firmy Super Fish, niedawno wypuścili ekskluzywną linię Prestige i ten własnie produkt znalazł się na talerzu. Do tego zapiekane z oliwą z oliwek pomidorki śliwkowe, siekany świeży szpinak, oryginalny włoski makaron spaghetti o moim ulubionym kształcie Bucatini i cienka wstążka zielonego ogórka sprawiły, że nasze kubki smakowe oszalały, a my na czas jedzenia przenieśliśmy się w inny wymiar. Często widuję
Blondynka GotujeFrittata – czyli najprościej mówiąc włoski omlet z warzywami i dodatkami. W Internecie aż roi się od wariacji na jej temat, ja jednak do tej pory nie miałam okazji jej przygotować (aż do wczoraj). Dzisiaj miałam podejście numer 2 (podejście nr 1 przez moją nieuwagę zakończyło się klęską). Jajka kocham w niemalże każde postaci, więc ta potrawa bardzo przypadła
Powiedz dietom niejogurtu greckiego 1 łyżka musztardy Sól, pieprz Wykonanie: Mięso mieszamy z otrębami, dodajemy jajko i posiekany czosnek, doprawiamy i wyrabiamy na gładka masę. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy około 15-20 minut. W tym czasie robimy sos. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w platerki. Wrzucamy na patelnie teflonową bez tłuszczu i dusimy pod przykrywką
Powiedz dietom niełyżek syropu z agawy (+- w zależności od słodkości ziemniaka) 3 krople aromatu waniliowego 2 jajka Ulubione dodatki – u mnie kilka sztuk posiekanych daktyli suszonych i 50 g orzechów włoskich Batata gotujemy do miękkości, czekamy, aż wystygnie. Rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Suche składniki mieszamy w misce, dodajemy jajka, mieszamy, dodajemy pozostałe składniki, razem z rozgniecionym ziemniakiem. Mieszamy bardzo dokładnie. Jeśli konsystencja
Powiedz dietom niemarynaty: 3 łyżki miodu ostra papryka ok. 2 łyżeczek cynamon ok. 2 łyżeczek oraz: 4-6 ziemniaków lub gotowe frytki do przyrządzenia w piekarniku. przydatna może okazać się także włoska sałata, pomidor i oliwa. Przygotowanie: mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. usunąć "niedoskonałości", które mogą zaważyć na smaku dania oprószyć sola i pieprzem. przygotować marynatę: Do miodu
Luźna Kuchniakostki masła 3 łyżki cukru 4 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jabłka 2 łyżki miodu po 6 suszonych śliwek i moreli rodzynki i orzechy włoskie Przygotowanie: żółtka ucieramy na puch z cukrem, Białka ze szczyptą soli na pianę Jabłka zcieramy na tarce z drobnymi oczkami do jajek dokładamy masę makową, mannę i bakalie, mieszamy na koniec
Luźna Kuchniatalerz i panierujemy kotlety kolejno- najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w płatkach smażymy na złoty kolor. Smacznego! P.S Płatki migdałowe możemy zastąpić mielonymi orzechami włoskimi lub sezamem
Luźna KuchniaSkładniki: 10 dkg orzechów włoskich 10 dkg migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 kg mielonego twarogu 3 dkg drożdży 2 łyżki mleka 1 szkl cukru pudru 7 jajek cukier waniliowy 10 dkg masła Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy na puszystą masę z cukrem i masłem, drożdże rozcieramy w mleku z łyżką cukru. Z białek ubijamy pianę. Jedno możemy
Luźna KuchniaSkładniki: 1 op. szparagów 1 op. ciasta francuskiego 1 op. szynki włoskiej lekko wędzonej-najlepiej prosciutto cotto 1 kulka mozzarelli lub 1 kubek tartego sera dojrzewającego typu parmezan sól i pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie: szparagi myjemy, obcinamy twarde końce, obgotowujemy ok. 10 minut ciasto tniemy w nieduże kwadraciki, na których układamy po pół plasterka szynki, plasterek mozzarelli lub kilka
Luźna KuchniaSkładniki: 1 kubek kandyzowanych owoców 6 jajek szczypta soli 2 szkl mąki 0,5 kubka posiekanych orzeszków włoskich 0,5 kubka cukru pudru 2 łyżki mleka płatki migdałowe Przygotowanie: białka oddzielamy od żółtek ubijamy z cukrem i solą na pianę. Piekarnik nagrzewamy do temp 200'C żółtka ucieramy z masłem na puszystą masę, dosypujemy owoce i orzech stopniowo przesiewamy
Luźna KuchniaTroszkę zmieniona wersja włoskiego deseru. Chociaż wersji jest sporo Czytaj więcej
Pasja tworzeniawypróbowaniu mogę zapewnić, że borówki też pasują świetnie :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3 jajka 150 g cukru 50 g mąki 2 łyżki kakao orzechy włoskie borówki + krem czekoladowy (u mnie Lindt) Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód
Ciastkozercykwadratowych wafli (5 listków) 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 1/3 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku 1 łyżka gorzkiego kakao 3 - 4 łyżki mielonych orzechów włoskich Sposób wykonania: 1. Zwykłe mleko, margarynę i cukier rozpuszczamy w rondelku. Studzimy. 2. Do masy dodajemy mleko w proszku, kakao i orzechy, mieszamy dokładnie. Masą przekładamy wafle. 3. Wafel zawijamy
Kuchnia domowa Aniłyżki oliwy cytrynowej Dodatkowo: - Pumpernikiel pełnoziarnisty Śledzie moczymy w zimnej wodzie (jak długo – zależy od stopnia zasolenia – trzeba spróbować), byle nie zadługo, bo stracą swoją jędrność. Orzechy włoskie siekamy i rumienimy na suchej patelni, aby wydobyć aromat. Wymoczone płaty sledziowe osuszamy papierowym ręcznikiem (nadmiar płynów w potrawie jest zbędny) i kroimy w drobną kostkę. Skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny
mojewypiekiinietylko