Blueberry Corner by "jagodzianka" Panowie uwielbiają meksykańską kuchnię z powodu ciekawego smaku, pysznych warzyw, wołowiny i meksykańskich dodatków takich jak pszenne tortille, ryż, nachos, … Przeczytaj cały artykuł Post Meksykańskie klopsiki pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornersmaku. Dusimy do miękkości na wolnym ogniu. Zagęszczamy sos mąką żytnią bądź redukujemy go na tyle by zgęstniał uważając by nie przypalić. Ważne jest by nie była to stara wołowina. Ozory cielęce to już rarytas. Podajemy z kaszą gryczaną bądź jęczmienną i ogórkiem kiszonym lub buraczkami. Klasyka Babcino - Mamowej kuchni mojego dzieciństwa. Na zawsze będzie mi się kojarzyć z tymi
Kuchnia po mojemuKiedy chcemy przygotować burgery klasyczne, zadanie jest w miarę proste: musimy wybrać dobrą wołowinę i jakoś specjalnie jej nie zepsuć ;) Kiedy pojawia się kwestia burgerów w wersji wege, otwiera się przed nami niemal nieograniczone pole do eksperymentów. Z jednej strony to dobrze, z drugiej - można poczuć się zagubionym, zanim na tym polu postawi się pierwszy krok ;) Ponieważ mamy tydzień
zadanie-gotowanieszklanki mąki pszennej Typ 500 lub 550 1 łyżeczka soli 12 gram świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżka oliwy Farsz: 300 g mięsa mielonego (wołowina, drób, mix) 3 cebule - pokroić w kostkę 2 - 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona - pokroić w kostkę 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
Kuchnia smakówrazem wołowinka-wyszła genialna-jak wszystkie suszone wędlinki -był już Boczek , Karczek i Schabik polecam wszystkie bo naprawdę warto je zrobić Składniki: 1 kg wołowiny bez kości 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli + 1/2 łyżki soli peklowej 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka młotkowanego pieprzu 1 pończocha PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie
Swojskie jedzonkorobienia smakołyków. -chleb orkiszowy na zakwasie - Krem z dyni -Bigos z pyszną kiełbaską -Rogaliki z konfiturą śliwkową -Sernik - Galaretkę z owocami -pyszne burgery z wołowiny Wydarzenie uświetnił swoją obecnością Karol Okrasa. Wspaniały kucharz i prywatnie fajny człowiek, ORAZ Tomasz Deker z którym miałam okazję się spotkać na warsztatach kulinarnych z przetworów 9 Maja
Różowa kuchniażółty na wierzch poukładałam i sos na bazie majonezu, ketchupu i musztardy przygotowałam. Można ją jako przystawkę podawać, lub jako główne danie zajadać. Składniki: 300 mielonej wołowiny, ½ łyżeczki soli, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczki papryki ostrej, świeży tymianek, 4 okrągłe plastry sera żółtego, 2 okrągłe cukinie, olej rzepakowy smakowy z papryką ostrą, pomidorami i bazylią. Przygotowanie
Moniki SmakołykiDzisiaj jedna z najprostszych surówek, którą przygotujecie w kilka chwil. Takie suróweczki mają to do siebie, że pasują zarówno do drobiu, wieprzowiny, wołowiny czy ryb. Dodatek słonecznika świetnie podkreśla jej smak. Oczywiście zawsze można się pokusić i uprażyć go tuż przed podaniem. Surówka z kapusty pekińskiej ze słonecznikiem SKŁADNIKI : 250 g młodej kapusty pekińskiej 1 marchewka 1/2 pęczka koperku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisłodko - kwaśny jest używany w azjatyckiej kuchni często, wykorzystywany jest w wielu potrawach, takich jak sajgonki, pad Thai, stir fry z makaronu i owoców morza, kurczaka, wieprzowiny czy wołowiny przygotowanej z warzywami, ryżem czy różnego rodzaju chińskimi makaronami. Należy zaopatrzyć się w podstawowe składniki, takie jak ocet ryżowy, ostre papryczki chilli, imbir. Jeśli ktoś nie ma tradycyjnego octu ryżowego śmiało
Naturalna Kuchniagłówną rolę odgrywają ryby oraz owoce morza. Restauracje chińskie mogą się jednocześnie pochwalić ciekawym asortymentem dań, w których główną rolę odgrywa mięso. Największą popularnością cieszy się wieprzowina, jednak i wołowina, i baranina mogą także często pojawiają się na chińskich stołach. Szczególnym powodzeniem cieszą się przepisy na dania, w których pojawia się mięso smażone z warzywami. Popularne są też mięsa duszone
CodogaraBurger – jedna z nielicznych rzeczy, za którymi tęsknię i przyznaję się, że to chyba mój ulubiony cheatmeal. Ale nie taki z sieciówki, tylko z dobrej jakości wołowiny i najlepiej z porządnego foodtrucka. (Przy okazji dla tych, którzy jeszcze nie czytali polecam wpis “ Czy cheat meal rujnuje twoją dietę ”). Jak tylko udało mi się dostać pieczarki portobello od razu wiedziałem
PaleoLifewymyślny obiad robię właśnie makaron. Moim ulubionym rodzajem jest właśnie spaghetti, mąż najbardziej lubi drobne kluseczki takie jak małe muszelki czy kokardki. Sos boloński najchętniej przygotowuję nie ma wołowinie, a na indyku. Jest lżejszy i bardzo smaczny. I Malwinka może bez przeszkód zajadać się nim z nami :) Składniki: (3 duże porcje) 450g mielonego mięsa z indyka 2 puszki pomidorów krojonych
Cakes By KejtKOTLET MIELONY Kotlety mielone jedno z prostszych, smacznych i sycących dan, które bardzo często gości w moim domu. Składniki : 1 kg mięsa mielonego (wieprzowina i wołowina) (* przyznam się szczerze, ze ja bardzo często robię kotlety z samej wieprzowiny). 1 duże jajko 1 cebula 1 większa czerstwa kajzerka sol pieprz ziołowy pieprz
Kulinarnie z Polką na Kresachlaurowy, lubczyk, majeranek, mięta, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek Wieprzowina - anyż, curry, gorczyca, goździki, imbir, jałowiec, kminek, liść laurowy, majeranek, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek Wołowina - chrzan, curry, estragon, gałka muszkatołowa, gorczyca, goździki, imbir, jałowiec, liść laurowy, lubczyk, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szczypior, tymianek Wątróbka - curry, estragon, majeranek, mięta, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia
Zasmakuj Kuchni