Wypiekanie na śniadanie...to fajna sprawa..spotykamy się razem z innymi blogerami w kuchni -wirtualnie oczywiście i zawsze coś tam "pitrasimy"..tym razem specjalnie na potrzeby
Moje domowe kucharzenieżyciu i wiem, że zawsze będą mnie kusiły. Tato mojego męża jadł czerninę . Tutejsza czarna polewka to zupa pachnąca goździkami, pełna suszonych owoców, drobiowych podrobów i wielkopolskich kluseczek domowej roboty. Mama męża wybrała smażone na masełku, świeże rydzowe kapelusze . Tak pachniały, że nie mogliśmy się im oprzeć. Zdradzę, że po raz kolejny się nie zawiedliśmy. Pierwsze potrawy wywarły(...)tego lody śmietankowe. Genialny a zarazem prosty deser – sama słodycz, smak lata. Teściowie, jako stali bywalcy, postawili na nowość w karcie – leniwe pierogi podsmażane z likierowym winem, jabłkiem, gruszką, podawane z ajerkoniakowym sosem. Deser był delikatny, fantastyczny w smaku i zaskakiwał nietypowym wykorzystaniem leniwych pierogów. Najedzeni, rozleniwieni nie spieszyliśmy się z powrotem do domu. Postanowiliśmy nacieszyć się
Szybko Tanio Smaczniecoś, co świetnie działa gdy jest proste? Podaję krótki i doskonały przepis na kakao- nie wiem, czy jedynie słuszny, ale na pewno najprostszy i pozwalający przygotować pyszny napój: DOMOWE KAKAO- PRZYGOTOWANIE: 1. Podgrzewamy mleko, po 200-250ml na osobę, w zależności od planowanej ilości porcji. Najlepiej oczywiście w specjalnym garnku do mleka z warstwą wody zapobiegającą wykipieniu(...)korzystnie wpływa na nasze samopoczucie. Przeciwutleniacze zawarte w kakao posiadają właściwości antyrakowe, chronią nas przed wirusami oraz chorobami skóry. Ziarna kakaowca mają dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino i aż trzy razy więcej niż zielona herbata Kakao jest również źródłem młodości. Pomaga osobom z zaburzeniami trawienia i wydalania – pobudza pracę żołądka i jelit. Tradycyjnie uważane było również
Aromatyczne Podróżektóra ma informować głodnych wędrowców, że dopłynęli właśnie do smacznego portu. Na przekór obecnie panującemu minimalizmowi we wnętrzu dużo się dzieje, ale ma to swój urok. Z restauracji bije domowe ciepło i panuje przytulna atmosfera. Jak głosi samo hasło - Alyki powstało z miłości do jedzenia i podróżowania. Cieszę się, że tego wieczora dane mi było tutaj zacumować. Przystawka Przystawkę tworzyła(...)sympatyczna i profesjonalna obsługa. Kelner powitał nas już od progu i zaprosił do stolika. Przed każdym daniem robił krótkie wprowadzenie, które miało nas przygotować do uczty. Polecił mi również wino, które doskonale komponowało się z kaczką. Na koniec było mi bardzo miło móc zamienić kilka (a nawet więcej) słów z szefem kuchni — Pawłem Błaszczykiem, który jest prawdziwym
Food Squarepodobne... czasem jest strasznie, a czasem śmiesznie... Ostatnio usłyszałam od pewnej znajomej, że mam chyba za dużo czasu, skoro czytam "takie rzeczy", ale tak sobie myślę: Czy to moja wina, że organizuję życie mojego domu tak, by nie zwariować? Czy to źle, że mam czas na czytanie, naukę języka obcego i hobby, po tym jak dzieci padają na poduszkach(...)przecież jemu nie powiem, że wiem... ;-) A za cierpliwość podczas czytania mam dla Was przepis na danie sezonowe - taki mój pomysł na makaron z bobem. Makaron domowy, gryczany, mam nadzieję, że lubicie... Chwilę z tym schodzi, ale warto... ;-) SKŁADNIKI Makaron: 2 szklanki mąki gryczanej 2 jajka ok. 0,5 szklanki ciepłej wody szczypta soli dodatkowo mąka do podsypania Dodatkowo
Czary - gary w kuchnidomu w karnawale,w czasie bali i wielkich kuligow.U mnie natomiast nie moze zabraknac go w Sylwestra.Nic tak nie smakuje w te jedyna noc w roku jak miseczka goracego domowego bigosu i to niezaleznie od tego,gdzie spedzamy ten czas.Ile domow ,tyle przepisow na najlepszy bigos.Ja tez twierdze,ze to wlasnie moj jest tym najlepszym.Czym sie rozni od innych?Miesa(...)swiezy.Podawac z pieczywem lub puree ziemniaczanym.Uwagi:Bigos mozna zrobic na samej kiszonej kapuscie.Zamiast przecieru pomidorowego mozna dodac powidel sliwkowych lub suszonych sliwek.Mozna rowniez dodac ,jesli ktos lubi szklanke czerwonego wina. ZYCZE SMACZNEGO I DO SIEGO ROKU
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Świeże muffinki przekroić w połowie wysokości. 2. Na każdą spodnią część nałożyć masy o różnych smakach. 3. Nałożyć wierzch babeczki i ozdobić je masą. 4. Podawać z lampką czerwonego wina. U mnie malinowego. Smacznego. Gotowa masa cukiernicza Lauretta Masę cukierniczą Lauretta otrzymałam od producenta w 2 smakach: waniliowym i malinowym. Każde opakowanie ma wielkość i kształt dużego rękawa cukierniczego(...)innego, a zależy nam na przygotowaniu czegoś efektownego. Na pewno sięgną po niego osoby nie piekące na co dzień. Dla nich będzie to ogromna pomoc w przygotowaniu pysznych, domowych wypieków. Ja wrócę do masy malinowej. Jeśli lubicie maliny, na pewno Wam także się ona spodoba. Zresztą spróbujcie sami. Aleex
W mojej kuchniMini bułeczki a’la scones przygotowuję bardzo często, gdy nie ma w domu pieczywa, ani drożdży. Przygotowuje się je na mieszance proszku do pieczenia i
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeśli nie jesteście znawcami alkoholi, lepiej poprosić o pomoc w specjalistycznych sklepach. Wbrew pozorom w cenie około 50 pln można kupić bardzo dobrej jakości trunki. Świetne, moim zdaniem, są wina mołdawskie, mocno w Polsce niedoceniane z zupełnie niezrozumiałych dla mnie powodów. Górny pułap cenowy niestety w tym przypadku jest bardzo wysoki. Prezenty personalizowane W tym roku po raz pierwszy(...)wolnowary – ich cena waha się od 250 do około 650 pln. Sprawdzają się jako prezent dla osób, które nie mają czasu na gotowanie, a chciałyby zjeść zdrowy i ciepły domowy posiłek po powrocie z pracy. Od ponad czterech lat używam wolnowarów firmy Crock-Pot i w mojej opinii jest to sprzęt, który zasługuje na kulinarnego Nobla. Działa w myśl prostej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamałym ogniu przez kilka minut tak, aby stała się nieco lepka i lekko przyrumieniona. Po 5 minutach lekko ją solimy oraz dodajemy szczyptę mielonego pieprzu i dolewamy kieliszek białego wina lub whiskey (można pominąć alkohol) i dusimy jeszcze ok. 5 min. Przekładamy cebulę do miski, a naczynie w którym ją smażyliście idealnie nada się do smażenia kurczaka, ponieważ zostało(...)papier śniadaniowy lub na papier do pieczenia i połóżcie na cieście, tak aby obciążyć jego środek – wtedy ciasto będzie równomiernie płaskie po upieczeniu. Jednak jeśli robicie to w domowych warunkach i dla niewybrednych gości, obejdzie się i bez obciążania – wtedy tarta będzie nieco nierówna (chociaż ciężki farsz i tak później wyrówna ciasto), ale nadal tak samo smaczna, więc
Nerds KitchenJak uwędzić ser ? Jak uwędzić sery ? czyli pierwsze kroki w temacie stawiam… Jak uwędzić sery ? czyli pierwsze kroki w temacie stawiam, oj zdecydowanie
Kuchnia na wzgórzuPierś z gęsi piekłam pierwszy raz i okazała się wielkim sukcesem. Nie pamiętam kiedy jakieś danie tak pozytywnie mnie zaskoczyło. Jak już kiedyś pisałam moja rodzina
Codziennik Kuchennyjest to moje pierwsze spotkanie z tym lokalem. Byłam tu na śniadaniu prasowym zorganizowanym tuż po otwarciu restauracji w grudniu. Wtedy uraczono nas boskim ciastem marchewkowym z domowymi lodami pistacjowymi, teraz wróciłam, żeby spróbować czegoś więcej. Fatto a Mano Ristorante & Vine Bar - pysznie i prawdziwie po włosku Z końcem listopada na warszawskim Żoliborzu przy ulicy Rydygiera w zaadaptowanych dawnych(...)całej włoskiej krainy. " I takie fakty bardzo mi się podobają, a krótkie menu świadczy o tym, że zjemy tu tylko świeże produkty. Oczywiście nie sposób zapomnieć o serwowanych tu winach: "Kuchnia włoska nie może istnieć bez włoskiego wina. A win mamy wybór niemały: czerwone, różowe, białe; lekkie i intensywniejsze – dopasujemy je umiejętnie do każdego posiłku. Nasza duma
Kulinarne przygody Gatitybędą dobrze wyglądały. Plan już mam; po kolei wypróbowuję poszczególne elementy, choć idzie mi trochę jak po grudzie . Głównie dlatego, że ciągle mi czegoś brakuje; ale to akurat moja wina, mogłam wymyślić coś bardziej oczywistego niż połączenie buraków z kozim serem... Bo akurat to nie jest stałym elementem zasobów cukierniczej lodówki. Skoro już narobiłam Wam apetytu na lody(...)zazdrości, że w domu takie nie wychodzą (choć mojej sorbetierze nic przecież zarzucić nie można). Poza tym odkryłam, że profesjonalne lody przygotowuje się dokładnie tak samo, jak domowe; jedyna różnica to dodatek stabilizatora. Jest to substancja, która zapobiega uciekaniu powietrza z lodów, przez co pozostają puszyste i kremowe przez dłuższy czas. Mądra rzecz, ale w przypadku lodów domowych - nieistotna
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprostu na wyjatkowe okazje iswieta.Szybkie,bo uzylam gotowego ciasta francuskiego z rolki ze sklepowej lady chlodniczej.Wybor ciast jest juz tak duzy,ze mozemy bez problemu kupic np. jak domowe przygotowane na prawdziwym masle.Jedyny trud jaki musimy sobie zadac to przygotowanie formy z papieru do pieczenia.Jesli nie macie ochoty na wycinanie "rybek",losos bedzie rownie smaczny,tradycyjnie zapakowany w poreczne(...)przemieszac razem do zgestnienia smietanki.Swietnie nada sie tu rowniez szpinak ( dodac wtedy sol i kilka lyzek chrzanu ze sloiczka)Rybe podawac z przygotowana jarzynka no i butelka dobrego bialego wina np.blanc sauvignion lub bialego rieslinga. Zycze smacznego!Jedna porcja to 630 kcal i zawiera zawiera:34 g bialka,41 g tluszczu,28 g weglowodanowPomysl zaczerpnelam z magazynu "Essen
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!