ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:42/361)

Pijane śliwki pod bezą 137

Śliwki gotowane w śliwowicy pod delikatną chmurką z białek, a to wszystko na cieście francuskim doprawione cynamonem. Przepis pochodzi z tych "gazetkowych" nieco zmodyfikowany na własne potrzeby ;) Składniki: 400 g ciasta francuskiego 130 g cukru pudru 100 ml śliwowicy 4 białka 1 łyżeczka cynamonu 50 g masła 0,5 kg śliwek mąka  + tłuszcz do formy + fasola(...)papier do pieczenia. Wykonanie: Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką i wykładamy formę ciastem francuskim nie zapominając o brzegach. Nadmiar ciasta odcinamy. Na górę ciasta wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy do środka fasolę aby ciasto podczas pieczenia nam się nie podniosło. Ciasto podpiekamy wstępnie w temp. 170* C przez 15 minut. Śliwki myjemy

W Moim Magicznym Domu
Pierożki z ciasta francuskiego z czerwonym pesto 268

ciasta francuskiego można przygotować bardzo proste, ale też bardzo smaczne przekąski na imprezę. Przygotowanie takich pierożków nie zajmuje wiele czasu i zachodu a na pewno zasmakują one naszym gościom (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierożki z ciasta francuskiego z czerwonym pesto s kładniki: Ciasto francusukie 2 łyżki czerwonego pesto, może być kupne, albo z przepisu tutaj (klik) 1/2 szklanki tartego sera Gouda(...)Pierożki z ciasta francuskiego z czerwonym pesto wykonanie: Ser mieszamy dokładnie z pesto. Z ciasta francuskiego wycinamy małe prostokąty, na środek kładziemy nadzienie, składamy na pół. Zlepiamy brzegi pierożka i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Można je przygotować wcześniej i upiec jak już przyjdą goście. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
Francuskie ślimaczki z masą makową 146

Pamiętacie ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką ? Miałam akurat ciasto francuskie i wymyśliłam, że zrobię coś podobnego ale na słodko - padło na masę makową. Efekt - super ciasteczka w smaku przypominające tradycyjny makowiec, tyle że dużo szybciej się je robi i można jeść je już chwilę po wyjęciu z piekarnika :) Takie małe co nieco w sam raz dla niespodziewanych(...)gości :) SKŁADNIKI: 1 op. ciasta francuskiego ok 400 g masy makowej (1/2 puszki) garść płatków migdałowych 1. Ciasto francuskie przykryć papierem do pieczenia i lekko rozwałkować. 2. Rozsmarować masę makową na całości i zwijać (od dłuższej strony) pomagając sobie papierem, w który zawinięte było ciasto.  3. Tak powstałą "roladę" pokroić w plastry ok 1 cm i ułożyć na blaszce

Kto ugości moich gości?
Przekąska z ciasta francuskiego – z kurczakiem i pieczarkami 735

Prosty, a jednocześnie smaczny pomysł na ciepłą kolację, to połączenie 3 podstawowych składników takich jak: ciasto francuskie, kurczak i pieczarki. 2 op. ciasta francuskiego xl 2 pojedyncze piersi kurczaka 300-400 g pieczarek 1 cebula 1 op. tartej mozzarelli sól, pieprz jajko Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem (ewentualnie przyprawą do gyrosa). Odstawiamy(...)patelnię wrzucamy kurczaka (w razie potrzeby uzupełniamy ilość oleju). Obsmażamy mięso. Łączymy z pieczarkami. Odstawiamy do przestudzenia. Do zimnego farszu dodajemy mniej więcej połowę sera i wszystko razem mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy. Połowę smarujemy rozmąconym jajkiem, składamy na pół i lekko dociskamy. Kroimy na 4 kwadraty. Teraz w każdym kawałku wykrawamy nożem mniejszy kwadrat, w taki sposób, by nie przeciąć

Smaki Na Talerzu
Francuskie trójkąty z powidłami śliwkowymi 122

Trójkąty z ciasta francuskiego z powidłami śliwkowymi, to pyszne ciasteczka, które sprawdzą się nie tylko do kawy, ale również na świąteczny stół. Przygotowuje się je bardzo prosto i szybko.  SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego powidła śliwkowe około 200 g 1 jajko garść płatków migdałowych cukier puder do dekoracji WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie wyciągnąć z lodówki i delikatnie rozwinąć. Pokroić nożem na kwadraty o wymiarach 8 x 8 cm. Na każdym kwadracie położyć łyżeczkę powideł śliwkowych, następnie złożyć ciasto na pół i zlepić widelcem. Trójkąty przełożyć na blaszkę, po czym posmarować każdy rozbełtanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Tak przygotowane ciasteczka włożyć do piekarnika i piec około

Passions hobbies life
Dla nieoczekiwanych gości "Mini szarlotki" 121

Kiedy słyszysz dzwonek do drzwi,  patrzysz przez wizjer " Goście!!!" A tu nie ma nic słodkiego. Ratunku!  Masz wyjście Mini szarlotki z ciasta francuskiego. Dobrze wiemy, że można kupić ciasto francuskie i przechowywać w lodówce ok. miesiąca. Jabłka także się znajdą. Jeśli nie, ja miałam dziś pomysł(...)włożyć do środka morele. Bo akurat jeszcze sezon. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka przyprawy do szarlotki forma do muffin cukier trzcinowy Przygotowanie: 1. Wykrój z ciasta francuskiego kwadraty. Włóż do muffinowej formy, dodaj jabłka doprawione przyprawami. 2 Piecz w temperaturze 200 20 minut. Urocze:) Do tego lody jakie znajdziecie w lodówce lub bita śmietana posypana

AZgotuj!
Słodkie pierożki z ciasta francuskiego 169

Proste, szybkie, a jak wyglądają! Kiedyś jadłam Palmiers - karmelizowane ciasto francuskie, bardzo proste w przygotowaniu ładne złote ciasteczka. Są słodkie i karmelowe. Składniki na kilka ciasteczek to całe 2 składniki: ciasto francuskie i drobny cukier do wypieków. Wykonanie polega na rozwałkowywaniu ciasta na cukrze, tak by cukier się do niego przykleił. I tak kilka razy wałkujemy z każdej strony(...)zainspirowana tym przepisem przygotowałam słodkie pierożki, także z dodatkiem cukru, ale także konfiturą w środku. Pyszne, delikatne, chrupiące ciasto z ciepłą owocową konfiturą w środku - pycha! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżek ulubionej konfitury cukier do posypania wierzchu małe jajko Przygotowanie: Ciasto francuskie rozłóż na blacie, lekko rozwałkuj i wycinaj duże kółka (podobnie jak na pierogi). Na każdym kółku

Zasmakuj Kuchni
Faszerowana pierś z kurczaka w cieście francuskim. 293

Składniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka, 300g pieczarek, cebula, 1 opakowanie ciasta francuskiego, garść startego sera żółtego, olej lub oliwa, sól, pieprz, jajko. Przygotowanie: Pieczarki umyć i pokroić w półksiężyce. Podsmażyć razem z cebulą pokrojoną w kostkę na niedużej ilości oleju lub oliwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po podsmażeniu pozostawić do ostygnięcia. Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Przekroić(...)pół, ale nie nacinać do końca - zrobić tak zwane kieszonki. Położyć na cieście francuskim. Ciasto przeciąć na pół i po bokach ponacinać paski.  Ostygnięty farsz oraz starty ser żółty włożyć do środka piersi z kurczaka. Z wierzchu mięso posolić i popieprzyć,  Kolejno paski ciasta francuskiego zakładać na mięso. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego

W kuchni u Moniki
Karmelizowane jabłka we francuskim cieście 207

dnia i nocy. Tym razem, potrzebowałam jej NA TERAZ. Nie umiem Wam wytłumaczyć, dlaczego. Czasami tak po prostu mam (według Marcina cały czas). Jaki najlepszy na to sposób? Gotowe ciasto francuskie!  Bardzo rzadko bawię się w mrożonki, ale tym razem sprawa była poważna. Naprawdę. Dlatego postanowiłam zrobić wyjątek i...ani trochę nie pożałowałam. Takie ciastko, które jest gotowe(...)wyglądają podobnie do moich, lub Wam też zdarza się CHCIEĆ NATYCHMIAST, lub po prostu jesteście wielkimi fanami szarlotek- ten przepis jest DLA WAS.  Pyyyyszota!  KARMELIZOWANE JABŁKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM Składniki: 4 podłużne kawałki ciasta francuskiego 2 duże jabłka 4 łyżki masła 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 jajo, rozbite cukier do posypania Przygotowanie: Blachę wyłożoną papierem

Gotowanie to kochanie
Tarta z kurczakiem,pomidorkami,papryką i fetą 137

Wyśmienita tarta na cieście francuskim sprawdzi się jako obiad,kolacja czy też poczęstunek dla gości.  op. ciasta francuskiego 250g filetu z piersi kurczaka 1/2 żółtej papryki  5 pomidorków koktajlowych 100g sera feta 3 łyżki śmietanki 18 2 jajka 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka przyprawy do kurczaka sól i pieprz do smaku  1/4 łyżeczki curry 1 łyżka(...)rumiano. W miseczce wymieszać ze sobą śmietanę,jajka,szczypiorek,posiekaną w paseczki paprykę,sól,pieprz i curry. Formę do tarty (moja o śr.27 cm) wysmarować masłem i wylepić ciastem francuskim. Na ciasto włożyć usmażone mięso,zalać przygotowaną mieszanką,ułożyć pomidorki pokrojone w ćwiartki i posypać pokruszoną fetą. Piec tartę 25 minut w temp. 190*C.  Podawać na ciepło

Kolorowa kuchnia Elki
Kurczak w cieście francuski 191

kurczaka (ok.500g) – 5-6 suszonych pomidorów – 80 sera feta – 100 g szpinaku świeżego lub mrożonego w liściach – suszone oregano, sól i pieprz – ząbek czosnku – 375 g ciasta francuskiego – gałka muszkatołowa, ostra papryka – 1 jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Szpinak płukamy, wrzucamy na patelnię i podgrzewamy aż zmiękną liście. Jeśli mamy mrożony szpinak to wrzucamy również(...)Jeśli mamy dwa mniejsze filety wtedy nacinamy je lekko tworząc kieszonkę do której wkładamy nadzienie i pomidory. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. na blaszce do pieczenia rozłożyć gotowe ciasto francuskie, które nacinamy po dwóch bokach tworząc paski. Pamiętajmy, że środek ma pozostać w całości. Przygotowany filet/filety kładziemy na cieście. Zawijamy paski do środka na zakładkę, delikatnie dociskając łączenia. Jeśli

I LOVE LIFE
Ciasto francuskie z salami 175

Pewnie nie raz już pisałam , że gotowe ciasto francuskie to doskonały wynalazek nie tylko dla zabieganych. Ciekawe przekąski z ciasta i dodatkami możemy tworzyć na poczekaniu. U mnie salami i ciasto francuskie, a przekąska w postaci różyczki. Kiedyś już publikowałam takowy przepis, ale wracam z sentymentem. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego  15 dag salami ( smak dowolny- u mnie paprykowe

W kuchennym oknie Ewy
Palmiery z serem i makiem 183

Przekąska w kształcie motyla, idealna na spotkanie ze znajomymi lub  coś na ząb o każdej porze dnia. Z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego możemy przygotować szybkie i fantazyjne (nie tylko w smaku, ale i kształcie) przekąski, które smakują podawane zarówno na ciepło jak i na zimno. Palmiery smakują dodatkowo obłędnie wzbogacone domowymi dipami. Domowe(...)palmiery można przygotować z pastą pomidorową, paprykową, serem, szynką, suszonymi pomidorami, fetą, szpinakiem, do woli. Każda wersja się sprawdzi, z ciastem francuskim można kombinować ile się da, nie tylko na słodko. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego tarty żółty ser mak słodka papryka, lubczyk, świeżo zmielony pieprz 1 małe jajko Przygotowanie: Ciasto francuskie rozkładam na blacie, posypuję równomiernie żółtym tartym serem

Zasmakuj Kuchni
Rurki z kremem 186

jest skomplikowane – nic bardziej mylnego! Rurki, które widzicie na zdjęciach robiłam bez formy (spokojnie można zrobić świetnie działające foremki z tego co macie w domu) i z gotowego ciasta francuskiego. Pierwszą partię zrobiłam z kremem i malinami, drugą z kremem i brzoskwiniami z puszki. Z 1 opakowania ciasta francuskiego wychodzi 8 do 10 rurek. Potrzebne będą: 1 opakowanie gotowego(...)ciasta francuskiego owoce do dekoracji (u mnie maliny) 1 białko gruby cukier (u mnie brązowy) Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 śmietan Fix (opcjonalnie – warto dodać jeśli planujemy dłużej przechowywać nadziane rurki, nie trzeba jeśli będą podane krótko po zrobieniu) Do przygotowania foremek potrzebne będą

Ciastkozercy
Wyraziste roladki z ciasta francuskiego z mango chutney i wędzonym serem 203

Kontynuując przygodę z uwielbianym przeze mnie mango chutney, ponownie połączyłam go z oscypkami, ale już w towarzystwie ciasta francuskiego. Cudowna słodycz mango chutney wraz ostrością i słoną nutą sera, daje niezapomniane doznania smakowe.  Oscypka możecie zastąpić innym serem. Ważne tylko, aby był wyrazisty w smaku, bo tylko taki będzie miał szanse konkurować ze słodyczą mango chutney. Dla spragnionych innych(...)przepisów z mango chutney, zapraszam TUTAJ oraz TUTAJ A gdy szukacie pomysłów na dania z ciasta francuskiego, to koniecznie zaglądnijcie TUTAJ SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego mango chutney wyrazisty w smaku ser (użyłam oscypka) WYKONANIE Ciasto francuskie smarujemy mango chutney, a na to ścieramy wędzony ser. Zawijamy całość i kroimy na kilkucentymetrowe plastry. Układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia

Zofiana

Proponowane wyszukiwania