Wytrawne francuskie ciastka z chorizo 2016-06-30 18:10:15 Ilość porcji: 10 Wielokrotnie już pisałam, że uwielbiam ciasto francuskie. Klasyczne ciasto robi się długo, długo i jeszcze raz długo. Dlatego zawsze warto mieć w lodówce bądź zamrażarce opakowanie ciasta francuskiego, bo przy odrobinie wyobraźni łatwo i szybko można zamienić je w elegancką przekąskę. I tak też dziś uczyniłam(...)przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity 25 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity 25 min Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g kiełbasy chorizo 50 g sera żółtego 10 pomidorków śliwkowych 1 mała cebula 1/3 papryki pomarańczowej 1/3 papryki żółtej 1/3 papryki zielonej 2 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy
Wędrówki po kuchniMacie czasem tak, że ochota na słodkie jest większa niźli leń, który wkradł się w Wasze ciało? Co wtedy robicie...? Ja wyciągam z lodówki płat ciasta francuskiego, dodaję, co mam pod ręką, a po kilkunastu minutach mogę się delektować swoimi ciasteczkami :) Tym razem "na ogień" poszedł kajmak i migdały. Jedno i drugie otwarte, więc w myśl zasady, by się(...)zmarnowało... Nie wiem jak Wy, ale ja lubię mieć zapas ciasta francuskiego, bo jest tak uniwersalny, że można z niego w mig skombinować i deser i przekąskę. Przydatne zwłaszcza gdy wpadają niezapowiedziani goście. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Kuchnia w czekoladziePolędwiczka wieprzowa nadziana pastą z bobu i upieczona w cieście francuskim. Bardzo lubię tak przygotowaną polędwiczkę, bo jest delikatna i soczysta. 1 polędwiczka wieprzowa 200g bobu sól pieprz czarny mielony słodka papryka mielona 1 małe opakowanie ciasta francuskiego SOS: 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka bulionu drobiowego 1 szklanka śmietanki 30% sól pieprz biały szczypta gałki muszkatołowej masło(...)napełnić pastą z bobu. Nafaszerowaną polędwiczkę natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić na godzinę. Na patelni rozpuścić masło i na dobrze rozgrzanej patelni obsmażyć polędwiczkę z każdej strony. Ciasto francuskie naciąć radełkiem i położyć na nim przestudzoną polędwiczkę. Zawinąć i położyć na blachę z papierem do pieczenia. Wierzch posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego
https:KKuchniaMniamposzukiwaniu za szybkimi sprawdzonymi przekąskami polecamy sięgnąć po francuskie ciasto, które świetnie sprawdza się do takowych przysmaków - szybkie, proste i smaczne. Dziś sięgamy po błyskawiczną pizze z jego użyciem. Nasza kompozycja jest bardzo piątkową ale całokształt zostawiamy Waszym smakom - kurczak, bekon, oliwki, pomidory - bawcie się składnikami i twórzcie swoje zestawienia :) Pizza na francuskim cieście z serem, czarnuszką i roszponką(...)Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 3-4 łyżki gęstego sosu pomidorowego 1 łyżeczka czarnuszki 250 g sera mozzarella roszponka Przygotowanie : Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na 3 części i smarujemy sosem pomidorowym, nakłuwamy widelcem. Oprószamy czarnuszką. Mozzarellę rozrywamy na mniejsze kawałki i nakładamy na sos. Wkładamy pizzę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15-20 minut do zarumienienia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijeden sympatyczny zwyczaj, za którym wprost przepadam i który z radością celebruję z moimi znajomymi. W Święto Trzech Króli cały kraj wypieka słynne galette des rois , czyli tartę z ciasta francuskiego z masą migdałową zwaną frangipane . Na południu kraju popularna jest również drożdżowa wersja z suszonymi owocami zwana gâteau des rois . Po wspólnym odświętnym w ten dzień posiłku zwykło(...)m.in. pistacje, orzechy laskowe, czy aromatyzując je np. wodą różaną albo z kwiatów pomarańczy. * SKŁADNIKI na tartę o średnicy 20-25 cm Frangipane i casto: ok. 400-450 g ciasta francuskiego na maśle (2 płaty o wymiarach foremki) 100 g mielonych migdałów (najlepiej bez skórki) 100 g masła w temperaturze pokojowej 100 g cukru 2 jajka w temperaturze pokojowej kilka
Food SquareKolejna propozycja (wcześniej pokazałam Wam przepis na smażone kulki mięsne ) na wykorzystanie mięsnych (ugotowanych lub upieczonych) pozostałości po obiedzie, czyli paszteciki z dodatkiem smażonych pieczarek w cieście francuskim. Szybka, prosta i smaczna przekąska, która wyjątkowo dobrze komponuje się z sosem (polecam bbq ), może być również potraktowana jako dodatek- tradycyjnie- do barszczu czerwonego lub jako danie obiadowe(...)duuużą porcją surówki :) Polecam! * ugotowane/upieczone mięso z kurczaka- 250 g * pieczarki- 250 g * cebula- 1 duża * jajka- 2 szt. * ciasto francuskie- 1 duży arkusz * chili, bazylia, czosnek, pieprz, sól- do smaku * olej- do smażenia * sezam, przyprawa prowansalska- do posypania Piekarnik nastawić na 200 stopni. Pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w plastry pieczarki i podsmażyć do zarumienienia się pieczarek
Kraina Miodem PłynącaJuż na sam widok zdjęcia cieknie ślinka, prawda?! Dziś zapraszam Was na przepyszne roladki z indyka! Nadziewane w środku warzywami i zapieczone w cieście francuskim tworzą fantastyczne danie, którego nie powstydziłaby się dobra restauracja. Są świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad, jak i np. imprezowe danie. Podane z ulubioną, lekką sałatką albo sosami ( czosnkowy pasuje rewelacyjnie! ) zachwycą podniebienia nawet najbardziej(...)roladki ) * filet z indyka – ok. 500 g * jogurt naturalny – 3 łyżki * duża marchew – 1 szt * por – 1 szt * cebula – 1 szt * sól, pieprz, papryka * ciasto francuskie – 300 g * żółtko do posmarowania * masło klarowane SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filet z indyka kroimy w plastry, cienko rozbijamy, marynujemy w jogurcie, soli i pieprzu przez ok. 15 minut
Ostra na Słodkoimprezy i potańcówki. Jak zawsze w takich sytuacjach biegnę Wam z pomocą i podrzucam pomysły na efektowne, ale proste do przygotowania karnawałowe przekąski. Dziś zapraszam Was na roladki z francuskiego ciasta z salami. Do tego dania wykorzystam gotowe ciasto francuskie, plasterki salami i czarne oliwki. Wszystko razem zwiniemy w rulon, a potem pokroimy. Powstaną nam piękne zawijaski, które wystarczy tylko(...)oraz byli skłonni do rekomendacji tej marki swoim znajomym i przyjaciołom. Salami z Sokołowa zajęło także pierwsze miejsce w kategorii „Stosunek jakości do ceny”. Roladki z z francuskiego ciasta z salami Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 2 opakowania Salami w obsypce Sokołów 1 opakowanie ciasta francuskiego kilkanaście czarnych oliwek suszony tymianek sól ostra czerwona papryka
Kulinarne przygody Gatityproblem. Ściana. Mur nie do przeskoczenia. Jak to cholerstwo ładnie i zwięźle nazwać?! (pisząc to- nadal nie wiem, liczę na jakieś objawienie). Owszem, mogę napisać: łódeczki z ciasta francuskiego zapiekane z farszem z mielonego mięsa, bakłażana, papryki, pieczarek i pomidorów zapiekane z serem i sadzonym jajkiem . Ale nie zamierzam zdobyć pierwszego miejsca w kategorii 'żenada roku na blogu kulinarnym'. (zabieram(...)się więc za pisanie przepisu i ciągle liczę na objawienie) Składniki (na dwie porcje): - arkusz gotowego ciasta francuskiego - papryka czerwona - dwie średnie cebule - 4 duże pieczarki - 3 ząbki czosnku - puszka krojonych pomidorów - mały bakłażan - 300 g mielonej łopatki - 150 g ulubionego żółtego sera - 2 jajka - sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra, bazylia suszona,cukier - oliwa do smażenia Cebulę kroimy
Cook&Lovejuż wielokrotnie, ale nie udało mi się jeszcze kupić foremek, dzięki którym wykonanie takich rurek byłoby możliwe. Niezmiernie się ucieszyłam, gdy zobaczyłam w jakimś programie kulinarnym, że rurki z ciasta francuskiego przetrwają na zwiniętym papierze do pieczenia W lodówce nadal miałam lemon curd, który posłużył za nadzienie cytrynowe, ale jeżeli nie macie go pod ręką możecie wykorzystać do tego celu(...)kremem, ponieważ mam zamiar go wykorzystać do samego końca. Składniki na około 6 rurek, myślę że można by pokroić ciasto w cieńsze paski i wyszłoby 8 porcji: – 1 ciasto francuskie mrożone – 100 ml śmietanki kremówki 36% + łyżeczka cukru pudru – około 4 łyżki kremu cytrynowego lemon curd (opcjonalnie możecie nadziać rurki samą bitą śmietaną lub wymieszaną
RelaxtimeSkładniki: ciasto francuskie nie mrożone 1 rulon, keczup pikantny 1/4 szklanki, parówki cienkie krótkie 9 sztuk te pyszne parówki w cieście francuskim przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ" otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30 "kliknij i ZOBACZ-Airfryer hd9240/30" dla mnie po operacji żołądka urządzenie jest doskonałym pomocnikiem w dbaniu o dietę niskotłuszczową i zdrowe(...)odżywianie również mojej rodzinki skorzystałam z książki z przepisami, która jest razem z urządzeniem, duże ułatwienie choćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja troche przepisy zmieniam "po swojemu" ciasto francuskie rozwinąć i podzielić ostrym nożem na 18 pasków, każdy posmarować pędzelkiem maczanym w keczupie krótką parówkę przeciąć wzdłuż na połowę, położyć na brzegu paska i zawijać spiralnie / jeśli parówki
W Mojej Kuchni LubięPyszne mini tarty z ciasta francuskiego. Szybkie i smaczne danie dla miłośników szparagów :) SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 4 plastry szynki długo dojrzewającej pęczek zielonych szparagów 4 łyżki tartego twardego sera PRZYGOTOWANIE Ciasto francuskie dzielimy na 4 części. Wszystkie boki zawijamy do środka na ok.1cm) tworząc mały rant. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Układamy plasterki szynki. Szparagi myjemy, obieramy
Moje Kuchenne Rewelacjebólem serca musieliśmy wyrzucić zamrożone już kurki, kilkanaście pęczków szparagów, jagody, truskawki, itd. Wszystko to czym chciałam się nacieszyć w późniejszym czasie! Rozpacz! Przedstawiamy Wam dzisiaj awaryjną tartę - z ciasta francuskiego, z kremem na bazie śmietanki i mascarpone z dodatkiem skórki z cytryny i świeżych ziół. Całość udekorowana sezonowymi owocami - jeszcze można dostać truskawki, maliny i borówki, więc zachęcamy(...)zrobienia! :) Składniki: arkusz ciasta francuskiego ( na maśle), 150- 175 g mascarpone, 150 g śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru, skórka starta z cytryny, pokruszone pistacje, 500 - 600 g świeżych owoców (u nas truskawki, maliny, borówki, czerwone porzeczki), świeże zioła (bazylia, tymianek) Foremkę o średnicy 20 cm wyłożyć ciastem francuskim, na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a ciasto obciążyć kuleczkami
Plate of JoyPyszne przekąski imprezowe gwarantują dobrą zabawę, dzisiaj moja wersja przygotowania rozmaitych pyszności. PRZYSMAKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO : 2 opakowania ciasta francuskiego kilka parówek kilka kabanosów 100 g żółtego sera ketchup SAŁATKA Z KURCZAKA I ANANASA : 1 pierś z kurczaka 4 plastry ananasa 100 g szynki w plastrach(...)KORECZKI NA POMARAŃCZY : 1 pomarańcza 150 g sera pleśniowego 100 g kabanosów 50 g oliwek 100 g winogrona 50 g pomidorków koktajlowych PRZYGOTOWANIE : Ciasto francuskie rozwijamy, tniemy na kawałki, zawijamy parówki, nacinamy i zlepiamy brzegi. powstanie okrąg. Układamy na blaszce z piekarnika. Kabanosy owijamy paseczkami ciasta, przekładamy an blaszkę. Na połowie płatu ciasta francuskiego rozsmarowujemy ketchup
Kulinarne Fantazje Marioliciasto francuskie 1 czekolada gorzka 1 łyżka masla kakao do posypania przygotowanie czekoladę roztopić razem z masłem i odstawić do ostygnięcia, ciasto francuskie rozłożyć rozwałkować i zaznaczyć sobie gdzie jest środek wzdłuż. Na ciasto francuskie wylewamy czekoladę zimną i rozsmarowujemy, posypujemy kakao. Teraz zwijamy z jednej strony do połowy w rulonik a potem z 2 strony zwijamy i dajemy
Moje Wyroby