Wielokrotnie pisałam, że do ciasta francuskiego będę wracać. Tym razem nie na słodko, lecz wytrawnie. Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską. Składniki: - 1 opakowanie 375g ciasta francuskiego- 2 duże pomidory- 400g sera brie- 80g szynki parmeńskiej- sól morska- świeżo zmielony pieprz (grubo)- świeża bazylia Szynkę kroimy w paski i rumienimy na gorącej patelni. Piekarnik rozgrzewamy(...)posiekaną bazylią. Na wierzch kładziemy plasterki zrumienionej szynki parmeńskiej. Ponownie wkładamy do piekarnika, tym razem na 15 minut.Danie praktycznie w pół godziny. Lekki, szybki obiad lub kolacja. Dla amatorów ciasta francuskiego, pomidorów… i nie tylko. Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską bardziej kojarzy się z latem, kiedy słońce wydobywa słodycz pomidorów. Ale, jak się nie ma, co się lubi
mojewypiekiinietylkorazem zastanawiam się czy nie dołożyć do nich między innymi szynkę. Przekąska jest super prosta do zrobienia i tania. Składanie nie jest też niczym trudnym pomimo pozorów. Użyłam gotowego ciasta francuskiego i zrobiłam to po raz pierwszy. Nigdy wcześniej nic z niego nie przygotowywałam i sama też go nie robiłam. Efekt był, ponieważ gościom smakowało o czym dawali mi znać(...)ślimaczki rozeszły się jak ciepłe bułeczki. Następnym razem zrobię więcej z różnymi farszami. Składniki na imprezowe ślimaczki z ciasta francuskiego (10 sztuk): ciasto francuskie XXL (kupiłam w Auchan to było coś koło 350 g) kilka łyżek przecieru pomidorowego dowolny ser (ilość wedle uznania; ja użyłam mieszanki serów: mozzarella, cheddar i gouda) sól oregano bazylia Ciasto francuskie posmarować przecierem, posypać przyprawami
Karola gotujeFaworki z ciasta francuskiego (z piekarnika) i w dodatku w kilka minut! :) Polecam wszystkim zabieganym, zapracowanym lub po prostu leniwym ;) jako szybszą alternatywę dla tradycyjnych faworków, na które przepis znajdziecie tutaj: Chrupiące faworki – chruściki. Z podanych poniżej składników wyszło mi 20 faworków. Faworki z ciasta francuskiego (z piekarnika) – Składniki: 1 opakowanie ciasta […] The post Faworki z ciasta
Kulinarne Przebojepracy :) Przepis na sos szpinakowy jest dość nietypowy i trochę kaloryczny, więc jeśli ktoś z Was jest na diecie, to proponuje zrobić sobie CHEAT DAY ! Niestety nie przygotowuję sama ciasta francuskiego, gdyż jest to praco i czasochłonne. Może kiedyś się zmotywuję i uzbroję w mega siłę i cierpliwość do wałkowania, składania i chłodzenia tego ciasta :) Z podanych składników wychodzi(...)sztuk. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Farsz szpinakowy: Pół opakowania szpinaku mrożonego (brykiet) 1 cebula 1/4 opakowania sera typu feta 2 łyżki majonezu 1/3 szklanki mleka 1-3 ząbków czosnku (kto jak lubi) 1 żółtko sól,pieprz, olej Wykonanie Nasze koperty szpinakowe rozpoczynamy od przygotowania farszu. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Gdy się zeszkli, dodajemy
Justa próbuje gotowaćPyszne i szybkie drugie śniadanie lub deser;D Jedne z moich ulubionych, jakże szybkich i lekko słodkich przekąsek. Wystarczy gotowe ciasto francuskie, jabłka i gotowe. Oczywiście jabłka z powodzeniem możecie zastąpić innym nadzieniem. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 3 duże jabłka sok z połowy cytryny lub średniej pomarańczy 2,5 łyżki cukru 1 łyżka mąki + trochę do podsypania(...)stolnicy / blatu 1/4 łyżeczki cynamonu jajko lukier: pół szklanki cukru pudru + 1 gorącej wody lub soku z cytryny (będzie wtedy o smaku cytryny) Przygotowanie: Oprószcie stolnicę mąką, wyłóżcie ciasto francuskie, lekko je rozwałkujcie. Ciasto powinno mieć temperaturę pokojową, dzięki temu nie kurczy się podczas pieczenia. Jeśli je wcześniej zamrażaliście to dobrze je odmroźcie. Jabłka umyjcie, obierzcie, usuńcie gniazda nasienne, pokrójcie
Zasmakuj KuchniNadchodzi czas karnawału, a więc przepisy przekąski na imprezę przydadzą Ci się na pewno. Proponuję przekąski z ciasta francuskiego – dziś ciasto francuskie... The post Ciasto francuskie z łososiem – przekąski na imprezę appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comlodówce miałam ciasto francuskie, które idealnie nadaje się na szybkie i smaczne przekąski. Poszperałam i znalazłam jeszcze szynkę oraz camemberta, dodałam do tego figi. Napełniłam tymi różnościami gniazdka z ciasta francuskiego i zapiekłam. I powstała pyszna ciepła przekąska.składniki:1 opakowane ciasta francuskiego 275 g3 figi1 serek camembert6 cieniutkich plastrów szynki dojrzewającejCiasto francuskie podzielić na sześć prostokątów. Każdym
Monia miesza i gotujeKulebiak z rybą i ryżem. Kulebiak to forma pieroga, który niekoniecznie musi być nadziany kapustą. Ja tym razem postawiłam na farsz z ryby, ryżu i pieczarek, oraz ciasto francuskie które tworzą efektowne, smaczne połączenie idealne na wigilijną kolację. Wypróbuj mój przepis. Po upieczeniu plastry kulebiaka kładziemy na sałatę, do kulebiaka przygotowałam jeszcze sos pieczarkowy. Kulebiaka dekorujemy pietruszką. Łososia można zastąpić(...)zamiast w mleku, możemy ugotować rybę w bulionie. Składniki: 1 szklanka mleka ½ kg świeżego łososia 100 g pieczarek 1 cebula 1 mała marchewka 100 g ugotowanego ryżu 1 op.- ciasto francuskie 1 jajko sól do smaku pieprz: do smaku miks sałat Jajko 2 łyżki oleju rzepakowego Jak przygotować kulebiak z rybą i ryżem? Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNajszybsze pierogi świata... Dzięki wykorzystaniu ciasta francuskiego omija nas przygotowanie ciasta na pierogi. Dodatkowo ciasto francuskie sprawia, że pierogi są bardzo delikatne. Danie może być podane na obiad, ciepłą kolacją lub jako przekąska na imprezie. Dla 2 osób Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500g pieczarek 1 duża cebula szczypiorek natka pietruszki 1/2 łyżeczki tymianku (lub świeży) 1 łyżka margaryny(...)patelni nie przykrywamy pokrywką, aby pieczarki nie puściły wody). Dodajemy tymianek. Smażymy 20min. Siekamy szczypiorek i natkę pietruszki. Dodajemy do pieczarek, mieszamy i smażymy jeszcze około 5min. Studzimy. Ciasto francuskie przekładamy na blat (stolnice, dużą deskę) obsypany mąką. Lekko wałkujemy. Wycinamy kubkiem, miseczką, szklanką - kółka. Nakładamy farsz i sklejamy. Dodatkowo możemy łączenia poprzecinać widelcem aby ciasto się nie rozwarstwiło
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/pecha i zapewnić sobie szczęście przez cały rok (hihiii, ach te zabobony!), to mam dla Was idealne rozwiązanie! :) Szybkie, łatwe, bez wyrabiania ciasta czy formowania à la pączki z ciasta francuskiego, z charakterystyczną dla amerykańskich doughnuts (w Polsce zwane donutami czy donatami) dziurką, oblane mleczną czekoladą i posypane posypką- by nie tylko smakowały, ale i cieszyły oko :) Wszak nie jest(...)minut- z wykrojeniem, upieczeniem i polaniem czekoladą, czyli ekspresowo- a tyle czasu na pewno wygospodarujecie, nawet po pracy :) Aaa, zapomniałabym- smakują tak wyśmienicie, że kupcie od razu 2 arkusze ciasta francuskiego :))) 12-15 szt.: * ciasto francuskie- 1 arkusz * czekolada biała- 100 g * czekolada mleczna- 100 g * kremówka- 2 czubate łyżki * ewentualnie barwnik spożywczy i posypki Z ciasta francuskiego wykroić szklanką
Kraina Miodem PłynącaTartę tą szczególnie polecam miłośnikom wyrazistych smaków i kolendry. Ciasto francuskie można przygotować samemu, jednak jest to bardzo pracochłonne więc wykorzystałam gotowe ciasto francuskie. Składniki: 500 g surowego ciasta francuskiego 500 g jabłek 2 łyżki ziaren kolendry 50 g masła 100 g cukru masło do posmarowania formy Wykonanie: Na patelnię lub do garnka o grubym dnie wsypać cukier. Podgrzewać(...)mniejsze kawałki i zmielić na drobny proszek. Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić na cienkie plastry. Formą na tartę wysmarować masłem.Formę wyłożyć ciastem francuskim dobrze dociskając go do formy, szczególnie na brzegach. Formę wstawić na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 o C. Na cieście ułożyć jabłka w kształcie rozety
Mama Gotujetemu propozycją na wspólne pieczenie w ramach Weekendowej Cukierni. Propozycję wówczas przedstawiła nam autorka tegoż bloga. Ciasto upiekłam i okazało się, że jest wyborne w smaku:) Polecam:) Składniki: 450g ciasta francuskiego; 180g mąki pszennej; 100g masła; 130g cukru; 1 jajko; 1/4 łyżeczki cynamonu; szczypta soli; 350g soku pomarańczowego; 750g rabarbaru; 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego; 400g śmietany kremówki(...)opakowania Śmietan-fix; 1 duży cukier waniliowy (dodałam od siebie); Wykonanie: Ciasto francuskie podzielić na dwie równe porcje. Jedną połowę ciasta posmarować lekko roztrzepanym białkiem i piec 12-15 minut w temperaturze 200 o C. Mąkę wymieszać z roztopionym masłem, 80 g cukru, cynamonem i szczyptą soli. Składniki te zagnieść na kruszonkę. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki
In my kitchenkazdym markecie można kupić takie "gotowe danie". W sumie jeśli miałabym jakieś kupić to właśnie to. Tym razem spróbowałam sama je zrobić Kostka rybna z mintaja ze szpinakiem w cieście francuskim SKŁADNIKI: 6 szt. zamrożonych kostek z mintaja opakowanie szpinaku opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 3 ząbki czosnku sól, pieprz, lubczyk, bazylia, suszone pomidory, oliwa Na początek trzeba przygotować szpinak(...)rozgrzanej oliwie delikatnie podsmażyć czosnek. Dodać szpinak i pozostałe przyprawy. Zredukować całkowicie " wodę". Dodać jajko i wymieszać. Ciasto francuskie podzielić na 6 kawałków. Podwójne posolone kostki rybne ułożyć na cieście francuskim a na nich rozłożyć szpinak. Pozostałymi kawałkami ciasta przykryć rybę ze szpinakiem i pozaklejać wzdłuż i na rogach. Ponakrawać wierzch ciasta w trzech miejscach. Piec w piekarniku nastawionym
MarciochaKucharzymgnieniu oka. Zostały mi ostatnio resztki waniliowego kremu, więc postanowiłam upiec francuskie z kremem. Poczułam się jak za dawnych lat. To jest naprawdę szybki deser. Wystarczy arkusz kupnego ciasta francuskiego, truskawki i krem. Prościej być nie może...Odpoczywałam w słońcu i popijałam kawką pyszne ciasteczko! Francuskie ciastka Składniki: na 8 ciastek 1 arkusz ciasta francuskiego 200 g waniliowego kremu(...)zacznie gęstnieć. Wtedy zestaw z kuchni. Po 2 minutach dodaj masło i wanilię. Wymieszaj na jednolitą gładką masę. Przykryj folią i odstaw do ostygnięcia. Do pieczenia ciastek używam świeżego francuskiego ciasta. Uważam, że ono lepiej wyrasta niż to zamrożone. Ciasto można zrobić samemu ale zajmuje to sporo czasu...Schłodzone ciasto francuskie pokrój na 8 prostokątów. Na każdy kawałek ciasta ułóż
codojedzeniaPrawie calzone tylko w cieście francuskim zamiast drożdżowym. Listkujące się ciasto francuskie nadaje lekkości temu pierogowi, a cytrynowy łosoś idealnie współgra z ciągnącą się mozzarellą. Bez drożdży i czekania na wyrośnięcie ciasta, dla zapracowanych i zabieganych 2 porcje sycącego obiadu lub 4 podwieczorku. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 150 g łososia surowego • 2 łyżki(...)soku z ctrtyny • sól, pieprz cytrynowy do smaku • 2 kulki mozzarelli po 100g Wykonanie; • Na połowie prostokątnego ciasta francuskiego rozłożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. • Łososia pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem cytrynowym. • Rybę położyć na serze. • Przykryć drugą połową ciasta i posklejać dookoła brzegi. • Piec
To co kocham