Składniki: 1 kubek kandyzowanych owoców 6 jajek szczypta soli 2 szkl mąki 0,5 kubka posiekanych orzeszków włoskich 0,5 kubka cukru pudru 2 łyżki mleka płatki migdałowe Przygotowanie: białka oddzielamy od żółtek ubijamy z cukrem i solą na pianę. Piekarnik nagrzewamy do temp 200'C żółtka ucieramy z masłem na puszystą masę, dosypujemy owoce i orzech stopniowo przesiewamy
Luźna KuchniaTroszkę zmieniona wersja włoskiego deseru. Chociaż wersji jest sporo Czytaj więcej
Pasja tworzeniawypróbowaniu mogę zapewnić, że borówki też pasują świetnie :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3 jajka 150 g cukru 50 g mąki 2 łyżki kakao orzechy włoskie borówki + krem czekoladowy (u mnie Lindt) Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód
Ciastkozercykwadratowych wafli (5 listków) 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 1/3 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku 1 łyżka gorzkiego kakao 3 - 4 łyżki mielonych orzechów włoskich Sposób wykonania: 1. Zwykłe mleko, margarynę i cukier rozpuszczamy w rondelku. Studzimy. 2. Do masy dodajemy mleko w proszku, kakao i orzechy, mieszamy dokładnie. Masą przekładamy wafle. 3. Wafel zawijamy
Kuchnia domowa Aniłyżki oliwy cytrynowej Dodatkowo: - Pumpernikiel pełnoziarnisty Śledzie moczymy w zimnej wodzie (jak długo – zależy od stopnia zasolenia – trzeba spróbować), byle nie zadługo, bo stracą swoją jędrność. Orzechy włoskie siekamy i rumienimy na suchej patelni, aby wydobyć aromat. Wymoczone płaty sledziowe osuszamy papierowym ręcznikiem (nadmiar płynów w potrawie jest zbędny) i kroimy w drobną kostkę. Skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny
mojewypiekiinietylkoPOTRAWY Z UDZIAŁEM GRZYBÓW. Na moim wigilijnym stole goszczą u mnie od jakiegoś czasu PYSZNE GOŁĄBKI Z KASZĄ I GRZYBAMI LEŚNYMI. SKŁADNIKI: 1 kapusta(włoska/biała) 15 dag suszonych grzybów 2 woreczki dowolnej kaszy u mnie jęczmienna 8 szklanek wody 1 kostka masła 2 duże cebule 1-2 jajka 1 kostka grzybowa Knorr sól, pieprz
Kuchnia Beatymasę, Na koniec dodajemy sok z cytryny. POLEWA: 100 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka wody ok. 60 g orzechów włoskich posiekanych. WYKONANIE: Wszystkie składniki oprócz orzechów wkładamy do garnuszka i zagotowujemy cały czas mieszając, gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta, posypujemy posiekanymi orzechami, Gdy ciasto całkowicie przestygnie, przykrywamy folią
Kuchnia Beatysałatkę z selera naciowego. Trochę ją zmodyfikowałam i myślę, że każdemu rozpieści podniebienie! SKŁADNIKI: seler naciowy młoda mozzarella kilka pomidorków koktajlowych 1 średnia cebula czerwona kilka orzechów włoskich, ja dodałam pistacje prażone pierś z drobiu około 300gr. trochę vegety, ewentualnie pieprz, sól do smaku SOS: sok z limonki, cytryny, mandarynki oliwa z oliwek łyżka musztardy np. dijon
Kuchnia Beatyśmietany 30% 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 70 g (6 łyżek) cukru 12 małych bezików (50 g) 1 szklankach różnego rodzaju orzechów, przykładowo: 45 g orzechów włoskich 40 g orzechów laskowych 15 g orzechów ziemnych Przygotowanie: 1. Bezy rozkruszamy na mniejsze cząstki ale nie na drobno, tak aby było czuć kawałki w lodach. 2. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki
Malowane smakiemsokiem z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec wlej do ciasta przez sitko herbatę i oprószone łyżką mąki bakalie. Wymieszaj całość łopatką. Ciasto pieczemy w tortownicy lub formie do włoskiej pizzy lub wyższej tarty, w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnilodówce miałam drożdże a w szafie orzechy włoskie, które przed świętami Bożego Narodzenia przyniósł mi mężuś z nadzieją, że upiekę jakieś ciacho orzechowe. Musiał czekać aż do dzisiaj : Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki 40g drożdży nie pełna szklanka ciepłego mleka szczypta soli 2 żółtka
Amatorka kuchennazrobić je na przyjście znajomych:) Składniki: ciasto: 150 gramów masła (nie miałam, więc użyłam margarynę) 150 gramów cukru 5 jaj - oddzielnie żółtka i oddzielnie białka 100 gramów zmielonych orzechów włoskich (u mnie laskowe) 50 gramów kakao 70 gramów mąki lukier: 200 gramów cukru pudru kieliszek rumu lub spirytusu (u mnie olejek rumowy, 5 kropel + woda do uzupełnienia) Masło utrzeć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compiekłam z niebieskiego) 100 g masy marcepanowej (u mnie dwa batoniki marcepanowe, z których odkroiłam czekoladę) 100 gramów cukru 100 gramów miodu 50 gramów masła 100 gramów orzechów włoskich 100 gramów płatków migdałowych 60 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej 70 gramów rodzynek 2 jajka 8 okrągłch pokruszonych biszkoptów 3 szklanki mleka do gotowania maku dodatkowo jajko roztrzepane z wodą
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comakurat było pod ręką. ZUPA KRABOWO - KUKURYDZIANA Składniki 40 dkg kukurydzy z puszki (może być również mrożona) 30 dkg mięsa krabów 400 ml słodkie śmietany do zup 1 koper włoski 1 czerwona papryka 4 ziemniaki 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka świeże startego imbiru 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1/2 łyżeczka
Magiczna kuchnia Dariimożna wymieszać razem z makaronem na patelni lub tak jak ja zrobiłam po prostu polać sosem makaron na talerzu.Posypujemy parmezanem. Oryginalny przepis pochodzi z książki Gino D'Acampo "Włoskie dania makaronowe".U mnie na blogu przepis trochę zmodyfikowany przeze mnie
noteskulinarnyfiga