Można uznać, że sos ten ma klasyczny profil smakowy jaki wyczuwamy przy innych sosach barbecue. Będzie on trochę słodki, kwaśny, lekko pikantny ale dodatkowo z wyczuwalnym
naRuszcieJako ciekawostka – właśnie w Touraine rilettes zostało nazwane „brązowym dżemem ze świni”. Balzac pisze o nim w „Lilii w dolinie”, Proust w „Poszukiwaniu straconego czasu” – warto spróbować zrobić własne, domowe rillettes, chociaż raz! Bazowy francuski przepis na rillettes to samo mięso wieprzowe (mieszanka łopatki, karczku, boczku, podgardla, szynki, golonki) gotowane w smalcu z dodatkiem soli i suszonego tymianku. U mnie(...)folią spożywczą i wkładamy do lodówki – marynujemy mięso z dodatkami przez 12 do 24 godzin. Na drugi dzień (albo późnym wieczorem) przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego z pokrywką, wlewamy wino i dodajemy dodatkowy smalec (jeśli mięso było mało przerośnięte tłuszczem będzie potrzeba go więcej – ja użyłam 1 kostki smalcu). Wstawiamy naczynie do piekarnika i rozgrzewamy
Karo in the Kitchenjedzenia. Pięknie wydana, niemalże albumowa książka z przepięknymi zdjęciami i smakowitymi przepisami na dania kuchni francuskiej i…. chińskiej stanowi swoisty pamiętnik Autorki. Jest to zarazem doskonałe kompendium wiedzy o domowej kuchni, pełnej sezonowych potraw przygotowanych z myślą o najbliższych. Pomimo, że książka zawiera wiele przydatnych porad, nie jest jedynie poradnikiem kulinarnym. To także pełna ciepła, inspirująca opowieść o życiu(...)chociaż czasami będziemy musieli korzystać z produktów mrożonych. Wiosenna zupa z bobu cioci Francine urzeka prostotą i przypomina mi potrawy gotowane przez moją Babcię. Proponowane na lato truskawki w winie będą stanowiły wspaniałe alternatywę dla naszych tradycyjnych deserów z truskawkami, a jedwabisty chłodnik migdałowy zaskoczy nawet najbardziej wymagających gości. Na jesienne chłody Mimi poleca nam m.in. zupę z dyni
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadosłownie. Domowa, gęsta i wyjątkowo sycąca, o mocnym grzybowym aromacie w towarzystwie słodyczy papryki. Dodam też, że prosta w wykonaniu. Jeżeli nie masz czasu lub ochoty na przygotowanie domowego bulionu, równie dobrze możesz w gorącej wodzie rozpuścić ekologiczną kostkę lub mieszankę warzywną. Dodatek kilku suszonych grzybów dodatkowo zintensyfikuje smak zupy, jednak jeżeli nie masz ich pod ręką, nie musisz zaraz(...)papryki 1 kopiasta łyżeczka suszonego kopru 2 łyżeczki kminku 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki pełnoziarnistej mąki 2 szkl. mleka sojowego 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki czerwonego wina pieprz i sól morska do smaku Do podania: posiekana natka pietruszki, sos tabasco (opcjonalnie) oraz pieczywo Wszystkie warzywa do bulionu umyj, obierz wrzuć do garnka. Dodaj też opłukane grzyby
Roślinna - blog wegańskijest identyczny. Serio! Przypuszczam, że to głownie zasługa wędzonej papryki słodkiej, dlatego nie możecie jej pominąć. Tak samo konieczne są płatki drożdżowe. Sos ma genialną gęstość, nie spływającą. Do domowych nachosów jest jak znalazł! Dlaczego warto? Płatki drożdżowe to nieaktywna forma drożdży, dlatego możemy spożywać je na surowo, bo nie fermentują w naszym układzie pokarmowym. Posiadają wiele cennych wartości(...)lekko ciepło. Przechowuj w lodówce pod przykryciem do 2 dni.Smacznego! Jestem ciekawa Waszych opinii i odczuć smakowych o tym sosie (serze?). Głównie tego, czy mało wyczuwalny serowy smak był winą moich płatków drożdżowych (bo tak też słyszałam), czy po prostu mojego smaku. Z tego powodu nie nazwę go serem, tylko przepysznym sosem serowym, bo ma super konsystencję. Być może Wasze
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńSkładniki : 1 kg dojrzałych zdrowych borówek leśnych 1 kg cukru 1 i 1/2 l wody 0,5 l białego wytrawnego wina gronowego 0,5 l spirytusu 95 % kora cynamonu ( około 5 cm ) 3 goździki kilka cienkich plasterków kłącza imbiru Sposób wykonania : O woce borówki dokładnie umyj pod bieżącą wodą na sicie lub cedzaku, osusz z nadmiaru wody, usuń(...)wszelkie za nieczyszczenia ( liście, łodygi ). Wsyp do trzylitrowego ( może być większy ) garnka lub rondla. Dodaj korę cynamonu, goździki, plastry imbiru. Zalej to wszystko białym winem, postaw na ogniu i gotuj, aż owoce zmiękną ( około 8-10 minut ). Następnie wsyp cukier, dokładnie wymieszaj, zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i odstaw do chłodnego miejsca na 12 godzin. Po tym czasie przefiltruj nalewkę
Przepisy i porady kulinarneTydzień temu miałam ogromną przyjemność uczestniczenia w warsztatach o tematyce świątecznej, które poprowadziła rewelacyjna Agata Wojda. Przygotowaliśmy wiele przepysznych dań, którymi raczyliśmy się później wraz z pysznymi niemieckimi winami. Atmosfera była bardzo świąteczna, świetnie się bawiłam, ale i też wiele nauczyłam. Muszę przyznać, że nie były to tradycyjne dania świąteczne jednak niektóre na pewno pojawią się na moim świątecznym(...)piekarniku. Krem z buraków i soczewicy z musem chrzanowym 1,5kg ugotowanych i obranych podłużnych buraków 150g soczewicy pomarańczowej 2 litr soku z jabłek 200ml soku z buraków lub domowego buraczanego zakwasu 1 płaska łyżeczka czarnuszki ½ łyżeczki kuminu 5 łyżek octu jabłkowego Sól, pieprz, cukier Garść mrożonych malin Olej lniany 1kg sera naturalnego 3 łyżeczki żelatyny Około 200ml śmietany tłustej
karmelowyzdrowo, nie znaczy bez tłuszczu. Poznaj się na tłuszczach 24 października miałam przyjemność brać udział w warsztatach, których tematem przewodnim były tłuszcze. Spotkanie odbyło się w warszawskim Centrum Domowych Inspiracji, a zostało zorganizowane w ramach kampanii "Poznaj się na tłuszczach". Celem kampanii jest edukacja na temat tego czym są tłuszcze, czym różnią się poszczególne kwasy tłuszczowe oraz jakie(...)zupę z dyni Hokkaido z pesto z orzeszków cedrowych, awokado, natki pietruszki i oleju rzepakowego z wędzoną makrelą zapiekaną w razowym cieście. Drugim daniem była gruszka w czerwonym winie z bryndzą, miodową granolą z orzechów włoskich, tymiankiem i aksamitnym sosem pomarańczowym. Część zdjęć dzięki uprzejmości organizatora
Kulinarne przygody Gatityrozkręca swój własny klub kolacyjny. Co podaje gościom? Łopatkę wieprzową, która jest wspomnieniem ze wczesnego dzieciństwa, sandacza, którego jadła na pierwszej radce i danie z kukurydzy, którym zabłysła na domowych klubie kolacyjnym, dziczyznę upolowaną przez brata jej chłopaka, dżem paprykowy za którym przepadała w ciąży jej kuzynka i ostrą papryczkę, taką jak ta, którą hodowała jako nastolatka. Istny misz masz(...)łatwiej o zupę pho niż o rosół. Daniem które kojarzy mi się też silnie z pewnym okresem czasu, z moją wczesną dorosłością jest leczo . Do niego byłby kieliszek czerwonego wina z południa Włoch, gdzie co roku spędzam wakacje. Mam mnóstwo wspomnień związanych z winem Aglianico. Było nawet na moim ślubie. Na deser pascha , którą pamiętam z dzieciństwa z kawiarni
Ugotowane pozamiataneWłaśnie. W temacie tego postu postawiłem ważne pytanie. Ile razy słyszałem o szkodliwości glutenu... Nie zliczę. Gdybym za każde zasłyszane złe słowo o glutenie dostawał złotówkę
Marder&Marder Manufacturebędzie miała pokojową temperaturę. W garnku rozgrzewamy porządnie oliwę i smażymy mięso (można to robić partiami). Wybierzmy garnek z przykrywą, który będziemy mogli włożyć do piekarnika! Zalewamy mięso zachowanym winem z marynowania, dorzucamy pokrojone w spore kawałki warzywa. Solimy całość ok. 2 płaskimi łyżeczkami soli i wkładamy garnek do piekarnika. Temperatura. Z jednego przepisu wydawało mi się, że taki jeden(...)sosu uduszone mięso z marchewką. Na koniec dorzucamy ok. 2 łyżki masła i rozprowadzamy w sosie aby uzyskać aksamitna powłoczkę. Dodatki. Może to być nasza ulubiona kasza, domowy makaron typu fettuccine albo po prostu młode ziemniaki podsmażane na oliwie ze szczypiorkiem oraz świeżą fasolką gotowaną i podsmażoną na maśle. A gdyby to zjeść z pieczywem? A dlaczegóż
Right Behind The Kitchenkolor niszczy błyszczący biały uśmiech. Kawa zawiera garbniki , więc bardzo ważne jest umycie zębów po jej wypiciu. 3. Wino czerwone sprawia, że zęby żółkną od pigmentu . Niestety wino białe nie jest lepsze, zawiera taninę, która ma podobny wpływ na nasze zęby. 4. Curry to przyprawa wywodząca się z Indii, która ma mocno żółty kolor i tak równie intensywny(...)Polecam również lekturę mojego wpisu: Jak szybko i tanio zyskać zdrowy i biały uśmiech? Przypominam wszystkim zaiteresowanym o kończacej się ofercie Specjalnej na moją w pełni ekologiczną, własnoręczne wykonaną, domowa Vegetę. Zostało już niewiele, kto pierwszy ten lepszy! Sprawdź ofertę Tutaj. W racam jak boomerang do tematu SuperFoods: J eśli jeszcze nie używasz Spiruliny w codziennej diecie
IzaGotujeupiekłam wczoraj jeden chleb. Oczywiście z moimi modyfikacjami. Po godzinie chleba nie ma. Czary mary, nikt nic nie wie, głupie miny, tylko okruchy chleba na brodach pozostały, jako dowód winy. Cóż zrobić? Myśl trzecia: upiec jeszcze jeden. Zabieram się do roboty kiedy nikogo nie ma w domu, nikt nie czatuje za progiem i nie podgląda wyczekująco. Udało się(...)poziom i pieczemy ok 45 minut. Po tym czasie wyciągamy upieczony na złoto chleb i odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Zajadamy ze smakiem ze świeżym masełkiem, z twarożkiem lub domowym dżemem truskawkowym z kwiatem czarnego bzu. Smak chleba wyśmienity, dzięki podprażonym płatkom lekko orzechowy, wybornie pachnący miodem. Dziękuję za wspólne wypiekanie: Dorota Owczarek, Moje Małe Czarowanie Agnieszka Kuchareczka Agusia
Naturalna KuchniaPolskie ( klik ). Przyznam, że jechałam na nie z lekką obawą - piwoszem nigdy nie byłam, zdarza mi się wypić jakieś piwo od czasu do czasu, ale jestem raczej miłośniczką wina, a bez piwa mogę żyć. A piwo + jedzenie wywołuje u mnie tylko jedno skojarzenie czyli kiełbaski z grilla lub golonka. I z takim nastawieniem udałam się do Warszawy(...)Annie Grabowskiej z Marketing & Communications Consultants, dzięki której miałam okazję tak miło spędzić czas. A oto co przygotowaliśmy: 1.Sałatka z wędzonym pstrągiem, piklowanymi warzywami i domowym majonezem serwowana z klasycznym lagerem 2.Pasztet z wątróbek drobiowych z konfiturą z fig serwowany z piwem typu bock 3.Zielone banany w krakersach ze słodkim sosem z prażonymi orzechami nerkowca serwowane
Stare GaryZapraszam Was dzisiaj na recenzję książki Małgorzaty Kaczmarek “Zioła dla smaku, zdrowia i urody” . We wspomnianej książce znajdziecie 150 przepisów na lecznicze napary, wina, nalewki, ziołowe dania i naturalne kosmetyki. Autorką książki jest Małgosia która prowadzi bloga “Ziołowa Wyspa”. Książka “Zioła dla smaku, zdrowia i urody” to poradnik dla osób, które chcą powrócić(...)malin. Mój ocet nabrał pięknego różówego koloru. Takich porad i wskazówek bardzo przydatnych i praktycznych znajdziecie w tej książce mnóstwo. Zachęcona udanymi eksperymentami z daniami mącznymi i octem przygotowałam domową musztardę gruszkową . Wzbogaciłam ją również, pod wpływem wskazówek autorki o porzeczki która dodały jej pięknego koloru i podkreśliły smak. Muszę się przyznać, że zaznaczyłam w książce mnóstwo zakładek przy przepisach
Pieguskowa Kuchnia