tylko Wam do gustu, ale również Waszym pociechom. To bajecznie proste ciasto biszkoptowe, które można upiec z dowolnymi owocami. U mnie akurat coś na czasie, czyli maliny i borówki :) Składniki: 3 jajka 150 g cukru pudru cukier waniliowy 225 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła ok 500 g dowolnych owoców Sposób wykonania: 1. Masło roztopić
Kuchnia domowa Animalutka blacha (około 6) Składniki: Bezy: 6 białek 250g drobnego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Dodatkowo: 300ml śmietany kremówki Ulubione owoce: truskawki, jagody, borówki, czereśnie, maliny Białka umieszczamy w misce miksera i ubijamy. Pod koniec ubijania, kiedy nam się wydaje, że masa już ma stałą formę dodajemy stopniowo cukier wsypując po łyżce oraz
Kolizje SmakówSezon na czarne jagody (borówkę czernicę) trwa, zatem czas na ich wykorzystanie :) W mojej kuchni pojawiło się szybkie i łatwe do wykonania ciasto na bazie tych owoców. Warto ich użyć sporo, bo ciasto wyrasta wysoko, mimo że wydaje się bardzo cienkie po wlaniu do formy. Proszę nie zrażać się długością opisu - on tylko tak strasznie wygląda na pierwszy rzut
Weekendy w domu i ogrodzietortowa 200 g margaryny do pieczenia 4-5 łyżeczek cukru pudru 1 żółtko tabliczka białej czekolady 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 2 szklanki malin 1 szklanka borówek amerykańskich Z mąki, margaryny, cukru i żółtka zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy je do lodówki na 30 minut, po tym czasie wylepiamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i szybko
Pora na porakombinacji z rukolą i serem kozim. Zaś wódki i likiery czereśniowe to pozycje alkoholowe o międzynarodowej reputacji. Czereśnie świetnie łączą się z innymi owocami jak truskawki, maliny, czy borówka amerykańska. Wybierając czereśnie, powinniśmy zwrócić uwagę na ich jakość. Twarde i jędrne takie są najsmaczniejsze. Sprawdzamy, czy nie mają uszkodzeń oraz plam pleśni. Po zakupie zjadamy lub przetwarzamy jeszcze tego
Ciastka - domowe słodkościnajlepiej takie domowe, przygotowane w 10 minut i odpowiednio schłodzone. Owoce sezonowe doskonale do nich pasują, więc śmiało możemy je wykorzystać. Składniki: 3 żółtka 500g serka mascarpone 120g borówki amerykańskiej 100g malin 6 łyżek dżemu truskawkowego 4 arkusze kwadratowego wafla 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% ziarenka z jednej laski wanilii Sposób przygotowania: 1. Żółtka jajek
Kuchnia w czekoladziePodajemy z osypanymi płatkami owsianymi i ułożonymi na wierzchu owocami. Najlepiej smakuje, gdy maślanka jest zimna. Dla orzeźwiającego smaku można dodać kilka listków świeżej mięty. Zamiast jagód można dodać borówki amerykańskie
Moja smaczna kuchniaSKŁADNIKI : 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru 200 g jagód lub borówek cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE : Ciasto francuskie rozwijamy, tniemy
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki : 1 kg dojrzałych owoców borówki 50 dkg cukru kryształu spirytus 70% Sposób wykonania : O woce przebierz, oczyść, opłucz pod bieżącą wodą na sitku lub cedzaku, osusz. Wsyp do dużego, czystego słoja. Zasyp cukrem, wymieszaj, możesz lekko potłuc drewnianą pałką , aby szybciej puściły sok. Następnie zalej owoce spirytusem tak, aby wszystkie owoce były przykryte. Słój szczelnie zamknij i odstaw
Przepisy i porady kulinarneJAGODY!!! Uwielbiam i wiem, że się powtarzam hehehhe. Ale bardzo lubię ten smak, kwaskowaty i lekko słodki. Nie wiem czy wiecie, ale jagody jak wszystkie ciemne owoce typu- borówka, porzeczka, mają w sobie bardzo dużo antyoksydantów - polifenoli, które mają działanie prozdrowotne. Krótko mówiąc, a raczej pisząc są polecane przy wszystkich chorobach związanych z otyłością -miażdżyca, choroby serca, problemami z widzeniem
SMYKWKUCHNIjagód, jednak ja moje jagody kupuję na lokalnym bazarku. W ogóle z jagodami w Krakowie, to ciekawa historia, bo chyba to jedyny rejon w Polsce, gdzie zwą się one borówkami. I tak, idąc na lody, nie kupicie lodów jagodowych a borówkowe. Za to w cukierniach, nie spotkałam się z bułeczkami o nazwie borówianki a są bułki z jagodami lub jagodzianki
Mieszam w Garnkujego przygotowania wystarczy nam tylko miska, mikser, sitko i odrobina chęci. Jeżeli nie macie truskawek to oczywiście, możecie je zrobić z innymi sezonowymi owocami (tutaj proponuję wiśnie, borówki, maliny). Smacznego ;) Składniki: 5 jajek 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki
Krakowskie smaki Aniporcje 3 łyżki nasion chia ¹⧸₂ szklanki mleka kokosowego ¹⧸₂ szklanki mleka zwykłego lub roślinnego ( migdałowego, ryżowego) 2-3 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu, syropu z agawy świeże owoce ( maliny, borówki, pestki granatu, pokrojone w kosteczkę kiwi oraz truskawki) WYKONANIE Do miseczki wsypujemy nasiona chia i zalewamy mlekiem kokosowym i zwykłym. Mieszamy, odstawiamy na 30 minut do napęcznienia. W międzyczasie kilkakrotnie
cool and mintymleka kokosowego - 3 cm laski wanilii - ok. 4 łyżki słodzika (syropu, ksylitolu, cukru - ilość wedle uznania) - 2 łyżki masła klarowanego (opcjonalnie) GÓRA - dowolne owoce - u mnie brzoskwinie i borówki Kaszę wrzucamy do garnka i prażymy kilka minut na małym ogniu, zalewamy 2 szklankami mleka kokosowego, dodajemy słodzik, ziarenka z laski wanilii oraz samą laskę i gotujemy pod przykryciem
Smakuje zdrowowczoraj mamy astronomiczne lato :) Mnie kojarzy się ono zawsze z wypadami do lasu najpierw na jagody, potem na borówki, a w tzw. międzyczasie (nie cierpię tego określenia) - na grzyby. Póki co susza w lesie nie sprzyja rozwojowi grzybni, więc pozostaje cieszyć się grzybami ze sklepu lub hodowanymi u siebie. Składniki : płaskie spore boczniaki (3-4 na jedną osobę) bułka tarta
Weekendy w domu i ogrodzie