ciastem kruchym czy też z francuskim) i jedną z takich wersji za sprawą wspomnianej Merry Berry dzielimy się dzisiaj z Wami – tarta tatin ze śliwkami i marcepanem na cieście francuskim Składniki: - 125g ciasta francuskiego - 120g marcepanu - 600g śliwek - 70g drobnego cukru trzcinowego - 1/4 łyżeczki cynamonu Forma o średnicy 24cm. Zaczynamy od śliwek. Myjemy, kroimy na pół i wyciągamy pestki(...)posypujemy je cynamonem. Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie marcepanu – gdzieś na grubość 3mm. Rozwałkowujemy okrąg ciut mniejszy niż dno naszej formy i przykrywamy nim śliwki. Na wierzchu układamy płat ciasta francuskiego – my kupiliśmy gotowy bo nie było sensu robić na taką ilość choć na pewno smak miałoby dużo lepszy co potwierdzamy po warsztatach jakie mieliśmy okazję odbyć u jednego
Kuchenne WariacjeNiespodziewana wizyta gości? Brak zapasów w lodówce? Trzeba przygotować coś na szybko? Smaczne, tanie i szybkie – różyczki z salami. Zapraszam! Do przygotowania potrzebujemy: Ciasto francuskie Salami Papryka Sól Pieprz Warto mieć w lodówce porcję gotowego ciasta francuskiego. Możemy dzięki temu zaoszczędzić sporo czasu, kiedy musimy przygotować szybką przekąskę. Z krótszego boku ciasta francuskiego odkrawamy paski o szerokości(...)zależy o jakiej średnicy mamy salami, im większe, tym szersze muszą być paski ciasta). Plastry salami kroimy na pół. Tak przygotowane półokręgi nakładamy na paski ciasta francuskiego – mogą na siebie lekko nachodzić krawędziami. Nie nakładamy jednak do samego końca paska – zapas ciasta przyda się do lepszego sklejenia różyczki. Tak przygotowany paseczek ciasta zwijamy, sklejamy by się nie rozkleiło na końcu
MarcinChefzbliżającym się Sylwestrze, a co za tym idzie o serwowanym jedzeniu(pomijam tych co bawią się na sali). Dziś chciałam zaproponować fajną, szybką i smaczną przekąskę. Banalną, bo z ciasta francuskiego ale też oryginalną, gdyż z niezwykłymi połączeniami. Dwa różne smaki i tutaj naprawdę ciężko się zdecydować, który lepszy więc polecam zrobić właśnie dwa różne. Zapraszam... Stopień trudności prosty Skala(...)smaku 10/10 do palmierów polecam sos czosnkowy Przepis pochodzi z książki „Christmas with Gordon”. Składniki: SMAK NR 1 1 opakowanie ciasta francuskiego mąka pszenna do oprószenia blatu 40 g orzechów włoskich drobno posiekanych 125 g sera gorgonzola (lub innego z niebieską pleśnią) 1 łyżeczka listków świeżego tymianku lub z paczki 1 białko jaja (opcjonalnie) Składniki: SMAK
Kubki smakumojprzepisna.pl | Szybkie rogaliki z czekoladą Gdy goście pukają do drzwi taki przepis Wam się przyda. Proste i szybkie rogaliki z czekoladą. W przepisie wykorzystałam gotowe ciasto francuskie. Składniki na 8 rogalików: ciasto francuskie gotowe (około 275 gr) 16 kostek czekolady 1 białko do posmarowania 8 połówek orzechów włoskich Ciasto lekko rozwałkować, podzielić na 4 części wzdłuż krótszego boku. Każdą część(...)przykryć folią aluminiową, żeby się zbytnio nie przyrumieniły. Smacznego! Rogaliki z czekoladą Rogaliki z czekoladą Rogaliki z czekoladą Rogaliki z czekoladą listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='ciasto francuskie gotowe (około 275 gr) 16 kostek czekolady białko do posmarowania 8 połówek orzechów włoskich'; document.write
moj przepis naprzyrządzam ją na różne sposoby. Najprostsza i najszybsza, a równocześnie bardzo dekoracyjna i smaczna jest moja dzisiejsza propozycja białej kiełbasy pieczonej z ciastem francuskim w kształcie ślimaka. Smakuje na ciepło i na zimno! Można ją przygotować w Wielką Sobotę wieczorem i upiec rano przed śniadaniem wielkanocnym. Składniki: • surowa, cienka(...)biała kiełbasa – pęto w kształcie ślimaka • 1/3 płata ciasta francuskiego Wykonanie: • Rozwinąć płat ciasta francuskiego i pociąć radełkiem na ok. 6 sztuk 1 cm paseczków. • Rozwinąć kiełbasę ze ślimaka i zawijać na niej paski ciasta francuskiego aż do samego końca. • Kiełbasę ponownie zwinąć w ślimaka, przygnieść ręką, aby ciasto nie odstawało
To co kochamChyba każdy spotkał się z tym, że trzeba było na szybko przygotować coś do kawy. Smaczne, tanie i szybkie jabłkowe różyczki. Zapraszam! Do przygotowania potrzebujemy: Ciasto francuskie Jabłko Cynamon Sok z cytryny Warto mieć w lodówce porcję gotowego ciasta francuskiego. Możemy dzięki temu zaoszczędzić sporo czasu, kiedy musimy przygotować szybki deser. Z krótszego boku ciasta francuskiego odkrawamy paski o szerokości(...)tworząc półkola. Tak przygotowane jabłko zalewamy wrzątkiem i sokiem z cytryny, lub krótko podgotowujemy. Trzymamy do momentu, aż jabłko stanie się miękkie, elastyczne. Tak przygotowane półokręgi nakładamy na paski ciasta francuskiego – mogą na siebie lekko nachodzić krawędziami. Nie nakładamy jednak do samego końca paska – zapas ciasta przyda się do lepszego sklejenia różyczki. Tak przygotowany paseczek ciasta zwijamy, sklejamy by się
MarcinChefkiedy takie zrobię :) no i zrobiłam :) Nawet fajne połączenie wyszło, bo wymyśliłam sobie nowy krem, budyniowo – waniliowo – śmietankowy :) jak dla mnie wyszedł przepyszny. Sprawdza się zarówno do rurek z ciasta francuskiego, ale równie dobrze pasuje, jako krem do eklerów, czy karpatki. Jeśli uwielbiacie ciasto francuskie i szukacie pomysłu na niebanalne nadzienie i formę, to jest coś dla Was :) Składniki(...)sztuki: 2 arkusze ciasta francuskiego 1 jajko 1 łyżka mleka Krem: 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 budyń waniliowy (bez cukru) 3 łyżki cukru 3 żółtka 400ml mleka Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wszerz, w paski około 1 – 1 ½ cm grubości. Następnie zawijamy je spiralnie na foremki do rurek, zlepiając końcówkę ciasta. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej
Smakowy RajWielokrotnie pisałam, że do ciasta francuskiego będę wracać. Tym razem nie na słodko, lecz wytrawnie. Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską. Składniki: - 1 opakowanie 375g ciasta francuskiego- 2 duże pomidory- 400g sera brie- 80g szynki parmeńskiej- sól morska- świeżo zmielony pieprz (grubo)- świeża bazylia Szynkę kroimy w paski i rumienimy na gorącej patelni. Piekarnik rozgrzewamy(...)posiekaną bazylią. Na wierzch kładziemy plasterki zrumienionej szynki parmeńskiej. Ponownie wkładamy do piekarnika, tym razem na 15 minut.Danie praktycznie w pół godziny. Lekki, szybki obiad lub kolacja. Dla amatorów ciasta francuskiego, pomidorów… i nie tylko. Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską bardziej kojarzy się z latem, kiedy słońce wydobywa słodycz pomidorów. Ale, jak się nie ma, co się lubi
mojewypiekiinietylkorazem zastanawiam się czy nie dołożyć do nich między innymi szynkę. Przekąska jest super prosta do zrobienia i tania. Składanie nie jest też niczym trudnym pomimo pozorów. Użyłam gotowego ciasta francuskiego i zrobiłam to po raz pierwszy. Nigdy wcześniej nic z niego nie przygotowywałam i sama też go nie robiłam. Efekt był, ponieważ gościom smakowało o czym dawali mi znać(...)ślimaczki rozeszły się jak ciepłe bułeczki. Następnym razem zrobię więcej z różnymi farszami. Składniki na imprezowe ślimaczki z ciasta francuskiego (10 sztuk): ciasto francuskie XXL (kupiłam w Auchan to było coś koło 350 g) kilka łyżek przecieru pomidorowego dowolny ser (ilość wedle uznania; ja użyłam mieszanki serów: mozzarella, cheddar i gouda) sól oregano bazylia Ciasto francuskie posmarować przecierem, posypać przyprawami
Karola gotujeFaworki z ciasta francuskiego (z piekarnika) i w dodatku w kilka minut! :) Polecam wszystkim zabieganym, zapracowanym lub po prostu leniwym ;) jako szybszą alternatywę dla tradycyjnych faworków, na które przepis znajdziecie tutaj: Chrupiące faworki – chruściki. Z podanych poniżej składników wyszło mi 20 faworków. Faworki z ciasta francuskiego (z piekarnika) – Składniki: 1 opakowanie ciasta […] The post Faworki z ciasta
Kulinarne Przebojepracy :) Przepis na sos szpinakowy jest dość nietypowy i trochę kaloryczny, więc jeśli ktoś z Was jest na diecie, to proponuje zrobić sobie CHEAT DAY ! Niestety nie przygotowuję sama ciasta francuskiego, gdyż jest to praco i czasochłonne. Może kiedyś się zmotywuję i uzbroję w mega siłę i cierpliwość do wałkowania, składania i chłodzenia tego ciasta :) Z podanych składników wychodzi(...)sztuk. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Farsz szpinakowy: Pół opakowania szpinaku mrożonego (brykiet) 1 cebula 1/4 opakowania sera typu feta 2 łyżki majonezu 1/3 szklanki mleka 1-3 ząbków czosnku (kto jak lubi) 1 żółtko sól,pieprz, olej Wykonanie Nasze koperty szpinakowe rozpoczynamy od przygotowania farszu. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Gdy się zeszkli, dodajemy
Justa próbuje gotowaćPyszne i szybkie drugie śniadanie lub deser;D Jedne z moich ulubionych, jakże szybkich i lekko słodkich przekąsek. Wystarczy gotowe ciasto francuskie, jabłka i gotowe. Oczywiście jabłka z powodzeniem możecie zastąpić innym nadzieniem. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 3 duże jabłka sok z połowy cytryny lub średniej pomarańczy 2,5 łyżki cukru 1 łyżka mąki + trochę do podsypania(...)stolnicy / blatu 1/4 łyżeczki cynamonu jajko lukier: pół szklanki cukru pudru + 1 gorącej wody lub soku z cytryny (będzie wtedy o smaku cytryny) Przygotowanie: Oprószcie stolnicę mąką, wyłóżcie ciasto francuskie, lekko je rozwałkujcie. Ciasto powinno mieć temperaturę pokojową, dzięki temu nie kurczy się podczas pieczenia. Jeśli je wcześniej zamrażaliście to dobrze je odmroźcie. Jabłka umyjcie, obierzcie, usuńcie gniazda nasienne, pokrójcie
Zasmakuj KuchniNadchodzi czas karnawału, a więc przepisy przekąski na imprezę przydadzą Ci się na pewno. Proponuję przekąski z ciasta francuskiego – dziś ciasto francuskie... The post Ciasto francuskie z łososiem – przekąski na imprezę appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comlodówce miałam ciasto francuskie, które idealnie nadaje się na szybkie i smaczne przekąski. Poszperałam i znalazłam jeszcze szynkę oraz camemberta, dodałam do tego figi. Napełniłam tymi różnościami gniazdka z ciasta francuskiego i zapiekłam. I powstała pyszna ciepła przekąska.składniki:1 opakowane ciasta francuskiego 275 g3 figi1 serek camembert6 cieniutkich plastrów szynki dojrzewającejCiasto francuskie podzielić na sześć prostokątów. Każdym
Monia miesza i gotujeKulebiak z rybą i ryżem. Kulebiak to forma pieroga, który niekoniecznie musi być nadziany kapustą. Ja tym razem postawiłam na farsz z ryby, ryżu i pieczarek, oraz ciasto francuskie które tworzą efektowne, smaczne połączenie idealne na wigilijną kolację. Wypróbuj mój przepis. Po upieczeniu plastry kulebiaka kładziemy na sałatę, do kulebiaka przygotowałam jeszcze sos pieczarkowy. Kulebiaka dekorujemy pietruszką. Łososia można zastąpić(...)zamiast w mleku, możemy ugotować rybę w bulionie. Składniki: 1 szklanka mleka ½ kg świeżego łososia 100 g pieczarek 1 cebula 1 mała marchewka 100 g ugotowanego ryżu 1 op.- ciasto francuskie 1 jajko sól do smaku pieprz: do smaku miks sałat Jajko 2 łyżki oleju rzepakowego Jak przygotować kulebiak z rybą i ryżem? Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię