końca mi tutaj pasował. Wystarczyłaby oliwa. Drugi mały minus, choć sałatka bardzo dobra, porcja mała. Jak na 6.80 euro, mogłaby być odrobinę większa. BIANCO & ROSO Bardziej włoska restauracja, dlatego tutaj zdecydowałam się by spróbować risotto z warzywami. Strzał w dziesiątkę. Ryż idealnie ugotowany, całość delikatna, kremowa a zarazem wyrazista, dopełniona świeżym parmezanem. Była też już typowa propozycja, której
Mój Smak na Życiesiekamy. Szklimy na rozgrzanej oliwie. Mięso mielone łączymy z cebulka i porem, jajkiem, buka tarta oraz przyprawami. Dodajemy posiekaną kapustę. Z masy mięsnej formujemy kulki nieco większe od orzecha włoskiego. Przesmażamy na rozgrzanym oleju na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy przecierem lub pomidorami pelatti. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Klopsiki
Pyry na Gazszklanki otrębów owsianych firmy Kupiec 1 jabłko 3 łyżki miodu (chyba że jabłko będzie bardzo słodkie to wtedy mniej) kilka kropel olejku migdałowego garść rodzynek garść pokrojonych orzechów włoskich 2 łyżki maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach dodajemy otręby, rodzynki, mak, orzechy, proszek do p., i mieszamy w oddzielnej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKupiec 2 łyżeczki proszku do piezenia 3 łyżki miodu 2 łyżki kakao 1 szklanka jogurtu naturalnego (dość gęstego, użyłam Toli z biedronki) opcjonalnie garść rodzynek i garść pokrojonych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki (oprócz banana) banana kroimy w drobną kostkę wykładamy po łyżce ciasta do silikonowych papilotek na ciasto kładziemy banana, a na to resztę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćszklanki płatków owsianych firmy Kupiec 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki cynamonu 4 łyżki miodu lub innego słodzidła 3 łyżki serka homogenizowanego 3 jajka opcjonalnie orzechy włoskie (ja niestety nie miałam więc nie dałam;) Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki wykładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około 35 minut w temp
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDobra oliwa, to nie tylko efekt tłoczenia. Oliwa to produkt. Liczy się etykieta, butelka, opakowanie. Zaprojektowane niedbale nie przyciągną naszego spojrzenia, nie zwrócą uwagi na to
Bon Ton ItaliaZrodzona z burzliwej historii Półwyspu Iberyjskiego, niosąca ze sobą wpływy wielu kultur, wykorzystująca na równi dary morza, jak i bogactwa lądu, la cocina espaniola dorównuje smakiem bardziej znanym kuchniom włoskiej czy francuskiej. Kuchnia hiszpańska oferuje wspaniałe, przepełnione słońcem potrawy i nietypowe połączenia składników (np. kiełbasa chorizo i owoce morza), warto więc poznać ją nieco bliżej. Rok temu udało nam się
Chilli Czosnek i OliwaMimo, że pochodzi ponoć z Prowansji, jest bardzo popularna w całych Włoszech, służąc za dodatek do bruschett, smarowidło do pieczywa, a nawet farsz ravioli. Tapenada, bo
Bon Ton ItaliaByły już u nas m.in. kurczaki po francusku i po włosku, teraz czas na coś z kuchni węgierskiej. Ale czy mimo wszystko patrząc na tytuł przepisu (albo nawet zdjęcie) nie przychodzi Wam teraz na myśl kurczak w peperonacie ? Jeśli tak, skojarzenie wcale nie jest od rzeczy. Nawet większość kluczowych składników się zgadza! Nie mniej jednak sposób wykonania jest mimo wszystko
Kulinarna PokusaLasagne to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej, klasyczne śródziemnomorskie danie, które zawsze i wszędzie znajdzie swoich amatorów. Zmieniając poszczególne dodatki można komponować różne jej wersje. Ta z przepisu Pascala Brodnickiego pochodzi z niezawodnej książki wydanej przez Lidla. Mięso mielone w sosie bolońskim, płaty makaronu, mozzarella zapieczona na beszamelu oraz suszone pomidory w aromatycznych ziołach tworzą wyśmienitą, pobudzającą zmysły mieszankę
Milion Smakówplacuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowe świetnie smakują posmarowane delikatnie nutellą, bądź innym kremem koniecznie z dodatkiem orzechów oraz posypane posiekanymi orzechami włoskimi
Kuchenne aromatyoccie grzyby duszone w słoikach grzyby suszone kiszone pomidory z papryką konfitura z brzoskwiń konfitura z czerwonych pomarańczy konfitura z mirabelek konfitura z morwy konfitura z orzechów włoskich kwas buraczany maliny na zimę mirabelki w occie morele w occie nalewka sosnowa nalewka z mirabelek ogórki małosolne papryka pieczona pesto ze szczypiorku czosnkowego "pesto" z czosnku niedźwiedziego
królestwo garówcukru 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 200 g margaryny 2 łyżeczki sody 16 g cukru waniliowego Masa orzechowa na jeden blat: 170 g orzechów włoskich 4 łyżki cukru 100 g margaryny Masa budyniowa: Budyń śmietankowy 40 g 2 łyżki cukru 400 ml mleka Dodatkowo: 5 łyżek pasty pomarańczowej z cynamonem (przepis tutaj
VioletoweKucharzenieDzień dobry, Od czasu kuskusu z kalafiora zwariowałam na punkcie pieczonej ciecierzycy - chrupiącej dzięki opiekaniu i aromatycznej od przypraw. Daję Wam słowo - groch włoski posypany solą i ulubionymi przyprawami (np. papryką) jest lepszy i zdrowszy niż chipsy i orzeszki! A podany z aksamitną zupą-krem świetnie zastąpi groszek ptysiowy czy grzanki. Siłą dzisiejszej zupy jest różnorodne i niebanalne przybranie. Kwaśno
Chilli Czosnek i OliwaFenkuł, nazywany też koprem włoskim, był znany już w starożytnej Grecji i Rzymie. Zastosowane w kuchni znajdują tworzone u nasady pędów białe "bulwy". Można jadać je na surowo, ale też na przykład zapiec w piekarniku. Fenkuły można kupić przez cały rok. Wybierać należy tylko te "bulwy", w których górnej części znajdują się świeże, zielone listki - można je posiekać i wykorzystać
W SMAK