zielonego groszku* *(możecie zamienić to na 1/2 opakowania mrożonej mieszanki groszek z marchewką) 1 duża cebula 1 mały koncentrat pomidorowy (mała puszka) 2 ząbki czosnku 1 garść prażonych pestek dyni oliwa z oliwek 2 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego oregano, zioła prowansalskie, pieprz, sos sojowy, kozieradka, majeranek, sos chili, sambal oelek Brokuła i kalafiora dzielimy na małe części. Marchewkę(...)laurowe i ziele angielskie. Chwilę przesmażamy i podlewamy niewielką ilością wody. Przykrywamy, aby udusiły się i zmiękły. Kiedy warzywa duszą się wtedy szatkujemy kapustę, prażymy na suchej patelni pestki dyni i kroimy czosnek w cieniutkie płatki. Teraz dodajemy do kruchych warzyw kapustę, czosnek i prażone pestki dyni. Mieszamy całość, dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie wyżej wymienione przyprawy. Przykrywamy i dusimy
vegetaniezdumieniem spostrzegamy, że funkcjonujemy w rytmie przygotowywania chleba :). Chleby na zakwasie uważam za najlepsze Świecie! Trzymając się tej wersji dziś żytnio-orkiszowy z dodatkiem czarnego sezamu, pestek dyni i melasy z trzciny cukrowej, która nadaje pieczywu ciemny kolor i lekko łagodzi kwasowość zakwasu. Czas przygotowania: ciasto - 2 dni pieczenia - 50 minut Składniki: Zaczyn: 250 g zakwasu żytniego(...)mąki orkiszowej ciemnej, 170 g mąki żytniej 720, 300 ml letniej wody do ciasta 150 ml gorącej wody do namoczenia ziaren, 60 g czarnego sezamu, 40 g pestek dyni. Ciasto właściwe: 200 g mąki żytniej 720, 2 łyżki melasy z trzciny cukrowej, 15 g soli, kilka łyżek sezamu i/lub pestek dyni do posypania foremek. * Jak przygotować zakwas żytni ( tu przepis
SzczyptaSmaQkoniec tego kulinarnego, szalonego dnia zrobiłem jeszcze świeże pieczywo. Tym razem paluchy żytnie z mąką owsianą i pestkami dyni. Czego użyłem? -kubek mąki żytniej -dwa kubki mąki owsianej -kubek maślanki -50 gram drożdży -łyżeczka soli -pestki z dyni Mąki łączymy z solą mieszając wszystko widelcem. Maślankę podgrzewamy do temperatury 39 stopni. Drożdże rozkruszamy zasypujemy je cukrem i łączymy z maślanką(...)stopni i wkładamy bułki na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy pieczywo z piekarnika, podkręcamy temperaturę do 200 stopni w międzyczasie smarując bułki mlekiem i posypując je pestkami z dyni. Pieczemy przez 20 minut
BaRepasSkładniki: kubek mleka 0,5 kostki drożdży 2 łyżki cukru 1 kg mąki kubek dyni 3 łyżki oleju cynamon mielone goździki powidła śliwkowe serek mascarpone cukier puder Przygotowanie: mleko gotujemy z cukrem, odstawiamy do ostygnięcia dynię podsmażamy na oleju drożdże kruszymy i dodajemy do mleka, kiedy trochę ostygnie ( będzie w temp,. 70'C) przesiewamy połowę mąki, odstawiamy do wyrośnięcia(...)około pół godziny wyrabiamy ciasto z pozostałą mąką. Dodajemy dynię, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. pieczemy w temp 180'C około 30 minut. Kiedy ciasto ostygnie przekładamy je powidłami i serkiem, oprószamy cukrem pudrem SMACZNEGO
Luźna KuchniaPyszne placuszki dyniowe z nutą imbiru. Szybko się je robi i szybko znikają. Dobre na śniadanie, obiad i kolację. Najlepiej smakują ze śmietaną. składniki: 600 g dyni bez skóry i miąższu 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa szczypta soli 2 łyżeczki mielonego imbiru olej do smazenia gęsty jogurt lub śmietana Dynię zetrzeć na tarce o grubych(...)oczkach. Do startej dyni dodać jajka, makę, szczypte soli oraz imbir. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z olejem, łyżką nakładać masę i smażyć małe placki. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać z kleksem gęstej śmietany lub jogurtu
Monia miesza i gotujeNiedawno przedstawiałam zupkę z dyni z mleczkiem kokosowym a dzisiaj wersja z gorgonzolą. Zupka powstała specjalnie dla mężusia, który nie za bardzo przepada za takimi zupami. Aby go zachęcić do zupki dodałam serek pleśniowy - gorgonzolę, który bardzo lubi. Oczywiście zupkę zjadł ze smakiem. składniki: 650 g dyni bez skóry pestek 300 g obranych ziemniaków 0,5 l dowolnego(...)bulionu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 100 g gorgonzoli Dynię pokroić w dużą kostkę. Ziemniaki pokroić w mniejszą kostkę, aby szybciej się ugotowały. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać słodką paprykę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywka już się ugotują dodać gorgonzolę i jeszcze chwilkę gotować aż ser się rozpuści. Następnie wszystko zmiksować na gładką masę. Zupkę
Monia miesza i gotujesody 2 ząbki czosnku 150g tahini (można dać więcej, nawet szklankę) sok z połówki cytryny 0,3 szkl zimnej wody sól ostra papryka (do posypania) oliwa z oliwek pestki dyni listonic_name = "Hummus (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szkl cieciorki (ugotować) 1 łyżeczka sody 2 ząbki czosnku 150g tahini (można dać więcej, nawet szklankę) sok z połówki(...)cytryny 0,3 szkl zimnej wody sól ostra papryka (do posypania) oliwa z oliwek pestki dyni " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Cieciorkę należy namoczyć na noc a następnego dnia ugotować. Można ten proces przyśpieszyć dodając do gotowania łyżeczkę sody. Jednakże jeśli macie więcej czasu warto po prostu podgotować ją dłużej i sody nie dodawać. Ja niestety nie miałam czasu. Ugotowana
CoolinarniePLIdealny na upalne dni, kiedy najbardziej mamy ochotę na lekkie jedzenie. Oryginalnie do chłodnika zostały dodane pistacje, ja podałam go z pestkami dyni. 50 ml jogurtu naturalnego 200 ml kefiru 1 duży ząbek czosnku 100 g ser typu feta 10 listków świeżej mięty ( ominęłam ten składnik, bo akurat nie miałam mięty) garść pistacji ( ja dodałam pestki dyni(...)czosnku. Wszystko razem miksujemy i wkładamy na 15 minut do lodówki. Następnie dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Przygotowując chłodnik przekształciłam trochę przepis, zamiast pistacji gotowy chłodnik posypałam pestkami dyni i świeżo startym parmezanem
noteskulinarnyfigasłońcu grzejącym zmarznięte łapki. Ciepłym wietrze plątającym włosy i otulającym ciało... Na razie musi mi wystarczyć ciepełko z talerza! Wy też tak macie? potrzebujemy: - 1 batata - 1 dynię orzechową - sól, pieprz - świeżą pietruszkę - puszjkę mleka kokosowego (light) - odrobinę tłuszczu do smażenia Dynię ugotować w piekarniku (150 stopni). Wydrążyć nasiona, miąższ przełożyć do osobnej miski. W garnku rozgrzać tłuszcz. Podsmażyć(...)pokrojonego w kawałki batata. Dodać dynię, pokrojoną pietruszkę i mleczko kokosowe. Doprawić do smaku. Zblendować. Jeżeli całość będzie za gęsta, można dodać wody lub więcej mleka kokosowego. Pamiętajcie, że Szybko Tanio Smacznie bierze udział w konkursie na blog roku 2014. Proszę Was serdecznie o głosy
Szybko Tanio Smaczniełyżeczka mielonego kminku, 1 puszka białej fasolki,1 łyżeczka czerwonej papryki, 750 g miąższu z dyni , oliwa z oliwek, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka imbiru w proszku, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz, 500 ml bulionu warzywnego, natka pietruszki, jogurt grecki(...)Czosnek i cebulę posiekać. Dynię pokroić w kostkę. Na oliwie zeszklić czosnek i cebulę, dodać dynię i smażyć ok. 10 minut. Gdy zacznie mięknąć wsypać przyprawy, sól i pieprz – gotować 3 minuty. Całość zalać gorącym bulionem i gotować ok. 10 minut. Przestudzić i zmiksować blenderem. Krem ponownie zagotować, dodać odsączoną fasolkę i pogotować minutkę. Teraz zupę można ewentualnie doprawić. Podawać
w mojej kuchniDYNIOWY Składniki 1/4 dużej dyni-jak na pierwszej fotce 4-5 jabłek nie obranych Wykonanie obrana dynię pokroić w paski ,jabłka przekroić na pół -nie obierać przepuszczam przez wyciskarkę..Smacznego!!!. ps.wyciśnięty sok zielony ze szczawiu i zielonej papryki ,pomarańczowy sok z marchewki ,a żółty z dyni....pycha soczek.Polecam...soki wyciskam w wyciskarce.. . Bevanda verde - non si ammalano
w mojej kuchniDzisiaj zapraszam na ciężki, wilgotny, prawdziwie zimowy chlebek bananowy z dodatkiem pure z pieczonej dyni. Mnie najbardziej smakuje taki jeszcze ciut letni, idealny ze szklanką mleka. Jest bardzo łatwy do przygotowania. Po upieczeniu pozwólmy mu chwilę przestygnąć w foremce, potem już można go studzić na kratce, Chlebek bananowo-dyniowy Czas przygotowania: 75 minut Proporcje na keksówkę(...)Składniki: 200 g pure z pieczonej dyni 1 dojrzały banan 2 łyżki miodu 200 g maki pszennej 550 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g brązowego cukru 120 g oleju 2 jajka 50 g czekolady cukier puder do posypania Wykonanie: Banana rozgniatamy widelcem. Czekoladę drobno kroimy. Do miski wrzucamy jajka, rozkłócamy je widelcem, dodajemy pure
Kulinarne przygody Gatitypominęłam. Sekret tej sałatki tkwi w konsystencji warzyw... powinny być chrupiące i półtwarde. SKŁADNIKI: ½ dużego kalafiora ½ brokuła 3-4 łyżki jogurtu naturalnego (ewentualnie kwaśnej śmietany) 3 łyżki pestek dyni płatki papryki sól czarny pieprz WYKONANIE: Kalafior i brokuły gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Warzywa powinny być pół twarde i chrupiące. Dzielimy je na małe różyczki. Dodajemy jogurt naturalny(...)posypujemy pestkami dyni i płatkami papryki. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przekładamy do salaterki lub na talerze. Dekorujemy kilkoma różyczkami brokuła, płatkami papryki i pestkami dyni
Pyry na Gazjako ciasto stoi u mnie na pierwszym miejscu. Jak dla mnie najszybsze i najłatwiejsze ciasto, które można zrobić z niemal każdego sera. Ten jest wyjątkowy, gdyż jest z nutką dyni. :) Składniki: 400g jogurtu greckiego 1 jajko 4 łyżki budyniu śmietankowego 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki puree z dyni kilka kropli aromatu pomarańczowego garść rodzynek + mąka do obtoczenia Sposób przygotowania(...)miski dodajemy jogurt i wbijamy jajko. Miksujemy i stopniowo dodajemy cukier, budyń, puree z dyni i aromat pomarańczowy. Na końcu dodajemy obtoczone w mące rodzynki i mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do natłuszczonego naczynka żaroodpornego. Pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawiamy przy uchylonym piekarniku do wystudzenia. Smacznego
Truskawkowa FiestaSkładniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 2 cebule 1/2 kg dyni (obranej ze skóry i wydrążonej) 1 świeża papryczka chili 1 puszka mleka kokosowego 1 puszka krojonych pomidorów 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz łyżka skrobi kukurydzianej (opcjonalnie jakby sos był za rzadki) Składniki na marynatę do kurczaka: ok. 3 cm świeżego imbiru 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka zielonej pasty curry(...)Wszystkie składniki marynaty razem mieszamy, aż powstanie jednolita konsystencja, po czym zalewamy kurczaka marynatą. Kurczaka z marynatą wstawiamy do lodówki na min. 30 min. Cebulę kroimy w piórka, zaś dynię kroimy w 2-3 cm kostkę. Do głębokiej patelni wrzucamy cebulę, dynię, zamarynowanego kurczaka i drobno pokrojoną papryczkę chili (bez pestek) i chwilę podsmażamy (nie musimy dodawać już żadnej oliwy
IMPRESJA SMAKU