wino domowe - 1000 przepisów (strona:52/67)

Dworek Koper 172

życiu i wiem, że zawsze będą mnie kusiły. Tato mojego męża jadł czerninę . Tutejsza czarna polewka to zupa pachnąca goździkami, pełna suszonych owoców, drobiowych podrobów i wielkopolskich kluseczek domowej roboty. Mama męża wybrała smażone na masełku, świeże rydzowe kapelusze . Tak pachniały, że nie mogliśmy się im oprzeć. Zdradzę, że po raz kolejny się nie zawiedliśmy. Pierwsze potrawy wywarły(...)tego lody śmietankowe. Genialny a zarazem prosty deser – sama słodycz, smak lata. Teściowie, jako stali bywalcy, postawili na nowość w karcie – leniwe pierogi podsmażane z likierowym winem, jabłkiem, gruszką, podawane z ajerkoniakowym sosem. Deser był delikatny, fantastyczny w smaku i zaskakiwał nietypowym wykorzystaniem leniwych pierogów. Najedzeni, rozleniwieni nie spieszyliśmy się z powrotem do domu. Postanowiliśmy nacieszyć się

Szybko Tanio Smacznie
Prawdziwe domowe kakao! 147

coś, co świetnie działa gdy jest proste? Podaję krótki i doskonały przepis na kakao- nie wiem, czy jedynie słuszny, ale na pewno najprostszy i pozwalający przygotować pyszny napój:   DOMOWE KAKAO- PRZYGOTOWANIE:   1. Podgrzewamy mleko, po 200-250ml na osobę, w zależności od planowanej ilości porcji. Najlepiej oczywiście w specjalnym garnku do mleka z warstwą wody zapobiegającą wykipieniu(...)korzystnie wpływa na nasze samopoczucie. Przeciwutleniacze zawarte w kakao posiadają właściwości antyrakowe, chronią nas przed wirusami oraz chorobami skóry. Ziarna kakaowca mają dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino i aż trzy razy więcej niż zielona herbata Kakao jest również źródłem młodości. Pomaga osobom z zaburzeniami trawienia i wydalania – pobudza pracę żołądka i jelit. Tradycyjnie uważane było również

Aromatyczne Podróże
Restaurant Week w Alyki: Z tęsknoty za wiosną 135

która ma informować głodnych wędrowców, że dopłynęli właśnie do smacznego portu. Na przekór obecnie panującemu minimalizmowi we wnętrzu dużo się dzieje, ale ma to swój urok. Z restauracji bije domowe ciepło i panuje przytulna atmosfera. Jak głosi samo hasło - Alyki powstało z miłości do jedzenia i podróżowania. Cieszę się, że tego wieczora dane mi było tutaj zacumować. Przystawka Przystawkę tworzyła(...)sympatyczna i profesjonalna obsługa. Kelner powitał nas już od progu i zaprosił do stolika. Przed każdym daniem robił krótkie wprowadzenie, które miało nas przygotować do uczty. Polecił mi również wino, które doskonale komponowało się z kaczką. Na koniec było mi bardzo miło móc zamienić kilka (a nawet więcej) słów z szefem kuchni — Pawłem Błaszczykiem, który jest prawdziwym

Food Square
Makaron gryczany z bobem 187

podobne... czasem jest strasznie, a czasem śmiesznie... Ostatnio usłyszałam od pewnej znajomej, że mam chyba za dużo czasu, skoro czytam "takie rzeczy", ale tak sobie myślę: Czy to moja wina, że organizuję życie mojego domu tak, by nie zwariować? Czy to źle, że mam czas na czytanie, naukę języka obcego i hobby, po tym jak dzieci padają na poduszkach(...)przecież jemu nie powiem, że wiem... ;-) A za cierpliwość podczas czytania mam dla Was przepis na danie sezonowe - taki mój pomysł na makaron z bobem. Makaron domowy, gryczany, mam nadzieję, że lubicie... Chwilę z tym schodzi, ale warto... ;-) SKŁADNIKI Makaron: 2 szklanki mąki gryczanej 2 jajka ok. 0,5 szklanki ciepłej wody szczypta soli dodatkowo mąka do podsypania Dodatkowo

Czary - gary w kuchni
Bigos polski-najlepszy 158

domu w karnawale,w czasie bali i wielkich kuligow.U mnie natomiast nie moze zabraknac go w Sylwestra.Nic tak nie smakuje w te jedyna noc w roku jak miseczka goracego domowego bigosu i to niezaleznie od tego,gdzie spedzamy ten czas.Ile domow ,tyle przepisow na najlepszy bigos.Ja tez twierdze,ze to wlasnie moj jest tym najlepszym.Czym sie rozni od innych?Miesa(...)swiezy.Podawac z pieczywem lub puree ziemniaczanym.Uwagi:Bigos mozna zrobic na samej kiszonej kapuscie.Zamiast przecieru pomidorowego mozna dodac powidel sliwkowych lub suszonych sliwek.Mozna rowniez dodac ,jesli ktos lubi szklanke czerwonego wina.                                            ZYCZE SMACZNEGO I DO SIEGO ROKU

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ekspresowe babeczki walentynkowe z masą Lauretta wg Aleex 131

Świeże muffinki przekroić w połowie wysokości. 2. Na każdą spodnią część nałożyć masy o różnych smakach. 3. Nałożyć wierzch babeczki i ozdobić je masą. 4. Podawać z lampką czerwonego wina. U mnie malinowego. Smacznego. Gotowa masa cukiernicza Lauretta Masę cukierniczą Lauretta otrzymałam od producenta w 2 smakach: waniliowym i malinowym. Każde opakowanie ma wielkość i kształt dużego rękawa cukierniczego(...)innego, a zależy nam na przygotowaniu czegoś efektownego. Na pewno sięgną po niego osoby nie piekące na co dzień. Dla nich będzie to ogromna pomoc w przygotowaniu pysznych, domowych wypieków. Ja wrócę do masy malinowej. Jeśli lubicie maliny, na pewno Wam także się ona spodoba. Zresztą spróbujcie sami. Aleex

W mojej kuchni
Mini bułeczki a’la Scones 156

Mini bułeczki  a’la scones przygotowuję bardzo często, gdy nie ma w domu pieczywa, ani drożdży. Przygotowuje się je na mieszance proszku do pieczenia i

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kulinarne prezenty na Święta 2017 170

Jeśli nie jesteście znawcami alkoholi, lepiej poprosić o pomoc w specjalistycznych sklepach. Wbrew pozorom w cenie około 50 pln można kupić bardzo dobrej jakości trunki. Świetne, moim zdaniem, są wina mołdawskie, mocno w Polsce niedoceniane z zupełnie niezrozumiałych dla mnie powodów. Górny pułap cenowy niestety w tym przypadku jest bardzo wysoki. Prezenty personalizowane W tym roku po raz pierwszy(...)wolnowary – ich cena waha się od 250 do około 650 pln. Sprawdzają się jako prezent dla osób, które nie mają czasu na gotowanie, a chciałyby zjeść zdrowy i ciepły domowy posiłek po powrocie z pracy. Od ponad czterech lat używam wolnowarów firmy Crock-Pot i w mojej opinii jest to sprzęt, który zasługuje na kulinarnego Nobla. Działa w myśl prostej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
TARTA / QUICHE Z KURCZAKIEM I CEBULĄ – 3,75 zł 294

małym ogniu przez kilka minut tak, aby stała się nieco lepka i lekko przyrumieniona. Po 5 minutach lekko ją solimy oraz dodajemy szczyptę mielonego pieprzu i dolewamy kieliszek białego wina lub whiskey (można pominąć alkohol) i dusimy jeszcze ok. 5 min. Przekładamy cebulę do miski, a naczynie w którym ją smażyliście idealnie nada się do smażenia kurczaka, ponieważ zostało(...)papier śniadaniowy lub na papier do pieczenia i połóżcie na cieście, tak aby obciążyć jego środek – wtedy ciasto będzie równomiernie płaskie po upieczeniu. Jednak jeśli robicie to w domowych warunkach i dla niewybrednych gości, obejdzie się i bez obciążania – wtedy tarta będzie nieco nierówna (chociaż ciężki farsz i tak później wyrówna ciasto), ale nadal tak samo smaczna, więc

Nerds Kitchen
Jak uwędzić ser ? 225

Jak uwędzić ser ? Jak uwędzić sery ? czyli pierwsze kroki w temacie stawiam…    Jak uwędzić sery ? czyli pierwsze kroki w temacie stawiam, oj zdecydowanie

Kuchnia na wzgórzu
Pieczona pierś gęsi z glazurowanymi buraczkami 252

Pierś z gęsi piekłam pierwszy raz i okazała się wielkim sukcesem. Nie pamiętam kiedy jakieś danie tak pozytywnie mnie zaskoczyło. Jak już kiedyś pisałam moja rodzina

Codziennik Kuchenny
Fatto a Mano Ristorante & Vine Bar - pysznie i prawdziwie po włosku 141

jest to moje pierwsze spotkanie z tym lokalem. Byłam tu na śniadaniu prasowym zorganizowanym tuż po otwarciu restauracji w grudniu. Wtedy uraczono nas boskim ciastem marchewkowym z domowymi lodami pistacjowymi, teraz wróciłam, żeby spróbować czegoś więcej. Fatto a Mano Ristorante & Vine Bar - pysznie i prawdziwie po włosku Z końcem listopada na warszawskim Żoliborzu przy ulicy Rydygiera w zaadaptowanych dawnych(...)całej włoskiej krainy. " I takie fakty bardzo mi się podobają, a krótkie menu świadczy o tym, że zjemy tu tylko świeże produkty. Oczywiście nie sposób zapomnieć o serwowanych tu winach: "Kuchnia włoska nie może istnieć bez włoskiego wina. A win mamy wybór niemały: czerwone, różowe, białe; lekkie i intensywniejsze – dopasujemy je umiejętnie do każdego posiłku. Nasza duma

Kulinarne przygody Gatity
O prawdziwej maszynie do lodów. I nugatowo-karmelowe semifreddo 186

będą dobrze wyglądały. Plan już mam; po kolei wypróbowuję poszczególne elementy, choć idzie mi trochę jak po grudzie . Głównie dlatego, że ciągle mi czegoś brakuje; ale to akurat moja wina, mogłam wymyślić coś bardziej oczywistego niż połączenie buraków z kozim serem... Bo akurat to nie jest stałym elementem zasobów cukierniczej lodówki.  Skoro już narobiłam Wam apetytu na lody(...)zazdrości, że w domu takie nie wychodzą (choć mojej sorbetierze nic przecież zarzucić nie można).  Poza tym odkryłam, że profesjonalne lody przygotowuje się dokładnie tak samo, jak domowe; jedyna różnica to dodatek stabilizatora. Jest to substancja, która zapobiega uciekaniu powietrza z lodów, przez co pozostają puszyste i kremowe przez dłuższy czas. Mądra rzecz, ale w przypadku lodów domowych - nieistotna

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczny łosoś pieczony w cieście francuskim z duszonym porem z curry 239

prostu na wyjatkowe okazje iswieta.Szybkie,bo uzylam gotowego ciasta francuskiego z rolki ze sklepowej lady chlodniczej.Wybor ciast jest juz tak duzy,ze mozemy bez problemu kupic np. jak domowe przygotowane na prawdziwym masle.Jedyny trud jaki musimy sobie zadac to przygotowanie formy z papieru do pieczenia.Jesli nie macie ochoty na  wycinanie "rybek",losos bedzie rownie smaczny,tradycyjnie zapakowany w poreczne(...)przemieszac razem do zgestnienia smietanki.Swietnie nada sie tu rowniez szpinak ( dodac wtedy sol i kilka lyzek chrzanu ze sloiczka)Rybe podawac z przygotowana jarzynka no i butelka dobrego bialego wina np.blanc sauvignion lub bialego rieslinga. Zycze smacznego!Jedna porcja to 630 kcal i zawiera zawiera:34 g bialka,41 g tluszczu,28 g weglowodanowPomysl zaczerpnelam z magazynu "Essen

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
A to było tak... 109

mandarynki* 10.Chleb ze słoika 11. Syrop hibiskusowy 12. Pralinki z pigwowym nadzieniem *potrawy, które były częścią menu drugiej edycji warsztatów Fantastycznie było obserwować Osoby, które nie robiąc nigdy wcześniej domowego makaronu, wywałkowały najpiękniejsze okazy tagliatelle. Z prawdziwą przyjemnością przyglądałam się zarumienionym od emocji policzkom, gdy powstawały trufle, pierwsze samodzielnie robione pralinki i zamykane w słoiki syropy. W każdym z prezentów(...)granoli i dropsów z żurawiny.  Dzięki firmie Empik i ich kolekcji akcesoriów i gadżetów kuchennych uczestnicy pierwszej edycji warsztatów nie muszą martwić się o odpowiednią temperaturę podawanego gościom wina:) W torbach z prezentami znalazły się bowiem specjalne  schładzacze do win, będące częścią kolekcji "Winnym szlakiem" - całość kolekcji oraz inne artykuły kuchenne dostępne są na stronie internetowej

KUCHARNIA