się w roladki w sosie musztardowo-miodowym... Poza tym kupiłam jeszcze jemiołę na święta i stwierdziłam że zrobię sama stroik na świąteczny stół, oraz pokusiłam się o kupno orzechów włoskich w ŁUPINACH, a tak, bo za mało mam jeszcze obowiązków świątecznych w domu... :) zawsze wynajdę sobie ogrom zajęć, a potem narzekam, że dużo roboty :) No, ale moja organizacja jeszcze
Zainspiruj się kuchniąnastępnym wpisie.. 30 dkg mąki 15 dkg masła 15 dkg cukru 3 jajka 2 łyżki śmietany 15 dkg zmielonych orzechów lub migdałów drożdże [ kawałek wielkości orzecha włoskiego] sól Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek i wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru.Odstawić,aż drożdże się rozpuszczą, a następnie dodać masło, żółtka i śmietanę oraz szczyptę soli.Zagnieść ciasto.Białka ubić
Moje domowe kucharzenieakurat wczoraj palaczka była tylko jedna i dymek jakoś mnie ominął ;) Niestety jeśli chodzi o jedzenie nie było już tak słodko i uroczo :) Przysiadłyśmy na górze w jakimś włoskim fast foodzie (dosłownie), którego nazwy nawet nie chciało mi się zapamiętać. Makarony odgrzewali w mikrofali. Zamówiłam sobie Caprese, kosztowało około 10 zł, a dostałam 4 plasterki pomidora i również całe
Kraina Tysiąca Smakówilością składników. Znajdzie się zupa ze szparagów, wino z porzeczek, móżdżek po polsku, hreczuszki, domowe piwo, bobrowe ogony, łazanki, pierożki z jaj... kajzerki, domowy ocet, a nawet risotto z włoską kapustą czy kalafior z rakami! To tylko kilka (bardziej egzotycznych) przykładów. Wśród wielu przepisów na potrawy zwykłe i niezwykłe znajdziemy również receptury na MYDŁO i PASTĘ DO ZĘBÓW :)Ale przepisy
Kraina Tysiąca Smakówefektem dwóch wizyt w Al Nero. Po pierwszej wmówiłam sobie, że mam zbyt mało dokumentacji fotograficznej, ale przecież to była tylko przykrywka. Tak naprawdę chciałam jeszcze raz spróbować prawdziwej włoskiej pizzy, której nie trzeba zalewać sosami z butelek i której ciasto nie pęcznieje w żołądku. Wnętrze przyjemne, chociaż malutkie. Nie lubię takich sal, bo czuję się zbyt przytłoczona innymi
Pasja Smakugodzinach chlebek idzie do pieca.Po 1h jest gotowy. I rano lub jeszcze na kolację mamy pyszniutki, świeżutki chlebuś. Mój wyszedł niziutki ale to też ma swój urok. Taki super włoski chlebek. Można zrobić także z 1,5 porcji i wydłużyć troszkę czas pieczenia. Mój ważył ok.630g. Przepis znaleziony tutaj, z małymi modyfikacjami.Składniki:- 400g mąki orkiszowej typ 750 ( lub dowolna
Smaczne Zdrowesuchawe, choć i tak były pyszne, za drugim dodałam 40ml i rewelacyjnie się sklejały i obtaczały we wiórkach (zależne pewnie od rodzaju użytych wiórków kokosowych).Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdą wciskamy jeden zblanszowany migdał i obtaczamy w wiórkach kokosowych.Gotowe umieszczamy w papilotkach do pralinek.*"Inulina w produktach spożywczych najczęściej używana jest jako zamiennik dla tłuszczu i cukru. Wykazano
Smaczne Zdrowełyżki cukru sól szczypta 3 łyżki masła 200 g masła do wałkowania Nadzienie 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szk cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów Kresto 70 g figi suszone 70 g daktyli (bez pestek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty
Ala piecze i gotujepieczenia,2 łyżki brązowego cukru1 duży dojrzały banan (ja użyłam dwóch małych)3- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (najlepszy domowy!)1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki olejukilka orzechów włoskich Przygotowanie Mąkę, karob, proszek do pieczenia, sodę i cukier mieszamy w misce. Banana miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy olej i mleko, ponownie dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy
Symfonia Smakówmieszkam , w Irlandii 6. Gdybyś miała/miał możliwość wyboru kucharza, który przez 1 dzień dla Ciebie by gotował, kogo byś wybrała/wybrał? Mój mąż 7. Kuchnia włoska, chińska, czy francuska, a może jeszcze jakaś inna? Tajska 8. Bez czego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu obejść? Muzyki 9. Potrawa, która uzależnia? sushi 10. Twoja największa kulinarna
Smaki Edytyniestety taki jaki jest - są potwornie wielcy i strasznie się to rzuca w oczy. Poniżej wrzucam kilka zdjęć :) Dzisiaj pozwoliłam sobie na pizze, była przepyszna, lepsza niż niektóre włoskie. 2 dni temu jadłam owoce morza i sushi, pycha! A niżej moja kolacja (serek wiejski z warzywami), śniadanko (jogurt naturalny, płatki, borówki i truskawki) i sałatka którą sobie skomponowałam
Zgrabne GotowaniePrzepis z tych "koniecznie muszę zrobić, już teraz, natychmiast!" Kiedy go zobaczyłam, wiedziałam, że te mini włoskie babeczki będą stygnąć w mojej kuchni. Tak też się stało. Nie powstrzymał mnie brak pionowych kubeczków do zapiekania, ani specjalnych papierowych papilotek do panettone. Z moim brakiem cierpliwości zrobiłam. Wyszło nam..... moje pierwsze wrażenie: "o kurcze, ale paskudne", jednak mimo tego nie mogłam
Blondynka Gotujeciastem smakuje się świetnie. Trudność jak dla mnie łatwa. Wygląda skomplikowanie? To tylko pozory. Składniki:Spód: 170 g mąki pszennej tortowej 80 g mąki ziemniaczanej lub 120 g orzechów włoskich 50 g cukru 150 g masła zimnego i twardego 1 jajko Sos toffee: 250 ml śmietanki kremowej 36% 1/4 szklanki masła roztopionego 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru trzcinowego Skworcu
Blondynka GotujeStalowym widelcem po patelni? To już jest możliwe! Dziś poświęcę całą uwagę patelni grillowej i wok`owi serii Granitium włoskiej firmy Ballarini. Nie pisałam o nich od razu, bo musiałam je sprawdzić, aby moja ocena była szczera i wiarygodna. Nie mam w zwyczaju zachwalać czegoś w ciemno i pisać o czymś z czego nie do końca jestem zadowolona
Blondynka Gotuje