problem. Ściana. Mur nie do przeskoczenia. Jak to cholerstwo ładnie i zwięźle nazwać?! (pisząc to- nadal nie wiem, liczę na jakieś objawienie). Owszem, mogę napisać: łódeczki z ciasta francuskiego zapiekane z farszem z mielonego mięsa, bakłażana, papryki, pieczarek i pomidorów zapiekane z serem i sadzonym jajkiem . Ale nie zamierzam zdobyć pierwszego miejsca w kategorii 'żenada roku na blogu kulinarnym'. (zabieram(...)się więc za pisanie przepisu i ciągle liczę na objawienie) Składniki (na dwie porcje): - arkusz gotowego ciasta francuskiego - papryka czerwona - dwie średnie cebule - 4 duże pieczarki - 3 ząbki czosnku - puszka krojonych pomidorów - mały bakłażan - 300 g mielonej łopatki - 150 g ulubionego żółtego sera - 2 jajka - sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra, bazylia suszona,cukier - oliwa do smażenia Cebulę kroimy
Cook&Lovejuż wielokrotnie, ale nie udało mi się jeszcze kupić foremek, dzięki którym wykonanie takich rurek byłoby możliwe. Niezmiernie się ucieszyłam, gdy zobaczyłam w jakimś programie kulinarnym, że rurki z ciasta francuskiego przetrwają na zwiniętym papierze do pieczenia W lodówce nadal miałam lemon curd, który posłużył za nadzienie cytrynowe, ale jeżeli nie macie go pod ręką możecie wykorzystać do tego celu(...)kremem, ponieważ mam zamiar go wykorzystać do samego końca. Składniki na około 6 rurek, myślę że można by pokroić ciasto w cieńsze paski i wyszłoby 8 porcji: – 1 ciasto francuskie mrożone – 100 ml śmietanki kremówki 36% + łyżeczka cukru pudru – około 4 łyżki kremu cytrynowego lemon curd (opcjonalnie możecie nadziać rurki samą bitą śmietaną lub wymieszaną
RelaxtimeSkładniki: ciasto francuskie nie mrożone 1 rulon, keczup pikantny 1/4 szklanki, parówki cienkie krótkie 9 sztuk te pyszne parówki w cieście francuskim przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ" otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30 "kliknij i ZOBACZ-Airfryer hd9240/30" dla mnie po operacji żołądka urządzenie jest doskonałym pomocnikiem w dbaniu o dietę niskotłuszczową i zdrowe(...)odżywianie również mojej rodzinki skorzystałam z książki z przepisami, która jest razem z urządzeniem, duże ułatwienie choćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja troche przepisy zmieniam "po swojemu" ciasto francuskie rozwinąć i podzielić ostrym nożem na 18 pasków, każdy posmarować pędzelkiem maczanym w keczupie krótką parówkę przeciąć wzdłuż na połowę, położyć na brzegu paska i zawijać spiralnie / jeśli parówki
W Mojej Kuchni LubięPyszne mini tarty z ciasta francuskiego. Szybkie i smaczne danie dla miłośników szparagów :) SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 4 plastry szynki długo dojrzewającej pęczek zielonych szparagów 4 łyżki tartego twardego sera PRZYGOTOWANIE Ciasto francuskie dzielimy na 4 części. Wszystkie boki zawijamy do środka na ok.1cm) tworząc mały rant. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Układamy plasterki szynki. Szparagi myjemy, obieramy
Moje Kuchenne Rewelacjebólem serca musieliśmy wyrzucić zamrożone już kurki, kilkanaście pęczków szparagów, jagody, truskawki, itd. Wszystko to czym chciałam się nacieszyć w późniejszym czasie! Rozpacz! Przedstawiamy Wam dzisiaj awaryjną tartę - z ciasta francuskiego, z kremem na bazie śmietanki i mascarpone z dodatkiem skórki z cytryny i świeżych ziół. Całość udekorowana sezonowymi owocami - jeszcze można dostać truskawki, maliny i borówki, więc zachęcamy(...)zrobienia! :) Składniki: arkusz ciasta francuskiego ( na maśle), 150- 175 g mascarpone, 150 g śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru, skórka starta z cytryny, pokruszone pistacje, 500 - 600 g świeżych owoców (u nas truskawki, maliny, borówki, czerwone porzeczki), świeże zioła (bazylia, tymianek) Foremkę o średnicy 20 cm wyłożyć ciastem francuskim, na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a ciasto obciążyć kuleczkami
Plate of JoyPyszne przekąski imprezowe gwarantują dobrą zabawę, dzisiaj moja wersja przygotowania rozmaitych pyszności. PRZYSMAKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO : 2 opakowania ciasta francuskiego kilka parówek kilka kabanosów 100 g żółtego sera ketchup SAŁATKA Z KURCZAKA I ANANASA : 1 pierś z kurczaka 4 plastry ananasa 100 g szynki w plastrach(...)KORECZKI NA POMARAŃCZY : 1 pomarańcza 150 g sera pleśniowego 100 g kabanosów 50 g oliwek 100 g winogrona 50 g pomidorków koktajlowych PRZYGOTOWANIE : Ciasto francuskie rozwijamy, tniemy na kawałki, zawijamy parówki, nacinamy i zlepiamy brzegi. powstanie okrąg. Układamy na blaszce z piekarnika. Kabanosy owijamy paseczkami ciasta, przekładamy an blaszkę. Na połowie płatu ciasta francuskiego rozsmarowujemy ketchup
Kulinarne Fantazje Marioliciasto francuskie 1 czekolada gorzka 1 łyżka masla kakao do posypania przygotowanie czekoladę roztopić razem z masłem i odstawić do ostygnięcia, ciasto francuskie rozłożyć rozwałkować i zaznaczyć sobie gdzie jest środek wzdłuż. Na ciasto francuskie wylewamy czekoladę zimną i rozsmarowujemy, posypujemy kakao. Teraz zwijamy z jednej strony do połowy w rulonik a potem z 2 strony zwijamy i dajemy
Moje WyrobySzybka przystawka z kabanosem w cieście francuskim, która zaostrzy apetyt niejednego smakosza, na pochłonięcie większej ilości smakołyków. Danie bardzo łatwe i błyskawiczne w przygotowaniu. składniki na 4 porcje opakowanie ciasta francuskiego 4 kabanosy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 biało bazylia oregano przepis Ciasto francuskie rozkładamy, kroimy w prostokąty. Zioła mieszamy z koncentratem pomidorowym, a następnie smarujemy prostokąty z ciasta francuskiego
Smakowite DaniaBardzo lubimy ciasto francuskie. Jest takie uniwersalne. Pasuje do parówek i sera, do kurczaka, do sernika, do rogalików z nutellą i do tart. Do słodkiego i słonego. Jest obowiązkowym wyposażeniem mojej kuchni. Po ostatnim konkursie Almette Fruit zakochałam się również w tym produkcie! Pyszny, owocowy i równie uniwersalny. Najbardziej lubię ten o smaku morelowo- waniliowym i takiego użyłam(...)light 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie żelatyny instant do deserów (np. Dr Oetker) MASA OWOCOWA: 250g malin 250g borówki amerykańskiej 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO: 3/4 opakowania gotowego ciasta francuskiego Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwałkować, wylepić nim formę do tarty o średnicy 26cm. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec 15 - 20 minut. Wystudzić. MASA
Cakes By KejtZapraszam na pyszną przekąskę. Frankfuterki od Duda owinięte ciastem francuskim super wyglądają i smakują. Polecam Składniki: 500 g frankfuterek parzonych 1 op. ciasta francuskiego 1 jajko sezam sól Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i tniemy na 1 cm paski. Bierzemy kiełbaskę i owijamy ją ciastem francuskim tak aby jeden koniec ciasta nachodził na drugi. Blaszkę wykładamy papierem
słodkie i nie tylko historie kulinarneTatin. Jedno z najłatwiejszych ciast jakie kiedykolwiek robiłam. Przepis mojego ulubionego ulubionego Michela Rouxa składa się tylko z 5 składników! A efekt doskonały, słodkie jabłka na chrupiącym spodzie z ciasta francuskiego dosłownie rozpływają się w ustach:) Zgodnie z Wiki tarta powstała w 1898 roku w Lamotte-Beuvron. Za jej twórczynię uważa się Stéphanie Tatin, która wraz z siostrą Caroline prowadziła(...)menu prowadzonej przez siebie restauracji Maxim’s. Pychota! Scroll down for recipe in English Tarte Tatin (forma o średnicy 22-24 cm, 8 porcji) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5 średnich jabłek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i przekrojonych na połówki sok z 1/2 cytryny 120 g masła, lekko rozmiękczonego 160 g drobnego cukru Przygotowanie: Skrop obrane połówki jabłek sokiem
karmelowymocno temperaturami ? Dziś w menu dość wykwintne i nie trudne do wykonania danie. Wspaniale smakuje i oczywiście jak to u nas, kolorowe :) Nazwaliśmy je roboczo : Zawijaniec warzywny w cieście francuskim :) Strucla warzywna w cieście francuskim : (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 mieszanka warzywna (dowolna) w naszym przepisie użyliśmy mieszanki w stylu włoskim z Biedronki. oliwa z oliwek(...)Warzywa dusimy przez ok. 10 min., aby lekko skruszały. Dodajemy świeżo zmielony pieprz, zioła prowansalskie i skrapiamy wszystko sosem sojowym. Nie za dużo, ponieważ sos jest dość słony. Zimne ciasto francuskie rozwijamy na stole i układamy na nim warzywa. Całość zwijamy w rulon. Na końcach zakładamy ciasto do środka, zamykając w nim farsz. Nakłuwamy delikatnie ciasto i przekładamy do naczynia
vegetanieFrancuska" zapiekanka czyli mięso i grzyby zapiekane w cieście francuskim - nie tylko dobrze wygląda ale równie dobrze smakuje. Takie danie jest świetnym pomysłem na obiad lub imprezowe przekąski. Będzie pysznie ... zapraszam ;) Składniki na 2 porcje: 1 arkusz ciasta francuskiego - opakowanie ok. 350 g mięsa mielonego ok. 1 szkl. mrożonych grzybów leśnych 1/2 czerwonej papryki 1 średnia cebula 1 jajko sól(...)patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę paprykę i podsmaż ok. 5 min. - dodaj do pojemnika z pozostałymi składnikami. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. W tym czasie rozwiń ciasto francuskie - możesz troszkę rozwałkować. Ciasto przekrój na 4 równe części. Naczynie do zapiekania wysmaruj Ramą (za pomocą pędzelka) i wyłóż spód ciastem francuskim (1 z 4 prostokątów). Teraz połóż farsz a wierzch
Alutka-Gotujeokazji mam dla Was smaczną i szybką w przygotowaniu zapiekankę ze szparagami, pomidorami i porem na kremowym sosie beszamelowym. Do przygotowania tego przepisu użyłem gotowego ciasta francuskiego. Uważam, że kupne ciasto dużo nie odbiega od tego samodzielnie przygotowanego, a na pewno zaoszczędzicie mnóstwo cennego czasu. W końcu gotowanie ma sprawiać nam przyjemność dlatego warto czasem skorzystać z udogodnień(...)Składniki na blaszkę o wymiarach 40 cm x 30 cm Koszt przygotowania: 26,00 zł SKŁADNIKI na zapiekankę ze szparagami: 500 g świeżysz szparagów 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 275 g) 1 por 2 pomidory 2 łyżki tartego parmezanu natka pietruszki sól, pieprz dodatkowo: 1/2 cytryny (do gotowania szparagów) masło (do wysmarowania formy) SKŁADNIKI na sos beszamelowy
kulinarnyJacieście znajdziemy kruchość ciasta francuskiego, słodycz czekolady i masy kajmakowej, lekkość bezy i nutę orzechową. SKŁADNIKI (na formę 24 cm) 1 opakowanie ciasta francuskiego Masa: 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki posiekanych orzechów (użyłam włoskie) 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady 3 białka ok. 1/2 szklanki cukru 1 mała puszka masy kajmakowej WYKONANIE Formę wykładamy ciastem francuskim (zostawiamy odrobinę(...)czekoladę, a z wierzchu smarujemy masą kajmakową. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Ubitą pianę mieszamy z płatkami owsianymi i wykładamy na wierzch. Na koniec przystrajamy pozostawionymi paskami francuskiego ciasta. Pieczemy w temp. 190 stopni około 20 minut (do czasu ścięcia białka
Zofiana