włoskie przepisy - 500 przepisów (strona:23/34)

Jak smażyć gołąbki, aby były złociste, miękkie i gorące w środku. 116

czerwoną mieloną papryką i udekorować zieloną natką pietruszki. tak podane na pewno będą nam smakowały. Można też oblać je sosem pomidorowym. Tutaj znajdziesz przepis na pyszne gołąbki . Oczywiście zamiast włoskiej kapusty można zrobić je ze zwykłej kapusty. Ja w tym roku zrobiłem ze zwykłej kapusty i były pyszne ! Polecam ten przepis

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z tuńczykiem 252

ogórki kiszone,  1 papryka czerwona,  4 jajka gotowane na twardo,  1 puszka tuńczyka w kawałku, w sosie własnym, kawałek pora,  1 serek capresi typu włoskiego (może być również mozarella - wersja bardziej kaloryczna, feta - wersja bardziej słona) Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek, sok połowy cytryny, zioła do sałatek, może być zielona czubrica (ulubione) Wykonanie: Kroimy wszystkie

kgwjanczewo
Sycyliska pizza „z czym popadnie” 162

wierzch.  Kilka kropel oliwy oraz bazylia na koniec i do piekarnika. Nagrzej go do 230 stopni. Pizza ma siedzieć około 15- 20 min.  Pizza jak z prawdziwej włoskiej pizzerii, na cienkim cieście, ALE Z CZYM POPADNIE! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
SEMCO oleje tłoczone na zimno 131

gdyż SemCo jest członkiem Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, zasiada we władzach Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Wielkopolsce oraz Slow Food Polska. Do wypróbowania w mojej polsko-włoskiej kuchni dostałam OLEJ RYDZOWY  SEMCO WIELKOPOLSKI OLEJ LNIANY  SEMCO OLEJ RZEPAKOWY Z WIELKOPOLSKI  SEMCO Każdy z tych trzech propozycji to inna nuta smaku. Wszystkie posiadają ważne certyfikaty

Z Kuchni Do Kuchni
Kuchnia hiszpańska 104

bydła i owiec. Hiszpańscy hodowcy mogą poszczycić się najwyższą jakością wytwarzanych produktów regionalnych, takich jak mięso i sery.  Do takich należy zaliczyć wspaniałą i uchodzącą za delikatniejszą od włoskiej (parmeńskiej) surową szynkę jamon iberico oraz wszelkie sery kozie i owcze, jak choćby ser manchego wytwarzany z mleka owiec pasących się na górzystych terenach La Manchy w Kastylii. Do najbardziej

Pyry na Gaz
Sałatka z awokado i pomarańczą 376

pokroić na małe kawałki. Przygotowane składniki ułożyć na sałacie. Całość posypać ziołami do sałatek i skropić sokiem wyciśniętym z pozostałej połówki pomarańczy. Sałatkę można również skropić gotowym sosem sałatkowym-włoskim lub zrobić sosik mieszając 4 łyżki oliwy, 4 łyżki soku pomarańczowego i 1 łyżeczkę keczupu. Wszystkie wersje dressingu są przeze mnie wypróbowane i pasują do sałatki

Monia miesza i gotuje
Kasza jaglana z gruszką i orzechami 194

dzisiaj kontynuujemy pomysły na zdrowe dania z udziałem jaglanej, tym razem w wersji na słodko. Składniki: szklanka kaszy jaglanej 2 twarde gruszki duża łyżka miodu garść orzechów, np. włoskich garść rodzynek Wykonanie: Przed ugotowaniem kaszę  bardzo dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, do momentu, aż przelatująca przez sito z kaszą woda będzie przeźroczysta, lub prażymy ją na suchej

Taste Of My Day
Owocowa Rozkosz 143

zapewniają wysoka jakość produktów. Zrobiłam grzanki z dżemem truskawkowym i dżemem jabłko i wanilia Owocowa Rozkosz. Maksymalnie lekko i zdrowo! Składniki -plaster  sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej chleb typu włoskiego dżem truskawkowy  Owocowa Rozkosz dżem jabłko z wanilią  Owocowa Rozkosz Pokrój chleb na kromki. Rozgrzej patelnię do grillowania. Ugrilluj chleb. Na ciepłe grzaneczki nałóż dżemy Owocowa Rozkosz

Z Kuchni Do Kuchni
Klopsiki w sosie pomidorowym z cukinią i jabłkiem (bez glutenu,mleka i jajek) 281

zalać dwoma łyżkami ciepłej wody i rozetrzeć aby nie było grudek. Wymieszać z mięsem i mąką, posolić, dodać trochę majeranku i słodkiej papryki. Zwilżonymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. (Do smażenia najlepiej nadaje się olej kokosowy, ryżowy lub rzepakowy) Cukinię pokroić w na ćwierć-plasterki, podsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka, dodać

głodny alergik
Zupa grzybowa z serem korycińskim Czesławy Zarzeckiej 172

mieliłam prosto z młynka pieprz kolorowy. Wykladamy na talerze.Posypujemy koperkiem. Dodajemy  ser koryciński Czesławy Zarzeckiej z czarnuszką pokrojony w kostkę.  Możemy podawać z grzankami lub chlebem typu włoskiego z chrupiącą skórką. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Placek Drożdżowy z Duszoną Cebulą i Wędzonymi Szprotkami 209

pizzy jest smaczniejsze. Z pewnością upiekę i pizzę, ale i to ciasto wykonam jeszcze raz, gdyż wydaje mi się, że przez dodatek mąki typu 0, czyli w tym przypadku włoskiej mąki do pizzy ciasto zyskało fajną puszystość? Trudno to opisać, nie jest puste i wyrośnięte, ale takie fajne mięciutkie, oczywiście wyrośnięte :) Smak jako całość? Rewelacja! Porcja idealna na dwie osoby

Blondynka Gotuje
Spaghetti pesto z pomidorami i grana padano 150

Dzisiejszy przepis we włoskim klimacie. Za oknem siarczysty mróz, a na moim talerzu danie prosto ze słonecznej Italii. Czyli spaghetti z bazyliowym pesto. A do tego soczyste pomidorki koktajlowe i świeżo starty grana padano. Danie wzbogaciłem świeżą rukolą, co nadało mu charakteru i wyrazistości. Prosta i szybka w przygotowaniu pasta, zarówno na obiad jak i kolację. Czekam na Wasze komentarze

kulinarnyJa
Sałatka z truskawkami, prosciutto i redukcją balsamiczną 155

orzechy włoskieoliwa extra virginredukcja balsamicznaświeżo mielony pieprzPRZYGOTOWANIE:Na talerzu układamy mix sałat. Truskawki kroimy na cztery części. Na sałacie układamy plastry szynki prosciutto i ćwiartki truskawek. Posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi i  płatkami grana padano. Całość polewamy oliwą i redukcją balsamiczną Na koniec przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego

kulinarnyJa
Brownie czekoladowe z kajmakiem i orzechami 173

złSKŁADNIKI:200 g czekolady250 g margaryny4 jajka250 g mąki pszennej250 g cukru450 g masy kajmakowej1 szklanka mleka1 łyżeczka aromatu waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli1 szklanka orzechów (włoskie, laskowe, migdały)PRZYGOTOWANIE:Czekoladę rozpuszczamy za pomocą kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Margarynę ucieramy z cukrem i aromatem waniliowym. Do masy

kulinarnyJa
Zupa jarzynowa z młodą kapustą 203

świeże, polskie warzywa. Zachęcam Was do zakupu młodej kapusty oraz włoszczyzny i przygotowania smacznej zupy. Dziś moja propozycja na wiosenną zupę jarzynową. Połączyłem polskie smaki z odrobiną włoskich akcentów. W rezultacie otrzymałem kolorową i smaczną bombę witaminową. Polecam na wiosenne obiady.Czas przygotowania: 45 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 13,00 złSKŁADNIKI:2 udka z kurczaka1 główka młodej kapusty4 marchewki1 pietruszka1/2

kulinarnyJa