wino domowe - 1000 przepisów (strona:24/67)

Dżem z żurawin i malin 165

Połowa lipca już za nami, a to oznacza, że w wielu polskich domach, gospodynie domowe biorą się za przetwory. Nie inaczej jest u mnie. Postaram się w najbliższym czasie przekazać Wam kilka przepisów na przetwory, które robię. Będą dżemy, będą warzywne sałatki i będą wina. Przecież to najlepsza pora roku na przygotowywanie pysznych zapasów na zimę

Gotuję Testuję
Ryba zapiekana z porami pod sosem jogurtowo-koperkowym i placki z cukinii 115

Pyszne, lekkie danie na wiosenny lub letni obiad. Zamiast popularnej śmietany dodałam domowej roboty jogurt. Odchudziło to trochę danie i dodało lekkości. Świeży koperek, świeża ryba, a do tego przepyszne placuszki z cukinii.  Czy można chcieć czegoś więcej? Tak, wystarczy lampka białego wina i mamy komplet! Zapraszam zatem po przepis i dajcie znać jak Wam smakowało. Potrzebujemy

Marder&Marder Manufacture
Konfitura z czerwonej cebuli 103

wina (np. Merlot lub Cabernet Sauvignon)50 ml octu winnego (np. Jerez Reserva)Przygotowanie:Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wrzucić do rondla. Zasypać cukrem i zalać winem oraz octem. Gotować na małym ogniu przez 30-45 minut, mieszając od czasu do czasu, aż osiągniemy żądaną gęstość. Przechowywać w lodówce w słoiku lub pasteryzować i umieścić w domowej spiżarni

Food Square
Risotto z grzybami leśnymi 117

niedzielnym grzybobraniu nadszedł czas by wykorzystać te cudowne dary lasu i przyrządzić coś pysznego. Wybór padł na klasyczne risotto, pachnące grzybami i rozmarynem. Bardzo smaczny i domowy przepis na cudowne danie na koniec lata.Składniki (4-5 porcji):400 g leśnych grzybów (świetnie się sprawdzą borowiki i prawdziwki)500 g ryżu arborio150 ml białego wytrawnego winaok. 800 ml bulionu warzywnego1(...)grzyby i pokroić w mniejsze cząstki. Połączyć z cebulą oraz czosnkiem. Smażyć przez około 5-10 minut. Następnie do garnka wsypać ryż i smażyć go przez 5 minut. Zalać winem i poczekać aż odparuje, mieszając od czasu do czasu. Stopniowo dolewać gorącego bulionu i dokładnie mieszać, do momentu, gdy ryż stanie się al dente. Pod koniec gotowania dodać rozmaryn oraz

Food Square
Pierś z kurczaka z sosem porowo-śmietanowym 120

Czas przygotowania: ok.40 minutSkładniki: 4 filety z piersi kurczaka 2 pory średniej wielkości 1 szalotka 250ml białego wina (ewentualnie bulion) 250ml śmietanki 30% 2 łyżki

Gorący kąsek
Kanapa – Polska-Ukraina - łączy nas kuchnia 127

oraz karasie w śmietanie. Do nich wino Chardonnay Kolonist. Kolej na zupę. Klasyka – barszcz ukraiński – ale za to jaki. Podany został nie w talerzu, ale w główce kapusty. Super pomysł. Zupa bardzo esencjonalna, gęsto naładowana smakami. Czujemy w niej wędzone gruszki i śliwki. Jak dla nas zaskakujące, ale pyszne. Do niej domowa nalewka chrzanowa. Nalewka doskonale intensywna, czuć(...)warzywno-marchewkowe nadały mu lekko słodkawy smak. W parze z delikatnie słodkawą brioszką połączenie absolutnie doskonałe, które błyskawicznie zniknęło z naszego stołu (puszka była za mała). Do tego podano wino Odeskie czarne Kolonist. Niestety nie sprostało pasztetowi. Pierogi z czarną kapustą, sandaczem oraz z mięsem zajęczym i orzechami leśnymi. Piękna niestandardowa prezentacja. Świetne cienkie ciasto i mocne aromatyczne farsze

królestwo garów
Rigati Tricolore Fructti Di Mare 114

mnie PETARDA którą potrafi zrobić każdy kucharz amator w zaciszu domowym. Wspaniałe danie w 30 minut !!!! Jak to?????? No tak to, zaufaj mi  ;-) Składniki: Makaron   Rigati Tricolore Rurki nr.15 0.5 kg mieszanki owoców morza (krewetki, kalmary ,przegrzebki ) 100 ml białego półwytrawnego wina 3 ząbki czosnku pokrojonego nie drobno 5 łyżek posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła

Viola cooks with passion
Domowy serek 135

Początkowo miał powstać mascarpone, wyszedł bardzo kremowy serek idealny do smarowania. Może to wina śmietany, bo serek gotowałam o wiele dłużej niż podają przepisy w internecie i dodałam dużo więcej soku z cytryny. Były w nim wyczuwalne bardzo delikatne grudki. Tak czy inaczej taki domowy serek jest bardzo smaczny i z pewnością zrobię go jeszcze wiele razy. Z 400g

Wrzosowa Polana
WŁOSKI CHLEB OLIWKOWY 144

Chleb, kto nie kocha zapachu domowego pieczywa? Pieczywa z chrupiącą skórką...delikatnym ale bogatym wnętrzem? Chleba do włoskich przystawek? Zapraszam na włoska ucztę z szynka parmeńską w tle, oliwkami...i kto wie, kto wie dobrym czerwonym winem? Składniki -500 g mąki chlebowej -2 łyżeczki miodu spadziowego  -1 łyżeczka soli -20 g drożdży -3 łyżki oliwy z oliwek

Z Kuchni Do Kuchni
Klasyczne risotto na białym winie 221

strony gdzieś tam gubi się domowa kuchnia czy regionalne przysmaki nie do końca spełniające "standardy". Oryginalne risotto to fajna sprawa bo spokojnie można je zrobić zarówno w domu jak i w eleganckiej restauracji. Zapraszam więc do przepisu :) Dla 2 osób Czas przygotowania: 20-30 minut Składniki: 200g ryżu arborio 50 ml białego wina półwytrwnego 1 mała cebula

Kuchnia PROzdrowotna
Restauracja Przerwa 157

który chętnie doradzał. Polecił mi wino Mureda Blanco Ecologico, które zasmakowało mi na tyle, że zakupiłam butelkę na wynos. Gorąco polecam ! Pierwszym daniem była zupa. Ja wybrałam chłodnik litewski z jajkiem, moja mama – rosół z makaronem wyrobu Przerwy. Chłodnik był wyborny ! Wyrazisty, po prostu pyszny. Mama rosół podsumowała krótko – smakował jak domowy. W ramach drugiego dania, obie(...)ulicą Wólczańską a Al. Kościuszki. Lokalizacja idealna – samo centrum. Menu jest lekkie, zdrowe i smaczne. Wszystkie produkty świeże ! Poza smakowitym menu – napijecie się kawy, świeżego soku, dobrego wina czy też drinka. Przerwa daje także możliwość zorganizowania spotkań biznesowych, konferencji, bankietów i imprez okolicznościowych. To właśnie tu 18 czerwca, odbędzie się nasza II Konferencja Łódź Bloguje. Obecnie

Moja pasja smaku
Sorbet jagodowy z jogurtem 156

robię ostatnio dosyć często, bo bardzo mi smakują przygotowane domowym sposobem, wiem co jest w środku, nie mają dodanych jakiś niejadalnych dodatków. Sorbet można przygotować z innych owoców truskawek, jeżyn, malin, borówek, porzeczek. Można do przygotowania sorbetu wykorzystać owoce mrożone. Znów zamiast soku z cytryny wykorzystałam syrop na winie, które podniosło wg mnie walory smakowe sorbetu, oraz dodałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz z mięsa z dzika z suszonymi grzybami 173

klasykę i postawiłam na gulasz podany z kaszą i buraczkami, który może być także propozycją na świąteczny obiad. Smak mięsa połączyłam z suszonymi grzybami, ziołami i nutą czerwonego wina. Gulasz dla nadania smaku wymaga odpowiednio długiego duszenia, co jest dla mnie najbardziej upierdliwą czynnością, stąd wykorzystałam pokazywany Wam już jakiś czas temu sposób przygotowania gulaszu z piekarnika., ale równie(...)ciesząc się domowym obiadem, a w okresie świątecznego kucharzenia pozwoli nam zaoszczędzić czas. Składniki na 2 porcje: 300g mięsa z dzika 20g suszonych grzybów 1 cebula 400ml bulionu grzybowego lub warzywnego Marynata: ½ łyżeczki musztardy ½ łyżeczki miodu ½ łyżeczki rozmarynu 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 1 łyżka oleju 2 ziarna jałowca 3 ziarna ziela angielskiego 30ml czerwonego wytrawnego wina Przygotowanie

Fabryka pomysłów
Konfitura z czerwonej cebuli 150

Przygotowałam konfiturę z czerwonej cebuli jako dodatek do mojego domowego pasztetu z kurczaka. Jeszcze dziś wieczorem dodam przepis na ten dietetyczny pasztet :)Składniki:4 duże czerwone cebule2 łyżki trzcinowego, brązowego cukru (u mnie z melasą)100 ml porto (lub wytrawnego wina czerwonego)2 łyżki octu balsamicznegołyżeczka suszonego tymiankuszczypta soli i pieprzu do smakułyżka masła

Bon Appetit Małgorzaty
Bulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka rosołowa 178

zamrozić, albo zawekować w małych słoiczkach. Do przyrządzenia zupy dla czterech będziecie potem potrzebować około jednej płaskiej łyżki pasty.Na blogu znajdziecie również domową warzywną pastę bulionową.Bulionowa pasta mięsna, czyli kostka rosołowaProporcje na 9 słoiczków 180 gCzas przygotowania: 4 godzinySkładniki:800 g filetów z udźca kurczaka2000 ml wody lub białego wina350 g marchewki200(...)czarnego1/4 łyżeczki mielonych goździków1 łyżeczka kurkumy200 soli morskiejWykonanie:Mięso kroimy w kostkę i mielimy lub blendujemy. Wkładamy do garnka o grubym dnie i zalewamy wodą lub winem. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na grubej tarce lub kroimy na mandolinie w cienkie plasterki. Cebulę kroimy na ćwiartki i przypalamy na patelni

Kulinarne przygody Gatity