ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:34/361)

Ciasto francuskie na słodko- żaden łasuch się nie oprze! 287

Przeglądając ostatnio internet natrafiłam na przepis z ciasta francuskiego. Przyznam szczerze, że już jakiś czas chodziła za mną myśl, aby spróbować zrobić coś z tego produktu. I tak oto dziś zainspirowana wzięłam się do działania :) Podaję Wam źródło, które mnie zainspirowało - Przepis oryginalny Zmodyfikowałam delikatnie część z niego i tak oto powstały u mnie: Bułeczki z ciasta francuskiego z budyniem(...)waniliowym i ananasem.  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie budyniu waniliowego 500 ml mleka 1 jajko  ananas w syropie (ok. 3 krążki) cukier puder (opcjonalnie) Przygotowanie: Bułeczki przed włożeniem do piekarnika.  Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. (jeśli będzie letni to też nic się nie stanie)  Rozwinąć ciasto francuskie, podzielić

Tagebuch po polsku
Tarta z bigosem i kaszą gryczaną 108

odsłona starego bigosu! Jeśli zostało Wam trochę bigosu i nie macie już na niego ochoty, to proponuję ugotować kaszę gryczaną i zrobić tartę z ciasta francuskiego. Składniki: • resztki bigosu ok. 1 kg • 1 płat ciasta francuskiego • 2 torebki kaszy gryczanej • 1 jajko Wykonanie: • Formę na tartę wyłożyć ciastem francuskim – dno i boki(...)Kaszę gryczaną gotować przez 15 minut w osolonej wodzie. • Bigos wymieszać z kaszą gryczaną. • Wyłożyć do formy, udekorować paskami ciasta francuskiego. • Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. • Piec w 200 st.C przez 30 minut. • Po 15 minutach przykryć folią aluminiową. • Dobrze smakuje z keczupem

To co kocham
Serowa przekąska 105

Parmezanowe krążki z ciasta francuskiego z czosnkowo-pietruszkową masą z sera feta i migdałami to świetna propozycja imprezowa:) 60 g parmezanu 370 g ciasta francuskiego 1 pęczek natki pietruszki garść migdałów 1 mały (!) ząbek czosnku 150 g sera feta 4 łyżki oleju z orzechów włoskich kilka czarnych oliwek kilka pomidorków koktajlowych Drobno starty parmezan rozsypujemy równomiernie na stolnicy. Ciasto francuskie(...)składamy na pół i jeszcze raz na pół, układamy na warstwie rozsypanego sera. Wałkujemy, tym samym dociskając w ciasto ser (ewentualnie posypujemy serem po wierzchu ciasta francuskiego i delikatnie wałkujemy). Za pomocą szklanki (najlepiej tzw literatki) wycinamy niewielkie kółka. Przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy na około 10-15 minut do mocno rozgrzanego piekarnika (około

Smaki Na Talerzu
Rolada z wędzonym łososiem i szpinakiem 235

Rolada z wędzonym łososiem i szpinakiem to danie które zaspokoi duży głód. Ciasto francuskie, wędzony łosoś i spora porcja ciągnącego się sera to jest to co lubię. Z dodatkiem ulubionej mieszanki sałat w sosie winegret może stanowić pełnowartościowy posiłek. Jestem przekonana, że świetnie sprawdzi się na imprezie. Wszystkie przystawki z ciastem francuskim cieszą się zawsze dużym powodzeniem. Pierwszy raz spróbowałam(...)tego połączenia właśnie na “domówce” i przy okazji dziękuję Agnieszce za przepis:). Rolada z wędzonym łososiem i szpinakiem 1 op ciasta francuskiego 1 op świeżego szpinaku 200 g wędzonego łososia 150-200 g startej mozzarelli 1 jajko czarny sezam do posypania rolady 1 łyżka masła szczypta soli Na patelni roztopić masło i przesmażyć umyty szpinak do momentu

Pieguskowa Kuchnia
Sakiewki z ciasta francuskiego z pieczarkami 252

Kolejnym daniem jakie przygotowałam na pieczarkowy tydzień , są sakiewki z ciasta francuskiego z pieczarkami . Dzisiaj obchodzony jest Światowy Dzień Pieczarki, dlatego też wspólnie z Mopsikiem , Mirabelką i Malwiną postanowiłyśmy przygotować danie z pieczarkami, koniecznie zajrzyjcie do dziewczyn, aby zobaczyć ich pomysły na potrawy z pieczarkami!  Miałam pewien problem, jak nazwać to danie, ponieważ jego nazwa wg mnie lepiej brzmi(...)szybki lunch lub przekąskę na mieście. Sakiewki faszerowane pieczarkami i porem są bardzo proste w przygotowaniu i z pewnością każdy sobie z nim poradzi. Danie z ciasta francuskiego idealnie sprawdzi się jako przekąska lub przystawka zarówno na co dzień, jak i na imprezę.  Składniki :  Opakowanie gotowego, rozwałkowanego ciasta francuskiego 400g pieczarek 2 pory 1 szalotka ser ricotta słodka

Codzienne Gotowanie
FRANCUSKIE PIZZETKI Z PARMEZANEM 163

Bardzo prosty i szybki przepis na świetną przekąskę dla amatorów pizzy.   1 ciasto francuskie sos chili słodki oregano bazylia czosnek w palsterkach  10dag ok. pieczarek w plasterkach 10dag. startego sera żółtego plasterki kiełbasy chorizo 2 pomidory plasterki starty parmezan sól morska pieprz czarny ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ciasto francuskie rozmrażamy,smarujemy sosem słodkim chili dość obficie,posypujemy ziołami i czosnkiem,układamy plasterki(...)2013/08/25 16:03:18 Wygląda bardzo apetycznie napisał: moto-mar 2013/09/09 14:24:02 No no wyglądają naprawdę przepysznie :) napisał: adam.kosedowski 2013/10/08 09:05:46 Robisz sama czy kupujesz ciasto francuskie? Jeśli kupujesz to gdzie? napisał: olaf.nieweglowski 2013/10/24 09:01:52 Na sam widok ślinka leci, koniecznie muszę zrobić. :) napisał: maria.rpa 2013/11/27 12:46:52 Świeża i jeszcze gorąca promocja

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ŻURAWINOWO-PIERNIKOWY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 110

Kurczak wcale nie musi być nudny... Oto niebanalny i oryginalny przepis na kurczaka w sosie żurawinowo-piernikowym, pieczonego w cieście francuskim. Mięso jest delikatne i soczyste bo sos oraz ciasto francuskie chronią przed wysuszeniem kurczaka. Danie jest wyjątkowe w smaku - kwaśno-ostre z wyczuwalną słodką nutą piernika. Z pewnością posmakuje amatorom połączeń mięsa z owocami. Idealna przekąska imprezowa na ciepło(...)pokrojona w plastry. Świetnie smakuje z sałatką ze świeżych warzyw. Do wymyślenia tego przepisu skłonił mnie Piernikowy Konkurs Kulinarny   ( http://konkurs.kopernik.com.pl/ )  #przepisnakopernika 😊  Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2 pojedyncze filety z kurczaka garść żurawiny świeżej lub mrożonej 4 szt. toruńskich pierników "Uszatki" 3 łyżki oliwy szczypta chili Dodatkowo: 1 białko 1 szt. toruńskiego piernika "Uszatki" Wykonanie: Żurawinę

Kuchnia MagdaLeny
Wytrawne roladki z ciasta francuskiego 238

Dziś kolejny przepis z wykorzystaniem ciasta francuskiego, ale w wytrawnej odsłonie - jest równie smacznie jak na słodko, obiecuję! :) Ciasto francuskie to cudowny produkt, który można wykorzystać właściwie do wszystkiego. Jestem jego wielką fanką, tak samo jak Dominik. Gdy po upieczeniu ciasteczek z truskawkami i serkiem zostało mi jeszcze jedno opakowanie, postanowiłam, że tym razem upiekę coś wytrawnego. Efekt przeszedł moje(...)najśmielsze oczekiwania - jest naprawdę pysznie! Roladki świetnie sprawdzą się jako przystawka, a także jako szybka przekąska w pracy. Pycha! :) Roladki z pieczarkami: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 350 g pieczarek 1 duża cebula 3-4 plastry wędzonego parzonego boczku 4 plastry ulubionej wędliny ok. 100 g tartej mozzarelli 1 rozbełtane jajko do posmarowania zioła prowansalskie, chilli, sól i pieprz

Cooking Monster
Kabanosy w cieście francuskim z czerwonym pieprzem 207

Dzisiaj pomysł na pyszną przekąskę na imprezę np. Sylwestra. Kabanosy w cieście francuskim, posypane czerwonym pieprzem i podane z dipem z majonezu, ketchupu i musztardy. Pycha! Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Gwarantuję, że znikną w mgnieniu oka Składniki: cienkie kabanosy ciasto francuskie 1 jajko czerwony pieprz Dip: 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu „Kotlin(...)Czosnek-Bazylia 1 łyżka musztardy Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwinąć i wykrawać wąskie paseczki. Owijać nimi kabanosy, dociskając końce ciasta. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jajko rozbełtać i za pomocą pędzelka posmarować kabanosy. Posypać rozgniecionym czerwonym pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 7 minut. Dip: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Maczać w nim kabanosy i wcinać

Oryginalny smak
Róże z ciasta francuskiego i jabłek 142

Róże z plasterków jabłka i ciasta francuskiego to efektowny deser.  Świetne awaryjne ciasteczka, które zrobisz błyskawicznie, jeśli tylko masz pod ręką arkusz ciasta francuskiego. Widywałam je wielokrotnie w interecie, zawsze mnie zachwycały. Nadszedł czas by zmierzyć się z przepisem. Teraz jesienią chętnie sięgamy po jabłka, bo są najsmaczniejsze, a więc i przepis bardzo na czasie. Niby łatwe, przeczytaj jednak(...)uwagi pod przepisem, bo różyczki mogą Cię rozczarować.    Składniki na 8 róż: 1 arkusz ciasta francuskiego 1 jabłko z czerwoną skórką 1 łyżka cukru 0,5 łyżeczki cynamonu sok z cytryny 1-2 łyżki konfitury ( u mnie z pigwy) Wykonanie: piekarnik nastawić na 180`C z nawiewem lub na 200`C - grzanie góra, dół jabłko umyć, przekroić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka francuskie z czekoladą (tylko 2 składniki) 240

Kiedy przyjdzie ochota na coś pysznego lub nagle w progu pojawią się goście, można przygotować takie ekspresowe ciasteczka z ciasta francuskiego i tabliczki czekolady. Jedyne, o czym należy pamiętać to, by zawsze mieć w zanadrzu ciasto francuskie (ja zawsze przynajmniej jedno mam zamrożone). Bo czekoladę podejrzewam, że większość ludzi w domu zawsze jakąś ma. Dzięki temu w mniej niż(...)Takie proste w swej formie ciasteczka są zwyczajnie najszybszą wersją. W wersji ciut dłuższej w wykonaniu można się pobawić w zwijanie rogalików z kostką czekolady :)  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 tabliczka czekolady (dowolne, ja wykorzystałam mleczną z orzechami) Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i na połowie układamy w lekkich odstępach po jednej kostce czekolady. Odstępy takie, aby można

Kolorowy Przepisownik
Paszteciki z ciasta francuskiego nadziane mielonym mięsem - błyskawiczne do przygotowania 301

Paszteciki to dodatek idealny do barszczu. Poniższe paszteciki z ciasta francuskiego nadziane mielonym mięsem są łatwe i szybkie do przygotowania. Świetnie smakują podane na ciepło. Zachęcam do pieczenia.   Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego (275 g) 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1,5 łyżki sosu sojowego  2 jajka (1 do mięsa i 1 do roztrzepania(...)cząber i majeranek). Na sam koniec wlać sos sojowy i dodać miękką (ewentualnie odsączoną z nadmiaru wody) bułkę. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Ewentualnie za pomocą blendera mocniej rozdrobnić. Rozwinąć ciasto francuskie. Za pomocą noża przeciąć je wzdłuż na 3 części. Na środek każdego paska nałożyć mięsnym farsz. Następnie złączyć ze sobą kawałki ciasta (spójrz na zdjęcia poniżej) , formułując wałek. Każdy

Ugotować
Kiełbaski w cieście 161

Kiełbaski w cieście to bardzo prosta przystawka, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. Ponadto w ten sposób można skusić dziecko do spróbowania mięsa poprzez zabawę w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kaszanka w towarzystwie grzybów leśnych. 146

Black pudding with mushrooms. Pojawiły się już grzyby i to najróżniejsze, nawet borowiki więc trzeba korzystać z okazji. Składniki. 1 płat ciasta francuskiego. 1/2 kg grzybów leśnych 2 łyżki masła 1/2 jajka 30 dag kaszanki 3 cebule 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz 3 łyżki oleju Wykonanie. Z ciasta francuskiego upiec rurki o długości 5-6 cm i średnicy(...)Folię Alu posmarować olejem.  Płat ciasta francuskiego podzielić na pasy i owinąć na przygotowanej rurce. Posmarowane jajkiem  ciasto piec w temp. 210 stop.15  min, do ładnego zrumienienia. Oczyszczone grzyby ,pokroić w dosyć duże kawałki i udusić na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Cebule pokroić w kostkę i przesmażyć  dodając curry. Kaszankę rozdrobnić i przesmażyć. Na talerz

Kulinarny karnet Christophera
Najlepsza i Najprostsza Domowa Kremówka 233

Kremówka - jedno z bardziej popularnych i lubianych ciastek składających się z dwóch płatów ciasta francuskiego przełożonego aksamitnym kremem budyniowym. Kremówki uwielbiają niemal wszyscy i doskonale sprawdzą się jako przepyszny, niedzielny deser. Najlepsza i Najprostsza Domowa Kremówka -  Składniki: 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego (domowego lub "kupnego") (po ok. 250 g) Masa Budyniowa: 1000 ml mleka 2 budynie waniliowe 2 łyżki(...)miękkiego masła cukier waniliowy cukier puder (do oprószenia całości) Najlepsza i Najprostsza Domowa Kremówka -  Sposób przygotowania: Blaszkę o rozmiarze ok. 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie dopasowujemy do rozmiaru naszej formy i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do uzyskania złotego koloru. Ważne aby podczas

Słodka Strona