Gulasz z Mamałygą 141pochodzi z Mołdawii. Danie najlepiej smakuje, kiedy jest przygotowywane w żeliwnym garnku na otwartym ogniu, oczywiście w tradycyjnym rondlu też wyjdzie pyszne. Gwiazdy tego chłopskiego dania to wieprzowina i kiełbaski, które gotowane we własnych sokach z dodatkiem wina, cebuli, czosnku, pomidorów i liści laurowych tworzy fantastyczne danie. Oczywiście nie możemy pominąć Mamałygi, którą w Rumunii można zjeść
RafalCook
Pielmieni 143mąki pszennej np. typ 500, 250 ml gorącej wody, 50 ml oleju, pół łyżeczki soli. Farsz: 300 g mielonej wołowiny (np. zrazowa dolna), 300 g mielonej wieprzowiny (np. łopatki wieprzowej), ½ średniej cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju (np. rzepakowego), 1 żółtko jajka, 50 ml bulionu, płaska łyżeczka soli, płaska łyżeczka pieprzu. Dodatkowo (do podania): świeżo zmielony pieprz
Świat Domowej Kuchni
Ozorki wieprzowe w sosie własnym 161Dziś zapraszam Was na ozorki wieprzowe w sosie własnym. Wiem że nie będzie to przepis dla każdego, bo nie wszyscy lubią. Czasem warto się przełamać i
magiczna kuchnia Kasi
Schab pieczony w rękawie 180Zapraszam na pyszny, soczysty i aromatyczny s chab pieczony w rękawie. Tak przygotowany schab możemy podawać na ciepło do obiadu, a
magiczna kuchnia Kasi
Kotlet mielony z marchewką i groszkiem 164zajrzysz tutaj jutro. Na koniec życzę Ci smacznego i zapraszam jutro na kolejną podróż. 👥 – 3 ⏰ 30-40 minut 🇩🇰 – Dania Do kotletów potrzebujesz następujących składników 500 g mielonej wieprzowiny 10 % tłuszczu Bułka tarta 2 jajka Sól Pieprz 3-5 łyżek oleju roślinnego 1-2 łyżki masła 2-3 marchewki 300 g mrożonego groszku 25 g masła 3 łyżki mąki
RafalCook
Soczyste kotlety z kurczaka w majonezowej marynacie 172niezwykłe. Dzięki tej prostej marynacie są bardzo soczyste i delikatne wprost rozpływają się w ustach. Tym razem swoje kotlety zrobiłam z fileta kurczaka, ale tak samo dobrze smakują z wieprzowiny np. schabu czy karkówki. Polecam :) Składniki - 2 piersi z kurczaka - 2 jajka - 2 łyżki majonezu - 1 łyżeczka domowej wegety lub innej ulubionej przyprawy do mięs - 1/2 łyżeczki czosnku
Kuchnia z widokiem na ogród
Pulpety z sosem pomidorowym 110Dzisiaj polecam pulpety z sosem pomidorowym Składniki: 500 g chudej wieprzowiny cebula jajko kajzerka ząbek czosnku sól, pieprz, słodka papryka mąka średnia marchewka bulion sos 2 łyżki masła 2 łyżki przecieru pomidorowego mała cebula 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie Mięso opłukać i zmielić w maszynce razem ze wcześniej namoczona bułką i porządnie odciśniętą. Do zmielonego mięsa dodać drobno posiekaną cebulę
Pomysłowa kuchnia
Przepis na surówkę colesław 122bardziej pasują delikatne surówki z gotowanych warzyw i lekko doprawionych przyprawami, takich surówek jak buraczki, czy marchewka z groszkiem. Surówkę colesław podaję do każdego rodzaju mięsa, z kurczaka, wieprzowiny i wołowiny, oraz do smażonej ryby. Jestem ciekawa do jakich dań obiadowych podajecie naszą ulubioną surówkę Colesław. Dajcie koniecznie znać w komentarzu. A teraz napiszę Wam przepis. Składniki
Kurnikowo
Bogracz 143mięsu odpowiednio zmięknąć. Niestety, gulasz przygotowywany w pośpiechu nie będzie tak dobry. Jakie mięso najlepiej nadaje się na bogracz? Najlepszym wyborem będzie wołowina, chociaż gulasz uda się również z wieprzowiną. Dobrym pomysłem będzie wymieszanie ze sobą kilku rodzajów mięsa, dzięki czemu można uzyskać naprawdę ciekawe efekty smakowe. Raczej nie warto wybierać najchudszych rodzajów mięsa, takich jak polędwica lub schab
okolicepalnika.pl
Zrób obiady na 5 dni 163już są smaki .Z pieczonego kurczaka obciąć nogi, skrzydełka i piersi, a na korpusie ugotować wywar ze świeżymi warzywami – jest lepszy niż na kościach czy z wieprzowiny. Trudno cos doradzać bo każdy ma swoje nawyki i smaki. Gdy coś z p rzepisów biorę to do nas dopasowuje. Np. mąż nie lubi majeranku więc zastępuje tymiankiem. Oto właśnie kwintesencja planowego
Niedzielny kucharz
Lasagne bolognese 119(ten przepis nie został jeszcze oceniony) Lasagne bolognese to danie, które z pewnością zachwyci wszystkich domowników oraz gości. Makaron z sosem bolońskim, przełożony serem oraz polany
Kuchnia Bazylii
12 pomysłów na pyszne dania jednogarnkowe 141warzywami przepis na: Via Gusto 7. Krupnik na żeberkach z kaszą jęczmienną i prawdziwkami przepis na: Smacznie w Garze 8. Makaron z fasolą przepis na: Hajduczek Naturalnie 9. Wieprzowina duszona z ziemniakami przepis na: Smak na Wspak 10. Gulasz z indyka z warzywami przepis na: Kuchnia na Wzgórzu 11. Pomidorowa z tortellini i szpinakiem przepis na: Czary Gary 12. Łazanki
BabskiePorady.pl - Przepisy
Do czego wykorzystać sos z pieczenia mięsa 222wykorzystać sos z pieczenia mięsa – dzisiaj zapraszam was na wpis z serii #ResztkiNaStół czy też #GotujęNieMarnuję Zapewne zdarza wam się piec mięso: czy to drób na obiad, czy wieprzowinę lub wołowinę na kanapki. Podczas pieczenia zwykle w blaszce lub rękawie w którym pieczemy, zbiera się aromatyczny tłuszcz, sos z przyprawami. To prawdziwa esencja smaku, domowa, mięsna kostka rosołowa
Dorota Smakuje
Lekki węgierski gulasz 167kelner postawi przed nim zupę o dość rzadkiej konsystencji. Węgierski gulasz taki właśnie jest. To zupa nieco zagęszczona za sprawą mięsa, na której jest robiona: wołowiny, jagnięciny, czy wieprzowiny, które uwalniając kolagen w trakcie duszenia, zagęszczają potrawę. Dlatego węgierski gulasz ma zazwyczaj ceglasty, ciemny, połyskliwy wygląd. Nasz węgierski gulasz jest lekko przezroczysty, bo to jego lekka wersja. Po pierwsze wykorzystaliśmy
Niedzielny kucharz