wołowina - 6415 przepisów (strona:216/428)

Zupa Pieczarkowa 123

zagęszczenia 700 g ziemniaków 1 marchew 3 łyżki śmietany 18 procentowej 3 kostki rosołowe pieprz,sól do smaku 300 dag mięsa np.wieprzowa karkówka,może byś wołowina,baranina ale wtedy gotujemy dłużej Troszkę pietruszki Sposób: 1,5 litra wody gotujemy z mięsem wcześniej pokrojonym w kostkę i gotujemy do miękkości. Obieramy ziemniaki i marchew , Kroimy w kostkę. Wyciągamy mięso ,2szklanki wywaru

Viola cooks with passion
ROSÓŁ 145

skrzydełek (można też ugotować całego pokrojonego kurczaka w zależności jak tusty ma być nasz rosól najlepszy jest rosłół z kury,koguta albo kaczki  gotują ludzie też z wołowiny ja osobiście uwielbiam z kaczki ale nie zawsze jest pod ręką) 2 pory 2 pietruszki korzeń 3 marchewki 2 cebule 1 seler  2 liście laurowe 2 ziarnka ziela angielskiego natka

Viola cooks with passion
Taco Meksykanskie 169

Szybkie danie Czasem na lenia bo są takie dni u każdego człowieka  ;-) Składniki: Pieczywo TACO z sosem Poleca się wołowinę zmielona ja nie miałam  dziś  czasu na gotowanko i latanie po sklepach I dałam  karkówkę drobno pokrojoną około 500g usmażyłam wcześniej zamarynowałam w przyprawie do tego dania i cebuli czerwonej pokrojonej  w kostkę Dodałam

Viola cooks with passion
Shish Kebab -Syryjskie danie z sałatką FATUSZ 252

nadziewamy na patyki. Następnie smarujemy olejem musztardowym i pieczemy w 180C 35 minut 5 Minut przed końcem posypujemy sezamem To wszytko. Możecie to danie zrobić z samej baraniny lub wołowiny. Polecam z sałatką Fatusz która również pochodzi z Syrii i przepis będzie na moim blogu. Buziaki i smacznego

Viola cooks with passion
Węgierska zupa gulaszowa. 935

dawno, czy właśnie dopiero je zgłębiłem - wiem tylko jakie są oczekiwania mojej drogiej blogowej wspólniczki, więc robię co w mojej mocy by sprostać ;) Składniki: 500 g gulaszowej wieprzowiny lub wołowiny (lub mieszanka) 1 cebula 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki (opcjonalnie) 2 większe ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka mały kawałek selera 1 łyżka oleju (lub smalcu) 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

zadanie-gotowanie
Kofta kebab grillowany FIT 153

robiłam :) A do tego zdrowy kebab? Czy to w ogóle możliwe? Kofta kebab jest  jedną z najbardziej popularnych potraw w Egipcie. Przyrządza się go z mieszanki mielonej wołowiny i jagnięciny, z dodatkiem cebuli, czosnku, pietruszki i przypraw Bliskiego Wschodu. Nie jestem zwolennikiem jagnięciny, więc w swoim przepisie ją pominęłam. Mięso podałam skropione cytryną, w towarzystwie sosu czosnkowego (można też

Tradycyjna Kuchnia
Gulasz wołowy z warzywami 178

Gulasz wołowy z warzywami 500-600 gram wołowiny 5-6 marchewek kawałek selera 1 pietruszka 2 duże cebule 2 ząbki czosnku masło lub masło klarowane olej mąka do oprószenia mięsa pieprz, sól, liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego 1 szklanka passaty pomidorowej 1 kostka bulionu wołowego 1. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach

Kuchnia smaków
Paprykarz z kurczaka. 217

bierze się nazwa dania. Metoda paprykarzowa stosowana jest też do cielęciny, grzybów i ryb, ale jednak najczęściej w paprykowym sosie znajdziemy kurczaka. Podobnie, aczkolwiek głównie z użyciem wieprzowiny i wołowiny, robi się pörkölt , czyli danie które my nazywamy gulaszem (z kolei węgierski gulyas, to dla nas zupa gulaszowa). Podstawowa różnica jest taka, że paprykarz wykańcza się tuż przed podaniem śmietaną

zadanie-gotowanie
Sandwich z wołowiną i sosem z niebieskiego sera 193

kanapka spokojnie zaspokoi duży, obiadowy głód. To inny, nowy sposób na wykorzystanie pysznego, wołowego steka. Wysmażony w najlepszy możliwy dla wołowiny sposób – czyli medium rare – na tej kanapce jest gwiazdą pierwszej jasności. A sos i żurawina to idealny akompaniament. Ser z niebieską pleśnią kruszymy (lub drobno kroimy) i wrzucamy do rondelka. Dodajemy do niego 2 łyżki mleka, przeciśnięty przez praskę

Karo in the Kitchen
Błyskawiczny piątek - podsumowanie wpisów z 5. sierpnia 178

ziołach prowansalskich i oregano, pieczone w piekarniku Grillowana tortilla z chrupiącym kurczakiem i kukurydzą Kotlety mielone z czarnym ryżem Owsiane placuszki na słodko Placuszki bananowe Domowa tortilla z wołowiną Śledzie po kaszubsku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bolognese 125

podanego przez włoskich kucharzy w ramach akcji pokazania światu jak wygląda prawdziwe bolognese, a nie szerzące się wariacje na jego temat. Proporcja na 5 osób.  1 kg wołowiny mielonej 100 gram boczku 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 marchewki kawałek selera 1 szklanka wina 2 puszki krojonych pomidorów (2 x 400 gram) ser żółty 2 łyżki oliwy Na patelni

Czerwony Gupik
Bitki wieprzowe w sosie kurkowym 276

kluskami śląskim , ale można je podać z tłuczonymi ziemniakami lub z kaszą. Często przygotowuję bitki wieprzowe, zarówno z szynki jak i karkówki wieprzowej, no i oczywiście tradycyjne bitki z wołowiny . Na blogu jest już przepis na bitki wieprzowe z karkówki w pysznym, naturalnym pieczeniowym sosie, który powstaje podczas duszenia mięsa. My lubimy wszelakie dania mięsne z wieprzowiny szczególnie polecamy przepis

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Quesadilla z indykiem i wieprzowiną 221

wrosła jakość tamtejszego jedzenia, poprzez przywiezione przez nich mięso. Może i ówczesnym czasie kuchnia meksyku nie należała do ubogich w składniki, to przyznać trzeba jednak rację, że drób, wieprzowinę, wołowinę czy znaczną część przypraw poznali oni dopiero w 1521 roku, po pierwszych najeździe przez wojska hiszpańskie. Niedługo później Meksykanie nie tylko hodowali kury czy krowy, ale również nauczyli się przetwórstwa

Jacob Tastes
PRZEPIS NA IDEALNY STEK 149

wskazówek pozwoli Wam na przygotowanie najbardziej męskiego dania. Idealny stek to nie tylko wprawa i kompendium wiedzy, ale przede wszystkim dobrej jakości mięso. Wołowina jest jednym z najdroższych mięs do kupienia w sklepach na całym świecie, więc skoro zdecydowaliśmy się na jej przygotowanie, wybierzmy mięso dobrej jakości. Polecamy udać się

Menmagazine
Tatar wołowy 130

polędwicy wołowej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 żółtko z jajka przepiórczego lub kurzego sól morska pieprz świeżo mielony Do podania: kapary cebula bagietka Przygotowanie: Wołowinę dokładnie myjemy, mielimy lub drobno siekamy. Mięso mieszamy z oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Cebulę drobno siekamy, bagietkę kroimy na grube kromki

Menmagazine