wino domowe - 1000 przepisów (strona:29/67)

Ciasteczka rozmarynowe z rodzynkami, orzeszkami piniowymi i parmezanem 96

kupowała krakersów, lecz sama stworzę przepis na domowe, wytrawne ciasteczka. Urodziła się wytrawna receptura. Rodzynki, rozmaryn, parmezan i różne rodzaje orzechów. Użyłam takich, jakie akurat miałam na stanie w szufladzie „cukierniczej”. Przepis dopracowałam, gdyz za pierwszym razem ciasteczka wyszły mi zbyt kruche i łatwo sie łamały. Smakują wybornie do wina, piwa. Z deską serów wystarczają za przekąskę

Raj dla Podniebienia
Pizza z krewetkami 156

Pizza z krewetkami na cienki cieście z dodatkiem sera mozzarella i rukoli. Było to moje drugie podejście do krewetek i

KuchniaWeDwoje.pl
kanapkowa pasta z suszonych pomidorów i oliwek 199

serów. Jako dodatek do krakersów, podanych z kieliszkiem wina jest po prostu świetna! Przepis zmodyfikowany ze starego numeru gazetki "Przyślij Przepis" składniki: 1/3 szkl suszonych pomidorów w oliwie 1/3 szkl czarnych oliwek bez pestek 100 g ziaren słonecznika 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny łyżka koncentratu pomidorowego (użyłam domowego keczupu) 1/2 pęczka natki pietruszki ew sól, pieprz

6niebo
karnawałowe chruścikowe serduszka 470

składniki: 250 g mąki 2 łyżki cukru pudru 50 g masła 80 ml wytrawnego wina, białego 2 żółtka dodatkowo: tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder

Domowy Smak Jedzenia
Kurczak słodko-kwaśny 173

100 g ryżu pół cebuli 2 łyżki oleju ryżowego (można zastąpić zwykłym) pół papryki czerwonej pół papryki zielonej 2 filety z kurczaka 1 marchewka 4 krążki

Świat Domowej Kuchni
Weekend z grillem #4 - Karkówka wytrawna 159

mięsie, wędlinach, kiełbasach... Ale również przepisy na domowy wyrób mięsiwa i sklep, w którym kupicie wszystko, czego wam potrzeba. Ale o tym wiecie doskonale, już tyle razy wspominałem o tym :) Więc tym razem do spółki z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy wytrawną karkówkę. Wytrawną, bo przez kilka dni marynowaną w czerwonym winie z dodatkiem rozmarynu. A do tego, jak zawsze, kilka

Marder&Marder Manufacture
Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa paprykowa 201

chorizo. Przepis znalazłam na hiszpańskim blogu. Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa paprykowa Składniki: Na każdy kilogram wieprzowego mięsa (u mnie łopatka) dajemy: 350 g słoniny 20 g soli (dałam pół na pół z peklosolą) 28 g pimenton de la Vera (wędzona papryka hiszpańska) 200 g wody lub białego wina 2 ząbki czosnku pieprz jelita wieprzowe

Kulinarne przygody Gatity
Ravioli z kiszonego ogórka nadziane siekanym ozorkiem cielęcym i żółtkiem sous vide, z sałatką z nasturcji, szczawiu i wędzonego 174

wędzonym majonezem i galaretką z wina Marsala. Do sałatki dodałam także krążki szalotki opalone palnikiem do kremu brulee. Znakomitym uzupełnieniem całej kompozycji i struktury serwowanych składników będą chrupiące grzanki z ciabatty. Ponieważ przez cały rok gromadzę i przetwarzam dziko rosnące rośliny więc jak najczęściej dodaje je do przygotowywanych potraw. W tym przepisie znajdziecie domowy ocet z kwiatów czarnego(...)żółtko dokładnie oczyszczone z białka, przykryj mniejszym płatem galaretki. Sałatka z nasturcji, szczawiu krwistego i wędzonego majonezu  ½ l nasturcji (małe listki, kwiaty, pączki) ½ pęczka szczawiu krwistego 140 ml wina Marsala 120 ml wody 4 łyżeczki soku z limonki ½ łyżeczki agaru Wędzony majonez Agar wymieszaj z winem, wodą i sokiem z limonki, zagotuj, wylej do kwadratowej formy, odstaw

SzczyptaSmaQ
Sery z francuskich Alp 200

przekąskę, jak i z bagietką i oliwkami (to mój ulubiony zestaw przekąskowy). Dodawany jest do zielonych sałatek, sosów oraz zapiekanek. Najlepiej smakuje z czerwonym, kalifornijskim winem. Proponowane wina Wina żółte z Jury – château-chalon lub arbois.  Białe wytrawne chardonnay, np. chablis albo pouilly-fuissé. Do serów bardzo dojrzałych dobry będzie biały burgund lub pełne beczkowe chardonnay(...)miesięcy w domowych serowarniach gospodarstwach hodowców albo w warsztatach zwanych Fromagerie , których właściciele skupują mleko od rolników.    Zastosowanie w kuchni Abondance jest niezbędnym składnikiem tradycyjnych sabaudzkich dań na bazie ziemniaków, boczku, chleba i sera właśnie. Chociaż bez dwóch zdań to ser, który zajadam sam lub w towarzystwie oliwek albo suszonych pomidorów.   Proponowane wina W degustacji

gutfut
Kompot jabłkowy na zimę 263

lubią zimą poczuć smak lata dla lubiących domowe przetwory Składniki: 2 kg jabłek (waga po usunięciu gniazd nasiennych) 0,5kg cukru 2 litry wody cynamon (4 szczypty) goździki (10-12szt.) Wykonanie: 2 kg jabłek 50 dkg cukru 2 L wody 10 szt goździków SKŁADNIKI Kup brakujące składniki Chcesz dobrać wino do tej potrawy? Znajdź wino Chcesz zapisać

Mania Wypiekania
Karpatka 450

sięgają. Przypomniałam sobie o niej odwiedzając blog Wino i oliwki. W przepisie zmieniłam tylko jedną rzecz… mianowicie przygotowałam krem z podwójnej porcji, żeby nie było później szukania kawałka Karpatki z największą ilością kremu A tak kremu było wystarczająco na każdym kawałku i nie było powodów do narzekania Zapraszam na pyszną domową karpatkę KarpatkaSkładniki:Ciasto ptysiowe:14 dag masła

UgotujmyTo.pl
KOTLECIKI SCHABOWE W SOSIE Z ZIELONYM PIEPRZEM 185

można zastąpić winem czerwonym - malaga, porto, madera. Aby sos był bardziej gładki i aksamitny, można go zblendować - pamiętać należy jednak, aby wcześniej nie dodawać ziarenek pieprzu - nic z nich nie zostanie :) , a nie oto przecież chodzi, powinny być w całości :) Ziarenka, razem z kotlecikami dodajemy po zblendowaniu sosu i dalej postępujemy jak w przepisie. Jak zrobić domowe kotleciki schabowe(...)podczas smażenia mięso) - zagotowujemy cały czas mieszając. Krok 4. Do gotującego się sosu wkładamy obsmażone wcześniej kotleciki schabowe. Jeżeli sos jest za gęsty, można dolać odrobinę wody, wywaru lub wina czerwonego. Całość delikatnie mieszamy, dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, około 45 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Na koniec w sosie rozprowadzamy 1-2 łyżki gęstej, spienionej śmietany

Moja Książka Kucharska
Tikil gomen i trendy kulinarne 2016 154

przyszłości pokażę jak przygotować taką w zaciszu domowego ogniska, bez specjalistycznego sprzętu. Ogień to nie jedyne narządzie do przetworzenia jedzenia. W tym sezonie będą królowały przetwory octow e, ale nie chodzi o taki ocet jaki, starsi czytelnicy pamiętają ze sklepowych półek. Ocet będziemy przygotowywać samodzielnie. Nie ma nić prostszego wystarczy zepsuć wino :)  Fast food znowu wróci do łask

Kryzysowa Książka Kucharska
Bezy 195

ciąży oznajmiła, że ma wielką ochotę na domowe beziki. Długo nie myśląc postanowiłam, że w domu je przygotuję. Bardzo chciałam zrobić niebieskie beziki- w związku z tym dodałam odrobinkę barwnika w żelu- jednak bezy nie wyszły. Masa bezowa zrobiła się strasznie rzadka i podczas wyciskania wzorek się rozlewał. Myślę, że to wina barwnika- no nic może jeszcze kiedyś spróbuję

Krakowskie smaki Ani
Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i serem gorgonzola 179

dodaje sił na kolejny, z ulubionym winem smakuje wybornie!  Jeśli macie ochotę na więcej zapraszam zajrzeć do kategorii Makarony Do przygotowania dzisiejszego dania użyłam Kurczaka Zagrodowego z Podlasia . Cechuje go wyjątkowe zdrowie i wygląd - jest w 100% naturalny, bez konserwantów i sztucznych dodatków, bez GMO. Zagrodowy zaspokoi podniebienia kochających tradycyjny, domowy rosół oraz kruche, aromatyczne mięso. Idealny dla całej

Moja smaczna kuchnia
Kurczak z orzechami nerkowca 192

2 pojedyncze piersi z kurczaka (250-300 g), 1 łyżką sosu sojowego, 1 łyżeczką oleju arachidowego, 2 ząbki czosnku, 1/3 łodygi pora, 1/2 czerwonej papryki, 1/2

Świat Domowej Kuchni
Oryginalny prezent dla miłośnika grillowania – domowa przyprawa do dań z grilla 168

Oryginalny prezent dla miłośnika grillowania – domowa przyprawa do dań z grillaZwyczaj obdarowywania się prezentami stał się już prawie tradycją. Kupowanie prezentów i obdarowywanie nimi rodziny, przyjaciół jest bardzo miłe. Jednak często zaczyna nam brakować pomysłów na prezenty. A co w przypadku jeśli do obdarowania mamy miłośnika grillowania, który ma już grilla oraz cały arsenał akcesoriów do grillowania? Chcąc być oryginalni(...)szukamy innych pomysłowych rozwiązań i pomysłów na udany prezent dla takiej osoby. A już obdarowaliśmy go np. dobrym winem i klinem wyjątkowego sera?. Dla takich osób właśnie proponujemy przygotowanie własnej autorskiej przyprawy do grillowania i wręczenie jej w formie wyjątkowego prezentu. Sekretem w tym przypadku jest to, że taki prezent jest łatwo przygotować i jest on stosunkowo nie drogi. Jednak

naRuszcie
Lody waniliowe 199

mleka i owoców. Lody znano też w starożytnej Grecji i Rzymie, ale dostępne były dla najbogatszych – cesarzy i królów. Na rozkaz władców bryły lodu sprowadzano z gór, skrapiano je winem, polewano miodem i przechowywano głęboko pod ziemią. Historyczne przekazy wskazują, że w średniowieczu, że do Europy, a ściślej do włoskiej Wenecji lody trafiły za sprawą weneckiego kupca i podróżnika Marco(...)jednak to nie włoscy kucharze czy cukiernicy wpadli na pomysł mrożenia słodkich mlecznych konsystencji, a ówcześni uczeni i stało się to dopiero w czasach renesansu. Przyznam, że do lodów domowych zawsze podchodzę dosyć sceptycznie. Ten przepis też potraktowałam raczej jako kolejne doświadczenie kulinarne. Jaki był jego efekt? Możecie ocenić jedynie wizualnie. Co do smaku i konsystencji, co jest bardzo ważne

mojewypiekiinietylko
Lody waniliowe 132

mleka i owoców. Lody znano też w starożytnej Grecji i Rzymie, ale dostępne były dla najbogatszych – cesarzy i królów. Na rozkaz władców bryły lodu sprowadzano z gór, skrapiano je winem, polewano miodem i przechowywano głęboko pod ziemią. Historyczne przekazy wskazują, że w średniowieczu, że do Europy, a ściślej do włoskiej Wenecji lody trafiły za sprawą weneckiego kupca i podróżnika Marco(...)jednak to nie włoscy kucharze czy cukiernicy wpadli na pomysł mrożenia słodkich mlecznych konsystencji, a ówcześni uczeni i stało się to dopiero w czasach renesansu. Przyznam, że do lodów domowych zawsze podchodzę dosyć sceptycznie. Ten przepis też potraktowałam raczej jako kolejne doświadczenie kulinarne. Jaki był jego efekt? Możecie ocenić jedynie wizualnie. Co do smaku i konsystencji, co jest bardzo ważne

mojewypiekiinietylko
Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami 154

Pyszne, zapraszam po przepis.    Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami ( dla 4 osób )  6 udek z kurczaka 3 łyżki octu balsamicznego  2 łyżki białego wina wytrawnego  1 łyżka miodu rzepakowego  1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz cukinia  kilka szparagów zielonych patyczki do szaszłyków  gałązki rozmarynu ( nie koniecznie )  Patyczki(...)wodą. Namaczamy patyczki żeby nam się nie spaliły w czasie grillowania.  Udka z kurczak kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. W kubku / słoiku mieszamy ocet balsamiczny z winem i miodem wraz z obranym i drobno posiekanym ząbkiem czosnku.  Marynatą zalewamy udka i odstawiamy na minimum 30 minut.  Szparagi przygotowujemy – odłamujemy zdrewniałe końcówki, kroimy szparagi

Kuchnia na wzgórzu
Likier czekoladowy z piernikową nutą 153

blogu pojawia się przepis na domowe alkohole. W tej kwestii zdecydowanie lepszy ode mnie jest Piotrek, bo to on odpowiedzialny jest za wszelkie tego typu specyfiki. Jeśli chodzi jednak o likiery i nalewki to zdecydowanie temat ten należy do mnie. Robię je dość rzadko ze względu na to, ze preferuje wino. Najczęściej takie likiery przygotowuję w okresie jesiennym

Życie ze smakiem
Klopsiki wieprzowo-gryczane w pomidorowym sosie 148

podałam z domowym pomidorowym – przepis poniżej :) Domowy sos pomidorowy Składniki: 1 duża cebula ząbek czosnku łyżka masła sklarowanego 0,5-1 kostka bulionu warzywnego puszka 800 g pomidorów pelati bez skóry w soku pomidorowym (krojonych lub w całości) pieprz cukier słodka lub ostra papryka mielona opcjonalnie 50-100 ml wytrawnego białego wina Wykonanie: Cebulę pokroiłam w kosteczkę, zeszkliłam

Kuchenne zapiski Edyty
SANGRIA - WYRÓB DOMOWY 158

Sangria kojarzy mi się zawsze z latem... urlopem, plażą... przystojnymi Hiszpanami (pięknymi Hiszpankami również), słońcem czyli ze wszystkim tym, co miłe i przyjemne. Bo taka właśnie

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania