ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:43/361)

Ciasto francuskie z brzoskwiniami 189

Kolejne proste i szybkie ciasto dla niespodziewanych gości. Tym razem równie pyszne w wersji z brzoskwiniami. SKŁADNIKI 1 gotowe ciasto francuskie 3 połówki brzoskwiń z puszki (około 200 g) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Brzoskwinie odsączyć z nadmiaru soku, pokroić na mniejsze kawałki, posypać mąką ziemniaczaną(...)wymieszać. Zimne ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia, na środku wyłożyć brzoskwinie zaś boki ciasta ponacinać. Składać ciasto na przemiennie jak warkocz (patrz przepis na ciasto francuskie z jagodami ). Roztrzepać jajko i posmarować nim ciasto, po czym włożyć do piekarnika na około 20 minut (aż ciasto nabierze ładnego złotego koloru). Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia

Passions hobbies life
Najłatwiejsze rogaliki z makiem 154

Świąteczne wypieki już zaplanowane ? Koniecznie dopiszcie do listy rogaliki z makiem . Przygotowanie tych rogalików zajmie Wam naprawdę niewiele czasu. Bazę stanowi ciasto francuskie, a rogaliki wypełnia gotowa masa makowa od Bakalland . Świąteczne wypieki charakteryzują się tym, że muszą być mniej lub bardziej zdobione. Moje rogaliki polałam więc białą polewą od Delecty. Jeżeli lubicie piec i przygotowywać świąteczne ciasta i desery(...)stronie konkursowej. Ja na pewno wezmę udział, bo zarówno kawa, jak i słodkości to moje dwie wielkie miłości ! PRZEPIS  NA ROGALIKI Z MAKIEM Składniki na rogaliki: 1 opakowanie ciasta francuskiego około 200 g masy makowej, np. Bakalland polewa o smaku białej czekolady Delecta Przygotowanie rogalików: 1. Ciasto francuskie rozwinąć, nie zdejmować z pergaminu. Przeciąć ciasto wzdłuż na dwie części

kolorowotorcikowo
Tarta na cieście francuskim z botwinką i fetą 114

ściśle kuchenny, poważny i smaczny. Bo ja to tak bez obiadu się uczyć? Nie wypada przecież... A i postępowanie cywilne jakoś lepiej idzie po takim małym co nieco Składniki : ciasto francuskie(375gram) pęczki botwiny(2-3małe) ser feta (ilość wedle uznania) oliwa(1łyżka) Przyprawy : miód (1łyżka) tymianek(żywy) oregano Wykonanie : 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.Botwinkę umyj,osusz(...)posiekaj. 2. Botwinkę wymieszaj z miodem i oliwą. Piecz 10-15minut. 3. Wyłóż blachę ciastem francuskim. Ponakłuwaj widelcem. 4. Rozprowadź upieczoną botwinę na ciasto francuskie. 5. Dodaj zioła i pokruszoną fetę. 6. Piecz do zarumienienia się ciasta francuskiego(około 10-15minut) przepis zaczerpnięty z whiteplate.com *Przepis przetestowany

U Fiolki
Tarta na cieście francuskim z botwinką i fetą 179

ściśle kuchenny, poważny i smaczny. Bo ja to tak bez obiadu się uczyć? Nie wypada przecież... A i postępowanie cywilne jakoś lepiej idzie po takim małym co nieco Składniki : ciasto francuskie(375gram) pęczki botwiny(2-3małe) ser feta (ilość wedle uznania) oliwa(1łyżka) Przyprawy : miód (1łyżka) tymianek(żywy) oregano Wykonanie : 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.Botwinkę umyj,osusz(...)posiekaj. 2. Botwinkę wymieszaj z miodem i oliwą. Piecz 10-15minut. 3. Wyłóż blachę ciastem francuskim. Ponakłuwaj widelcem. 4. Rozprowadź upieczoną botwinę na ciasto francuskie. 5. Dodaj zioła i pokruszoną fetę. 6. Piecz do zarumienienia się ciasta francuskiego(około 10-15minut) przepis zaczerpnięty z whiteplate.com *Przepis przetestowany

Fiolka w kuchni
Jagodzianki w 20 minut z ciasta francuskiego 124

Uwielbiam jagody i jagodowe wypieki. Czasem jednak brakuje czasu , więc postanowiłam spróbować upiec jagodzianki z gotowego ciasta francuskiego. Wyszły pyszne ! a ich wykonanie, łącznie z pieczeniem zajmuje max 20 minut ! Składniki: ciasto francuskie gotowe jagody białko jajka cukier Wykonanie: Na ciasto francuskie wsypać jagody, dodać odrobinę cukru. Zwinąć w rulon i wysmarować białkiem. Następnie ucinać kilkucentymetrowe kawałki. Ułożyć(...)blasze. Piec około 12 minut w temperaturze 200 st C (najlepiej wg producenta ciasta francuskiego) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia
Quiche z cukinią, łososiem i serem owczym 210

wypiekiem, wczoraj miałam wielką ochotę na kawałek kalorycznego, chrupkiego ciasta z miękkim, bogatym, serowo-warzywnym nadzieniem. W pracy nie robimy quiche na cieście kruchym, ale na gotowym cieście francuskim. Na dno kładzie się gotowane w mundurkach ziemniaki w cienkich plastrach, na to cebulę, ser, następnie szpinak i brokuły, ponownie ser i nieco świeżych pomidorów na wierzch. Zalewa się masą jajeczno(...)szczęśliwy i tak nie został ani kawałeczek. A taka byłam ciekawa, jak smakuje na zimno! :) Składniki na 4 formy o ∅ 12 cm lub jedną dużą ∅26 1 blat gotowego ciasta francuskiego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 mała cukinia, pokrojona w grubą kostkę 1 cebula, pokrojona w półplasterki kawałek czerwonej papryki kilka plastrów łososia pokrojonych w małe kawałki 2 ząbki

Kuchnia Prezydentowej
Pierożki z ciasta francuskiego z hummusem 133

Kolejna szybka i niezwykle aromatyczna przekąska na karnawał i nie tylko. Efektowna. W sam raz do ręki!  Ciasto francuskie gra pierwsze skrzypce w karnawale, choćby dlatego, że wymaga tylko otwarcia paczki, rozłożenia, pokrojenia, nadziania, upieczenia i tyle! Dziś nadziałam ciasto francuskie hummusem premium z dodatkiem suszonych pomidorów i nadałam całości kształt pierożków! Składniki rolka ciasta francuskiego hummus premium(...)suszonymi pomidorami 1 jajo Rozwinąć rolkę ciasta francuskiego, pokroić w kwadraty. Każdy kwadrat posmarować rozbełtanym jajkiem z solą i pieprzem. Łyżeczką nakładać hummus. Sklejać i dociskać widelcem,smarować jajem. Piec około 10-15 minut w piekarniku. Smaczne są tak ciepłe jak zimne

Z Kuchni Do Kuchni
Chicken Pie - kurczak z warzywami zapiekany w cieście francuskim 160

Chicken Pie, to placek ciasta francuskiego wypełniony nadzieniem z kurczaka i warzyw. Pie (czyt. paj) piecze się w wysokim naczyniu wyłożonym i przykrytym ciastem. Paje wypełnia się wytrawnymi nadzieniami (mięso, warzywa, ryby, owoce morze, grzyby) lub słodkimi (owoce).  Upiekłam paj, który należy do klasyki gatunku:) Kurczak, pieczarki, groszek zanurzone w gęstym sosie, przykryte zrumienionym ciastem okazały się pyszne. Składniki(...)szklanki bulionu drobiowego 3 łyżki śmietanki 30 % 1 łyżka masła 2 łyżki oleju do smaku: sól, pieprz czarny mielony, kolendra mielona, tymianek żółtko do posmarowania ciasta gotowe ciasto francuskie (275 g) Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w niewielką kostkę, obsmarzyć na łyżce oleju. Mięso smażyć aby było lekko zrumienione, a następnie przełożyć do miski. Na patelnię dodać łyżkę oleju

Codziennik Kuchenny
Tarta z cukinią 172

Dzisiaj zapraszam na ekspresowy obiad z cukinią w roli głównej. Pyszna tarta z ciasta francuskiego, obiad do przygotowania w 15 minut.   Składniki: Ciasto francuskie 1 cukinia 1/3 czerwonej papryki 1/3 zielonej papryki 200 g śmietany 18% (gęsta) 2 jajka Sól, pieprz, słodka papryka Koperek Forma do tarty Oliwa do wysmarowania tarty Wykonanie: Formę do tarty wysmarować oliwą. Wykleić ciastem(...)kostkę. W misce wymieszać śmietanę, jajka, startą cukinię, połowę papryki i przyprawy.  Na podpieczony spód wylać masę jajeczną, na wierzch ułożyć plastry cukinii i resztę papryki oraz pozostałe ciasto francuskie wg uznania. Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze 45 minut

Trufelkowo
Łódeczki z ciasta francuskiego z białym serem i kurczakiem. 206

lodówce zalegało ciasto francuskie więc po chwili zastanowienia powstały łódeczki z ciasta francuskiego, które ciekawie wyglądają i są kolejnym pomysłem na szybki obiad. Biały ser świetnie sprawdził się do zapiekania. Składniki:   2 filety z kurczaka   200 g sera białego   1 mała papryka czerwona   1 cebula  2 ząbki czosnku   2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)sól, pieprz  ostra papryka, zioła prowansalskie   łyżka oleju   1 opakowanie ciasta francuskiego   Przygotowanie: Filety oczyszczamy i kroimy na małą kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju przez chwilkę. Dokładamy paprykę pokrojoną w kostkę, cebule posiekaną w piórka i czosnek przeciśnięty przez praskę, zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze 5-10 minut

Symfonia smakowa
Pierożki z ciasta francuskiego II 159

Pierożki z ciasta francuskiego nam bardzo zasmakowały, dlatego powstała druga wersja tym razem bardziej rozbudowana.   Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego, ok 400 gr piersi z kurczaka, 1 cebula, 500 gr pieczarek, 2 serki topione (ja dałam goudę i edamski), olej, sól, pieprz, tymianek. Przygotowanie: na niewielkiej ilości oleju podduszamy lekko cebulkę. Do niej dodajemy pieczarki i dusimy, aż wyparuje(...)pokrojone kawałki sera topionego i podgrzewamy dopóki ser się nie rozpuści. należy zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszamy, bo potrawa lubi przywrzeć do dna. W tym czasie wyjmujemy ciasto francuskie i kroimy na kwadraty. Poniższe zdjęcie pokazuje pierożki z 1 opakowania ciasta francuskiego. Gdy ser topiony się rozpuści i ładnie połączy pozostałe składniki wyłączamy ogień. Farsz nakładamy na kwadraty

Państwo Wojtczuk gotują
,,Szaszłyki z oliwkami w cieście francuskim’’ 120

Oliwki w cieście francuskim to idealna przekąska do piwa, świetna na karnawałową imprezę. Szaszłyki w takiej formie mogą stanowić pyszny i efektowny element stołu wśród innych zakąsek. Oliwki w cieście francuskim świetnie smakują zarówno podawano na zimno jak i ciepło. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego po ok. 120 g oliwek czarnych i zielonych 1 słoik zielonych oliwek nadziewanych papryką (wypestkowanych) patyczki(...)szaszłyków Sposób przygotowania: Odsączone oliwki nabijamy na patyczki w odstępach ok. 0,5 cm. Schłodzone ciasto francuskie kroimy w pasy o grubości ok. 1 cm. Każdy z nich składamy tworząc długie podwójne porcje ciasta. Następnie końce „pasków ciasta” nabijamy na patyczki z oliwkami i zawijamy w sposób przedstawiony na zdjęciu. Końcówki zlepiamy dociskając do siebie. Tak przygotowane szaszłyki

Podróż w kulinaria
Quiche ze szpinakiem i chorizo 152

różnica między Tartą a Quiche ? Dla mnie tarta to kruche ciasto a dla Was? Czy ktoś zna odpowiedź ?Jest to przepis na szybkie i efektowne danie :) Ciasto francuskie można przygotowywać z jakimikolwiek dodatkami. Składniki:gotowe ciasto francuskie około pół kilo świeżego szpinaku ewentualnie paczka mrożonego w liściachpół pęta chorizopół czerwonej papryki5 łyżek(...)podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku soli i pieprzu. Śmietanę mieszamy z 2/3 sera i z jajkiem. Sos ze śmietany mieszamy ze szpinakiem i wylewamy na ciasto francuskie. Układamy na wierzch paseczki z papryki, chorizo i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w 180 - 190 stopniach C około 20 - 30 minut. Można wcześniej około 5 - 8 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Urodziny! 185

każdych urodzinach główną atrakcją jest tort. Tort zrobiłam śmietanowo - czekoladowy obłożony masą cukrową i przyozdobiony na wierzchu kwiatami. Również na mojej imprezie pojawiły się parówki w cieście francuskim i sałatka ziemniaczano - buraczana. Tort śmietanowo - czekoladowy :masa śmietanowa -  http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/09/tort-smietanowy-na-biszkopcie-rzucanym.htmlmasa czekoladowa - http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/09/tort-czekoladowo-smietanowy.htmlbiszkopt - http://www.uwielbiamgotowac.com/2013/04/biszkopt-na-tort.html#.VHI0t4vz1qgSałatka ziemniaczano - buraczana :6 ziemniaków 5 buraków(...)smaku Na sam koniec zaprawiamy 4 dużymi łyżkami majonezu Warto przed podaniem sałatkę włożyć do lodówki na ok 1 godzinę, aby smaki się połączyły Parówki w cieście francuskim :ciasto francuskie gotowe 10 parówek małychCiasto rozkładamy na stolnicy Kroimy je na 10 kwadracików Każdą  parówkę kładziemy na jednym kwadraciku z ciasta i zawijamyOwinięte

Klaudynkowa kuchnia
CYNAMONOWE PALMIERY CZYLI CIASTKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO 106

Palmiery to banalnie proste, szybkie i pyszne ciasteczka zrobione z ciasta francuskiego. Swoim kształtem przypominają palmy stąd ich nazwa. Tak naprawdę palmiery można przygotować z przeróżnym nadzieniem w wersji słodkiej i wytrawnej. Dziś przepis na wersję z cynamonem. Takie małe co nie co do kawki ;) Składniki: * 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego * 1 małe jajko (potrzebna dosłownie odrobina do posmarowania ciasta(...)kopiata łyżka cynamonu (użyłam  cynamon cejloński Skworcu ) * 2 kopiate łyżki cukru trzcinowego (użyłam  Skworcu ) Wykonanie: Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, posmarować cienką warstwą roztrzepanego jajka. Posypać na całości cynamonem i cukrem trzcinowym.  Ciasto zwijać w rulon wzdłuż dłuższego boku do połowy. Tak samo postąpić z drugą stroną ciasta, zwinąć do środka. Nożem kroić ciasto na około

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania