: ok. 200 g puree z upieczonej dyni(...)podziel dynię na kawałki wraz ze skórą, nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, układaj dynię skórą do dołu na blasze, piecz 1 godzinę; po ostygnięciu zdejmij skórę i zmiksuj miąższ w blenderze)50 g jogurtu greckiego2 łyżki oleju roślinnego3 łyżki cukru2 jaja1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej1 spora łyżeczka lub 2 małe łyżeczki proszku do pieczeniamała łyżeczka soliDo podania
Gotowanie to kochaniekminek. Dopiero gdy spróbowałam gotowej kaszy, zorientowałam się, że coś jest nie tak. Na szczęście wszystkie smaki fajnie się połączyły i stworzyły nową dobrą kompozycję :)~ Kokosowa kasza manna z dynią, serkiem naturalnym, przyprawą do piernika, cynamonem, siemieniem lnianym i posmakiem kminku ~Składniki:250ml mleka kokosowego30g orkiszowej kaszy mannyłyżka serka naturalnego/śmietanyprzyprawa do piernikasłodzidło5g świeżo zmielonego siemienia lnianego+ kawałki pieczonej dyniserek(...)naturalnycynamonWszystkie składniki wrzucamy do rondelka i gotujemy aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Przekładamy do miseczki, dodajemy dynię, serek i posypujemy cynamonem
Kuchenny Skrawek NiebaRozgrzewająca zupka na chłodne dni z sezonowych darów natury :)składniki:1 dynia (około 1 kg)1 duży kalafior1 cebula1 litr warzywnego bulionuprzyprawa curry - ilość wg uznaniagałka muszkatołowa- ilość wg uznaniatarty świeży imbir- ilość wg uznaniasól, pieprz10 dag parmezanu (opcjonalnie inny ser)garść prażonych słoneczników (albo pestek dyni)1 łyżka octu winnegoświeże(...)zioła do dekoracjioliwa do smażenia3 ząbki czosnkuNa oliwie smażymy dynię i cebulę pokrojoną w kostkę, wrzucamy przyprawy: curry, tarty świeży imbir, gałka oraz pokrojony czosnek, kilka razy mieszamy. Zalewamy bulionem i dodajemy różyczki kalafiora. Gotujemy aż do miękkości warzyw (około 30 minut). Doprawiamy solą, pieprzem oraz tartym parmezanem. Gotową zupę miksujemy
Bon Appetit MałgorzatySałatka smaczna, zdrowa, kolorowa!!! :)Świeża roszponka, soczyste pomidorki koktajlowe, słodka mandarynka, chrupiące grzanki, a całość posypana pestkami dyni i skropiona miodowym winegret.Sałatka ta świetnie nadaje się na lekką i pożywną kolację, bądź jako danie obiadowe, np. z porcją grillowanego mięsa.Sałatka:* roszponka- 1 opakowanie* pomidorki kokatjlowe- 12 szt.* mandarynka- 2 szt.* pestki dyni- garść* chleb- 2 kromki* masło klarowane/oliwa-(...)smażeniaMiodowy dressing:* olej z pestek dyni- 6 łyżek* sok z cytryny- 4 łyżki* miód płynny- 1 łyżka* sól, pieprz- do smakuSałatka:Roszponkę umyć, osuszyć, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, mandarynkę obrać i pokroić na małe kawałki.Rozgrzać masło na patelni, chleb pokroić na małe kwadraty i podsmażyć na maśle do zarumienienia.Miodowy dressing:Wszystko wymieszać i skropić sałatkę.Smacznego
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj proponuję Wam moją ulubioną 'brukselkową wariację', czyli brukselka na ciepło- idealna jako danie obiadowe czy kolację- z dodatkiem piersi z indyka i świeżych pomidorków koktajlowych, posypana pestkami dyni i sezamem.Z czystym sumieniem mogę polecić Wam to danie, mój P., który brukselki wręcz nie znosił i z odrazą zerkał na patelnie, kiedy po raz pierwszy ją przyrządzałam, tak teraz(...)zjada wszystko- i to z dokładką! :)))porcja dla 3-4 osób:* brukselka- 400 g* makaron- 150 g* pierś z indyka- (+ dowolne przyprawy)- 1 szt.* pomidorki koktajlowe- 100 g* pestki dyni i sezam- garść* olej do smażenia* pieprz, sól, cukier, mleko* szczypiorek- do ozdobyBrukselkę należy oczyścić z uszkodzonych liści i opłukać.Odkroić wystający końcowy kawałek głąba i dopiero naciąć na krzyż
Kraina Miodem PłynącaMój mąż dynię omija szerokim łukiem. Upiekłam sernik z dynia Hokkaido nie mówiąc Mu co tam jest w środku. Dodałam także pyszne mango z wanilią od Eterno. Co prawda zaleca się użyć go do herbaty ale ja jak to ja poszłam w innym kierunku i dodałam właśnie do sernika. I przyznam, że to był bardzo dobry wybór. Sernik wyszedł puszysty(...)trudno go było kroić. Mąż wcinał sernik z wielkim apetytem, więc powiedziałam Mu, żeby więcej nie mówił że nie lubi dyni. A to, że naprawdę Mu smakował świadczy to, że pyta się kiedy znowu go upiekę. rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniDziś znowu coś z nuta dyni. A dlaczego ? A dlatego, że dostałam wielką dynię i trzeba ją zużyć aby się nie zmarnowała. Po za tym mąż domaga się sernika z dynia ale dziś poszłam na ekspresowe ciasto ale smaczne. Jest to rolada, szybka w przygotowaniu bo nie trzeba jej smarować i znowu zawijać. Jak raz zrobicie to będziecie często taka
Ewa w kuchnizupie odrobina magii. Może dlatego nigdy wcześniej, nawet nie próbowałam jej odtworzyć. Jednak po wielu latach, tęsknota za nią stała się na tyle silna, żeby się o to pokusić.Dynię pokroić na mniejsze kawałki. Usunąć z nich miąższ i pestki, obrać ze skórki (polecam do tego zwykłą obieraczkę do jarzyn) i pokroić w kostkę, około 3 x 3 cm. Dyniową(...)miarę jednolite kluski. Kiedy ciasto zacznie przeciekać przez lejek, przenieść go nad garnek z mlekiem i intensywnie mieszając w kółko tworzyć lane kluseczki. Zmniejszyć temepraturę pod garnkiem.Ugotowaną dynię rozdrobnić blenderem, a następnie dodajać do mleka. Całość delikatnie przemieszać. Gotować jeszcze przez chwilę. Przyprawić solą i cukrem do smaku
Świat Domowej Kuchni