wino domowe - 1000 przepisów (strona:47/67)

Bigos à la staropolski. 210

Bigos à la staropolski – z suszonymi grzybami i z suszonymi śliwkami, oraz oczywiście z mięsem to idealne danie na Święta, jako dodatek do domowej białej kiełbasy na wielkanocne śniadanie. A czy wiecie że oryginalny bigos staropolski nie zawierał kapusty?! Odpowiednikiem słowa bigosowanie we współczesnym języku polskim jest szatkowanie. Kiedyś bigosem więc były potrawki z drobno krojonych mięs(...)żeberek i łopatki wieprzowej ok. 300 g boczku wędzonego 2 jabłka garść suszonych prawdziwków 2 cebule 1 łyżka oleju 200 g suszonych śliwek opcjonalnie ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina sól, pieprz i cukier kilka nasion ziela angielskiego 4 listki laurowe 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu pieprz młotkowany Przygotowanie: Na noc w osobnych miseczkach moczymy śliwki i grzyby suszone. Namoczone grzyby gotujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
nalewka z czarnego bzu i mirabelek 165

                  nalewka z czarnego bzu i mirabelek Czarny bez, podobnie zresztą jak dzika śliwa, są na stałe wplecione

Miód i pieprz
ŚWIĄTECZNY BIGOS 3-DNIOWY 895

wieprzowe, 3 szt. średnie ćwiartek z kurczaka boczek surowy wędzony 300 g.  liście laurowe 5 szt. ziele angielskie 5 szt.  suszone grzyby 1 duża garść powidła śliwkowe domowej roboty 3 łyżki  śliwki suszone 5 szt.  kostka rosołowa 2 szt. przyprawa do bigosu do smaku  przecier pomidorowy 2 łyżki  woda ok. 1 i 1/2 szkl(...)Gotować ok. 1 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając i sprawdzając, aby bigos nie przypalił się. Jeżeli ktoś chce, może dodać do bigosu 1/2 szkl. wytrawnego czerwonego wina w trzecim dniu gotowania

Kuchnia Paulettes
Likier truskawkowo-śmietankowy 754

Opowiem Wam taką historię... Mieszkałem kiedyś na warszawskiej Pradze (dla wyjaśnienia dodam, że rodowity warszawia nin mianem "Praga" określa jedynie Pragę Północ, w odróżnieniu

Marder&Marder Manufacture
Zbiorowy błogostan w szczelinie dnia i stół. A na nim brzoskwinie. Poached peaches with raspberries. 146

się swoim własnym gościem, a takie właśnie powinno być lato.  W rozkosznym odurzeniu, kiedy już ostatnia gruszka została przepołowiona, ostatnia skórka chleba zgarnęła ostatnie okruchy gorgonzoli, ostatnia kropla wina spadła do kieliszka, można przeżuwać w myśli, jeżeli ma się skłonności do tego, swoje uczestnictwo w wielkim zbiorowym błogostanie.  Bo zapada się w błogostan jak wszyscy inni(...)Błogostan.  W duszy i na stole.  A na nim obowiązkowo brzoskwinie.  Dojrzałe, soczyste, kuszące, z tym budzącym lekkie zakłopotanie meszkiem.  Ugotowane w syropie z białym winem, wanilią, cynamonem, skórką limonki i czarnym pieprzem, dopieszczone malinami, muśnięte chmurką lekkiego kremu. Doskonałe. Rozkosz, której trzeba się poddać.  Najlepiej zaraz po wyjściu ze szczeliny dnia. BRZOSKIWNIE W SYROPIE

KUCHARNIA
Magdalenki zwane Ufinkami 162

Przepis na te przepyszne ciasteczka znalazłam w Poradniku Domowym i pierwszy raz zrobiłam je na Boże Narodzenie 2009. Odkąd zaczęłam gotować i piec na każde święta robię ciasto dla każdego z moich domowników - a raczej dla tych którzy kiedyś domownikami byli a teraz są świątecznymi i urlopowymi domownikami :-). Mówię tutaj głównie o moich siostrach. Te ciasteczka zostały pierwszy raz upieczone(...)doznań smakowych głównego bohatera powieści Marcela Prousta, W poszukiwaniu straconego czasu tom I, W stronę Swanna. Maczał on te ciasteczka w herbacie. Ja maczałam je w herbacie, kawie oraz winie i zawsze smakowały cudownie. Dodatkowe informacje na ich temat ale inny przepis można znaleźć tutaj . Magdalenki troszkę czasu trzeba im poświęcić: przygotowanie ok 30 minut pieczenie ok 20 minut

sierotka maRysia w kuchni
Makaron czekoladowo- cynamonowy z wytrawnym sosem truskawkowym plus sposób jak zrobić ten makaron 243

Uwielbiam tworzyć makarony, nadawać im nowy smak, wygląd. Tym razem postawiłam na smak czekoladowy a kto śledzi bloga wie, że kochamy cynamon, wiec i nie obyło

Basia w kuchni
Lasagne 217

marchewkę (świeże warzywa trzeba umyć, obrać i pokroić) gotujemy na parze około 20 min. Mięso mielone smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Potem dodajemy wino, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na przemian płat makaronu, warstwa mięsa, warzywa (groszek i marchewka), ser gouda(...)layers). We put in the oven (175 degrees) for 25 minutes. 5 minutes before end of cooking sprinkle with parmesan cheese and we bake further. Done :)!. Przepis na domowy makaron / Recipe for homemade pasta

Projekty ze smakiem
Włoska uczta w 5 minut! 174

Kuchnia włoska znana jest ze swojej prostoty oraz szybkości przyrządzanych potraw, przy czym składniki są idealnie i gustownie dobrane- dlatego też jest ona jedną z najpopularniejszych

Kraina Miodem Płynąca
Pierś z kurczaka nadziewana czerwoną cebulą z żurawiną 208

Pierś z kurczaka nadziewana czerwoną cebulą z żurawiną Pierś z kurczaka nadziewana czerwoną cebulą z żurawiną.  Pierś z kurczaka nadziewana czerwoną cebulą z żurawiną podana

Kuchnia na wzgórzu
30 spotkanie warszawskich blogerów kulinarnych 158

pojawiły się na pikniku, to podejmę wyzwanie i spróbuję.Dominika przygotowała: mięso w marynacie, które zostało upieczone na grillu i sałatkę z fetą, Karolina przyniosła Kuskus z domowymi pomidorkami,  Ewelina raczyła nas wytrawnymi biscotti z 3 różnymi dodatkami - był kawior z bakłażana, pasta z suszonych pomidorów i relish z cukini. , Hania podała sałatkę(...)blogerów miał okazję spróbowania na pikniku parzonej z liści Gyokuro zielonej herbaty, którymi mogliśmy popijać nasze przygotowane potrawy. A na koniec spotkania każdy pełnoletni bloger mógł sobie wybrać wino od Poznaj Smak Gruzjii jakże popularny Cydr Lubelski :)Muszę przyznać, że nasze spotkanie jak zwykle wyszło wspaniałe. Jestem zachwycona, że nasza warszawska blogosfera rośnie w siłę i możemy się

Słodkie Przyjemności
Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa 593

mięso to tylko niewielki procentowo dodatek. Przestaliśmy więc jakiś czas temu kupować gotowe kostki rosołowe i zaczęliśmy robić je sami. Taniej, smaczniej i przede wszystkim zdrowiej. Fakt - rosół z domowych kostek rosołowych nie będzie idealnie klarowny, bo będę w nim drobinki prawdziwych warzyw i ewentualnie mięsa, zamiast wszelkiego typu chemicznych ulepszaczy, ale wolę taki, niż ten ze sklepowych półek. Można(...)ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe ćwierć łyżeczki kurkumy 3-4 łyżki oleju o naturalnym smaku (np. rzepakowy) - dodajemy go tylko do bulionówki warzywnej  100 ml wody lub wina opcjonalnie (jeśli lubicie) można też dodać też po kilka listków rozmarynu i szałwii lub inne ulubione przyprawy (np. imbir, chili, tymianek) Warzywa (waga po obraniu) 500 g marchwi

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sposoby na tanie i szybkie sprzątanie - soda 793

O tym, że soda spulchnia ciasto i czyści fugi wie chyba każda pani domu. Jednakże niewiele osób zna inne zastosowania sody. Soda sprawdza się doskonale do

Pani domowa
Zapiekane ziemniaki, jabłka i cebula pyszny dodatek do obiadu 235

Zapiekane ziemniaki, jabłka i cebula pyszny dodatek do obiadu Zapiekane ziemniaki, jabłka i cebula pyszny dodatek do obiadu. Zapiekane ziemniaki, jabłka i cebula .. brzmi trochę dziwnie

Kuchnia na wzgórzu

Proponowane wyszukiwania