default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Krótki wypad na weekend do Ostródy skończył się dla mnie przymusowym aresztem domowym i przeziębieniem... Ale powoli wracam do siebie i staram się nadrobić zaległości. Dziś zatem krótki raport ;) Trattoria La Riva to restauracja, która znajduje się w hotelu Willa Port, położonym(...)było. Burger wysmażony bardzo dobrze, to znaczy krwisty, jak być powinien, ale całość tak słona, że w zasadzie nie do zjedzenia; koszt: 39 zł Kotleciki jagnięce smażone w winie i z czosnkiem, podawane z czerwoną soczewicą - kolejne danie, którego nie próbowałam... ale ponoć trzymało poziom. Mogę dodać, że osoba, która je zamówiła mogła być stronnicza, bo jest fanem
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Ufff... to był ciężki tydzień! Ale w końcu na bloga wjeżdża nowy cykl - #Smaki świata i już dziś podzielę się z Wami moimi kulinarnymi doznaniami z
Cooking MonsterKryształowa. Niepowtarzalne piękno bijące z wielkiego kryształowego żyrandola wiszącego na środku jak i wielkie lustra zwracają uwagę. Ciepło drewna i piękny bar z gablotą rozmaitych słodkości i win przyciąga bliżej. Sala Kryształowa Uwagę przyciągają również lampy z talerzami, które w pierwszej chwili wydają się być wielkimi paterami na słodkości. Z sali tej możemy udać się do Sali(...)malinowym granita w cenie 22 zł, paschę z lodami czekoladowymi za 20 zł i Copa melba za 18 zł. Tu Konczi skusiła się na polecaną przez Magdę Gessler domową szarlotkę na ciepło z kremem waniliowym. Szarlotka była podana w towarzystwie kuleczki lodów i kawałka truskawki. Całość prezentowała się dość skromnie na wielkim talerzu ale zapewniamy, że kawałek ciasta był
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisłodkim sosem a’la kabayaki, za którym przepadam i który świetnie się komponuje właśnie z rybami pieczonymi (choć w Japonii podano by go raczej do węgorza). Zrobienie domowego sushi wcale nie jest trudne – musimy tylko odpowiednio nauczyć się przygotowywać ryż. A samo składanie i rolowanie to świetna zabawa i fajny sposób na spędzenie czasu z drugą osobą. Przepis(...)sosem sojowym do maczania. Jeśli lubimy warto podać też obok marynowany imbir i ostrą wasabi. Jak zrobić sos a’la kabayaki? Potrzebujemy trzech składników: 1/2 szklanki mirinu (wina japońskiego, można ewentualnie zastąpić sake), 1/2 szklanki sosu sojowego i 1/3 szklanki cukru trzcinowego – należy je gotować w rondelku, aż sos zredukuje się do 1/3 objętości. Studzimy i gotowe
Poezja smakuJeśli lubicie jeść zdrowe potrawy i smakujące tak jak podane w najlepszej włoskich restauracji to musicie spróbować tego dania. W tym daniu połączyliśmy składniki, które są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Focaccia to włoskie pieczywo drożdżowe. Zazwyczaj wzbogaca się ją o dodatek rozmarynu czy soli. Przyznam, że nie rozumiałam fenomenu focacci do czasu, aż zaczęłam ją tradycyjnie
Poezja smakupodanej nam przez restaurację. Jest to ważne o tyle, żeby nie dostać czegoś co się do picia nie nadaje, a nazwa herbata jest tylko na opakowaniu. Przy deserach podajemy wina słodkie, likiery i koniak. Tutaj możemy trochę zabłysnąć, zamawiając np. lody zapiekane w piekarniku, tak zwane lody Alaska, albo płonące kule lodowe z frytkownicy. Dobrym pomysłem, o wiele(...)pozostałe ryby, tymbaliki , marynaty i śledzie. Co powinno się znaleźć na stole wiejskim - kiełbasy swojskie, balerony, salcesony, kaszanka, pasztety, boczek pieczony, pieczenie, jakieś pierogi i oczywiście domowy smalec, ogórki kiszone, chrzan, musztarda i pieczywo wiejskie. Godzina 23:00 - czas na gorące danie. Tutaj możemy na bogato, podać np. dzika z jałowcem, prosiaka faszerowanego, udziec pieczony
Kulinarny karnet ChristopheraKoniec roku to dla mnie ważny czas, w szczególności ostatnie dwa dni. Siadam wtedy z lampką dobrego wina, przy ulubionej muzyce (najlepiej klasycznej) z notatnikiem na kolanach i długopisem w dłoni. Siadam i zaczynam podsumowywać miniony rok.Po co notatnik? Zapisuję wszystkie najważniejsze zdarzenia mijających dwunastu miesięcy, rozbijam na czynniki pierwsze i analizuję. Przypominam sobie silne emocje, jakie towarzyszyły innym(...)DUŻE:- mieć własnego foodtruck'a* - odbyć kulinarną podróż po całym świecie, poznać wszystkie kulinarne tajemnice i sekrety,doświadczyć na języku niesamowitych potraw, smaków, poczuć niezwykłe aromaty;- rozpocząć produkcję swoich domowych nalewek dla szerokiego grona odbiorców; - wydać swoją książkę kucharską;- kupić samochód (najlepiej garbusa albo syrenkę);* a po odniesieniu sukcesu, otworzyć z przyjaciółmi ze studiów restaurację;A Wy jakie macie marzenia
W kuchni Karmel-itkipiórka. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę i mieszając smażymy na małym ogniu. Dodajemy listki świeżego tymianku i smażymy, aż cebula będzie miękka. Następnie dodajemy białe wino, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż odparuje. Dodajemy bulion drobiowy lub warzywny i gotujemy 10 minut. Następnie zupę blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem i przelewamy do kokilek. Na wierzchu(...)Następnie glazurą balsamiczną malujemy fantazyjne wzory. Na tak przygotowanej rukoli układamy wykałaczki z mozzarellą i pomidorkami. Biało-czerwone przekąski podajemy od razu i zjadamy same lub z ulubionym pieczywem. Domowe lody kokosowo-truskawkowe 300 g truskawek 1 puszka mleczka kokosowego 1 laska wanilii 1 łyżka nasion chia 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie) Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki
My Chcemy Jeśćsobie wszystkiego, a jednocześnie bardzo chrześcijańsko. Wszystko za sprawą starego Pastora, który czuwa nad losami swych małych "owieczek" niczym biblijny "pasterz". Ma on dwie córki. Niestety, żyjąc w odosobnieniu, domowym więzieniu, nie mogą się z nikim wiązać. Ojciec nagle umiera, a obie siostry, stare już panny, przejmują jego role i pragną kontynuować ojcowskie dzieło. Pewnego, sztormowego wieczoru, ktoś(...)jadł tak dobrze, jakby chciał. Oczywiście, gdzie najlepiej zjeść? We Włoszech! I właśnie tam oparta jest akcja dotycząca jedzenia. Pizza, makaron, oliwa z oliwek... Litry wina, wieczne szczęście i wspaniali ludzie, czyli uczta niezastąpiona i z pewnością udana! Cały film natomiast traktuje o przygodach pewnej Amerykanki. Liz, prawie czterdziestoletnia kobieta, nieszczęśliwa i i niespełniona
W kuchni Karmel-itkiMiąższ staje się lżejszy, a skórka podczas pieczenia – ciemniejsza i bardziej chrupka. Słód można bez problemu kupić w wielu sklepach internetowych prowadzących sprzedaż mąki albo artykułów do produkcji domowego piwa. Pamiętajcie tylko, że musi być mielony, a nie śrutowany, a do pizzy najlepiej nadaje się słód jasny. 11.20 Po 20 minutach rozrywamy w dłoniach powstałe twarde ciasto na mniejsze(...)cukier do smaku – od ½ do 1 łyżeczki 1/2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu 1 łyżka granulowanego czosnku albo 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1-2 łyżki octu z czerwonego wina wymieszanego z octem balsamicznym MOJE DODATKI (NA 3 PIZZE) 1 opakowanie prosciutto 2 kule sera mozzarella 3 dojrzałe figi 5 papryk peperoni z zalewy świeża bazylia oliwa z przeciśniętym
Karo in the KitchenNiezbędna uwaga. Głównym zadaniem i podstawową troską każdej gospodyni musi jednak pozostać codzienny domowy obiad. Po pierwsze winien on być podawanym punktualnie, tak jak wymaga rozkład czasu w rodzinie, a więc w oznaczonym czasie wszystkie potrawy muszą być gotowe. Po drugie, podawane jedzenie ma być zdrowem i pożywnem, po trzecie - musi odpowiadać pieniężnym warunkom domu. Nie zawsze tanie(...)nastroju ani razu nie spoglądając na zegarek. CASSEROLE CUKINIOWO-FASOLOWE /składniki na 4 porcje/ 1 łyżka oliwy 1 duża cebula 3 średniej wielkości cukinie 150 ml wytrawnego białego wina 2 puszki pomidorów 140 g czarnych oliwek 2 puszki białej fasolki flageolet 2 łyżki świeżego rozmaryny 50 g masła 2 ząbki czosnku 2 łyżki siekanej pietruszki sól
KUCHARNIAZa każdym razem, gdy testuję nowy przepis słyszę słowa mojego męża: „To są najlepsze pączki jakie zrobiłaś”. Przyznam, że poprzednie – pączki z ziemniakami były rzeczywiście wspaniałe
mojewypiekiinietylkokażdej możliwej kombinacji, z dowolnymi dodatkami, z frytami, z krążkami cebulowymi, z sosami czy bez. Jedne lepsze, drugie gorsze – jak wszystko. A ja i tak najbardziej lubię te domowe. Zebrałam tutaj wszystko to, co powinniście wiedzieć żeby zrobić naprawdę znakomite burgery we własnej kuchni. Zapisz Jak to mówią młodsi – ‘gimby nie znajo’ – alle: kiedyś burger to było podłe jedzonko uliczne(...)wysmażamy na chrupko, na patelni o grubym dnie, otrząsamy z tłuszczu i przekładamy na papierowy ręcznik. Mamy dwa w jednym – bekon do burgera jako dodatek i tłuszcz do smażenia. Win-win! Jeśli bekonu nie jecie (seriooo?) – do smażenia nada się wieprzowy lub gęsi smalec. Nie trzeba go dużo – na patelni powinna być cieniuteńka, milimetrowa warstwa tłuszczu
Karo in the Kitchenpizzy i grzania górnej grzałki grilla piekarnika. Idąc tym tropem – nie rozbucham piekarnika do 500⁰C (chyba, że podpalając mieszkanie…), więc moja pizza na pewno spędzi w mocno rozgrzanym domowym piekarniku dużo dłużej niż 30-50 sekund – hydrację ciasta zostawiłam więc na podobnym poziomie (67,6%). DZIEŃ I, 11.00 Z odważonej ilości wody w temperaturze pokojowej(...)cukier do smaku – od ½ do 1 łyżeczki 1/2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu 1 łyżka granulowanego czosnku albo 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1-2 łyżki octu z czerwonego wina wymieszanego z octem balsamicznym
Karo in the Kitchen