białego wytrawnego wina, masła i świeżo starego parmezanu. Dziś proste risotto z tym co akurat miałam pod ręką, czuli kurczakiem i marchewką. Risotto z kurczakiem Składniki: 600 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1/2 papryczki chili 1 szklanka ryżu arborio ok. 2,5 szklanek bulionu ( przygotowanego na bazie domowej pasty bulionowej
Kulinarne przygody Gatitytrzcinowego 3 pełne łyżeczki domowej konfitury żurawinowej (może być też kupna) Marynata: 2 ząbki czosnku przekrojone na 3 części 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki płynnego miodu 2,5 łyżki oliwy z oliwek 2/5 szkl zimnej wody zimnej wody 4 łyżki białego, wytrawnego wina 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Symfonia SmakówChcielibyśmy dzisiaj kontynuować wakacyjny temat wypraw kulinarnych. Ostatnio była grecka wyspa Korfu, wiec teraz jedziemy nieco na północ. Zabieramy Was na Bałkany :) Macedonia Niezwykłe miejsce. Malutkie
vegetaniemakaron z sosem domowej roboty. Danie przygotowuje się ok. 20 minut, jest przepyszne i bardzo aromatyczne. Składniki: makaron pappardelle 2 garści borowików 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli lub 2 szczypty chili w proszku 3-4 łyżki serka śmietankowego Almette skórka otarta z 1 cytryny 200 ml wytrawnego białego wina 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Codziennik Kuchennymieszając. Dolewamy wino i podgrzewamy, aż zacznie mocno parować, uważając jednocześnie by go nie zagotować! Przecedzamy grzaniec przez sito. Rozlewamy do specjalnych glinianek, kubków lub szklanek (uwaga- zwykłe szklanki muszą być nagrzane np. w ciepłej wodzie, żeby nie pękły!). Teraz pozostaje nam sączyć ze smakiem pyszne,korzenne winko. S macznego :) Najlepszy domowy grzaniec galicyjski
Moje Kuchenne RewelacjeTradycyjna Polska potrawa jednogarnkowa - aromatyczny bigos staropolski, najlepszy z domowej kiszonej kapusty. Najsmaczniejszy po kilku dniach i odgrzewaniach, gdy nabierze odpowiedniego smaku. Składniki:1 kg kiszonej kapusty700 g wędliny (kiełbasa, boczek, szynka itp.)300 g łopatki wieprzowej10 suszonych borowików2 cebule10 suszonych śliwek2 liście laurowekilka ziaren ziela angielskiego i jałowca40 ml czerwonego winasól, pieprz, cukierKiszoną kapustę pokroić, włożyć do dużego(...)kostkę i razem podsmażyć.Wszystkie przesmażone mięsa dodać do gotującej się kapusty i nadal gotować na małym ogniu co najmniej przez godzinę.Pod koniec gotowania dodać pokrojone śliwki i wino, przyprawić całość solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.Podawać z chlebem
wyzwania kuchenneDziś przedstawiam ciasto tylko dla dorosłych a to za sprawą dużej ilości alkoholu, jaka się w nim znajduje. Przepis, który dostałam kilka lat temu od cioci
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDo Świąt zostało kilka dni, pewnie większość z Was ma już zaplanowane menu Wielkanocne. Ja w tym roku zostawiam wszystko na ostatnią chwilę, jakoś tak nie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPizzerinki na wieczór w gronie przyjaciół. Myślę, że z tego zestawu każdy znajdzie coś dla siebie. Proponowane smaki to: I. Peperoni (ostra
KuchniaWeDwoje.pldżemy, konfitury, wina, nalewki, likiery . Idealne ciasto na niedzielę … i nie tylko – truskawkowo waniliowa zebra. Ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki - 125 g cukru pudru - 250 g schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa waniliowa: - 1 kg twarogu ( u mnie domowy ) - 5 łyżek cukru - 2 łyżki
mojewypiekiinietylkoSą takie chwile, gdy nie mamy czasu na przygotowywanie wydumanych dań, a mamy ochotę na coś specjalnego. Składniki: makaron spaghetti 1/2 kg małży białych 4-5
Karczma HonoriettyWiosną pierwszy pojawia się rabarbar i to o nim będzie kilka wpisów. Rabarbar służy jako dodatek do soków, placków drożdżowych, drożdżówek. Popularny jest też kompot z
Życie zaczyna się w kuchnidomowa metoda sous-vide, należy co kilka minut kontrolować temperaturę, mieszając delikatnie wodę co jakiś czas. Dodatki Buraki obieramy, zachowujemy ok. 2 plastry grubości 1 cm, resztę siekamy na jak najmniejsze kawałeczki, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Po rozgotowaniu cząstek buraków dodajemy zachowaną kostkę i gotujemy do miękkości. Na koniec doprawiamy octem z białego wina(...)udało mi się zachować smak i soczystość mięsa. Z pewnością powyższa potrawa to nie top chef a tylko próba pokazania, że podstawy metody sous-vide można stopniowo opanowywać w domowych warunkach. Aby danie było kompletne można dodatkowo pokusić się o jakiś magiczny sos : ) Myślę, że sous-vide może być ciekawą zabawą dla osób, które chętnie próbują czegoś nowego w kuchni
Right Behind The Kitchensmakowanie wina w ogrodzie mojej mamy kawa z przyjaciółmi, która przeciąga się do kolacji, a potem przeradza w wieczór z drinkami, bo nikt nie chce, żeby spotkanie się skończyło Zdaniem profesora Jeppego Trollego Linneta, badacza hygge, na powstanie tej duńskiej filozofii życia wpływ miały takie czynniki jak: klimat Danii, niewielkie rozmiary państwa, tradycje domowego życia, koncepcja
Codzienna kuchnia niecodzienna