sałatka jest genialna ;) Sos bije na głowę wszystkie kombinacje smakowe, jedząc, można poczuć się jak w niebie. Nie, nie przesadzam ;) Bardzo ciekawa kombinacja smakowa. Doskonale komponuje się z winem, idealny pomysł na pyszną, romantyczną kolację we dwoje ;) Sos balsamiczno - czekoladowy z dodatkiem oleju rzepakowego - bajka :) Sam Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często wykorzystuję(...)bardzo! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 1/2 sałaty lodowej 125 g sera mozzarella 2 łyżki śmietany 30% 250 g świeżych malin 2 łyżeczki cukru 1/4 szklanki orzechów włoskich garść migdałów Sos balsamiczno-czekoladowy
Domowa cukiernia Ewyzasługuje na największe komplementy, tym bardziej, że jest wypiekana w specjalnym opalanym drewnem kamiennym piecu, który przebył daleką drogę ze słonecznej Italii. W restauracji podaje się również domowe włoskie dania, między innymi doskonałe świeże makarony. W trakcie spotkania z Mistrzem Włoch Marco dowiedzieliśmy się między innymi, że sekret dobrego ciasta, co jest oczywiste(...)Należy jeszcze podkreślić, że Luciano z wykształcenia jest architektem i autorem klimatycznego wystroju restauracji. Domowe ravioli ze szpinakiem Nastrojowe wnętrza Cafe d'Arte zachęcają do wejścia do środka i do zamówienia tradycyjnej włoskiej pizzy. Cafe d'Arte - kawiarnia z galerią, restauracja, winiarnia i sklep z winami znajduje się przy ul. Asnyka 6 w Warszawie. We wpisie wykorzystałam również
Kulinarne przygody Gatityoliwek - sól, pieprz biały - 350 ml wody - 2 kieliszki białego wytrawnego wina (możesz też przygotować na cydrze, jest bardziej słodkawa) - 1 łyżeczka miodu - 1/4 sera Chabert Tomme de Savoie (bez skórki), dostępny w sklepie Lidl - 2 pajdy dobrego pieczywa, np. bagietka pszenna lub domowy chleb W garnku rozpuść masło, dodaj oliwę z oliwek. Szalotki obierz i pokrój
SMYKWKUCHNIkanapkowe Kiszona kalarepa Kiszona marchew Ogórki słodko-pikantne a la mexicana Diabelna Zielona Konfitura z Papryczek Jalapeño Dżem malinowy Dżem jeżynowy z nutką wanilii Sos z pieczonych warzyw Ajwar Domowy keczup Kiszone rzodkiewki Ogórki po chińsku - z papryką ostrą Dżem z cukinii z galaretką Ogórki z chili - bez wekowania! Nalewka z agrestu Szczaw na zimę bez pasteryzowania Czeko-wiśnie, czyli(...)Ogórki kanapkowe z curry autorka: Ewa - w mojej kuchni | blog: w mojej kuchni Ogórki marynowane z dodatkiem wina autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia Ogórki po warszawsku autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia Ogórki w pikantnej zalewie autorka: kobieta przy garach | blog: domowe gotowanie Sałatka ogórkowa na zimę autorka: czarrna | blog: czarrna od kuchni POMIDORY Domowy ketchup autorka: kamciss | blog: kamciss
Weekendy w domu i ogrodzieprzekładamy do wywaru warzywnego i gotujemy około 10 minut. Śmietankę zahartowujemy gorącym wywarem i dodajemy do zupy. Dolewamy wino i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupa najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy smaki się przejdą. Serwujemy z domowymi gwiazdkami. Gwiazdki: mąkę wymieszać z maślanką i szczyptą soli. Wyrobić ciasto jak na pierogi. Rozwałkować i wykrawać gwizdki. Gotować
Pyry na GazDŻEM Z POMARAŃCZY I OWOCÓW POMELO Z BIAŁYM WINEM Moi Drodzy, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na niecodzienny, nieco wykwintny dżem z pomarańczy i owoców pomelo
Moja Książka Kucharskaogniu bez rumienienia – ok. 10 minut . 150 g masła Bulion warzywny podgrzać. 1.5 l bulionu warzywnego (najlepiej domowego) Do cebuli z ziemniakiem dodać pokrojone w plastry pory i pieczarki. Smażyć 15 minut , mieszając od czasu do czasu. Wlać wino, zwiększyć ogień i mieszając, odparować cały płyn. 50 g wytrawnego wermutu Wlać podgrzany bulion, śmietankę i mleko. Zagotować. Zmniejszyć
Moja Delicjakurczakiem faszerowanym rukolą. Polecamy też przepis na tradycyjny makaron z mąki pszennej , który podajemy do rosołu. Jak zrobić domowy makaron bezglutenowy? składniki: 1 cebula dymka kilka g pomidorków koktajlowych garść mrożonego groszku zielonego garść mrożonego bobu 50 ml białego wina oliwa z oliwek sól gruboziarnista pieprz młotkowany z kolendrą suszone oregano rukola do dekoracji opcjonalnie parmezan Ciasto na makaron
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwszystkim zabieganym, cierpiącym na notoryczny brak czasu ;) Czas przygotowania: 10 minut Porcje: 4 Składniki: 400 g azjatyckiego makaronu jajecznego, 500 g obranych krewetek, 100 ml wytrawnego białego wina, 4 ząbki czosnku, oliwa do smażenia, sól i pieprz do smaku. Pesto: 1/2 pęczka tajskiej bazylii, 1/2 pęczka zwykłej bazylii, 1 doniczka kolendry(...)podania: limonka pokrojona w ósemki, można podać z prostym domowym sosem tajskim (przepis) . Przygotowanie: Makaron ugot ować (lub namoczyć) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Składniki pesto zmiksować na gładką masę. Na oliwie zeszklić c zosnek pokrojony w plasterki , dodać krewetki i wino dusić 2-3 minuty . Dodać makaron i pesto, wymieszać i doprawić
SzczyptaSmaQskładniki: 4 gruszki 500 ml wina, czerwonego półwytrawnego 2 laski cynamonu 3 ziarenka ziela angielskiego 4 goździki 50 g cukru dodatkowo: bita śmietana do podania
Domowy Smak Jedzeniaburaka, z dodatkiem piany z białego wina. Brzmi skomplikowanie? Wcale nie! Jeśli lubicie owoce morza, warto poświęcić chwile i przygotować to danie. Na pewno zrobicie wrażenie nie tylko smakiem i jego kompozycją, ale także wyglądem. Pianę oczywiście najlepiej byłoby robić z dodatkiem lecytyny, ale bez niej też się da, domowym sumptem :) Grillowana ośmiornica to efekt niepowtarzalny, gościom świecą
Pociąg Do Kuchniboczku pokrył warzywa. Dodajemy tymianek, natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Smażymy aż warzywa lekko się zarumienią, dolewamy wino i zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy kilka minut pod przykryciem aż alkohol odparuje. Dajemy bulion. Madzia bulion przygotowała z naszej domowej bulionetki . Jeżeli już z naszego przepisu przygotowaliście sobie takie coś to potrzebna będzie 1 łyżka na 2 szklanki wody
Marder&Marder ManufacturePyszny, domowy, naturalny mocno truskawkowy sorbet. Bardzo orzeźwiający, bez cukru i bez barwników. Składniki: (na 2 porcje) 200 g truskawek łyżka czerwonego wina-opcjonalnie Przygotowanie: 1. Truskawki zamrozić na 1 do 4 godzin- w zalezności od stopnia chłodzenia lodówki. Upewnić się, że truskawki nie są mocno zmrożone, by nasz blender się nie zepsuł. 2. Zamrożone truskawki blendujemy z winem
KreatywnePinyoddałem się temu, co lubię najbardziej, czyli gotowaniu dla nich właśnie. Użyłem: -6 dużych filetów z kurczaka -domowa ricotta, jak ją zrobić tutaj -kurki, miałem zamrożone -pieczarki -masło klarowne -sól, pieprz -biały pieprz -oliwa -czosnek główka -czosnek niedźwiedzi -białe wino półwytrawne Osuszone filety rozbijamy delikatnie w folii. Smarujemy je marynatą z oliwy, soli, pieprzu i czosnku niedźwiedziego. Wkładamy
BaRepasUsiądź obok mnie, zaraz czegoś spróbujesz. Nie licz na wódkę czy kupne wino, którego markę znają wszyscy, a które smakuje jak stary kompot. Usiądź i powąchaj. Spróbuj. I jak? Wiedziałam, że Ci zasmakuje...Przyrządzanie domowych nalewek czy innych trunków to świetna sprawa. Idealne na prezent, na rodzinne uroczystości czy romantyczne chwile we dwoje, a nawet do raczenia się nimi
W kuchni Karmel-itki