dyni , myślę, że świetnie smakowałyby również z ciepłym sosem pomidorowym . składniki: nadzienie: 2 torebki białej kaszy gryczanej cebula 300 g pieczarek ok 300 g ugotowanego mięsa (u mnie wołowina i kurczak z rosołu) sól, pieprz do smaku 3 łyżki oliwy ponadto: ok 8 papryk (w zależności od wielkości) ok 1/2 szkl rosołu sos pomidorowy natka pietruszki Kaszę ugotować wg przepisu
6nieboniżej, a teraz wrócę do kibinów. To danie, które przypomina Polakom kilkunastocentymetrowy pieczony pieróg z charakterystycznym zwinięciem na górze. Nadzienie składa się z siekanego (!) drobno mięsa (tradycyjnie baraniny lub wołowiny, ale teraz można dostać też kibinai z mięsem jagnięcym, drobiowym, a nawet wieprzowym, choć Karaimowie wieprzowiny nie jadają). W wikipedii można znaleźć informację, że ciasto na kibinai jest drożdżowe
Weekendy w domu i ogrodziepodanych składników wychodzi widoczny na zdjęciach półmisek tłuczonych ziemniaków. Ziemniaki przygotowane według tego przepisu są puszyste i pasują zarówno do potraw z drobiu, jak i ryb, wieprzowiny czy wołowiny. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskacebula drobno posiekana 2 rozgniecione ząbki czosnku 1 obrana marchew i starta na tarce 1 posiekana łodyga selera naciowego 5 dag pancetty lub innego boczku 35 dag mielonej wołowiny 400 ml posiekanych pomidorów z puszki 2 łyżeczki suszonego oregano 125 ml czerwonego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, cukier i pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy
Radość kipiąca uśmiechem.najlepsze w sosach i zupie.Dziś przygotowałam zupę grzybową z groszkiem i marchewką na bazie kwaśnej śmietany. Słodki smak groszku i marchewki świetnie się komponuje z wywarem z wołowiny ,a śmietana kwaśna równoważy ich słodkość nadając lekko kwaśny smak zupie . 50 dag.leśnych grzybów 1 op.marchewki z groszkiem ( niecałe , w zależności od ilości grzybów,grzybów dajemy więcej:) szponder wołowy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzygotowywać. Przecież to nie może być trudne skoro w Poznaniu w każdej dzielnicy można znaleźć kilka miejsc by ich spróbować. Tym razem nie udało mi się kupić ładnej wołowiny, więc wybór padł na indyka i to był strzał w dziesiątkę. 500 g mięsa mielonego z indyka mały pęczek szczypiorku pocięty na drobno 1 jajko 3 łyżki bułki tartej
Emskie Smakilepiej, a przy tym wiem dokładnie co jest w nim w środku, na co ostatnio zwracam szczególną uwagę.Do przygotowania własnego pasztetu, możemy użyć dowolnego mięsa, czy to wieprzowina, wołowina czy nawet sam drób. Wszystko wedle uznania to mi się w tym najbardziej podoba :-) Ten dzisiejszy jest z mix-em różnego rodzaju mięs i warzyw. Jeżeli chodzi o składniki
Aromatyczne Podróżesłodkiej papryki 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku sól świeżo zmielony czarny pieprz pieprz cayenne 250 ml wywaru z wołowiny lub warzywnego 1 puszka czerwonej fasoli “kidney”, odsączonej z zalewy 1 puszka kukurydzy, odsączonej z zalewy natka pietruszki tarty żółty ser do posypania Sposób przygotowania
Aromatyczne Podróżenajbardziej. Smak z gotowanego mięsa na pasztet przelałam do trzech pojemników i zamroziłam. Mam bazę na trzy zupy! Świąteczny pasztet 1 długa keksówka i1 krótka keksówka 300 g wołowiny zrazowej 300 g schabu 300 g cielęciny 300 g szynki wieprzowej 300 g karkówki wieprzowej 300 g piersi z kurczaka woda do zalania mięsa cały pęczek włoszczyzny (do pasztetu daję
Posadzone i zjedzonesię najpiękniejsze lata dzieciństwa. Mama bardzo często gotowała gulasz, bo wszyscy lubiliśmy mięso z sosem. I zostało to nam do dziś:) Letnia wersja mojego gulaszu, to szynka wieprzowa zamiast wołowiny, którą używam zwykle zimą, robiąc Boeuw Stroganow , czerwona papryka oraz pomidory (pomimo lata, wolę do gotowania używać pomidorów z puszki). Robię go zawsze sporo i połowę zamrażam
Posadzone i zjedzoneViolaPassion Wspaniałe mięso ze Strusia z Afryki Południowej Jadłam go po raz pierwszy i powiem wam że jest warty grzechu. Bardzo podobne do wołowiny, ale pozostaje to dalej mięsem drobiowym. Jest soczyste i kruche . Nie posiada wiele tłuszczu , jest zdrowe , zawiera mało cholesterolu bogate jest w proteiny i dużo kwasu arachidowego . Ten kwas jest niezbędny do prawidłowej budowy
Viola cooks with passionIdealna zupa na jesień. Nie dość że świetnie rozgrzewa to jeszcze jest z grzybami i pysznymi mięsnymi kuleczkami. Polecam! Składniki : * włoszczyzna * 300g mielonej wołowiny * sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie * 200g pieczarek * 200g podgrzybków * łyżka masła * 3-4 ziemniaki * łyżka gęstej śmietany * koperek * oregano Przygotowanie : Włoszczyznę obrać, dolać wodę i zagotować z przyprawami. Z mięsa uformować kulki
Magiczne Życie Martyśladowe ilości E i K. Jest także bogatym źródłem soli, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza i potasu. Ze względu na wysoką zawartość żelaza nazywany jest „żelazną wołowiną”. Jeden gram jarmużu zawiera dwa razy więcej witaminy C niż jeden gram pomarańczy. Jedząc jarmuż regularnie dostarczamy naszemu organizmowi ogromną dawkę mikroelementów przy znikomej ilości kalorii. Jarmuż jest bardzo popularny w kuchni holenderskiej, portugalskiej
Ciastka - domowe słodkościwhile cooking, but the final effect is really tasty and it’s worth the time which you’ll spend in the kitchen :) SKŁADNIKI (6 porcji): 700 g wołowiny (u mnie udziec) 150 g cebuli 500 g bakłażana 100 g sera typu Cheddar 300 g ziemniaków 200 g jogurtu greckiego 2 jajka 1 puszka (400 g) pomidorów 1 karton
Martyna CooksPotrawka złożona w zasadzie z samych ciemnych, prawie czarnych warzyw i dobrej wołowiny, która pod ich wpływem również przyjęła bardzo ciemny kolor. Do tego czarny ryż i powstało najciemniejsze danie w mojej kuchni, które nie zawiera sztucznych składników i barwników. Jedynym rozjaśnieniem dania jest batat, ale podczas duszenia również przyjął kolor innych warzyw. Jest tez on jedynym warzywem
Milion Smaków