włoskie przepisy - 500 przepisów (strona:24/34)

Penne razowe z boczkiem i czarnymi oliwkami w pomidorowym sosie 128

Słoneczna Italia, czyli włoski klasyk w moim wydaniu. Dziś penne razowe z wędzonym boczkiem i czarnymi oliwkami w lekkim sosie pomidorowym. Do tego świeża bazylia i płatki parmezanu. Proste i smaczne danie. Idealne na letni obiad lub kolację. Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI:400 g makaronu razowego penne200 g wędzonego boczku12

kulinarnyJa
Spaghetti aglio e olio z peperoni i rukolą 151

obiad makaron. Mój ulubiony, w wersji vege. Czyli spaghetti aglio e olio z pikantną papryczką peperoni, parmezanem i rukolą. Połączenie idealne. Polecam Wam przygotowanie tego włoskiego przysmaku. Zakochacie się w tych smakach.Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI:250 g makaronu spaghetti1 świeża papryczka peperoni1 cebula2 ząbki czosnku4 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka masła1/2 szklanki białego

kulinarnyJa
Kurczak po indyjsku z warzywami w sosie masala 193

złSKŁADNIKI:500 g mięsa z kurczaka ( użyłem udek)2 czerwone papryki1 puszka pomidorów2 cebule1 puszka mleka kokosowego3 łyżeczki przyprawy indyjskiej masala(goździk, gałka muszkatołowa, cynamon, kumin, kolendra, koper włoski, czarny pieprz i kozieradka)4 plasterki świeżego imbiru1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej1/2 łyżeczki chillisól, pieprznatka pietruszki lub kolendraPRZYGOTOWANIE:Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na niewielkie kawałki. Na oliwie podsmażamy

kulinarnyJa
Japońskie kuleczki mięsne 200

Jeśli masa będzie za luźna możemy zagęścić ją panko (bułka tarta japońska) lub zwykłą bułką tartą, albo też kaszą manną. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe kuleczki, wielkości, mniej więcej, orzecha włoskiego. Użyłam małej łyżki do lodów. Z tej porcji powinno wyjść ok. 16 kulek (ja robiłam z podwójnej, wyszło mi 30). Kuleczki wrzucamy od razu na wrzątek i gotujemy partiami

mojewypiekiinietylko
Rosyjskie ciasteczka do herbaty 142

składników dodajemy ubitą masę maślaną i ręką wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu formujemy kulki, trochę mniejsze od orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 15 minut. Ciasteczka nie mogą się za bardzo zrumienić. Gotowe, delikatnie

mojewypiekiinietylko
Pieczone kasztany 119

jadalnych, nie tych zbieranych w parku, z których dzieci robią „ludziki”. Przepisu na pieczone kasztany nawet nie musiałam szukać. Był na opakowaniu.    Składniki:  - 500g kasztanów jadalnych (u mnie włoskie)           Kasztany myjemy w ciepłej wodzie i dokładnie osuszamy. Ostrym, cienkim nożem (najlepiej z małymi ząbkami) robimy nacięcia – na krzyż lub na ukośnie. Należy pamiętać o tym – w przeciwnym

mojewypiekiinietylko
Zupa z pieczonej ciecierzycy 110

jakiegoś czasu ciecierzyca (inaczej cieciorka lub groch włoski) wiedzie prym w mojej kuchni.  ”Jest skarbnicą białka i posiada bardzo wiele cennych właściwości. Ma słodkawy, delikatny smak z orzechową nutą. Poza sławnym humusem i pysznymi falafelami, z ciecierzycy można przyrządzić rozgrzewającą zupę, pasztety, czy kotlety. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek

mojewypiekiinietylko
PULPECIKI Z WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM, Z DOMOWYM MAKARONEM 163

łyżeczka soli- 1 surowa, średnia pietruszka i 1-2 marchewki starte na średnich oczkach tarkiWszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce, a następnie uformować niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego), ułożyć na talerzu i odstawić do lodówki.Sos pomidorowy:- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- 1 łyżeczka suszonego oregano- 1 łyżka masła- 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy- 700g przecieru pomidorowego (passaty

Smaczne Zdrowe
ZDROWY BATONIK ŚWIĄTECZNY - (Bakaliowiec, keks, blok bakaliowy bez mąki, mleka, masła) 184

łyżeczki (zależnie od tego jak mocno cynamonowy smak chcemy uzyskać),- wanilia, laska- kardamon, łyżeczkaWYKONANIE:Bakalie kroimy tak aby powstała nam ta sama wielkość z każdego rodzaju, orzechy włoskie mielimy. Wszystko mieszamy razem, Osobno miksujemy (do połączenia składników) jajka, miód, cynamon, miąższ z laski wanilii, korzeń lukrecji i cynamon. Jajeczną masę dzielimy - 2/3 dodajemy do bakalii i mieszamy, 1/3 łączymy

Wypisz Wymaluj
Kuleczki rybne w zalewie 653

zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko i doprawić dość pikantnie solą i pieprzem. Energicznie wymieszać. Dłonie moczyć w zimnej wodzie i uformować z masy rybnej kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać z wszystkich stron w bułce tartej i smażyć w głębokim tłuszczu na złoto. Przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oleju.Cukier przypalić w garnku, wlać wodę, dodać wszystkie

Ala piecze i gotuje
Trufle Czekoladowe 114

orzeszkami 50 g nutelli 80 g wiśni ze słoiczka 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 2 łyżki masła 1 łyżeczka ekstraktu z waniliiDodatkowo:drobno posiekane orzechy laskowe lub włoskie zmielone migdałyMasło rozpuszczamy z czekoladą. W dużej misce rozdrabniamy na kawałki biszkopt. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, razem z rozpuszczonym masłem i czekoladą. Dłońmi łączymy wszystkie składniki ze sobą. Zawijamy w folię

Made By Mom And Son
Zielono mi... Klopsy z makaronem i zielonym groszkiem 170

być zupka, zgodnie z Zupowymi Wtorkami ale zrezygnowałam z niej. Nie miałam smakowitej koncepcji, trudno... Jutro będzie lepiej gdyż zamierzam upiec i Wam przedstawić dorsza w pysznej posypce po włosku :) a dziś? Dzisiaj wspomnienie niedzielno poniedziałkowe. Klopsy, które zrobiłam z myślą o dzieciach i sobie. Lekkie, optymistycznie zielone, łatwe w przygotowaniu i zadziwiająco smaczne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Torcik piernikowy przekładany powidłami śliwkowymi w mlecznej polewie 215

szklanki mąki tortowej1/2 szklanki cukru2/3 szklanki młynnego miodu1/2 kostki margaryny3 jajka3 łyżki śmietany 18%1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika1/2 łyżeczki sody1/2 łyżki kakaogarść orzechów włoskich Dodatkowo:powidła śliwkowe100 g czekolady mlecznej100 g kremówki1/2 szklanki wiórek kokosowychWykonanie:Żółtka oddzielić od białek.Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodawać po jednym żółtku. oraz porcjami dodawać miód. Wymieszać dokładnie. Mąkę

Moje pyszne gotowanie
Piernik staropolski 376

Składniki: ciasto dojrzewające 4 słoiki 290 g powideł śliwkowych 100 g orzechów włoskich Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 3 równe części. Formę do pieczenia o wymiarach 22x38 (lub większej) wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą z części równomiernie rozwałkować na spodzie formy. Piec 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Ciasto bardzo ładnie rośnie. Powidła śliwkowe przełożyć na teflonową

kulinarnyswiatdomi
Marchewkowe Cappuccino - Möhren-Cappuccino 149

masła gheesól,pieprz z młynkaszczypta cukru1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny 600-700 ml bulionu warzywnego200-300 ml mleka 3,5%Wykonanie:marchew obrać pokroić w talarki. Koper włoski przekroić na pół,wyciąć głąb i pokroić w piórka.Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę ,czosnek w talarkiw rondlu rozgrzać masło ghee i mieszając podsmażyć warzywa,aż zaczną pachnieć.Wlać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!