wino domowe - 1000 przepisów (strona:45/67)

Smak lata w środku zimy – nadziewane kalmary 127

Zaczynam mieć dość zimy. Ale to tak strasznie. „Potwornie”, jak to mawia M. Chciałabym już do lata (albo choć wiosny), do słonka, do grzebania w ziemi

Kate's Kitchen
Risotto z warzywami. 159

Cześć kochani :) Pogoda przestała nas rozpieszczać :( deszczowo i nie chce się nigdzie wychodzić.  Postanowiliśmy zrobić coś w słonecznym stylu :) Risotto, potrawa oczywiście kojarzy się nierozłącznie

vegetanie
PIEROGI Z KACZKĄ, SOSEM ŚLIWKOWYM I SALSĄ Z MANGO 204

Domowe, orientalne pierożki wypełnione pikantnym farszem z ugotowanego mięsa kaczki i rosołowych warzyw. Doprawiłam je czosnkiem, imbirem i świeżą kolendrą, a po ugotowaniu podałam z ciepłym sosem śliwkowym oraz orzeźwiającą i bajecznie kolorową salsą z mango. Sekretem pierożków jest zarówno delikatne, soczyste nadzienie jak i  miękkie  elastyczne ciasto, które dobrze się wyrabia i nie rozkleja, ani podczas lepienia(...)kości 1/2 szklanki warzyw z rosołu (marchew, seler, pietruszka) 1 cebula drobno pokrojona 1 ząbek czosnku starty na tarce 1 łyżeczka startego na tarce imbiru 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 1/3 szklanki bulionu lub wody 1/4 łyżeczki chili w proszku garść listków kolendry lub natki pietruszki sól morska świeżo zmielony czarny pieprz SALSA Z MANGO 1 małe mango pokrojone

cool and minty
Pierożki z makiem 122

listy prezentów, czy też myślę jak udekorować mieszkanie, ale na razie kończy się wszystko na planach. Chyba trochę ostatnio brak mi motywacji i silnej woli. Wmawiam sobie, że to wina pogody, że może przez brak słońca, przez deszcz, wiatr i smog. Być może coś w tym jest, ale to nie zmienia faktu, że trzeba coś z tym zrobić Macie(...)swojej własnej mieszanki, będzie dużo lepsza niż ta kupna To co, smacznego Pierożki z makiem przepis na ok. 40 pierożków 300 g masła 300 g białego sera łyżka cynamonu + domowa masa makowa Do miski przesiej mąkę, dodaj cynamon, masło pokrojone w kostkę oraz twaróg. Całość zagniataj aż do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Następnie owiń je folią i wstaw

365 dni dookoła kuchni
ozór wołowy w szarym sosie 196

Składniki dla czterech osób 1,2 kg ozora wołowego 1 cebula 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera  3 liście laurowe 6-8 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka  domowego   maggi 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 3 łyżki miodu sok z jednej cytryny garść rodzynek sól, pieprz sposób wykonania Ozór starannie myjemy i wkładamy do garnka, dodajemy obraną(...)gotowaliśmy ozór. Całość mieszamy aby w sosie nie powstały gródki, dodajemy wcześniej namoczone rodzynki i sok z cytryny ( jeżeli lubimy to zamiast cytryny, możemy dodać do sosu wytrawne czerwone wino), przyprawiamy magii, oraz pieprzem i gotujemy jeszcze dwie, trzy minuty. W tym czasie ozór kroimy na plastry, grubości około dwóch centymetrów. Kiedy sos zgęstnieje,  wykładamy go na talerze

Miód i pieprz
Beef Burger całkiem domowy 205

bywalca", który raz po raz odkryje gdzieś coś wartego uwagi i potem mnie ciągnie to tu to tam na "degustację". Zanim przejdę do szczegółów, muszę lojalnie uprzedzić, że taki domowy burger, może i wygląda na "Fast Food", ale na pewno nie jest "FAST". Zdecydowanie "Slow Food", zwłaszcza, że:  po pierwsze - sos barbecue, to jedno posiedzenie,  po drugie - bułki(...)trzcinowego 100 ml białego winasólCebulkę przekrawamy na pół i te połówki kroimy na plasterki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i rumienimy (bez tłuszczu). Po chwili dodajemy cukier trzcinowy i podlewamy winem. Dusimyok. 3-5 minut.Zmielone mięso mieszamy dodając, czosnek wyciśnięty przez praskę, sos sojowy i sukcesywnie dolewając posłodzoną wodę. Następnie kilkakrotnie uderzamy nim o miskę - formujemy kulkę i rzucamy nią

Delicious Titbits
Helio Natura 129

Jakiś czas temu otrzymałam przesyłkę z produktami Helio Natura..a w niej śliwki, rodzynki i morele..wszystkie owoce oczywiście wysuszone..Dziś tylko kilka słów ze strony

Moje domowe kucharzenie
Kremowe risotto z dodatkiem pesto, z karmelizowaną szalotką i groszkiem cukrowym. z krewetkami w sosie pesto i chipsem z szynki 112

łyżka oliwy z oliwek  szczypta soli i pieprzu  3 łyżki kremowego serka Arla Apetina o smaku pesto i rukoli  3 łyżki domowego pesto bazyliowego* *Domowe pesto bazyliowe (c ałość ucieram w moździerzu na gładką, jednolitą pastę):  dwie garście świeżej bazylii  3 łyżki startego parmezanu  3-4 łyżki oliwy z oliwek  1 łyżka soku(...)robię risotto. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i łyżkę masła. Dodaję posiekaną bardzo drobno szalotkę i czosnek. Po chwili dodaję ryż. Całość smażę przez kilka chwil i wlewam wino. Płyn redukuję o połowę i porcjami (po 100 ml) wlewam bulion, Kiedy ryż wchłonie jedną porcję wówczas dolewam kolejną. Postępuję tak do momentu aż ryż wchłonie cały bulion

Mango Papaja
Białowieża - Marcinek i Stoczek wsród bojarów 171

mięsna lub rybna przyrządzona z dodatkiem ogórków kwaszonych, koncentratu pomidorowego, zrumienionej cebuli, ewentualnie kaparów i oliwek oraz soku z cytryny, podprawiona śmietaną. Kaczka pieczona z jabłkami. Baranina. Ciasto czekoladowe. Wino z Winnicy Jasiel. Wódka zbożowa naturalna z manufaktury Old Polish Vodka . Po kolacji czas spać po długim i pełnym atrakcji dniu, tym bardziej że następny dzień również zapowiada się(...)inne posiłki przygotowywane są z taką dokładnością i z takich produktów, to warto zatrzymać się w Polanie Żubra podczas wędrówek pieszych czy rowerowych, a i zabrać ze sobą słoiczek domowych przetworów. Po śniadaniu udaliśmy się do Rezerwatu Pokazowego Żubrów BPR oraz Muzeum Przyrodniczo-Leśnego BPN, ale o tym później. Na chwilę wpadliśmy na stację Białowieża Pałac – jeszcze nie tak dawno

królestwo garów
Jadalne kwiaty – miejskie ogrodnictwo 149

Jednym z moich hobby jest miejskie ogrodnictwo. Mam rośliny na parapecie i na balkonie, gdy tylko robi się ciepło. Kiedy jest jeszcze zimno mam domową szklarnię hydroponiczną Green Farm – moje pierwsze zbiory ziół opisałam tutaj . Latem jestem działkowcem na mojej podwarszawskiej działkowej farmie. Ponieważ jednak rośliny nie rosną mi same – trzeba je podlewać i dbać o nie, staram(...)fiołkowy do sałatek jaśmin – uwielbiam herbatę jaśminową lawenda – zobacz przepis na ciasteczka z cukrem lawendowym , lemoniadę o smaku lawendy i ocet do sałatek. mniszek – można z niego zrobić wino mniszkowe ogórecznik – pięknie dekoruje nasze sałatki i dania róża – woda różana nadaje wyjątkowego smaku deserom a konfitura to najlepszy dodatek do pączków rumianek – moja ulubiona herbatka Dekorowanie dań kwiatami

Ugotowane pozamiatane
Rolada wołowa! 144

wielkiej brytfannie, powolutku przez 3 lub 4 godziny. Stają się mięciutkie, uwalniając minuta po minucie wspaniały aromat. Smak wołowiny miesza się ze smakiem kiszonego, domowego ogórka, wędzonego (również domowego) boczku, cebuli wyrwanej prosto z ziemi obok naszego domu i musztardy - koniecznie z Czech. A do tego sos wzbogacony gęstą, prawdziwą śmietaną.  Składniki na 4 rolady: 4 plastry mięsa wołowego(...)rolady zrobią się mięciutkie - około 3 lub 4 godzin. Na koniec redukujemy ilość sosu i dodajemy śmietanę. Rolada najlepiej smakuje z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą i lampką czerwonego wina.    Obiecuję, że się nie zawiedziecie

Kuchnia Pani Wiosny
Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego 203

surowo z powodu zawartości sambunigryny, substancji toksycznej, którą łatwo usunąć w trakcie przerabiania, np. gotowania lub suszenia.Dojrzałe owoce bzu czarnego są znakomitym surowcem do wyrobu konfitur, soków, win i nalewek, a w postaci suszu jako dodatek do herbat. Mają intensywny kolor, którym można podkręcić przetwory blado wyglądające lub w bliżej nieokreślonym kolorze (np. z jabłek). Pikantna konfitura(...)sicie. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zmiksować w malakserze razem z chili, na bardzo drobną kostkę. (Skórek i gniazd nasiennych jabłek nie trzeba wyrzucać, można z nich przygotować zdrowy, domowy ocet jabłkowy). Rozdrobnienie owoców skraca czas gotowania i straty witamin.Cebulę pokroić w plastry, zeszklić na oliwie.W sokowirówce wycisnąć sok z czarnego bzu, przelać do rondla, dodać zmiksowane jabłka, cebulę

SzczyptaSmaQ
Warstwowa sałatka śledziowa – szuba. Śledzie pod pierzyną 259

gotowanie zmieni kolor żółtka, nie przekraczajcie tego czasu – dlaczego, napisałam już o tym TUTAJ) . Zalewamy lodowato zimną wodą po ugotowaniu. Studzimy, obieramy ze skorupek. Do tej sałatki nie używam domowych ogórków kiszonych – dużo bardziej pasują te z beczki, kupowane w warzywniaku – pierwszorzędnie kwaśne i równie słone. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Tak samo kroimy obraną cebulę – dodatkowo warto wrzucić(...)zewnątrz. Na śledzie wykładamy musztardę Dijon, czubatą łyżeczkę albo dwie łyżki, w zależności od tego w jak dużej salaterce składacie sałatkę – odpowiednio słoną i kwaśną, robioną na białym winie (nieodmiennie polecam musztardę Maille). Musztardę dokładnie rozsmarowujemy po śledziach. Pieprzymy. Pokrywamy warstwę musztardy posiekaną cebulą. Na tą warstwę ścieramy ¼ ziemniaków i lekko przyklepujemy.   Na ziemniaki wysypujemy kiszone ogórki

Karo in the Kitchen
Pizza na podpłomyku z pesto z rukoli 106

pizzę. Powstały proste i rewelacyjne podpłomyki, a właściwie pizza na podpłomykach z pesto z rukoli. Efekt zaskoczył moje podniebienie, to było przepyszne! Chrupiący podpłomyk, gorący, posmarowany grubą warstwą domowego pesto z rukoli, z serem provolone dolce, czarnuszką, ostrą papryką i świeżą rukolą. Takiego przepisu nie znajdziesz w żadnej książce kulinarnej! To moja własna propozycja dla Ciebie na nie tylko karnawałowe(...)oprószamy ostrą papryką i czarnuszką i suszonym oregano. Gdy ser roztopi się, przekładamy z patelni na talerz. Na wierzchu układamy listki rukoli. Podajemy zaraz po przygotowaniu, najlepiej z ulubionymi winem

Moja smaczna kuchnia
Zakochane lekkie czekoladki 169

Kolejna moją propozycja dla zakochanych i nie tylko.  Jakiś czas temu zdobyłam foremki silikonowe do pralinek.  Takie słodkie serduszka.  Ile razy już robiłam

Malinowe Pocałunki

Proponowane wyszukiwania