ryż włoszczyzna krewetki – w zależności do wielkości 8 dużych / kilkanaście małych 100 ml wina białego oliwa, sól, pieprz czosnek Korzystając ze wskazówek zawartych we wpisie Jak przygotować najlepsze risotto w bulionie gotujemy ryż. Aby uzyskać domowy bulion obraną i przepłukaną włoszczyznę kroimy na kawałki po czym wrzucamy do polanego krztyną oliwy rondla. Dodajemy czosnku, doprawiamy solą i pieprzem(...)krewetki po czym odkładamy je do wolnego naczynia. Do rondla wsypujemy ryż. Smażymy go przez 5 minut, z powrotem dodajemy cebulę. 5. Całość zalewamy połową szklanki podgrzanego wcześniej wina (zimne zahartuje ryż). 6. Jak tylko wino nieco odparuje całość zalewamy stopniowo bulionem. Cały czas mieszamy aby ryż go wchłoną i dolewamy kolejną łyżkę wazową. Nie można użyć zbyt
Bon Ton ItaliaKoktajl krewetkowy z zielonym groszkiem i kukurydz ą na domowym majonezie Pomysł na krewetki w święta? Nic prostszego! Niewielka ilość składników i jest smaczna sałatka
Wino Francja KuchniaWinogrona powoli dojrzewają. Jeszcze trochę i będzie można zabrać się za przetwory, wina czy nalewki z tych owoców. W ubiegłym roku zrobiłam dwie nalewki, jedną
Kuchnia domowa AniWino czerwone argentyńskie Celebro pasuje do potraw z grilla..tak więc jest i kiełbaska z grilla...do marynaty wykorzystałam miód rzepakowy..z Anielskich
Moje domowe kucharzenieDomowa biała kiełbasa... nie ma nic lepszego do świątecznego żurku. Kiełbasę możemy też upiec w białym winie z dodatkiem cebuli. Jeśli nie będziecie zużywać od razu całej kiełbasy można ją zamrozić surową i wtedy zaparzyć po rozmrożeniu. Pamiętajmy, żeby białą kiełbasę parzyć w temperaturze 80 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Nie powinno się(...)traci wtedy cały smak i staje się wiórowata. Na blogu znajdziecie także przepis na biała kiełbasę z dodatkiem wołowiny ( tutaj ). Inspiracja Wędliny domowe Domowa biała kiełbasa wieprzowa Czas przygotowania: 2 dni Proporcje na ok. 5 kg kiełbasy Składniki: 3,5 kg szynki wieprzowej 1 kg podgardla 0,75 kg boczku 90 g soli kamiennej
Kulinarne przygody Gatitymożliwości podmiany innym ziołem. Wyrafinowane i bardzo proste danie uda się każdemu. Koniecznie przygotuj te rzymski klasyk w domowym zaciszu! Składniki: 2-3 sznycle z indyka 10 listków szałwii plasterki szynki parmeńskiej masło 150 ml białego wtrawnego wina sól, pieprz Wykonanie: sznycle z indyka rozbić tłuczkiem do mięsa pod płatem folii spożywczej na grubość około 0,5 mm. Poporcjować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 200 g łososia wędzonego 200 ml śmietanki 30% natka pietruszki 1 cebula 40 ml białego wina wytrawnego oliwa z oliwek pieprz i sól imbir w proszku pieprz cytrynowy makaron tagliatelle chilli Oryginalna wersja tego dania : "Doradca Smaku" odc. 8: Tagliatelle domowe z wędzonym łososiem i żubrówką Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę i posiekaną w piórka
ClauditteMissCookingpołączą. Możemy do tego wykorzystać również mikser lub blender. Sos powinien odstać około 30 minut w temperaturze pokojowej przed podaniem. Domowy sos barbecue – przepis nr 4 składniki: 1 ½ szklanki brązowego cukru 1 ¼ szklanki ketchupu ½ szklanki octu z czerwonego wina ½ szklanki wody 1 łyżka sosu Worcestershire 2 ½ łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczka soli koszernej 1 łyżeczka pieprzu przygotowanie(...)misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki aż się ładnie połączą. Możemy do tego wykorzystać również mikser lub blender. Sos powinien odstać około 30 minut w temperaturze pokojowej przed podaniem. Domowy sos barbecue – przepis nr 5 Ten pikantny biały sos jest używany praktycznie wyłącznie do grillowanego kurczaka składniki: 1 ½ szklanki majonezu ¼ szklanki wody ¼ szklanki białego octu winnego 1 łyżka czarnego pieprzu
naRuszcieogromną różnicę więc czasami nie próbujcie zamienić tego składnika na olej!☝️ Mnie sos najbardziej smakuje z najzwyklejszymi kopytkami czy domowym makaronem jajecznym, ale i w towarzystwie dowolnego mięsa smakuje równie wybornie 😋 * kurki- 300 g * śmietanka 30%- 250 ml * wino białe słodkie- 100 ml * cebula- 1 średniej wielkości * masło klarowane- 1 łyżka * sól, pieprz- do smaku * koper- do posypania
Kraina Miodem Płynącazanim przejdziemy do szczegółów przepisu chciałabym, byście dowiedzieli się o czymś ciekawym. Otóż, dziś jest święto nie tylko Zakochanych w sobie na wzajem, lecz także święto zakochanych w… winie. Święto to wywodzi się z Bułgarii, a jest obchodzone na praktycznie całych Bałkanach – traktowane trochę jako taki lokalny odpowiednik amerykańskich Walentynek. Nazywa się Trifon Zarezan, a jego patronem jest(...)odciętych gałązek wianki, które następnie nakładają na swoje czapki lub przerzucają przez ramię i niosą do domu, gdzie kładą je przy domowej ikonie. Po wszystkich tych obrządkach rozpoczyna się jedna wielka impreza – wszyscy odwiedzają się wzajemnie częstując winem. Tradycyjnie, święto kończy się wieczorem w karczmie, gdzie zbierają się mężczyźni. Bez względu na to, co wolicie świętować, łapcie szybki przepis: Składniki
Kate's Kitchensyty bagietkę można zastąpić makaronem typu wstążki. Składniki: 1 kg świeżych małży (ja użyłam muli, czyli omułków) 1 szklanka białego pół-wytrawnego wina dobrej jakości (jeśli nie lubicie jego smaku zastąpcie je pół-słodkim) 1/2 szklanki domowego bulionu warzywnego 3-4 cebule szalotki 2-3 łyżki masła 1-2 ząbki czosnku 1 liść laurowy kilka gałązek świeżego tymianku (użyłam(...)Małże są gotowe do gotowania. Jeśli już po myciu któraś z małży ponownie się otworzyła to już bez znaczenia – ważne, że sprawdziliśmy, że są żywe. Mule w białym winie : Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku z pokrywką, który pomieści wszystkie małże rozgrzewamy masło (musi być go sporo). Dodajemy szalotkę, dużą szczyptę soli i wyciskamy ząbek
Poezja smakutakie wyraziste musztardy lubię najbardziej. Podaję przepis na większą ilość bo gwarantuję, że będziecie ją zużywać nie tylko do ryby :) Domowa musztarda (porcja na 2 niewielkie słoiczki): 3 opakowania gorczycy białej Galeo 8 łyżek octu z białego wina 6 łyżek wody (przegotowanej) na następny dzień: ok. 3 łyżki wody szczypta soli łyżeczka papryki ostrej Galeo łyżka cukru trzcinowego Gorczycę(...)miksujemy stopniowo dolewając wody. Możecie zmiksować ją na gładko, lub do takiej konsystencji jaką lubicie. W razie potrzeby doprawiamy solą. Przekładamy do szczelnych słoiczków. Marynata do łososia: 2 łyżki domowej musztardy łyżka soku z cytryny 2 łyżki soku z pomarańczy ok. 250 g filetu z łososia łyżka masła klarowanego sok z połowy pomarańczy […] Artykuł Musztardowo-pomarańczowy łosoś z pieczonymi
Mienta blogświęta. Z resztą myślę, że kształt formy, której użyłam do jego upieczenia,też jest bardzo sugestywny. Masa serowa wzbogacona o pyszną domową pastę migdałową, likier amaretto i kilka innych składników. Wierzch to wiśnie gotowane w winie, a mianowicie w Vermucie. Do tego chrupkie migdały i wypiek gotowy. Zapraszam. Składniki : Na sernik : 500 g twarogu trzykrotnie
vaniliowoczekoladowa