z dyni - 5000 przepisów (strona:132/334)

Zupa ryżowa 373

duża marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera (daję taki wielkości pietruszki) 1 kawałek pora (biało zielonej części) lub 1 mała cebula 1 łyżeczka cukru ok. 1/2 filiżanki surowej dyni pokrojonej w drobną kostkę 1 garść mrożonego groszku po 2 łyżki siekanego koperku i pietruszki 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku pieprz, sól do smaku 2-3 łyżki soku z cytryny(...)powinny się przysmażyć. 2. Podduszone warzywa przełożyć do bulionu z ryżem, przykryć garnek i gotować na małym ogniu. Patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym, rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć kostki dyni na dość mocnym ogniu, cały czas mieszając, aż się zezłoci z każdej strony. Dynię przełożyć do zupy, wsypać groszek, lubczyk, sól i pieprz. Gotować bez przykrycia ok. 3-4 minut

Kuchnia Prezydentowej
Dynia 145

Moje zmagania kulinarne zacznę od dyni. Akurat jest na to teraz świetny okres Razem z przyjaciółmi cyklicznie robimy wspólne kolacje gdzie każdy przygotowuje coś do jedzenia w danym temacie. Tym razem myślą przewodnią kolacji był Halloween więc ja postanowiłam zrobić babeczki dyniowe halloweenowe oraz zupę-krem z dyni

Kuchenne Wariacje
Zupa jarzynowa z chipsami dyniowymi 101

Dziś pyszny klasyk wśród zup- zupka jarzynowa z dodatkiem smacznych, chrupiących chipsów z dyni. Składniki: Kawałek dyni ½ kg brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 1 kalarepka ½ selera ½ pora Sól Pieprz Liść laurowy ½ szklanki śmietany 1 łyżka mąki Wykonanie: Dynię obrać, pokroić na kawałki, następnie w cienkie plasterki (wiórki). Obsuszyć w piecu lub w suszarce do warzyw. Brukselkę dokładnie oczyścić, umyć

Tradycyjna Kuchnia
Bułka drożdżowa bez jajek z dynią 141

drożdżówka to hit tegorocznych wakacji :) Smakuje pysznie i lekko! Składniki: 40 dag mąki 4 dag drożdży ½ łyżki cukru ½ szklanki mleka 20 dag dyni ( oczyszczonej ze skórki i pestek) ½ łyżeczki soli Wykonanie: Dynię pokroić, włożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody, rozgotować i przestudzić, następnie zmiksować. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić z kilkoma łyżkami letniego mleka i wsypać mąkę (tyle(...)powstała masa o gęstości kwaśnej śmietany). Przykryć rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość , połączyć z resztą mąki, dodać dynię, mleko, sól i utrzeć mikserem (końcówkami świderka). Utrzeć jednolicie na gładko i upiec w temperaturze 170 stopni około 50 minut na rumiano

Tradycyjna Kuchnia
Wieprzowina w sezamowej skorupce 80

Pyszny pomysł na mięso wieprzowe pieczone w skorupce z sezamu i dyni. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 5 dag ziaren sezamowych 5 dag pestek dyni 2 białka jaj 4 łyżki oleju 2 łyżki mąki sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Ziarenka sezamowe i pestki dyni zmielić.  Następnie ubić białka na sztywno. Połączyć ubite białka ze zmielonymi ziarnami, olejem

Tradycyjna Kuchnia
Cukiniowe wstążki z pietruszkowym pesto 111

pietruszka równie dobrze się nadaje. Spójrz, jak to warzywne, intensywne zielone tagiatelle pięknie prezentuje się na talerzu. Składniki: 3 małe cukinie drobina oliwy pęczek natki pietruszki 3 łyżki pestek dyni skórka starta z ½ cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 3 łyżki oleju z pestek dyni czerwony pieprz do podania (opcjonalnie) Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój cukinię(...)wąskie paski. Rozgrzaną patelnię skrop odrobiną oliwy i wrzuć wstążki. Na średnim ogniu podsmażaj je przez 3 minuty, po czym przełóż do miski. Do blendera wrzuć natkę, pestki dyni, skórkę i sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu. Miksuj, dolewając stopniowo oliwę do momentu, aż uzyskasz właściwą konsystencję. Dodaj pesto do miski z cukinią i delikatnie wymieszaj. Przełóż

Roślinna - blog wegański
Ser smażony - kotlety z sera 114

plastry żółtego sera (każdy około 150 g), 60 g pestek słonecznika, 60 g pestek dyni (dynia styryjska), 1 chili, 2 jajka, mąka do oprószenia*, sól, Pestki dyni i słonecznika oraz chili zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ubijając dodać żółtka. Oprószyć każdy plaster sera mąką, obtoczyć w jajku a następnie w zmiksowanych pestkach. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu

królestwo garów
Jaglanka z awokado i bananem - 500 kcal 150

Dziś królowa kasz na słodko - z dodatkiem zblendowanego awokado i banana. Wszystko to posypane mrożonymi owocami i kruchymi pestkami dyni. Przy okazji warto wspomnieć, że kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny (71).  Dlatego choć ma wiele zalet, nie polecam jej osobom mającym problem z poziomem glukozy we krwi. SKŁADNIKI (2 PORCJE): 90 g suchej kaszy jaglanej szklanka mleka(...)dojrzałe banany 1/2 miękkie awokado 2 łyżki pestek dyni garść malin garść borówek 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka otrębów owsianych 1. Kaszę jaglaną przepłucz 2-3 razy pod bieżącą wodą. Następnie wrzuć do wrzącego mleka i gotuj bez przykrycia, aż kasza prawie całkowicie wchłonie mleko (ok.10 minut). Nie mieszaj. Przykryj i odstaw na kilka minut. 2. Awokado przekrój wzdłuż

Powiedz dietom nie
Chlebek orkiszowy z pestkami dyni 159

poprzedniego zbierałam się dość długo. Jednak w przypadku tego wypieku jestem trochę rozczarowana, bo czegoś mi w nim brakuje. Chlebek jest bardzo chrupiący, prażone pestki dyni dodają smaku, na drugi dzień po upieczeniu jest również świeży, ale to nie jest mój faworyt. Nie skreślam go jednak z listy moich przepisów i myślę, że jeszcze pokombinuję, co by w nim zmienić(...)szklanki mąki orkiszowej typ 850 i dolałam 240 ml ciepłej wody - wymieszałam całość i odstawiłam na 20 minut. W tym czasie na suchej patelni uprażyłam 1/2 szklanki pestek dyni - pestki strzelają jak popcorn. Po 20 minutach dodałam 1/2 łyżki soli, 2 czubate łyżki gęstego zakwasu i wystudzone pestki dyni. Całość wyrobiłam w misce przez 5 minut - ręcznie. Wyrabiałam krótko

apetytnapieczenie
Chleb orkiszowy z pestkami dyni 174

już było, ale tym razem jest to wersja ulepszona i jak dla mnie lepsza. Sęk w tym, że po prostu same pestki dyni w chlebie mi nie smakują, więc dodałam otręby pszenne i maślankę. Jak na razie chleb trzyma się dzielnie - trzeci dzień po upieczeniu i da się go zjeść - to jest się czym chwalić. Na początku było(...)Odmierzyłam 1/3 szklanki pestek dyni i podprażyłam je na suchej patelni. Odstawiłam do przestygnięcia. A dalej to już tak : Do niedużej miski  przesiałam 2,5 szklanki mąki orkiszowej typ 850, wsypałam 1/2 szklanki otrąb pszennych i dolałam : szklankę maślanki ( zwykłej) i 1/2 szklanki wody - całość wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 15 minut. Potem dodałam pestki dyni, płaską łyżkę

apetytnapieczenie
Zupa krem z pieczonej dyni 90

Moje ulubione zupy to kremy - gęste i sycące. Tym razem wybór padł na dynię w wersji indyjskiej. Mleko kokosowe i trawa cytrynowa doskonale podkreślają smak pieczonej dyni. Nie można tylko przesadzić z egzotycznymi dodatkami, żeby całkowicie nie stłumić dyni

Milion Smaków
Zielone pesto ze szpinakiem, słonecznikiem i dynią 147

Dziś chciałam zaproponować przepis na Pesto z dodatkiem świeżego szpinaku,  ziaren słonecznika oraz dyni. Wychodzi rewelacyjnie :) Potrzebować będziemy: - ok.30 listków ze świeżej bazylii - 3 ząbków czosnku - dużej garści startego sera Parmezan, Grana Padano lub Dojrzewającego Starego Olędera - dużej garści słonecznika i pestek z dyni - oliwy extra virgin (ok. 70-100 ml) - soli i pieprzu - 3 garście świeżego szpinaku - łyżka(...)jogurtu naturalnego Pestki z dyni oraz słonecznik lekko podsmażamy na patelni. Podsmażone ziarenka wkładamy do blendera. Na tej samej patelni lekko podsmażamy szpinak. W blenderze miksujemy czosnek, podsmażone ziarna oraz bazylię, dodajemy łyżkę oliwy. Do zmiksowanych produktów dodajemy podsmażony szpinak oraz garść startego sera. Podczas całego procesu miksowania dodajemy stopniowo szczyptę soli, pieprzu, oliwę virgin i jogurt naturalny. Można serwować

upichcona
Sałatka ze szpinakiem i boczkiem 290

Sałatka idealnie pasuje na obiad lub kolację- jest bardzo syta. Sałatka ze szpinakiem i boczkiem Składniki: 300 g świeżego szpinaku, 0,5 kg boczku, garść pestek słonecznika, garść pestek dyni, 200 g makaronu wieloziarnistego, 1/2 szklanki oleju, łyżeczka oliwy, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki miodu, sól, pieprz. Wykonanie: Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami(...)opakowaniu. Na suchej patelni prażymy pestki dyni i słonecznika. Przygotowujemy sos winegret: 1/2 szklanki oleju, łyżeczkę oliwy, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki miodu, sól, pieprz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy (ja wszystkie składniki wlewam do słoiczka, zakręcam i dokładnie mieszam). Do szpinaku dodajemy boczek, makaron, polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Sałatkę posypujemy pestkami dyni i słonecznika. Smacznego

paapilotkaa
Kopytka dyniowe w sosie grzybowym 184

Sobotni poranek spędziliśmy w lesie.A oto i efekt: Kopytka dyniowe w sosie grzybowym SKŁADNIKI: 1-1,5 kg dyni 0,8 kg kilka ziemniaków mąka tortowa świeże grzyby 300-400ml śmietany świeża pietruszka sól, pieprz, papryka, białe wino, lubczyk Oczyszczone grzyby pokroić w plastry i podgotować, odcedzić ale nie wylewać wody. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na masełku, dodać(...)dolać 300-400 ml wody po grzybach. Dusić przez około 20 minut, doprawić. Na sam koniec dodać śmietanę i posiekaną świeżą pietruszkę. Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Dynię pokroić na większe kawałki, usunąć gniazda i piec do miękkości w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 30 minut. Obrać ze skórki i odłożyć do miski do ostygnięcia. Ziemniaki

MarciochaKucharzy
Pierogi z dynią, serem i zielonym groszkiem 175

Długo oczekiwane:) ulubione sezonowe pierogi. Tym razem z zielonym dodatkiem Pierogi z dynią, serem i zielonym groszkiem SKŁADNIKI: farsz: 1 dynia Hokkaido 200g sera białego chudego 3/4 puszki zielonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz czarny, chilli ciasto: 500-600g mąki tortowej łyżka oleju ciepła przegotowana woda Tym razem farsz przygotowałam dzień wcześniej, by od razu(...)pracy szybko dokończyć całość. Dynię pokroić na większe kawałki, usunąć gniazda i piec do miękkości w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 30 minut. Obrać ze skórki i odłożyć do miski i dokładnie rozgnieść. Dodać zeszkloną na złoto cebulkę, zielony groszek oraz rozgnieciony biały ser. Doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Przykrytą miską z farszem odstawić do lodówki. Nigdy

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania