się gorącej herbaty. Jesień. Nastała i trwa. Choć ciężko mi się wstaje i bywam zmarznięta częściej niż zwykle nie upatruje tu winy jesieni. Lubię ją, czekam na nią co roku. Jesień pachnie mi cynamonem, nęci domowym ciepłem, śliwkami, gruszkami i dyniami. Cieszę się nią, kontempluję, popadam w zadumę, czytam fajne książki i oglądam więcej filmów niż latem
Dzieje kuchennej Wiewiórybardzo rozbudowaną kartę alkoholi. Wybór win jest naprawdę spory już na wejściu „wita” nas cała ściana różnorodnych win, szampanów i win musujących. Zwolennicy mocniejszych trunków docenią obszerny rozdział poświęcony autorskim koktajlom! Znajdziemy również śliwowice, domowe nalewki i rzemieślnicze piwa. A w specjalnie przygotowanych kompozycjach znajdziemy rokitnik, śliwkę oraz gryczany miód. Zwróćcie uwagę na ofertę obiadową
Wylizany Rondeljest jedyny mankament tego dania. Zapraszam do wypróbowania! Z przepisu wychodzą 3 porcje. Składniki: - 500ml bulionu warzywnego (u mnie woda z łyżką domowej bulionetki warzywnej) - 200g kurek - 150g ryżu Arborio (ryżu do risotto) - 125ml wytrawnego białego wina - 2 cebule - 2 łyżki oleju kokosowego - ząbek czosnku - sól, pieprz *opcjonalnie: parmezan do posypania Potrzebujemy dwóch rondelków, jeden na bulion, drugi
Be Fit Be Strongużyłem? -bulion wołowo - indyczy 1,5l -pomidory z puszki -świeże pomidory starte -duży por -szklanka muscatu białego półwytrawnego -oliwa -sól, pieprz -makaron domowy; jak zrobić tutaj Por siekamy, szklimy z solą i pieprzem na oliwie. Dolewamy wina. Gdy alkohol odparuje dodajemy pomidory i smażymy ok 10 minut. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Przekładamy doń pomidory i gotujemy jeszcze kilka minut
BaRepasbiałego, wytrawnego wina 50 gr masła tarty ser żółty o zdecydowanym smaku sól, świeżo mielony pieprz do smaku Kremowa zupa cebulowa na białym winie- sposób wykonania Cebule obieramy i kroimy na kawałki – ich kształt nie ma znaczenia. Uwaga: jeśli zastosujemy cebulę czerwoną, zupa po zmiksowaniu może mieć kolor nieco bury(...)można dopuścić do tego, aby cebula zbrązowiała – jej smak stanie się wtedy lekko gorzki. Podduszoną cebulę zalewamy winem i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut. Następnie, dolewamy bulion. Jeżeli nie mam akurat zamrożonej domowej bazy do zupy korzystam z bulionu Krakus . Widniejąca na zdjęciu buteleczka to koncentrat, który mieszam
Patchworkmieć własne owoce i warzywa, doglądać jak dojrzewają, smakować, cieszyć się nimi;D Robią z nich wino, zajadają się na codzień. W tym roku jest ich znów tyle, że postanowiłam zabrać im co nieco (2,5 kg) ciemnych winogron i zrobić domowy dżem. Wyszedł bardzo pyszny. Dodałam do niego miód, trochę soku z cytryny i mielony imbir do smaku
Zasmakuj KuchniOstatnio wrzuciłam przepis na pasztet z suszonymi grzybami , a ponieważ został on zjedzony bardzo szybko i wszystkim smakował, postanowiłam przygotować jeszcze jeden. Tym razem jednak chciałam
PatiGotujekorzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Domowe kakao Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Grzane wino z bakaliami Kapusta kiszona z suszonymi grzybami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana
Moja smaczna kuchniaŻurawina w postaci zmiksowaneo musu na bazie czerwonego wina to idealne rozwiązanie smakowe. Taki mus pasuje do pieczonego łososia, pieczonego schabu
To co kochamKarczek pieczony w ciemnym, wytrawnym winie jest wyjątkowo smaczny, kruchy i delikatny. Wino zmiękcza mięso podczas pieczenia przez co pieczeń staje się wyjątkowo krucha
Kulinarne Fantazje Mariolinormalny bigos jak w każdym polskim domu-mianowicie:kapusta kiszona,kapusta słodka,jakieś mięso,boczek i kiełbasa , nieodzownie smalec.Ja odbiegłam od domowej tradycji ,choć przyznam niezupełnie,jedynie może wzbogaciłam go o kilka szczegółów jak np.białe wino wytrawne czy suszone śliwki.Mama by powiedziała ,że jestem rozrzutna w kwestii dodatków,a jakby wiedziała,że dodawałam przyprawy do bigosu,chybaby
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipozytywny post, dlatego może przejdę do dnia wczorajszego kiedy na pożegnanie zajadałam się z moją mamą pysznymi ciastkami owsianymi i popijałam wino, tak to było bardzo przyjemne ;) Składniki (około 20 ciastek): 1 małe jabłko 2 łyżki domowych powideł śliwkowych 15 łyżek płatków owsianych łyżka otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia łyżka fruktozy lub innego słodzidła łyżka miodu
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmega starego poradnika domowego, podaję go w oryginale, choć przyznam, że teraz nie robiłabym sosu, jedynie mięso podlałam winem, a ser potarłam i przykryłam nim całość, bowiem z tym rozpuszczaniem sera bywa ciężko. Składniki 75 dag schabu 15 dag wędzonego boczku 25 dag pieczarek 25 dag żółtego sera szklanka białego wytrawnego wina sól pieprz mielona papryka
Kuchenne aromatypomidorów, czosnku i soli. Zredukować o uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wino z brzoskwiniami Tym zajmuje się Wojtek. Pokroił brzoskwinie w ćwiartki, zalał winem, wrzucił laskę cynamonu i pozostawił w lodówce na noc. A wszystko to popijamy gruszkowicą domowej roboty:D Na zdrave
MarciochaKucharzy