filecików anchois, 3 łyżki pesto ze szczypiorku czosnkowego* 18 kaparów, ognista mieszanka przypraw** pieprz kolorowy, sól, mąka do oprószenia zrazów, oliwa do smażenia, 500 ml bulionu warzywnego (najlepiej domowy), Rozbić mięso tłuczkiem na cienkie płaty, szczególnie należy zwrócić uwagę na brzegi. Najlepiej tłuc przez folię spożywczą – na desce ułożyć folię, na niej mięso, z wierzchu przykryć folią. Pomidory obrać(...)wody. Podawać z kuskusem. *może być pesto z czosnku niedźwiedziego lub z bazylii ** mieszanka przypraw Kamis, Do zrazów polecam Gewürztraminer halbtrocken Rappenhof (w ZADNYM WYPADKU CZERWONE WINO). Wino wytwarzane ze starego, klasycznego szczepu winogron, znanego od 1500 lat. W nosie i ustach egzotycznie korzenne z dominującym liczi, rodzynką i delikatnymi warzywnymi nutami. 49.00 brutto poleca
królestwo garówesencjami zapachowymi. Szczerze, odkąd zaczęłam korzystać z domowych ekstraktów, nie wyobrażam sobie wykorzystywania tych sklepowych esencji. Sama chemia, a smak - ma niewiele wspólnego z prawdziwym. Do przygotowania domowego ekstraktu potrzebujemy składnika kluczowego z którego chcemy później korzystać. Ten najpopularniejszy - waniliowy - przygotowany z lasek wanilii, lub pomarańczowy z wyparzonej skórki pomarańczowej. Ale czy to wszystko? Oczywiście, że nie!Można(...)otrzymamy z dnia na dzień. Do tego potrzebujemy czasu. Przez pierwszy tydzień ekstrakt nabiera koloru i smaku, jednak im dłużej jest przetrzymywany tym staje się jeszcze lepszy. Coś jak wino :) W trakcie zużywania ekstraktów można je systematycznie uzupełniać składnikiem wiodącym i alkoholem. Czas spożycia ekstraktu - bez wymiany składników
Słodkie PrzyjemnościJakiś czas temu otrzymałam paczkę od firmy Jamar do przetestowania kilku produktów . A w niej ketchup łagodny, zielony groszek i ocet czerwone wino. Ale Jamar w swojej ofercie posiada bardzo wiele produktów: warzywa w puszkach, warzywa w słoikach, koncentraty i przeciery, dodatki obiadowe, przyprawy, octy, ketchupy, sosy, przetwory owocowe, soki, syropy i napoje. Pan Ł. uwielbia(...)gram". I ja się pod tym podpisuje, po prostu się zakochałam! Mój synek również;) Poza tym buteleczki po zużyciu ketchupu idealnie nadają się na pasteryzowanie w nich soków lub domowych przetworów. A to dla mnie wielki plus. Oprócz tego w szklanej butelce doskonale widzimy zawartość produktu. W razie braku pomysłu na obiad, wypróbujcie ta zapiekankę, bo jest naprawdę pyszna
Życie zaczyna się w kuchniŚwiat utonął w czerwonych serduszkach. Lizaki, pluszaki, bombonierki, szampany, walentynkowe wina... Kwiaciarki przygotowane z zapasem czerwonych róż czekają, aż mężczyźni wracając do domów, jak młodzi chłopacy zakochani po uszy, aż umówienia faceci na wieczorną randkę przyjdą, aby kupić jedną dla swej ukochanej.Nie przepadam za Walentynkami. Nigdy ich nie lubiłam, to całe skomercjalizowane przedstawienie mnie odstrasza. Jednak każda okazja(...)serem w cieście francuskim. Krewetki z szafranem z cydrze. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Pesto z sałaty. Tarta pomarańczowa z piankami. Gorąca czekolada z rumem i piankami. Domowe cynamonowe latte. Kruchy placek z Kubusiem. Babeczki z kisieli. Kawowy sernik na zimno. Jabłka z kozim serem. Mam nadzieję, że się zainspirujecie! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiprzeziębienia, wiśniowy do picia, od jakiegoś czasu też koniecznie co roku robi „sok babci Kisi” (czyli sok z sok z dyni i jabłek ) kilka rodzajów ogórków, różne wina, jak są to grzybki. I co roku też eksperymentuje – w tym roku np. postawiła na cukinię i zrobiła kilka rodzajów. Ja w związku z tym nie mam już(...)wyparzaniu słoików – ale to taka forma medytacji… polecam na odstresowanie się. A zimą na pewno każdy chętnie sięgnie po taki słoik z zamkniętymi smakami z końca lata. Domowy ajvar Drukuj Prep time 50 min Cook time 2 godzin Total time 2 godzin 50 min Łagodny ajvar domowy - dodatek do kanapek, serów, mięs. Przepis z magazynu "Kuchnia
Cooking for Emilypopularna potrawa kuchni greckiej typu fast food.To opiekane mieso na wielkim obrotowym roznie,po upieczeniu odcinane na kilkucentymetrowe "wiorki".Podawane najczesciej z tzatzikami,frytkami lub zawiniete w pite.Moj domowy gyros laczy z typowo greckim fast foodem jedynie smak i niezastapiony dodatek w postaci jogurtowego sosu.Smak uzyskalam dzieki dodatkowi ziol: oregano suszonego i swiezego oraz rozmarynu i innych przypraw(...)mielonej kolendry1/4 lyzeczki chili1/2 lyzeczki pieprzu2 cebuleswieze ziola oregano i rozmarynu Skladniki na tzatziki:500 g jogutru greckiego 10%1 maly dlugi ogorek 2 zabki czosnkuocet winny bialy lub wino-1 lyzkaoliwa 1-2 lyzkisol,pieprzkoperek lub szczypiorek Wykonanie:karkowke umyc osuszyc pokroic w plastry,nastepnie w cienkie paseczki.Wymieszac dokladnie z olejem i przyprawami.Odstawic na 2-3 godziny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bigos à la staropolski – z suszonymi grzybami i z suszonymi śliwkami, oraz oczywiście z mięsem to idealne danie na Święta, jako dodatek do domowej białej kiełbasy na wielkanocne śniadanie. A czy wiecie że oryginalny bigos staropolski nie zawierał kapusty?! Odpowiednikiem słowa bigosowanie we współczesnym języku polskim jest szatkowanie. Kiedyś bigosem więc były potrawki z drobno krojonych mięs(...)żeberek i łopatki wieprzowej ok. 300 g boczku wędzonego 2 jabłka garść suszonych prawdziwków 2 cebule 1 łyżka oleju 200 g suszonych śliwek opcjonalnie ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina sól, pieprz i cukier kilka nasion ziela angielskiego 4 listki laurowe 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu pieprz młotkowany Przygotowanie: Na noc w osobnych miseczkach moczymy śliwki i grzyby suszone. Namoczone grzyby gotujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnalewka z czarnego bzu i mirabelek Czarny bez, podobnie zresztą jak dzika śliwa, są na stałe wplecione
Miód i pieprzwieprzowe, 3 szt. średnie ćwiartek z kurczaka boczek surowy wędzony 300 g. liście laurowe 5 szt. ziele angielskie 5 szt. suszone grzyby 1 duża garść powidła śliwkowe domowej roboty 3 łyżki śliwki suszone 5 szt. kostka rosołowa 2 szt. przyprawa do bigosu do smaku przecier pomidorowy 2 łyżki woda ok. 1 i 1/2 szkl(...)Gotować ok. 1 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając i sprawdzając, aby bigos nie przypalił się. Jeżeli ktoś chce, może dodać do bigosu 1/2 szkl. wytrawnego czerwonego wina w trzecim dniu gotowania
Kuchnia PaulettesOpowiem Wam taką historię... Mieszkałem kiedyś na warszawskiej Pradze (dla wyjaśnienia dodam, że rodowity warszawia nin mianem "Praga" określa jedynie Pragę Północ, w odróżnieniu
Marder&Marder Manufacturesię swoim własnym gościem, a takie właśnie powinno być lato. W rozkosznym odurzeniu, kiedy już ostatnia gruszka została przepołowiona, ostatnia skórka chleba zgarnęła ostatnie okruchy gorgonzoli, ostatnia kropla wina spadła do kieliszka, można przeżuwać w myśli, jeżeli ma się skłonności do tego, swoje uczestnictwo w wielkim zbiorowym błogostanie. Bo zapada się w błogostan jak wszyscy inni(...)Błogostan. W duszy i na stole. A na nim obowiązkowo brzoskwinie. Dojrzałe, soczyste, kuszące, z tym budzącym lekkie zakłopotanie meszkiem. Ugotowane w syropie z białym winem, wanilią, cynamonem, skórką limonki i czarnym pieprzem, dopieszczone malinami, muśnięte chmurką lekkiego kremu. Doskonałe. Rozkosz, której trzeba się poddać. Najlepiej zaraz po wyjściu ze szczeliny dnia. BRZOSKIWNIE W SYROPIE
KUCHARNIAPrzepis na te przepyszne ciasteczka znalazłam w Poradniku Domowym i pierwszy raz zrobiłam je na Boże Narodzenie 2009. Odkąd zaczęłam gotować i piec na każde święta robię ciasto dla każdego z moich domowników - a raczej dla tych którzy kiedyś domownikami byli a teraz są świątecznymi i urlopowymi domownikami :-). Mówię tutaj głównie o moich siostrach. Te ciasteczka zostały pierwszy raz upieczone(...)doznań smakowych głównego bohatera powieści Marcela Prousta, W poszukiwaniu straconego czasu tom I, W stronę Swanna. Maczał on te ciasteczka w herbacie. Ja maczałam je w herbacie, kawie oraz winie i zawsze smakowały cudownie. Dodatkowe informacje na ich temat ale inny przepis można znaleźć tutaj . Magdalenki troszkę czasu trzeba im poświęcić: przygotowanie ok 30 minut pieczenie ok 20 minut
sierotka maRysia w kuchniUwielbiam tworzyć makarony, nadawać im nowy smak, wygląd. Tym razem postawiłam na smak czekoladowy a kto śledzi bloga wie, że kochamy cynamon, wiec i nie obyło
Basia w kuchnimarchewkę (świeże warzywa trzeba umyć, obrać i pokroić) gotujemy na parze około 20 min. Mięso mielone smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Potem dodajemy wino, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na przemian płat makaronu, warstwa mięsa, warzywa (groszek i marchewka), ser gouda(...)layers). We put in the oven (175 degrees) for 25 minutes. 5 minutes before end of cooking sprinkle with parmesan cheese and we bake further. Done :)!. Przepis na domowy makaron / Recipe for homemade pasta
Projekty ze smakiem