W ostatnią sobotę miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych pod hasłem Wielkanocne potrawy z Marco Ghia, które się odbyły w Akademiii Kulinarnej Whirlpool . Pod okiem
Kulinarne przygody Gatitydobrych odczuciach smakowych ma się ogromną ochotę kupić taką butelczynę 0,9 l z piwem spiżowym i skonsumować w tak pięknych okolicznościach przyrody gdzieś w okolicach zacisza domowego. Na przeciw sklepiku znajdziemy maszynę, w której możemy zakupić monety pamiątkowe z lokalu. A co! Jak markjeting to markjeting! Generalnie lokal podzielony jest na część restauracyjną i barowo-pubową, w której(...)Wrocławiu. Myślę, że tak jak w USA, Anglii czy Austrii co raz więcej ludzi będzie widziało w piwie nie tylko napój dla plebsu ale doskonały zastępnik wina do uroczystej kolacji. Trzeba lat zapewne aby to w tym kierunku poszło. Jednak co nie zmienia faktu, że coraz częściej i chętniej szukamy wolnych stolików w mini browarach niż po prostu
Right Behind The Kitchenpomarańczowy Swój zawsze rozcieńczam wodą, ale staram się pić jedną szklankę dziennie, to 1 z 5 porcji warzyw i owoców, które powinniśmy spożywać w ciągu dnia wytrawne czerwone wino do gotowania Podstawowy składnik wielu sosów i potrawek, nie jest niezbędne, ale jego dodatek naprawdę potrafi podkręcić smak dania passata pomidorowa Mój największy przyjaciel w kuchni - baza do sosów(...)wielu innych dań - polecam gorąco! drożdże Suche lub świeże, te drugie mają krótszy termin przydatności, dlatego najczęściej korzystam z suszonych, są podstawą wielu słodkich wypieków, ale także ciasta na domową pizzę czy pyszny chlebek naan - dobrze mieć je pod ręką lody Najlepiej te prawdziwe ze śmietanki, bogate w wapń, idealne jako samodzielna przekąska i dodatek do zapiekanych owoców czy ciasta
Cooking Monsterkilku dniach możemy cieszyć się zapachem i smakiem prawdziwego chleba. Przy przygotowaniu mojego zakwasu, a następnie upieczeniu pierwszego chleba skorzystałam z przepisów Piotra Kucharskiego z książki Chleb domowa piekarnia, którą bardzo polecam! . Autor radzi aby przygotowanie zakwasu dostosować do naszego trybu dnia. Chodzi o dokarmianie zakwasu o stałych godzinach. Proponuje, aby wybrać godzinę o której zawsze jesteśmy w domu(...)kolejnych 24 godzinach zakwas powinien mieć już dojrzałą strukturę z wyraźnie widocznymi bąbelkami, a jego objętość znacząco się zwiększyć. Powinien też lekko kwaśno pachnieć (coś między kiepskiej jakości winem a delikatnym octem). Do takiego zakwasu dodajemy kolejne 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 oraz 60 ml letniej przegotowanej wody. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w chłodniejsze miejsce
Smakowity Blog KulinarnyPasztet „Tymiankowy prosiak” Pasztet , szczególnie ten pieczony , zawsze jest pyszny . Uwielbiam go ,szczególnie ze świeżym pieczywem ..mniam Tymiankowy prosiak , jest inspirowany , kanapką , którą jadłam
Ogrodnik w podróżyNie wiem czy znacie tę konfiturę z czerwonej cebuli, ja raz przypadkiem kupiłam w sklepie i przepadłam, taka pyszna była, postanowiłam odtworzyć sama ten smak i
Wanilia i KardamonMakaron ze szparagami i gorgonzolą, pyszny pomysł na obiad Uwielbiam zielone szparagi pod każdą postacią. Makaron ze szparagami i gorgonzolą to był pyszny pomysł na obiad
Kuchnia na wzgórzuKalmary faszerowane chorizo z sosem pomidorowym Kalmary ostatnio rozgościły się u mnie w domu na dobre, bo to kolejny przepis z ich udziałem.
Kuchnia na wzgórzulepszego jak pyszna, lekko pikantna domowa szyneczka. Szynka zrobiona w domu to pewność, że nie ma w niej żadnych polepszaczy i konserwantów. Ja coraz częściej ze względu na dzieci muszę robić szynki w domu. te sklepowe coraz mniej im smakują. W sumie to nawet się z tego cieszę. Do marynaty użyłam oleju rzepakowego. „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega(...)soli do peklowania 6 ząbków czosnku 5 ziarenek pieprzu czarnego 8 ziarenek pieprzu czerwonego 5 ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych 5 łyżek oleju rzepakowego pikantna wołowina w winie - zestaw przypraw Kamis Przygotowanie: Mięso oczyścić i umyć. Wodę razem z czosnkiem i wszystkimi przyprawami zagotować do gorącej wody dodać sól do peklowania i wymieszać. Odłożyć do wystudzenia
Ala piecze i gotujeSłowo się rzekło ( w haśle tygodnia ) - klopsiki na stole! A może pulpeciki? Jak je nazywacie? Z klopsikami można mieć skojarzenia barowe, szkolno-stołówkowe, albo mamino-domowe ;) Są swojskie i takie codzienne. Po prostu są dobre! Ten konkretny sposób przyrządzenia pulpetów był dla mnie nowością. Zawsze gotowałem je w bulionie, który zamieniałem potem w sos, tym razem jednak zacząłem od usmażenia(...)łyżeczka mielonej papryki sól i pieprz olej do smażenia Sos: 150 g małych pieczarek pokrojonych w plasterki 2 łyżki masła 2 płaskie łyżki mąki 50 ml białego wina 70 ml śmietany kremówki 120 ml bulionu 1 łyżka łagodnej pasty paprykowej sól i pieprz Wykonanie: Składniki na klopsiki wymieszać w misce dłońmi i uformować kuleczki o średnicy
zadanie-gotowanieSpaghetti, które zawsze sprawdzi się na szybki domowy obiad. Lubimy czy to pomidorowe czy mięsne, serowe, z pesto, szpinakiem i serem. Danie syte, które nie może się nie udać Makaron z mięsem mielonym urozmaicam często jeszcze jakimś warzywem, oprócz pomidora sprawdza się papryka, tarte pieczarki, kawałki bakłażana, talarki cukinii, nawet kukurydza, fasolka czy groszek. Danie podaję także z tagliatelle(...)boczku gotowanego lub parzonego 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka 2 łyżki oliwy 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, cielęcego lub indyczego 1 szklanka czerwonego wina 1 szklanka gorącego bulionu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka obranych pomidorów 1/2 szklanki mleka makaron spaghetti (75 g / porcję) do podania: tarty parmezan, coś zdrowego zielonego Przygotowanie: Boczek pokroić
Zasmakuj KuchniKażdy, kto słyszy piewszy raz o takiej konfiturze, bardzo się dziwi. No bo jak to, cebula na słodko? Potwierdzam, że na słodko, ale
To co kochamkrótkiej podroży i lodówka świeci pustką albo ma bardzo mało czasu i jednocześnie ochotę na coś zdrowego i zielonego. Pewnie większość z nas ma w swoich domowych zapasach słoiczek z kaszą, ryżem oraz zapas mrożonek w zamrażalniku, jeśli nie to koniecznie przy najbliższych zakupach uzbrójcie się w te składniki na ich podstawie można ugotować(...)główka albo 1 opakowanie mrożone HORTEX cebula - 1 mała czosnek - 2 ząbki masło - łyzka świeże zioła bazylia oraz rozmaryn - wg uznania natka pietruszki bulion warzywny/ woda - ok 500 ml wino białe wytrawne - 100 ml pomidorki koktajlowe Etap I - Kasza Na patelni rozgrzej masło, wsyp kaszę chwilę podsmaż. Dodaj cebulę pokrojoną w małą kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmaż
Wylizany Rondelsię je degustować (choć mój pierwszy pupil, pies Rudi za nimi przepadał, do tego stopnia, że potrafił gotowe aniołki ściągać z choinki). W natłoku codziennego życia, pracy i obowiązków domowych dobrze jest zaplanować jeden wieczór, w którym skupimy się na wyrabianiu ciasta, wykrawaniu foremek, pieczeniu i dekorowaniu gotowych pierniczków. Wiem, że ciasto powinno przeleżeć określony okres czasu zanim weźmiemy(...)piernika (ważne, żeby były to przyprawy bez mąki i cukru, albo przygotowane własnoręcznie). Całość odkładam do ostudzenia. W tym czasie zazwyczaj mój pomocnik, przygotowuje swoje popisowe grzane wino z mnóstwem owoców i aromatycznych przypraw. :) Następnie mieszam w misce 400 g mąki orkiszowej i 200 g mąki pszennej ( w tym roku stosowałam mąkę pszenną razową, która sprawiła, że nasze
Moja Mama Gotujeschować na noc w lodówce. Przed pieczeniem mięso doprowadzić do temperatury pokojowej. Nogi ułożyć skórą do dołu w żaroodpornym naczyniu, dodać główkę czosnku, gałązkę tymianku, podlać kieliszkiem wina i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C na ok 3 - 3,5 godziny. Naszykować ziemniaki - obrać , umyć , osuszyć, jeżeli są duże - przekroić na pół, mniejsze zostawić(...)przełożyć ziemniaki, tak aby się nieco bardziej podrumieniły.15 min przed końcem można też włączyć funkcję podpiekania od góry, o ile piekarnik taką posiada. Podawałam z surówką z domowej kiszonej, czerwonej kapusty. Gęś piekła się u mnie 3 godziny, myślę, że do dodatkowe 30 min w piekarniku mogłaby jeszcze spędzić, a i ziemniaki przypieczone bardziej by były
Stare Gary