ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:39/361)

Złociste kabanosy w cieście francuskim 176

Szybka przystawka z kabanosem w cieście francuskim, która zaostrzy apetyt niejednego smakosza, na pochłonięcie większej ilości smakołyków. Danie bardzo łatwe i błyskawiczne w przygotowaniu. składniki na 4 porcje opakowanie ciasta francuskiego 4 kabanosy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 biało bazylia oregano przepis Ciasto francuskie rozkładamy, kroimy w prostokąty. Zioła mieszamy z koncentratem pomidorowym, a następnie smarujemy prostokąty z ciasta francuskiego

Smakowite Dania
Tarta na cieście francuskim 196

Bardzo lubimy ciasto francuskie. Jest takie uniwersalne. Pasuje do parówek i sera, do kurczaka, do sernika, do rogalików z nutellą i do tart. Do słodkiego i słonego. Jest obowiązkowym wyposażeniem mojej kuchni.  Po ostatnim konkursie Almette Fruit zakochałam się również w tym produkcie! Pyszny, owocowy i równie uniwersalny. Najbardziej lubię ten o smaku morelowo- waniliowym i takiego użyłam(...)light 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie żelatyny instant do deserów (np. Dr Oetker) MASA OWOCOWA: 250g malin 250g borówki amerykańskiej 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO: 3/4 opakowania gotowego ciasta francuskiego Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwałkować, wylepić nim formę do tarty o średnicy 26cm. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec 15 - 20 minut. Wystudzić. MASA

Cakes By Kejt
Zapiekane kiełbaski 162

Zapraszam na pyszną przekąskę. Frankfuterki od Duda  owinięte ciastem francuskim super wyglądają i smakują. Polecam Składniki: 500 g frankfuterek parzonych 1 op. ciasta francuskiego 1 jajko sezam sól Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i tniemy na 1 cm paski. Bierzemy kiełbaskę i owijamy ją ciastem francuskim tak aby jeden koniec ciasta nachodził na drugi. Blaszkę wykładamy papierem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Tarte Tatin 201

Tatin. Jedno z najłatwiejszych ciast jakie kiedykolwiek robiłam. Przepis mojego ulubionego ulubionego Michela Rouxa składa się tylko z 5 składników! A efekt doskonały, słodkie jabłka na chrupiącym spodzie z ciasta francuskiego dosłownie rozpływają się w ustach:) Zgodnie z Wiki tarta powstała w 1898 roku w Lamotte-Beuvron. Za jej twórczynię uważa się Stéphanie Tatin, która wraz z siostrą Caroline prowadziła(...)menu prowadzonej przez siebie restauracji Maxim’s. Pychota! Scroll down for recipe in English Tarte Tatin (forma o średnicy 22-24 cm, 8 porcji) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5 średnich jabłek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i przekrojonych na połówki sok z 1/2 cytryny 120 g masła, lekko rozmiękczonego 160 g drobnego cukru Przygotowanie: Skrop obrane połówki jabłek sokiem

karmelowy
Poniedziałkowe menu - Strucla warzywna w cieście francuskim :) 170

mocno temperaturami ? Dziś w menu dość wykwintne i nie trudne do wykonania danie.  Wspaniale smakuje i oczywiście jak to u nas, kolorowe :) Nazwaliśmy je roboczo : Zawijaniec warzywny w cieście francuskim :) Strucla warzywna w cieście francuskim : (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 mieszanka warzywna (dowolna) w naszym przepisie użyliśmy mieszanki w stylu włoskim z Biedronki. oliwa z oliwek(...)Warzywa dusimy przez ok. 10 min., aby lekko skruszały. Dodajemy świeżo zmielony pieprz, zioła prowansalskie i skrapiamy wszystko sosem sojowym. Nie za dużo, ponieważ sos jest dość słony. Zimne ciasto francuskie rozwijamy na stole i układamy na nim warzywa. Całość zwijamy w rulon. Na końcach zakładamy ciasto do środka, zamykając w nim farsz. Nakłuwamy delikatnie ciasto i przekładamy do naczynia

vegetanie
"Francuska" zapiekanka z mielonym i grzybami 163

Francuska" zapiekanka czyli mięso i grzyby zapiekane w cieście francuskim - nie tylko dobrze wygląda ale równie dobrze smakuje. Takie danie jest świetnym pomysłem na obiad lub imprezowe przekąski. Będzie pysznie ... zapraszam ;) Składniki na 2 porcje: 1 arkusz ciasta francuskiego - opakowanie ok. 350 g mięsa mielonego ok. 1 szkl. mrożonych grzybów leśnych 1/2 czerwonej papryki 1 średnia cebula 1 jajko sól(...)patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę paprykę i podsmaż ok. 5 min. - dodaj do pojemnika z pozostałymi składnikami. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. W tym czasie rozwiń ciasto francuskie - możesz troszkę rozwałkować. Ciasto przekrój na 4 równe części. Naczynie do zapiekania wysmaruj Ramą (za pomocą pędzelka) i wyłóż spód ciastem francuskim (1 z 4 prostokątów). Teraz połóż farsz a wierzch

Alutka-Gotuje
Zapiekanka ze szparagami i sosem beszamelowym na cieście francuskim 154

okazji mam dla Was smaczną i szybką w przygotowaniu  zapiekankę ze szparagami, pomidorami i porem na kremowym sosie beszamelowym.  Do przygotowania tego przepisu użyłem gotowego ciasta francuskiego. Uważam, że kupne ciasto dużo nie odbiega od tego samodzielnie przygotowanego, a na pewno zaoszczędzicie mnóstwo cennego czasu. W końcu gotowanie ma sprawiać nam przyjemność dlatego warto czasem skorzystać z udogodnień(...)Składniki na blaszkę o wymiarach 40 cm x 30 cm Koszt przygotowania: 26,00 zł SKŁADNIKI na zapiekankę ze szparagami: 500 g świeżysz szparagów 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 275 g) 1 por 2 pomidory 2 łyżki tartego parmezanu natka pietruszki sól, pieprz dodatkowo: 1/2 cytryny (do gotowania szparagów) masło (do wysmarowania formy) SKŁADNIKI na sos beszamelowy

kulinarnyJa
Ciasto orzechowe z czekoladą, masą kajmakową na cieście francuskim 204

cieście znajdziemy kruchość ciasta francuskiego, słodycz czekolady i masy kajmakowej, lekkość bezy i nutę orzechową.    SKŁADNIKI (na formę 24 cm) 1 opakowanie ciasta francuskiego Masa: 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki posiekanych orzechów (użyłam włoskie) 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady 3 białka ok. 1/2 szklanki cukru 1 mała puszka masy kajmakowej WYKONANIE Formę wykładamy ciastem francuskim (zostawiamy odrobinę(...)czekoladę, a z wierzchu smarujemy masą kajmakową. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Ubitą pianę mieszamy z płatkami owsianymi i wykładamy na wierzch. Na koniec przystrajamy pozostawionymi paskami francuskiego ciasta. Pieczemy w temp. 190 stopni około 20 minut (do czasu ścięcia białka

Zofiana
Tarta tatin ze śliwkami i marcepanem 157

ciastem kruchym czy też z francuskim) i jedną z takich wersji za sprawą wspomnianej Merry Berry dzielimy się dzisiaj z Wami – tarta tatin ze śliwkami i marcepanem na cieście francuskim Składniki: - 125g ciasta francuskiego - 120g marcepanu - 600g śliwek - 70g drobnego cukru trzcinowego - 1/4 łyżeczki cynamonu Forma o średnicy 24cm. Zaczynamy od śliwek. Myjemy, kroimy na pół i wyciągamy pestki(...)posypujemy je cynamonem. Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie marcepanu – gdzieś na grubość 3mm. Rozwałkowujemy okrąg ciut mniejszy niż dno naszej formy i przykrywamy nim śliwki. Na wierzchu układamy płat ciasta francuskiego – my kupiliśmy gotowy bo nie było sensu robić na taką ilość choć na pewno smak miałoby dużo lepszy co potwierdzamy po warsztatach jakie mieliśmy okazję odbyć u jednego

Kuchenne Wariacje
Różyczki z salami 187

Niespodziewana wizyta gości? Brak zapasów w lodówce? Trzeba przygotować coś na szybko? Smaczne, tanie i szybkie – różyczki z salami. Zapraszam! Do przygotowania potrzebujemy: Ciasto francuskie Salami Papryka Sól Pieprz Warto mieć w lodówce porcję gotowego ciasta francuskiego. Możemy dzięki temu zaoszczędzić sporo czasu, kiedy musimy przygotować szybką przekąskę. Z krótszego boku ciasta francuskiego odkrawamy paski o szerokości(...)zależy o jakiej średnicy mamy salami, im większe, tym szersze muszą być paski ciasta). Plastry salami kroimy na pół. Tak przygotowane półokręgi nakładamy na paski ciasta francuskiego – mogą na siebie lekko nachodzić krawędziami. Nie nakładamy jednak do samego końca paska – zapas ciasta przyda się do lepszego sklejenia różyczki. Tak przygotowany paseczek ciasta zwijamy, sklejamy by się nie rozkleiło na końcu

MarcinChef
Palmiery na dwa smaki 135

zbliżającym się Sylwestrze, a co za tym idzie o serwowanym jedzeniu(pomijam tych co bawią się na sali). Dziś chciałam zaproponować fajną, szybką i smaczną przekąskę. Banalną, bo z ciasta francuskiego ale też oryginalną, gdyż z niezwykłymi połączeniami. Dwa różne smaki i tutaj naprawdę ciężko się zdecydować, który lepszy więc polecam zrobić właśnie dwa różne. Zapraszam... Stopień trudności prosty Skala(...)smaku 10/10 do palmierów polecam sos czosnkowy Przepis pochodzi z książki „Christmas with Gordon”. Składniki: SMAK NR 1 1 opakowanie ciasta francuskiego  mąka pszenna do oprószenia blatu 40 g orzechów włoskich drobno posiekanych 125 g sera gorgonzola (lub innego z niebieską pleśnią) 1 łyżeczka listków świeżego tymianku lub z paczki 1 białko jaja (opcjonalnie) Składniki: SMAK

Kubki smaku
Szybkie rogaliki z czekoladą 161

mojprzepisna.pl | Szybkie rogaliki z czekoladą Gdy goście pukają do drzwi taki przepis Wam się przyda. Proste i szybkie rogaliki z czekoladą. W przepisie wykorzystałam gotowe ciasto francuskie. Składniki na 8 rogalików: ciasto francuskie gotowe (około 275 gr) 16 kostek czekolady 1 białko do posmarowania 8 połówek orzechów włoskich Ciasto lekko rozwałkować, podzielić na 4 części wzdłuż krótszego boku. Każdą część(...)przykryć folią aluminiową, żeby się zbytnio nie przyrumieniły. Smacznego! Rogaliki z czekoladą Rogaliki z czekoladą Rogaliki z czekoladą Rogaliki z czekoladą listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='ciasto francuskie gotowe (około 275 gr) 16 kostek czekolady białko do posmarowania 8 połówek orzechów włoskich'; document.write

moj przepis na
Ślimak z białej pieczonej kiełbasy 157

przyrządzam ją na różne sposoby. Najprostsza i najszybsza, a równocześnie bardzo dekoracyjna i smaczna jest moja dzisiejsza propozycja białej kiełbasy pieczonej z ciastem francuskim w kształcie ślimaka. Smakuje na ciepło i na zimno! Można ją przygotować w Wielką Sobotę wieczorem i upiec rano przed śniadaniem wielkanocnym. Składniki: • surowa, cienka(...)biała kiełbasa – pęto w kształcie ślimaka • 1/3 płata ciasta francuskiego Wykonanie: • Rozwinąć płat ciasta francuskiego i pociąć radełkiem na ok. 6 sztuk 1 cm paseczków. • Rozwinąć kiełbasę ze ślimaka i zawijać na niej paski ciasta francuskiego aż do samego końca. • Kiełbasę ponownie zwinąć w ślimaka, przygnieść ręką, aby ciasto nie odstawało

To co kocham
Jabłkowa różyczka 251

Chyba każdy spotkał się z tym, że trzeba było na szybko przygotować coś do kawy. Smaczne, tanie i szybkie jabłkowe różyczki. Zapraszam! Do przygotowania potrzebujemy: Ciasto francuskie Jabłko Cynamon Sok z cytryny Warto mieć w lodówce porcję gotowego ciasta francuskiego. Możemy dzięki temu zaoszczędzić sporo czasu, kiedy musimy przygotować szybki deser. Z krótszego boku ciasta francuskiego odkrawamy paski o szerokości(...)tworząc półkola. Tak przygotowane jabłko zalewamy wrzątkiem i sokiem z cytryny, lub krótko podgotowujemy. Trzymamy do momentu, aż jabłko stanie się miękkie, elastyczne. Tak przygotowane półokręgi nakładamy na paski ciasta francuskiego – mogą na siebie lekko nachodzić krawędziami. Nie nakładamy jednak do samego końca paska – zapas ciasta przyda się do lepszego sklejenia różyczki. Tak przygotowany paseczek ciasta zwijamy, sklejamy by się

MarcinChef
Francuskie nadziane marchewy 168

kiedy takie zrobię :) no i zrobiłam :) Nawet fajne połączenie wyszło, bo wymyśliłam sobie nowy krem, budyniowo – waniliowo – śmietankowy :) jak dla mnie wyszedł przepyszny. Sprawdza się zarówno do rurek z ciasta francuskiego, ale równie dobrze pasuje, jako krem do eklerów, czy karpatki.  Jeśli uwielbiacie ciasto francuskie i szukacie pomysłu na niebanalne nadzienie i formę, to jest coś dla Was :) Składniki(...)sztuki: 2 arkusze ciasta francuskiego 1 jajko 1 łyżka mleka Krem: 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 budyń waniliowy (bez cukru) 3 łyżki cukru 3 żółtka 400ml mleka Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wszerz, w paski około 1 – 1 ½ cm grubości. Następnie zawijamy je spiralnie na foremki do rurek, zlepiając końcówkę ciasta. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania