z dyni - 5000 przepisów (strona:131/334)

Chleb z dynią i chili 115

Dzisiejszym chlebem otwieram w kuchni sezon na dynię, którą uwielbiam i którą zarażam kolejne osoby w swoim otoczeniu. Chleb jest na drożdżach, więc na efekt nie trzeba długo czekać. Składniki : 650 g mąki pszennej chlebowej typ 750 łyżeczka soli saszetka (7 g) drożdży suszonych ok. 300 ml ciepłej wody 250 g startej dyni papryczka chili (u mnie jalapeno) 2 łyżki(...)oliwy u mnie jeszcze łyżeczka mielonego ostropestu 600 g mąki wymieszać z solą i drożdżami. Do sypkich składników dodać dynię startą na tarce o grubych oczkach oraz rozdrobnione chili. Wymieszać. Zagniatać ciasto, stopniowo dolewając wodę. Ciasta nie trzeba zanadto wyrabiać. Chodzi jedynie o wymieszanie i zlepienie składników. Uformować kulę z ciasta. Polać wyrobione ciasto oliwą i wymieszać, by pokryła wierzch

Weekendy w domu i ogrodzie
Pietruszkowe pesto i kilka słów o żelazie 184

wegetarianin wam powie, że nie są to jedyne źródła i dobrze zbilansowana dieta spokojnie może zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek. A zatem, świetnymi źródłami żelaza są także: pestki dyni karob ziarno amarantusa mak biała fasola czerwona soczewica pistacje orzechy nerkowca natka pietruszki sezam kasza jaglana groch płatki owsiane płatki jęczmienne suszone morele figi komosa ryżowa szpinak kasza gryczana buraki(...)Forum Pediatrycznego – bardzo rzetelny artykuł z odniesieniami do aktualnych badań dotyczących niemowląt i małych dzieci. Pietruszkowe pesto pęczek natki z pietruszki pół ząbka czosnku garść zmielonych płatków migdałowych, pestek dyni i sezamu oliwa z oliwek/olej lniany odrobina soku z cytryny pieprz ziołowy serek śmietankowy makaron Natkę z pietruszki dokładnie opłukać i poodcinać łodygi. Listki wrzucić do blendera lub młynka, dodać

Przepysznik - BLW i nie tylko
Moje ulubione śnaidanie 160

odżywkę (no chyba, ze macie neutralną w smaku) - ok 2-4 a nawet czasem 5 łyżek mąk i (ostatnio pokochałam kukurydzianą) - jeśli macie ochotę to dodajcie posiekane orzechy, pestki dyni, słonecznika, sezam, suszone owoce itp lub jeśli na wytrawnie, to dodajcie ulubione składniki np. szynkę z piersi indyka/kurczaka, cebulkę, paprykę itd + przyprawy

fitolarun.blogspot.com
Kremowe risotto z dynią, kurkami i cielęciną 170

Wraz z rozpoczęciem sezonu jesiennego polecam klasykę, czyli risotto dyniowe z dodatkami w postaci kurek i cielęciny. Dynia, mimo swojego delikatnego i nijakiego smaku w połączeniu z odpowiednimi dodatkami nabiera wyrazistości i charakteru, dlatego poprzez dodanie kurek, mięsa, wina oraz gałki muszkatołowej danie jest bardzo aromatyczne i pełne smaku, a przy okazji sycące i pożywne. Słoneczny kolor, kremowa konsystencja, wyborny(...)cudowny zapach sprawią, że zakochasz się w tym daniu! :) Porcja dla 3-4 osób * ryż risotto- 1 szklanka * bulion warzywny- 1 litr (ew. wołowy lub drobiowy) * kurki- 350 g * dynia- 350 g * cielęcina- 250 g * białe wino-150 ml * cebula- 1 szt. * masło- 50 g * sól, pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku * sól, pieprz, słodka papryka czerwona- do przyprawienia mięsa * świeży

Kraina Miodem Płynąca
Pęczotto z kiełbasą, dynią i pomidorami 132

obiad było kaszotto a raczej pęczotto. Konkretne w smaku, pikantne i bardzo sycące.  Przepis pochodzi z książki "Kipi Kasza".  Zróbcie to danie koniecznie! Warto! Pęczotto z kiełbasa, dynia i pomidorami 1,5 szkl. pęczaku 150 g kiełbasy, pikantnej i twardej, u mnie chorizo, w plasterkach 250 g dyni, obieramy ją ze skórki i kroimy w kostkę 2 pomidory(...)kiełbasę i smażymy aż wszystko się zeszkli. Stopniowo, po chochelce dolewamy gorący bulion. Czynność tę powtarzamy aż kasza stanie się miękka. Na małej patelni, na maśle przesmażamy na rumiano dynię. Dodajemy do gotowej kaszy. Dosmaczamy przyprawami i dorzucamy pomidory. Całość mieszamy a przed podaniem posypujemy natką pietruszki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kopytka dyniowe w sosie grzybowym 115

pełni sezonu na dynię zdarza się, że kończą się pomysły co jeszcze można z dyni zrobić. Polecam ciekawszą wersję kopytek - z dużym dodatkiem dyni. Lżejsze, zdrowsze a przede wszystkim o nowym, interesującym smaku. Bardzo dobrze sprawdzają się z mięsem, a nawet na słodko. W tym przepisie podamy je razem z sosem grzybowym

Milion Smaków
Placki z dyni z serem kozim 144

się u nas nie marnuje, to stworzyliśmy te oto placki. Ser kozi jest niesamowity, jego smak uwypukla musztarda figowa. Całość robi niesamowite wrażenie smakowe. Składniki 500 g miąższu z dyni 100 g sera koziego podpuszczkowego 100 g wędzonej piersi z kurczaka 1 cebula 300 g mąki 1 jajko 1 łyżka musztardy figowej pieprz do smażenia oliwa z orzechów laskowych Przygotowanie(...)Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Dynię obieramy. Cebulę, miąższ dyni, ser, filet ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do masy wbijamy jajko, dodajemy mąkę, musztardę, mieszamy (masa ma być gęsta). Do smaku doprawiamy czarnym pieprzem. Ciasto nabieramy łyżką i smażymy na rozgrzanej oliwie, z obu stron na rumiano. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

R'n'G Kitchen
Surówka z sałatą lodową i pestkami dyni 187

grządce, ale do tego jeszcze trochę czasu. Dzisiaj przedstawiam surówkę w roli głównej z sałatą lodową. Składniki: ½ główki sałaty lodowej 6 pomidorków koktajlowych ¼ opakowania sera typu feta ¼ szklanki pestek dyni Sos: 3 łyżki wody 3 łyżki oliwy Łyżeczka soku z cytryny Łyżeczka suszonej pietruszki Sól Pieprz Cukier Wykonanie: Sałatę myjemy, kroimy na kawałki. Do sałaty dodajemy do pokrojone na ćwiartki(...)pomidorki i pokruszony ser. Pestki dyni prażymy na patelni i pozostawiamy do wystygnięcia. Z wody, oliwy, soku z cytryny, suszonej pietruszki robimy sos typu winegret i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Sosem polewamy sałatę. Na koniec całość posypujemy pestkami dyni. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Curry z dyni, szpinaku i soczewicy + basmati 145

Curry z dyni, szpinaku i soczewicy + basmati Składniki: - 100g ryżu basmati                                              - 1 łyżeczka curry - 150g dyni hokkaido(...)wodą, gotować przez 10min - Na odrobinie rozgrzanej oliwy  przez 30 sekund  smażyć czosnek, chili, kumin i kolendrę  - Dodać pomidory, pozostałe przyprawy i trochę wody - Wrzucić kostki dyni, soczewicę i szpinak; zagotować - Curry dusić przez ok. 10 minut, do miękkości dynii - Ryż skropić odrobiną dobrej oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Dal skropić cytryną, wymieszać i wyłożyć obok

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka ryżowa z adzuki, brokułem i rodzynkami 120

sól  himalajska - 1 łyżka pestek dyni - 1 łyżka rodzynek - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż gotować przez 35 minut z dodatkiem soli - Następnie przełożyć go do miski i ostudzić - Brokuł ugotować na parze na półtwardo (ok 3 minuty) - Fasolkę adzuki przełożyć do garnka, dodać garam masalę i zagotować - Marchewkę obrać i posiekać na cienkie plasterki - Do ryżu dodać adzuki, brokuła(...)marchewkę, pestki dyni, rodzynki, sok z cytryny, chili i miętę; wymieszać - Sałatkę ozdobić pestkami dyni. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Tort dyniowo-śmietanowy 145

Tort ten już jakiś czas temu zrobiłyśmy go wspólnymi siłami w trójkę, tzn Ja, Mama i Siostra.  Mimo, że Ja nieprzepadam za dynią, to zjadłam dwa kawałki tego tortu i musze powiedzieć, że bardzo mi smakował.  Ciasto dyniowe połączone ze śmietankowym kremem i polane kajmakiem jest pyyyyszne! I prawie w ogóle nie czuć dyni. Polecam ten tort każdemu(...)ciekawego może z tego wyjść. Składniki: Ciasto: 5 szkl. mąki pszennej, 4 łyżeczki sody 4 łyżeczki cynamonu 7 jajek 1 szkl. cukru 1,5 szkl. oleju  5 szkl. dyni starej na małych oczkach krem: 1l. śmietanki kremówki (30%) 2 op. żelatyny-fix deserowej polewa: 1 puszka masy krówkowej Przygotowanie: Najpierw wymieszałyśmy jajka z z cukrem, następnie dodałyśmy wszystkie składniki

Motylkowa Kuchnia
Chleb pszenny razowy, z nasionami dyni i czarnuszki 283

posmarować świeżym masłem. To wszystko sprawia, że chleb szybko znika, zwłaszcza, gdy się go je w sobotni poranek, na werandzie, obserwując wioskowych łobuziaków (patrz ostatnie zdjęcie). Chlen nafaszerowałem nasionami dyni, a dla wzmocnienia wytrawności czarnuszką. Ale to już od Waszej inwencji zależy, co do niego dodacie... Zaczyn: 30 g zakwasu żytniego razowego 140 g mąki pszennej chlebowej 170 g letniej(...)misce umieść zaczyn, wsyp mąki. Wlej wodę z solą i wodę z drożdżami. Wyrabiaj ciasto mikserem lub robotem. Całkowity czas mieszania wynosi około 10 minut. Dodaj do ciasta nasiona dyni i czarnuszkę. Mieszaj na najwolniejszych obrotach dopóty, dopóki nasiona nie rozmieszczą się równomiernie w cieście chlebowym. Uformuj z ciasta kulę i włóż ją do natłuszonej miski. Odstaw ciasto do przefermentowania

Grahamka, weka i kajzerka
Pierogi ze szpinakiem 200

Pierogi ze szpinakiem i serem feta, z dodatkiem czosnku i bazylii. Proponuję podawać z pestkami dyni oraz sosem czosnkowym. Z podanego przepisu wychodzi około 25 średniej wielkości pierogów. Przepis na ciasto znajdziecie przy przepisie na pierogi ruskie: http://www.bullio.pl/?p=753 Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 1 opakowanie sera feta (270 g) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 5 liści świeżej(...)bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu łyżka oleju Dodatkowo: sól do wody do gotowania, pestki dyni do posypania Ciasto przygotować zgodnie z podanym wcześniej przepisem. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodać zamrożony szpinak. Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodać wyciśnięty czosnek, pieprz i posiekaną bazylię. Kiedy woda

Bullio
Dżem z dyni z brzoskwiniami 108

Złoty, gęsty, ciekawy w smaku dżem z dynii. Dla kogo: dla fanów dyni dla mających ochotę na spróbowanie dżemu, którego w sklepie nie znajdziecie dla lubiących nowe, ciekawe smaki Składniki: 2 kg dyni (waga po obraniu i usunięciu pestek) 0,5 kg brzoskwiń (waga po obraniu i usunięciu pestki) 750g cukru sok z cytryny pół szklanki wody Wykonanie: Dynię obrać

Mania Wypiekania
Makaron paccheri z dynią i szynką parmeńską 125

paski cienkie plasterki szynki parmeńskiej 2 łyżki uprażonych i drobno posiekanych orzeszków pinii (nie dawałam) świeżo zmielony czarny pieprz Sos dyniowy :  400 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni 4 łyżki oliwy z oliwek 4- 6 listków posiekanej świeżej szałwii 150 ml białego wytrawnego wina  Aby przygotować sos, należy sparzyć dynię wkładając ją do wrzącej, lekko osolonej wody(...)minut. Odcedzić, wymieszać ją dokładnie z szałwią i oliwą z oliwek. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i piec 40 min. w temperaturze 170st.C - najlepiej piec dynię w naczyniu, w którym potem będziemy robić sos. Po wyjęciu z piekarnika postawić naczynie na gazie/ogniu, dodać szynkę parmeńską, dolać wino i zagotować. Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody - 1 litr

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania