Kolejna wielkanocna odsłona faszerowanych jajek, tym razem z awokado, oliwkami i wasabi. Jeśli ktoś obawia się wasabi - można w przepisie pominąć. Ale wasabi to nic innego jak chrzan, a jajka lubią chrzan :) Za to smaczliwka (mowa o awokado) jest obowiązkowe! :) Awokado jest idealnym ratunkiem dla osób z otłuszczoną wątrobą (czyli dla mojego taty) :) Zostało mi trochę tego zielonego owocu
Bon Appetit MałgorzatyWielkanocny i nie tylko :) My bardzo lubimy żurek i robię go od czasu do czasu, nie tylko od święta.Składniki:300-500 ml zakwasu na żurek - w zależności jak kwaśny barszcz preferujemy1-2 laski kiełbasy do żurku1 marchewka1 pietruszka2 liście laurowekilka ziarenek ziela angielskiego2 ząbki czosnkumajeranekprzyprawy (np. do żurku)wywar (najlepszy na wędzonym żeberku lub na białej kiełbasie)wodasólśmietana + mąka
Kuchnia domowa AniPrzepis na wielkanocną białą kiełbasę znalazłam na portalu We dwoje. Polecam! Bardzo smaczna, szczególnie mężowi smakowała :)Składniki:1 kg surowej białej kiełbasy3 średnie cebulekilka dużych ząbków czosnkuolejSposób przygotowania:1. Cebulę obrać i pokroić w talarki.2. Obrany czosnek pokroić w plasterki.3. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Wyłożyć część cebuli i czosnku. Na to ułożyć ponakłuwane wykałaczką pętka kiełbasy. Obłożyć pozostałą cebulą
Kuchnia domowa AniGomółka to jeden z najlepszych dodatków do wielkanocnego żuru. To także świetna przekąska. Moja babcia zawsze taką robiła na Wielkanoc, później moja mama robiła ją według przepisu swojej teściowej, a teraz i ja ją robię. Polecam gorąco nie tylko na Święta!Składniki:1 kg białego sera4-6 żółtekkmineksól do smakuSposób przygotowania:1. Ser rozdrabniamy widelcem, wbijamy żółtka, dodajemy kminek
Kuchnia domowa AniWyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy i przekładamy do natłuszczonych i obsypanych bułką tartą foremek (u mnie jedna duża foremka na babkę i 6 małych, które piekłam specjalnie do wielkanocnego koszyka). Odstawiamy, by ciasto podwoiło swoją objętość, a następnie pieczemy przez ok. 40 minut w 180 st. C. ( Małe babeczki wyjęłam wcześniej).4. Po upieczeniu dowolnie udekorować.Smacznego
Kuchnia domowa AniKwestii smaku . Zrezygnowałam z dużej ilości cukru, dodałam mnóstwo suszonych owoców, a zamiast polewy z białej czekolady.Wypiek pokryłam masą marcepanową i cukrowym ozdobami. I tak, z babki wielkanocnej powstał bożonarodzeniowy keks z marcepanem. Składniki: 130 g białej czekolady, połamanej na kosteczki 80 g masła, pokrojonego w kostkę 3 jajka, oddzielone żółtka od białek 40 g mąki 1/2 łyżeczki proszku
Czerwień i błękitobowiązkowe w dni kiedy obowiazuje ścisły post ,a mile widziane w każdy inny dzień roku,przynajmniej u nas.Bez tych śledzi nie wyobrażam sobie świąt i to nie tylko Bożonarodzeniowych,Wielkanocnych również.Bazą do przygotowania śledzi w śmietanie są śledzie z łagodnej marynaty octowej (po przepis zapraszam tutaj).Są naprawdę genialne w smaku.Składniki:śledzie z łagodnej marynaty octowejkubeczek gęstej kwaśnej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rownoczesnie z brioszkami pieklam chalke i zajelo mi to 25 minut.Lekko studzimy na kratce,bo jeszcze cieple sa najlepsze.Serwujemy z maslem,twarozkiem lub konfitura.Smacznego!Brioszki ktore przeznaczymy do koszyczka wielkanocnego mozemy wzboganic dodatkiem szafranu i rodzynek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!grochem i zabiela sie mlekiem lub smietana. Swietujac okres Wielkanocy na stolach nie moze zabraknac zurku z biala kielbasa i kawalkami jajka.Tak nakazuje tradycja i nie wyobrazamy sobie wielkanocnych smakow bez bialej kielbasy i zurku.Wielu z Was ma zapewne dylemat ugotowac zur czy zurek,a moze bialy barszcz? Bo jednak te trzy slowa nie sa synonimami,kazde z nich oznacza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sprobuj raz zrobic majonez samodzielnie,a skoncza sie dylematy Winiary,czy moze Kielecki? Naprawde warto go zrobic, bo plyna z tego same korzysci.Teraz w okresie Swiat Wielkanocnych jest na niego szczegolny popyt.Jesli zrobisz go sam,nie musisz obawiac sie niechcianych dodatkow i srodkow konserwujacych.Sam decydujesz jakiego oleju uzyjesz ,bo masz wplyw na jakosc uzytych produktow.A poza tym smak i satysfakcja
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pochodzacy z "tureckiej " kuchni specjal Polacy nazwali mazurkiem i od wiekow jest on wielka osobliwoscia wielkanocnej kuchni polskiej.Wymyslono dziesiatki przepisow na polskie mazurki,jednak glowna zasada pozostala niezmieniona-duzo slodkiej masy na cieniutkim kruchym lub polkruchym ciescie,waflu lub oplatku.Smak mazurkow uswietniaja dodane bakalie.Oto moja proba przedswiateczna-mazurek kokosowy.Pieklam go pierwszy raz, z przepisu p. Hanny Szymanderskiej ( "Prawdziwa kuchnia polska
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Swieta Wielkanocne zgodnie z tradycja katolicka poprzedza obowiazkowo Wielki Post.Nie moze w tym czasie zabraknac oczywiscie sledzi.Przepisow na potrawy z ta niezwykle smaczna i zdrowa ryba jest cale multum.Ja przedstawiam kolorowa salatke ze sledziem w roli glownej.Salatka jest niezwykle smakowita ,choc sledzikowi towarzysza tak proste dodatki jak:ziemniak,burak,cebula,jablko i jajko.Jest jednak jeden warunek,trzeba dac salatce czas
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszny i bardzo elegancki sernik.Cudnie wygladal na wielkanocnym stole. Uswietni takze wszystkie inne swiateczne i rodzinne uroczystosci,takie jak chrzciny czy komunie.Sernik 3D,bowiem jest potrojnie kokosowy - spod,masa serowa i biala czapa z kokosa zdobiaca wierzch sernika.Bok sernika oblany jest biala czekolada.Kompozycja smakowa jak z ze znanych kuleczek raffaello.Dla naszych kubkow smakowych jest to kokosowa rozkosz w trojwymiarze.Sernik
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!będę się rozpisywać. Prosta i smaczna babka w kształcie wieńca. Idealna na każdą okazję a najlepiej smakuje do herbatki. Co prawda aranżacja jest wielkanocna, ale chyba wybaczycie świąteczne klimaty.6 jajek ( rozmiar M)125 g margaryny Kasia1/2 szk cukru32 g cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia250 g mąki tortowej1/4 szk mleka1/4 szk białej oranżady120 g rodzynekDodatkowo :cukier puderRozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniPrzepis na te jajka znalazł się w Wielkanocnym Wydaniu specjalnym serwisu Gotujmy.pl a link do wydania jest tutaj, zaś przepis znajdziecie na 25 stronie. Jest to dla mnie wyróżnienie bo była duża konkurencja. Oprócz publikacji w wydaniu była też karta upominkowa do wykorzystania w sklepie Ikea. Niestety do Ikei mam 200 km w jedną stronę, więc nie szybko kartę zamienię
Ewa w kuchni