wino domowe - 1000 przepisów (strona:34/67)

Czekoladowy tort urodzinowy 131

urodziny swojej przyjaciółki. Ma niesamowite nadzienie, albo raczej kilka jego rodzajów. Całość jest idealnie wyważona – słodycz masła orzechowego, kremu z orzechów laskowych i czekolady jest przełamana kwaśnymi powidłami domowej roboty. Całość polana polewą nugatową. Na wierzchu ułożyłam motylki z masy marcepanowej. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – kostkę masła – niepełne 2 szklanki cukru (ja daję ok 1 szklanki(...)czerwonego wina/soku owocowego (jeżeli pieczemy dla dzieci) – 2 szklanki mąki – 4 całe jajka – 3 łyżeczki proszku do pieczenia W garnku gotujemy masło, cukier, cukier waniliowy i wino. Wszytko podgrzać aż konsystencja będzie jednolita, zmniejszyć ogień i gotować dalej. Alkohol powinien odparować. W przypadku, gdy zamiast wina dajemy sok owocowy, gotować krócej. Oczywiście zrezygnować

Szybko Tanio Smacznie
DOMOWA PRZYPRAWA PIERNIKOWA 151

Warto pokusić się o zrobienie domowej, doskonale skomponowanej przyprawy do piernika. Pachnie przepięknie, jest ciemniejsza i o wiele bardziej aromatyczna i wydajna od sklepowej przyprawy z torebki. Ponadto nie zawiera mąki pszennej, cukru i kakao. W jej skład wchodzą cynamon, goździki, ziele angielskie, imbir, kardamon i anyż.  Ta korzenna mieszanka przypraw podkreśli smak wielu wypieków, np. ciast z dynią(...)szarlotki, piernika, a także gorących napojów ( grzanego wina, piwa, kawy, herbaty). Warto mieć taki wyjątkowy i aromatyczny słoiczek... Tym bardziej, że to prawdziwa bomba antyoksydacyjna. SKŁADNIKI  6 łyżek mielonego cynamonu (30-40 g) 4-6 ziaren czarnego lub różowego pieprzu 2 łyżki mielonego imbiru (12 g) 2 łyżki całych goździków (10 g) 1 starta na tarce gałka muszkatołowa

cool and minty
Pączki hiszpańskie 229

Pączki hiszpańskie, pączki wiedeńskie, gniazdka to jeden i ten sam wypiek. Lekkie, słodkie, pachnące różą – do kawy, herbaty… i nie tylko. Kto ma ochotę może zajrzeć na chrusty na winie , faworki robione mikserem , churros z masą migdałową , czy pączki z budyniem , które już są na blogu. Przy tego typu wypiekach nie opuszcza mnie jedna maksyma – „Jednym „złym” posiłkiem(...)jednym „dobrym” nie schudniemy”. Przytaczając te słowa chcę uprzedzedzić wszelkie protesty o kaloryczności pączków hiszpańskich. Dodam tylko tradycyjnie – gorąco polecam i życzę smacznego . Skorzystałam z przepisu Joasi z bloga Domowe – Wypieki . W wydarzeniu Ciasto na niedzielę (smażone w głębokim oleju ) wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: - Moje domowe kucharzenie - Moje Małe Czarowanie - Szóste Niebo - Mozaika życia - Kulinarna

mojewypiekiinietylko
W kuchni emigranta... 192

Słodka  Choroba    Oprócz gotowania najwi ę kszą pasją Magdy są książki. Na temat tych przeczytanych również prowadzi bloga zatytułowanego Mały  Azyl Przetwory do domowej spiżarni pomoże Wam przygotować mieszkająca w tureckiej części Cypru Ingalil, o której już wielokrotnie tutaj wspominaliśmy. Ingalil jest prawdziwą mistrzynią w odtworzeniu polskich smaków, bez dostępu do polskich produktów.  Was zapraszamy(...)kraju,  który  nie istnieje ,   a Autorkę gorąco prosimy o stworzenie na blogu działu "Kulinaria", bo trudno znaleźć przepisy Na dobranoc proponujemy lampkę dobrego wina lub koniaku (dla mnie bezalkoholowego, bo tutaj za alkohol grozi deportacja) i lekturę bloga, o tym jak się żyje i pracuje w Arabii Saudyjskiej czyli  W  pustyni

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Risotto con prosciutto + warsztaty fotograficzne 184

Wspaniali ludzie których tu poznałam dają mi motywację do działania. Każdego dnia zgłębiam tajniki tutejszej kuchni, w zdrowszej, pełnej smaku i ekologicznej wersji. Dotychczas poznałam duszę prawdziwego chleba na domowym zakwasie, kompozycji warzyw otulonych w puszystym cieście frittaty oraz ogrom przepisów na ciasta z wykorzystaniem ogródkowych owoców.  Co jeszcze?  Razem z Greczynką   produkującą miody i włoską fotografką(...)ryżu Arborio -1l wywaru warzywnego -40g masła -cebula -50g prosciutto   -4 łyżki startego parmezanu -2 łyżki miodu Melixir -oliwa z oliwek extra virgin -kieliszek białego wina -sól i pieprz do smaku Wykonanie: Po pierwsze spokój i lenistwo! We włoskiej kuchni nie może być pośpiechu! A więc... Gotujemy bulion. W rondelku podsmażamy posiekaną cebulkę na oliwie

Gawron w rosole
Sos żurawinowy do mięs i pasztetów 195

Idealnie komponuje się z kaczką, czy gęsiną. Jeśli zauważycie w sklepie świeżą żurawinę, kupcie ją bez wahania (a kupić ją jest coraz łatwiej – szczególnie w okresie świątecznym)! Taka domowo przyrządzona żurawina jest znacznie lepsza niż sklepowa, a przygotujemy ją w zaledwie 15 minut. W smaku jest słodko-kwaśna, o przyjemnym, korzennym aromacie. Smak i aromat Świąt. Sos żurawinowy(...)pasztetów: ok. 300-400 g świeżej żurawiny 1 mała laska cynamonu skórka otarta z wyparzonej wrzątkiem pomarańczy 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy 1/4 szklanki porto (czerwone, słodkie wino) 1/3 szklanki cukru trzcinowego (lub więcej) 1/3 łyżeczki mielonego imbiru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do rondelka wsypujemy umytą żurawinę i cukier trzcinowy. Dodajemy skórkę

Poezja smaku
Polędwiczki wieprzowe w czosnku niedźwiedzim i prosciutto 185

sakiewkach z szynki  na liściach świeżego czosnku niedźwiedziego, który jest dostępny tylko wiosną. Na stanowiskach naturalnych pod ścisłą ochroną ale do kupienia w sklepach ogrodniczych. Polecam także domową uprawę w ogródku lub na tarasie, naprawdę warto.  Polędwiczki podałam z chrupiącą sałatką z zielonych warzyw i sosu pistacjowego ale może być każda inna w wiosennym wydaniu.     Czas(...)polędwiczka wieprzowa QAFP ok. 20 cm, 8-10 plastrów szynki prosciutto lub innej długo dojrzewającej,  6 listków czosnku niedźwiedziego (lub 1 łyżeczka suszonego), 100 ml białego wytrawnego wina (polecam młode portugalskie Vinho Verde), sok z połowy limonki, pieprz, 2 łyżki oliwy. Sałatka: 1 cukinia, garść umytej i osuszonej rukoli, 1/2 papryczki chili, łyżka posiekanych pistacji. Sos pistacjowy

SzczyptaSmaQ
Restaurant Week w Vivian - lekko, pysznie i z klasą 127

chrupiącą skórką i przede wszystkim różowiąca się na talerzu, piękna! Kaczkę podano w akompaniamencie p urée  z fioletowej marchwi o cudownym słodkim smaku, polentą i wybornym sosem z wina madera. Kompozycja, radosna, wiosenna i niezwykle apetyczna. Jedyną uwagę mam do samej polenty, której brakowało polotu. Zdecydowanie przydałoby się jej trochę więcej masła i parmezanu. Jednak sądzę, że miała(...)dania i stanowić jedynie tło do głównej bohaterki - kaczki. Deser Czyli mój ulubiony punkt programu. Szef kuchni -  Michał Szurmak i tutaj spisał się znakomicie. Delikatna pascha podana z domowymi lodami i sosem jeżynowym z przyjemnie chrupiącymi pesteczkami. Do tego dekoracja z bezy, ziemi czekoladowej i bratków stanowiła kropkę nad „i” pięknie podanego deseru. Słowo na zakończenie Po wizycie

Food Square
Pęczotto z suszonymi grzybami 167

grzybów, ale żeby aż tak? ;-) Dodatek suszonych pomidorów orzeźwia danie. Same grzyby są pyszne, aromatyczne w idealny sposób wysuszone, bo zachowały pełnię smaku. Trudno osiągnąć to w warunkach domowych, susząc grzyby w piekarniku. Tę pełnię smaku czuć w daniu, polecam! :-) Jeśli dodamy mięso (schab, filet z kurczaka/indyka), mamy pełnowartościowy obiad. Ja pęczotto potraktowałam jako dodatek do pieczonego mięsa. Aparat(...)pochmurne dni, stąd takie zdjęcia.   1 szklanka kaszy pęczak 2 cebule 3 ząbki czosnku  0,5 litra bulionu warzywnego + woda z moczenia grzybów 50 ml białego wina 20 g suszonych podgrzybków Nasza Chata 6 suszonych pomidorów oliwa z oliwek 1 łyżka masła sól, pieprz 1. Grzyby zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, przykrywamy i zostawiamy

Szefowa kuchni
Domowy bigos 166

przepis na domowy, pyszny bigosik. Notka opóźniona bo delektowaliśmy się nim w święta, a dzisiaj w końcu mogę się nim z wami podzielić.Składniki:2,5 kg kwaszonej kapusty500 g łopatki wieprzowej300 g wędzonej kiełbasy300 g wędzonego boczku4 cebule150 g śliwki suszonej4 sztuki liścia laurowego8 ziarenek ziela angielskiego3 łyżki majeranku2 łyżeczki pieprz ziołowyok. 500 ml wina czerwonego wytrawnego100

Moje pyszne gotowanie
Krem z selera z jabłkami i serem Stilton 175

dodatkiem jabłek deserowych oraz sera pleśniowego Gordon Ramsay proponuje najbliższym na Święta Bożego Narodzenia. Zupę selerową przygotowuje się na bulionie warzywnym. Ja wykorzystałam bulion warzywny z dodatkiem wytrawnego białego wina Chardonnay, które słynie ze swojego przyjemnego bukietu z cytryn i jabłek, również wg. przepisu Gordona Ramsay’a. Akurat ten bulion idealnie pasuje do tego kremu. Polecam. Składniki(...)łyżka oleju rzepakowego lub oliwy 1 duża cebula lub 2 mniejsze 700 g selera (korzeń) 350 g ziemniaków 2 duże jabłka deserowe (Ligol, Rubin, Jonatan, Gala) 1,2 l domowego bulionu warzywnego (najlepiej takiego) 50 ml śmietany 30% garść świeżego tymianku (tylko listki) wyciśnięty sok z połowy cytryny (niecały) 150 g sera z niebieską pleśnią (Stilton*) sól morska oraz świeżo

Moja Delicja
TU I TAM nr 29. Niech króluje czosnek! Pieczony. I galaretka 159

listopadowe spotkanie z Amber.  Wszystko w niej jest poezją - cudowny aromat czosnku, delikatny, lekko słodki smak i jasno bursztynowy kolor. Czosnkowy poemat.  Posmarujcie nią opieczoną bagietkę lub domowy chleb z twarogiem - będziecie zachwyceni tym niezwykłym smakiem.  Już za parę godzin grudzień - słoiczek tej wyjątkowej galaretki może być wspaniałym pomysłem na prezent dla kogoś, kto tak ja kocha(...)GALARETKA Z PIECZONEGO CZOSNKU /przepis z książki Ball Complete Book of Home Preserving - klik/ 3 średnie główki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 szklanka wytrawnego białego wina 2/3 szklanki wody 1/2 szklanki białego octu balsamicznego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu delikatnie rozgniecionych 3 łyżki soku z cytryny 3 szklanki cukru ok. 25gr pektyny owocowej Z każdej

KUCHARNIA
Sos do spaghetti 150

spaghetti najlepszy jest sos domowej roboty. Krótko mówiąc wiemy co jemy. Bez konserwantow, bez żadnych niepotrzebnych składników, którymi niestety nafaszerowane są gotowe sosy w słoiczkach. Każdy może sobie doprawić taki sos dokładnie tak jak lubi. Gorąco polecam! Składniki: 500g mielonego mięsa 800g krojonych pomidorów z puszki (takie, które mają w składzie tylko pomidory) 180-200g przecieru pomidorowego 2 cebule(...)ząbki czosnku pół szklanki czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka suszonego oregano liść laurowy 1-2 łyżeczki cukru sól pieprz Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni lub w garnku rozgrzać 3 łyżki oleju i wsypać cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano i smażyć do zezłocenia cebuli. Do podsmażonej cebuli dodać mięso

kuchnia doski
Poniedziałkowy "fit" - Ogródek z mini warzyw i młodych kwiatów na ziemi jadalnej okruszony wasabi 165

niej buraczki, aż będą chrupiące. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy łyżeczkę masła i wrzucamy połowę warzyw, doprawiamy solą, gotujemy aldente.  Resztę warzyw smażymy na rozgrzanej oliwie, podlewamy winem.   Warzywa smażone na oliwie wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.  No i na koniec etap najprzyjemniejszy czyli ułożenie wszystkiego na talerzu. Zaczynamy od wysypania jadalnej(...)poukładanie przygotowanych warzyw oraz jadalnych kwiatów i listków. Wasabi łączymy z malto aż uzyskamy puder i posypujemy nim delikatnie np. dookoła - to oczywiście nie jest element konieczny, w warunkach domowych można ten punkt pominąć

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pigwa pieczona z winem 149

Składniki 3 szklanki wody 1 1/4 filiżanki cukru brązowego 1/4 szklanki miodu 1 wanilia, podzielona wzdłuż i wyjęty środek 6 strąków kardamonu, popękane 6 dużych owoców

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania