jakich konkretnie dań mają być użyte. Zapraszam na świąteczną choinkę, którą można zjeść! różne rodzaje Vegety Natur Choinka z farszem grzybowym czas przygotowania: 60 minut składniki: 2 op. gotowego ciasta francuskiego, 300 g każde FARSZ: 300 g świeżych pieczarek 100 g pora - jasna część 1 łyżeczka oleju roślinnego 1 łyżka masła 2 łyżeczka Vegety Natur z czosnkiem(...)masa ostygła wydała mi się nieco zbyt wilgotna więc dosypałam jeszcze 2 łyżki bułki tartej, która wchłonęła nadmiar wilgoci.. składniki potrzebne do przygotowania farszu pieczarkowego do jadalnej choinki Ciasto francuskie wyjęłam z lodówki godzinę wcześniej przed planowanym przygotowywaniem choinki. Oba płaty delikatnie rozwinęłam i ułożyłam jeden na drugim, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. . Ostrym nożem wycięłam kształt drzewka
Smaczna Pyzaszparagów dodać do naszej zupy i podgotować zupę ok 5 minut na małym ogniu, uważając by zupa nam się nie zagotowała. Tak przygotowany krem można podawać z paluchami z ciasta francuskiego lub grzankami. Paluchy z ciasta francuskiego Składniki: opakowanie ciasta francuskiego odrobina oliwy do posmarowania pieprz, tymianek, oregano lub inne ulubione przyprawy Wykonanie: Z opakowania ciasta francuskiego
Aromatyczne PodróżeZdradzę Wam pomysł na szybkie danie, które przygotowuje się w pół godziny. Pikantne roladki z ciasta francuskiego z salami, szpinakiem i mieszanką meksykańską. Ciasto to jeden z produktów, który zawsze jest u mnie w lodówce, doskonale sprawdza się do przygotowania dań słodkich jak i wytrawnych, gdy mamy niespodziewanych gości to w 30 minut można z niego wyczarować świetne przekąski, ciasteczka(...)też inne dania. Takie roladki są idealne na przyjęcie, nie tylko świetnie wyglądają ale i smakują. Roladki z ciasta francuskiego są idealną karnawałową przekąską. Inne pomysły na dania z ciastem francuskim. Bardzo nam smakowały roladki z łososiem. Również tarta z ciasta francuskiego jest pyszna. SKŁADNIKI: 2 arkusze- ciasto francuskie 1 opakowania świeżego szpinaku plastry salami mieszanka meksykańska w puszce (czerwona
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętarta z cukinią i kurczakiem. Tarta przygotowana według poniższego przepisu będzie idealnie pasowała nie tylko na obiad, ale również na romantyczną kolację. Wbrew pozorom pomimo wykorzystania ciasta francuskiego danie jest bardzo lekkie i tak jak wspomniałem wcześniej spokojnie możecie je zjeść na kolację. Być może niektórzy zarzucą nam wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego… ale po prostu tak jest szybciej(...)była niedzielna niespodzianka dla mnie od Madzi :) Tarta z cukinią i kurczakiem – składniki 3 cukinie 2 pomidory 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 kostki sera feta opakowanie ciasta francuskiego 1/2 szklanki śmietany 30% 3 jajka szczypta suszonego tymianku sól pieprz oliwa Tarta z cukinią i kurczakiem – przepis Cukinię kroimy w cienkie plasterki, a następnie podsmażamy na oliwie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szałwia hiszpańska) należą do najzdrowszej żywności na świecie. Nawet jej małe ilości dostarczają organizmowi potężną dawkę wartości odżywczych. Kokosowe bułeczki francuskie z chia. Składniki na 16 bułeczek: - 2 opakowania ciasta francuskiego (2 po 375g) - 500g (2 opakowania) serka mascarpone - 340g wiórków kokosowych - 3 żółtka - 2 białka - 2 łyżki cukru pudru (można zastąpić stevią w proszku lub ksylitolem) * - ekstrakt waniliowy Dodatkowo(...)mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy zmielone wiórki, cukier (zamiennie stevia* lub ksylitol*), ekstrakt waniliowy oraz 3 żółtka i 2 białka (białek nie ubijamy). Składniki mieszamy dokładnie łyżką. Rozwijamy arkusze ciasta francuskiego (ok. 10 minut wcześniej wyjmujemy je z lodówki). Pozostałe białko lekko ubijamy i smarujemy pierwszy arkusz ciasta (ciasto pozostawiamy na papierze, w który było zawinięte). Na to ciasto wykładamy
mojewypiekiinietylkoSzybka przekąska z francuskiego ciasta to idealne przekąska dla niespodziewanych gości. Ciasto francuskie zawsze mam w lodówce. Przygotowanie takiej przekąski trwa dosłownie chwilę. Prosta, pyszna i efektowna przekąska idealna na wieczór ze znajomymi. Kilka daktyli, pleśniowy ser, orzechy i porcja francuskiego ciasta…Tak niewiele potrzeba do jej przyrządzenia. Przekąska, która smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. Szybka przekąska(...)Składniki: 12 przekąsek 1 arkusz francuskiego ciasta mała paczka daktyli 300 g pleśniowego sera 12 połówek włoskich orzechów, grubo pokrojonych roztrzepane jajko do posmarowania Ciasto lekko rozwałkuj i potnij na małe kwadraty. Umieść ciasto w muffinkowej formie. Wciśnij po dwa daktyle w każdą porcję. Posyp orzechami i pokruszonym serem. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika na 200ºC i piecz przekąski przez
codojedzeniawieprzowiną (Pork Wellington), tak jak to jest u mnie. Mięso tradycyjnie jest otoczone pasztetem foie gras lub farszem grzybowym, dobrej jakości szynką a całość pieczona jest w cieście francuskim. Ja pozwoliłam sobie iść o krok dalej i przygotowałam ciasto chlebowe, które świetnie sprawdza się przy tego typu daniach, ponieważ nie przepadam za ciastem francuskim (a już zwłaszcza nie lubię(...)kupnego). Możesz przygotować to danie albo z ciastem francuskim, jeżeli je lubisz, albo z ciastem chlebowym. Polecam tę drugą opcję :-) Danie jest wykwintne, a spotkać je można w menu najlepszych restauracji na świecie. Przygotowanie pieczeni Wellington jest czasochłonne, jednak warte wysiłku. Pork Wellington to idealna propozycja na uroczysty obiad, a uzupełniona sosem grzybowym i ulubionymi dodatkami w postaci pieczonych ziemniaków
Poezja Smaków - blog kulinarnyWytrawne francuskie ciastka z chorizo 2016-06-30 18:10:15 Ilość porcji: 10 Wielokrotnie już pisałam, że uwielbiam ciasto francuskie. Klasyczne ciasto robi się długo, długo i jeszcze raz długo. Dlatego zawsze warto mieć w lodówce bądź zamrażarce opakowanie ciasta francuskiego, bo przy odrobinie wyobraźni łatwo i szybko można zamienić je w elegancką przekąskę. I tak też dziś uczyniłam(...)przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity 25 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity 25 min Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g kiełbasy chorizo 50 g sera żółtego 10 pomidorków śliwkowych 1 mała cebula 1/3 papryki pomarańczowej 1/3 papryki żółtej 1/3 papryki zielonej 2 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy
Wędrówki po kuchniMacie czasem tak, że ochota na słodkie jest większa niźli leń, który wkradł się w Wasze ciało? Co wtedy robicie...? Ja wyciągam z lodówki płat ciasta francuskiego, dodaję, co mam pod ręką, a po kilkunastu minutach mogę się delektować swoimi ciasteczkami :) Tym razem "na ogień" poszedł kajmak i migdały. Jedno i drugie otwarte, więc w myśl zasady, by się(...)zmarnowało... Nie wiem jak Wy, ale ja lubię mieć zapas ciasta francuskiego, bo jest tak uniwersalny, że można z niego w mig skombinować i deser i przekąskę. Przydatne zwłaszcza gdy wpadają niezapowiedziani goście. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Kuchnia w czekoladziePolędwiczka wieprzowa nadziana pastą z bobu i upieczona w cieście francuskim. Bardzo lubię tak przygotowaną polędwiczkę, bo jest delikatna i soczysta. 1 polędwiczka wieprzowa 200g bobu sól pieprz czarny mielony słodka papryka mielona 1 małe opakowanie ciasta francuskiego SOS: 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka bulionu drobiowego 1 szklanka śmietanki 30% sól pieprz biały szczypta gałki muszkatołowej masło(...)napełnić pastą z bobu. Nafaszerowaną polędwiczkę natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić na godzinę. Na patelni rozpuścić masło i na dobrze rozgrzanej patelni obsmażyć polędwiczkę z każdej strony. Ciasto francuskie naciąć radełkiem i położyć na nim przestudzoną polędwiczkę. Zawinąć i położyć na blachę z papierem do pieczenia. Wierzch posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego
https:KKuchniaMniamposzukiwaniu za szybkimi sprawdzonymi przekąskami polecamy sięgnąć po francuskie ciasto, które świetnie sprawdza się do takowych przysmaków - szybkie, proste i smaczne. Dziś sięgamy po błyskawiczną pizze z jego użyciem. Nasza kompozycja jest bardzo piątkową ale całokształt zostawiamy Waszym smakom - kurczak, bekon, oliwki, pomidory - bawcie się składnikami i twórzcie swoje zestawienia :) Pizza na francuskim cieście z serem, czarnuszką i roszponką(...)Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 3-4 łyżki gęstego sosu pomidorowego 1 łyżeczka czarnuszki 250 g sera mozzarella roszponka Przygotowanie : Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na 3 części i smarujemy sosem pomidorowym, nakłuwamy widelcem. Oprószamy czarnuszką. Mozzarellę rozrywamy na mniejsze kawałki i nakładamy na sos. Wkładamy pizzę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15-20 minut do zarumienienia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijeden sympatyczny zwyczaj, za którym wprost przepadam i który z radością celebruję z moimi znajomymi. W Święto Trzech Króli cały kraj wypieka słynne galette des rois , czyli tartę z ciasta francuskiego z masą migdałową zwaną frangipane . Na południu kraju popularna jest również drożdżowa wersja z suszonymi owocami zwana gâteau des rois . Po wspólnym odświętnym w ten dzień posiłku zwykło(...)m.in. pistacje, orzechy laskowe, czy aromatyzując je np. wodą różaną albo z kwiatów pomarańczy. * SKŁADNIKI na tartę o średnicy 20-25 cm Frangipane i casto: ok. 400-450 g ciasta francuskiego na maśle (2 płaty o wymiarach foremki) 100 g mielonych migdałów (najlepiej bez skórki) 100 g masła w temperaturze pokojowej 100 g cukru 2 jajka w temperaturze pokojowej kilka
Food SquareKolejna propozycja (wcześniej pokazałam Wam przepis na smażone kulki mięsne ) na wykorzystanie mięsnych (ugotowanych lub upieczonych) pozostałości po obiedzie, czyli paszteciki z dodatkiem smażonych pieczarek w cieście francuskim. Szybka, prosta i smaczna przekąska, która wyjątkowo dobrze komponuje się z sosem (polecam bbq ), może być również potraktowana jako dodatek- tradycyjnie- do barszczu czerwonego lub jako danie obiadowe(...)duuużą porcją surówki :) Polecam! * ugotowane/upieczone mięso z kurczaka- 250 g * pieczarki- 250 g * cebula- 1 duża * jajka- 2 szt. * ciasto francuskie- 1 duży arkusz * chili, bazylia, czosnek, pieprz, sól- do smaku * olej- do smażenia * sezam, przyprawa prowansalska- do posypania Piekarnik nastawić na 200 stopni. Pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w plastry pieczarki i podsmażyć do zarumienienia się pieczarek
Kraina Miodem PłynącaJuż na sam widok zdjęcia cieknie ślinka, prawda?! Dziś zapraszam Was na przepyszne roladki z indyka! Nadziewane w środku warzywami i zapieczone w cieście francuskim tworzą fantastyczne danie, którego nie powstydziłaby się dobra restauracja. Są świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad, jak i np. imprezowe danie. Podane z ulubioną, lekką sałatką albo sosami ( czosnkowy pasuje rewelacyjnie! ) zachwycą podniebienia nawet najbardziej(...)roladki ) * filet z indyka – ok. 500 g * jogurt naturalny – 3 łyżki * duża marchew – 1 szt * por – 1 szt * cebula – 1 szt * sól, pieprz, papryka * ciasto francuskie – 300 g * żółtko do posmarowania * masło klarowane SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filet z indyka kroimy w plastry, cienko rozbijamy, marynujemy w jogurcie, soli i pieprzu przez ok. 15 minut
Ostra na Słodkoimprezy i potańcówki. Jak zawsze w takich sytuacjach biegnę Wam z pomocą i podrzucam pomysły na efektowne, ale proste do przygotowania karnawałowe przekąski. Dziś zapraszam Was na roladki z francuskiego ciasta z salami. Do tego dania wykorzystam gotowe ciasto francuskie, plasterki salami i czarne oliwki. Wszystko razem zwiniemy w rulon, a potem pokroimy. Powstaną nam piękne zawijaski, które wystarczy tylko(...)oraz byli skłonni do rekomendacji tej marki swoim znajomym i przyjaciołom. Salami z Sokołowa zajęło także pierwsze miejsce w kategorii „Stosunek jakości do ceny”. Roladki z z francuskiego ciasta z salami Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 2 opakowania Salami w obsypce Sokołów 1 opakowanie ciasta francuskiego kilkanaście czarnych oliwek suszony tymianek sól ostra czerwona papryka
Kulinarne przygody Gatity