zdrowo, nie znaczy bez tłuszczu. Poznaj się na tłuszczach 24 października miałam przyjemność brać udział w warsztatach, których tematem przewodnim były tłuszcze. Spotkanie odbyło się w warszawskim Centrum Domowych Inspiracji, a zostało zorganizowane w ramach kampanii "Poznaj się na tłuszczach". Celem kampanii jest edukacja na temat tego czym są tłuszcze, czym różnią się poszczególne kwasy tłuszczowe oraz jakie(...)zupę z dyni Hokkaido z pesto z orzeszków cedrowych, awokado, natki pietruszki i oleju rzepakowego z wędzoną makrelą zapiekaną w razowym cieście. Drugim daniem była gruszka w czerwonym winie z bryndzą, miodową granolą z orzechów włoskich, tymiankiem i aksamitnym sosem pomarańczowym. Część zdjęć dzięki uprzejmości organizatora
Kulinarne przygody Gatityrozkręca swój własny klub kolacyjny. Co podaje gościom? Łopatkę wieprzową, która jest wspomnieniem ze wczesnego dzieciństwa, sandacza, którego jadła na pierwszej radce i danie z kukurydzy, którym zabłysła na domowych klubie kolacyjnym, dziczyznę upolowaną przez brata jej chłopaka, dżem paprykowy za którym przepadała w ciąży jej kuzynka i ostrą papryczkę, taką jak ta, którą hodowała jako nastolatka. Istny misz masz(...)łatwiej o zupę pho niż o rosół. Daniem które kojarzy mi się też silnie z pewnym okresem czasu, z moją wczesną dorosłością jest leczo . Do niego byłby kieliszek czerwonego wina z południa Włoch, gdzie co roku spędzam wakacje. Mam mnóstwo wspomnień związanych z winem Aglianico. Było nawet na moim ślubie. Na deser pascha , którą pamiętam z dzieciństwa z kawiarni
Ugotowane pozamiataneWłaśnie. W temacie tego postu postawiłem ważne pytanie. Ile razy słyszałem o szkodliwości glutenu... Nie zliczę. Gdybym za każde zasłyszane złe słowo o glutenie dostawał złotówkę
Marder&Marder Manufacturebędzie miała pokojową temperaturę. W garnku rozgrzewamy porządnie oliwę i smażymy mięso (można to robić partiami). Wybierzmy garnek z przykrywą, który będziemy mogli włożyć do piekarnika! Zalewamy mięso zachowanym winem z marynowania, dorzucamy pokrojone w spore kawałki warzywa. Solimy całość ok. 2 płaskimi łyżeczkami soli i wkładamy garnek do piekarnika. Temperatura. Z jednego przepisu wydawało mi się, że taki jeden(...)sosu uduszone mięso z marchewką. Na koniec dorzucamy ok. 2 łyżki masła i rozprowadzamy w sosie aby uzyskać aksamitna powłoczkę. Dodatki. Może to być nasza ulubiona kasza, domowy makaron typu fettuccine albo po prostu młode ziemniaki podsmażane na oliwie ze szczypiorkiem oraz świeżą fasolką gotowaną i podsmażoną na maśle. A gdyby to zjeść z pieczywem? A dlaczegóż
Right Behind The Kitchenkolor niszczy błyszczący biały uśmiech. Kawa zawiera garbniki , więc bardzo ważne jest umycie zębów po jej wypiciu. 3. Wino czerwone sprawia, że zęby żółkną od pigmentu . Niestety wino białe nie jest lepsze, zawiera taninę, która ma podobny wpływ na nasze zęby. 4. Curry to przyprawa wywodząca się z Indii, która ma mocno żółty kolor i tak równie intensywny(...)Polecam również lekturę mojego wpisu: Jak szybko i tanio zyskać zdrowy i biały uśmiech? Przypominam wszystkim zaiteresowanym o kończacej się ofercie Specjalnej na moją w pełni ekologiczną, własnoręczne wykonaną, domowa Vegetę. Zostało już niewiele, kto pierwszy ten lepszy! Sprawdź ofertę Tutaj. W racam jak boomerang do tematu SuperFoods: J eśli jeszcze nie używasz Spiruliny w codziennej diecie
IzaGotujePolskie ( klik ). Przyznam, że jechałam na nie z lekką obawą - piwoszem nigdy nie byłam, zdarza mi się wypić jakieś piwo od czasu do czasu, ale jestem raczej miłośniczką wina, a bez piwa mogę żyć. A piwo + jedzenie wywołuje u mnie tylko jedno skojarzenie czyli kiełbaski z grilla lub golonka. I z takim nastawieniem udałam się do Warszawy(...)Annie Grabowskiej z Marketing & Communications Consultants, dzięki której miałam okazję tak miło spędzić czas. A oto co przygotowaliśmy: 1.Sałatka z wędzonym pstrągiem, piklowanymi warzywami i domowym majonezem serwowana z klasycznym lagerem 2.Pasztet z wątróbek drobiowych z konfiturą z fig serwowany z piwem typu bock 3.Zielone banany w krakersach ze słodkim sosem z prażonymi orzechami nerkowca serwowane
Stare GaryZapraszam Was dzisiaj na recenzję książki Małgorzaty Kaczmarek “Zioła dla smaku, zdrowia i urody” . We wspomnianej książce znajdziecie 150 przepisów na lecznicze napary, wina, nalewki, ziołowe dania i naturalne kosmetyki. Autorką książki jest Małgosia która prowadzi bloga “Ziołowa Wyspa”. Książka “Zioła dla smaku, zdrowia i urody” to poradnik dla osób, które chcą powrócić(...)malin. Mój ocet nabrał pięknego różówego koloru. Takich porad i wskazówek bardzo przydatnych i praktycznych znajdziecie w tej książce mnóstwo. Zachęcona udanymi eksperymentami z daniami mącznymi i octem przygotowałam domową musztardę gruszkową . Wzbogaciłam ją również, pod wpływem wskazówek autorki o porzeczki która dodały jej pięknego koloru i podkreśliły smak. Muszę się przyznać, że zaznaczyłam w książce mnóstwo zakładek przy przepisach
Pieguskowa Kuchniażywności konserwanty, sztuczne aromaty i barwniki, (dlatego patologiczne przejadanie się, czyli spożywanie pokarmów w ilości, której organizm nie jest w stanie wykorzystać, oprócz gromadzenia tkanki tłuszczowej, nasila zatrucie ustroju) domowe detergenty (chemikalia do sprzątania domu i prania) powietrze (spaliny, dym tytoniowy) używki (alkohol, papierosy, narkotyki) woda pitna leki syntetyczne, w tym przeciwbólowe, antybiotyki i szczepionki obecność pasożytów wewnątrz organizmu, które(...)biała mąka i drożdże, pieczywo drożdżowe najlepiej jeść na 3 dzień po wypieku, gdyż drożdże przez 2 doby są aktywne i wrogie w stosunku do flory jelitowej - piwo i wino - sery pleśniowe Nerki Mocz odpowiada za wydalanie toksyn drobnocząsteczkowych krążących w organizmie z krwią. Głównym narządem układu moczowego są nerki wytwarzające mocz jako produkt filtracji krwi. Zakażenia bakteryjne
NaKońcuJęzykaSushi ma wielu zwolenników – można dzisiaj kupić je w restauracjach serwujących ten japoński specjał, a nawet w sklepach, które oferują je w wielu różnych wariantach. Przyrządzenie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTym wpisem otwieramy nową kategorię na naszym blogu, czyli kociołkowanie. Będą w niej głównie potrawy kuchni węgierskiej. Co najmniej z dwóch powodów: lubimy kuchnię węgierską i
Marder&Marder Manufacturenasz blog również z okazji 11 listopada, w dniu imienin Marcina i Święta Niepodległości. Na stole króluje u nas gęsina pod postacią pasztetu z gęsi z żurawiną. Lubicie domowy pasztet? My bardzo, przygotowujemy pasztety regularnie na różne sposoby, to już kolejny pasztet, który został zrobiony, tym razem z gęsi, pasztet jest kremowy, pachnący gałką muszkatołową i majerankiem Inne przepisy(...)temperaturę i pieczemy pasztet 40 minut w 160°C. Pasztet wstawiamy po wystudzeniu do lodówki. Przygotowujemy sos do pasztetu: rozpuszczamy w rondelku 1 łyżkę miodu, wlewamy ok. 100 ml wina i wsypujemy suszoną żurawinę, gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje, tzn. płyn się zredukuje. Pokrojony w plastry pasztet z gęsi podajemy z sosem żurawinowym. Smacznego! The post Gęsi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskórą i w środku, ale miał coś jeszcze – niepowtarzalny smak ogniska/żaru/wędzenia. To to coś dzięki czemu kochamy ziemniaki z ogniska. Więcej inspiracji na na domowe wyroby – kiełbasy, wędliny oraz potrawy z grilla, ogniska i wędzarni znajdziecie na stronie DobraKiełbasa.pl . To miejsce dla wszystkich miłośników mięsa. Przyrządzanie kurczaka pieczonego w masie solnej zaczęliśmy od przygotowania(...)gorąca para. Mięso kurczaka jest niesłychanie delikatne i soczyste, pachnie ziołami i cytryną i najważniejsze – ma delikatny smak dymu z ogniska. Prawdziwa uczta do której świetnie pasuje wytrawne wino. Smacznego
OstryKęsskórą i w środku, ale miał coś jeszcze – niepowtarzalny smak ogniska/żaru/wędzenia. To to coś dzięki czemu kochamy ziemniaki z ogniska. Więcej inspiracji na na domowe wyroby – kiełbasy, wędliny oraz potrawy z grilla, ogniska i wędzarni znajdziecie na stronie DobraKiełbasa.pl. To miejsce dla wszystkich miłośników mięsa. Przyrządzanie kurczaka pieczonego w masie solnej zaczęliśmy od przygotowania(...)gorąca para. Mięso kurczaka jest niesłychanie delikatne i soczyste, pachnie ziołami i cytryną i najważniejsze – ma delikatny smak dymu z ogniska. Prawdziwa uczta do której świetnie pasuje wytrawne wino. Smacznego
OstryKęsWitam, witam! Ostatnio moja pisanina na blogu prezentuje się bardzo chaotycznie. To wina wielu zajęć, czyli kursów językowych codziennie do południa, pracy po południu i do tego wszystkiego zaprawy. Ach, urwanie głowy! Słoiki pukają w bawełnianej torbie, jeden odbija się od drugiego. Woda na zalewę bulgocze w garnku, słoiki już przygotowane. Uf, pot cieknie po skroniach, ale już, jeszcze(...)sposób. Kiedy będą całkowicie zimne, dostawiamy normalnie w chłodne miejsce. * w oryginale: "Ogórki w miodzie Helenki"; ** źródło: „ Przetwory i nalewki” Janina i Andrzej Kaczorek, (Biblioteczka Poradnika Domowego 8/2012) Pozdrawiam i życzę przyjemnych doznań ogórkowych! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiBulion warzywny stanowi bazę większości zup, które gotuję. Kiedyś gotowałam zupy głównie na bulionie drobiowym, ale z powodów zdrowotnych zmieniłam ten zwyczaj. W moim
Codziennik Kuchenny