włoskie przepisy - 500 przepisów (strona:19/34)

Torcik orzechowy z pastą pomarańczową 200

cukru 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 200 g margaryny 2 łyżeczki sody 16 g cukru waniliowego Masa orzechowa na jeden blat: 170 g orzechów włoskich 4 łyżki cukru 100 g margaryny Masa budyniowa: Budyń śmietankowy 40 g 2 łyżki cukru 400 ml mleka Dodatkowo: 5 łyżek pasty pomarańczowej z cynamonem (przepis  tutaj

VioletoweKucharzenie
Zupa marchewkowa z pieczoną ciecierzycą i tahini 252

Dzień dobry, Od czasu kuskusu z kalafiora zwariowałam na punkcie pieczonej ciecierzycy - chrupiącej dzięki opiekaniu i aromatycznej od przypraw. Daję Wam słowo - groch włoski posypany solą i ulubionymi przyprawami (np. papryką) jest lepszy i zdrowszy niż chipsy i orzeszki! A podany z aksamitną zupą-krem świetnie zastąpi groszek ptysiowy czy grzanki. Siłą dzisiejszej zupy jest różnorodne i niebanalne przybranie. Kwaśno

Chilli Czosnek i Oliwa
Fenkuł zapiekany w passacie z pomidorów 166

Fenkuł, nazywany też koprem włoskim, był znany już w starożytnej Grecji i Rzymie. Zastosowane w kuchni znajdują tworzone u nasady pędów białe "bulwy". Można jadać je na surowo, ale też na przykład zapiec w piekarniku. Fenkuły można kupić przez cały rok. Wybierać należy tylko te "bulwy", w których górnej części znajdują się świeże, zielone listki - można je posiekać i wykorzystać

W SMAK
Ciasto snikers 153

cukier puder z fixem i wymieszać. Składniki na karmel: - 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego lub gotowa masa krówkowa Mleko gotować w garnku z wodą przez 3 godziny. Dodatkowo: - orzechy włoskie Przygotowane kruche spody przekładamy bitą śmietaną. Wierzch smarujemy karmelem, układamy orzechy. Smacznego : ) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
Biała kiełbasa inaczej i proziaki 171

zlać odstałą wodę, dodać czystą i ugotować fasolę do miękka (bez soli!). Odcedzić. Cebulę pokroić w kosteczkę. Surowe mięso wyjąć z osłonki i formować małe kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego (warto dość często zamaczać dłonie w zimnej wodzie – formowanie będzie łatwiejsze). Na głębokiej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i usmażyć na złoto pulpeciki. Gotowe odłożyć na bok. Nalać

dom-agi.pl
Risotto z pieczarkami 141

Risotto jest włoską potrawą, ale mimo, że mieszkam na Kaszubach bardzo często gości na moim stole. Dlaczego? Ponieważ połączenie ryżu, pieczarek i  sera jest wspaniałe dla mojego i mojej rodzinki podniebienia. Risotto najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu a nie odgrzewane. Chociaż z drugiej strony gdy pozostanie mi risotto z obiadu to podgrzewam je i również jest smaczne :) Składniki

Amatorka kuchenna
Kurczak w pikantnej otrębowej skorupce 187

dodaję do akcji Przepis miesiąca - danie z kurczakiem, prowadzonej przez Małgosię . Składniki: 8-10 podudzi z kurczaka sól, mielony pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie lub włoskie, suszony czosnek 500 ml maślanki ok. 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej  1 i 1/2 otrębów owsianych Mięso umyć i osuszyć. Do maślanki dodać sól, pieprz, czosnek

Czerwień i błękit
Pyszny Wafel 144

przyjęcie, na wynos. Polecam. Składniki: 6 sztuk + 2 sztuki wafla 250 ml mleka 2 kostki margaryny 375 g cukru kryształu 500 g mleka w proszku 150 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka kakao garść rodzynek Mleko, margaryny i cukier zagotowujemy i ściągamy z palnika. Do ciepłego dodajemy mleko w proszku. Mieszamy. Dodajemy pokruszone 2 wafle i ponownie mieszamy. Odstawiamy

Made By Mom And Son
Zuppa di lenticchie 190

sól, marchewkę, czosnek i natkę pietruszki. Następnie ugotuj do miękkości. Sugerowana ilość wody to szklanka soczewicy- 2 szklanki wody. Dosmacz pieprzem i oliwą z oliwek przed samym podaniem. Wspaniała włoska zupa, którą na Kalabrii i nie tylko, podaje się w Sylwestra/Nowy Rok, by przyniosła dużo pieniędzy- GOTOWA! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Polędwiczki z Łososia na Pesto alla Genovese z Pomidorkami Śliwkowymi podpieczonymi z Oliwą z oliwek 156

firmy Super Fish, niedawno wypuścili ekskluzywną linię Prestige i ten własnie produkt znalazł się na talerzu. Do tego zapiekane z oliwą z oliwek pomidorki śliwkowe, siekany świeży szpinak, oryginalny włoski makaron spaghetti o moim ulubionym kształcie Bucatini i cienka wstążka zielonego ogórka sprawiły, że nasze kubki smakowe oszalały, a my na czas jedzenia przenieśliśmy się w inny wymiar. Często widuję

Blondynka Gotuje
Omlet zwany frittatą. 171

Frittata – czyli najprościej mówiąc włoski omlet z warzywami i dodatkami. W Internecie aż roi się od wariacji na jej temat, ja jednak do tej pory nie miałam okazji jej przygotować (aż do wczoraj). Dzisiaj miałam podejście numer 2 (podejście nr 1 przez moją nieuwagę zakończyło się klęską). Jajka kocham w niemalże każde postaci, więc ta potrawa bardzo przypadła

Powiedz dietom nie
Pulpety w sosie pieczarkowym + jak wybierać mięso mielone? 134

jogurtu greckiego 1 łyżka musztardy Sól, pieprz Wykonanie: Mięso mieszamy z otrębami, dodajemy jajko i posiekany czosnek, doprawiamy i wyrabiamy na gładka masę. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy około 15-20 minut. W tym czasie robimy sos. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w platerki. Wrzucamy na patelnie teflonową bez tłuszczu i dusimy pod przykrywką

Powiedz dietom nie
Ciasto z batatów, a właściwie batata 131

łyżek syropu z agawy (+- w zależności od słodkości ziemniaka) 3 krople aromatu waniliowego 2 jajka Ulubione dodatki – u mnie kilka sztuk posiekanych daktyli suszonych i 50 g orzechów włoskich Batata gotujemy do miękkości, czekamy, aż wystygnie. Rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Suche składniki mieszamy w misce, dodajemy jajka, mieszamy, dodajemy pozostałe składniki, razem z rozgniecionym ziemniakiem. Mieszamy bardzo dokładnie. Jeśli konsystencja

Powiedz dietom nie
Grillowany schab z frytkami 156

marynaty: 3 łyżki miodu ostra papryka ok. 2 łyżeczek cynamon ok. 2 łyżeczek oraz: 4-6 ziemniaków lub gotowe frytki do przyrządzenia w piekarniku. przydatna może okazać się także włoska sałata, pomidor i oliwa. Przygotowanie: mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć.   usunąć "niedoskonałości", które mogą zaważyć na smaku dania   oprószyć sola i pieprzem.   przygotować marynatę: Do miodu

Luźna Kuchnia