puszki pierniczków (choć to oczywiście wszystko zależy od Waszej wizji i kształtu ciasteczek - kolor lukru również). Według mnie najładniej wygląda biały, naturalny, jednak jeżeli chcecie udekorować nim ciasteczka Wielkanocne, bez problemu można użyć do niego barwnik zielony czy różowy, w Boże Narodzenie czerwony czy błękitny będzie również bardzo dobrze wyglądał. Jak zwykle w kuchni bywa – wszystko zależy od Waszej
Słodkie Przyjemnościulubiony fast food? - Hamburger… domowy. 7. Jaka jest Twoja ulubiona przekąska? - Nie mam ulubionej.8. Jakie danie mączne jest Twoim ulubionym? - Pierogi z jagodami.9. Jakie jest Twoje ulubione danie Wielkanocne? - Jasne, że barszcz biały z jajkiem i chrzanem.10 Jakie jest Twoje ulubione danie na Boże Narodzenie? - Ryba po grecku… i nie tylko.11. Jaką kuchnie najbardziej lubisz? (oprócz Polskiej). - Chińską
mojewypiekiinietylkomożemy przygotować (zwiększając proporcje) z całej puszki mleka kokosowego. Przez kilka dni śmiało przechowamy ją w lodówce, będzie na następny deser, gdy najdzie nas ochota. Taką samą użyłam do wielkanocnych ciasteczek ryżowo kokosowych. Owoce można dobrać według upodobania, ale kto nie lubi truskawek… Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Biszkopciki z masą kokosową i truskawkami appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkosmacznego jadłam w weekend? otóż upiekłam serniczki, właściwie tylko dla siebie, choć i dzieciakom pozwoliłam na kawałeczek i na szczęście nic się nie wydarzyło.Przepis ten rozpoczyna moje wielkanocne
Dzieje kuchennej Wiewióryczasu gdy zaczęłam gotować sama dla siebie i bliskich robię żurek na własnoręcznie nastawianym zakwasie. Dzisiaj po spacerze i szaleństwach na placu zabaw skończyliśmy właśnie ten ugotowany na wielkanocny czas. Pyszny był! gęsty, bardzo treściwy, pełen ziemniaków, kiełbaski i majeranku. Szkoda, że zniknął
Dzieje kuchennej Wiewiórychrzan, mają właściwości rozgrzewające i antybakteryjne. Czyli ta zupa jest stworzona na zimową porę. A tak naprawdę to postanowiłam zrobić ten krem jako próbę generalną przed świętami wielkanocnymi. Z tym, że w okresie świątecznym zupka będzie z jajkiem i białą kiełbasą :)Składniki:4 średnie ziemniaki2 cebule2 garści włoszczyzny mrożonej w słupkach1 łyżka masła - do podsmażania1,5 l bulionu
Bon Appetit MałgorzatyDodaj napisJest to propozycja dla leniwych takich jak ja :-P w smaku jak tradycyjny, wielkanocny mazurek a jednak prosty w wykonaniu, ponieważ zrobiony jest na waflach :)Składniki:2 opakowania prostokątnych wafli2 puszki masy krówkowej (u mnie jedna kakaowa i jedna orzechowa)1,5 tabliczki gorzkiej czekoladysłoiczek kwaśnych powideł (u mnie domowe z czarnej porzeczki)bakalie (suszone morele, orzechy
Bon Appetit MałgorzatyWielkanocnym stole obowiązkowe są faszerowane jajca. Dziś odsłona z cudownymi pomidorami suszonymi oraz fetą. Ładny kolor jajka zawdzięczają marchwi oraz paście paprykowej. Następne planuję zrobić z awokado oraz oliwkami i wasabi. Zobaczę, które lepsze? Chociaż chyba najlepsze są te zwykłe z majonezem i ze szczypiorkiem :) Składniki:4 jajka ugotowane na twardo3 szt. pomidorów suszonych z oliwy1 mała marchewka1 łyżeczka
Bon Appetit MałgorzatyKolejna wielkanocna odsłona faszerowanych jajek, tym razem z awokado, oliwkami i wasabi. Jeśli ktoś obawia się wasabi - można w przepisie pominąć. Ale wasabi to nic innego jak chrzan, a jajka lubią chrzan :) Za to smaczliwka (mowa o awokado) jest obowiązkowe! :) Awokado jest idealnym ratunkiem dla osób z otłuszczoną wątrobą (czyli dla mojego taty) :) Zostało mi trochę tego zielonego owocu
Bon Appetit MałgorzatyWielkanocny i nie tylko :) My bardzo lubimy żurek i robię go od czasu do czasu, nie tylko od święta.Składniki:300-500 ml zakwasu na żurek - w zależności jak kwaśny barszcz preferujemy1-2 laski kiełbasy do żurku1 marchewka1 pietruszka2 liście laurowekilka ziarenek ziela angielskiego2 ząbki czosnkumajeranekprzyprawy (np. do żurku)wywar (najlepszy na wędzonym żeberku lub na białej kiełbasie)wodasólśmietana + mąka
Kuchnia domowa AniPrzepis na wielkanocną białą kiełbasę znalazłam na portalu We dwoje. Polecam! Bardzo smaczna, szczególnie mężowi smakowała :)Składniki:1 kg surowej białej kiełbasy3 średnie cebulekilka dużych ząbków czosnkuolejSposób przygotowania:1. Cebulę obrać i pokroić w talarki.2. Obrany czosnek pokroić w plasterki.3. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Wyłożyć część cebuli i czosnku. Na to ułożyć ponakłuwane wykałaczką pętka kiełbasy. Obłożyć pozostałą cebulą
Kuchnia domowa AniGomółka to jeden z najlepszych dodatków do wielkanocnego żuru. To także świetna przekąska. Moja babcia zawsze taką robiła na Wielkanoc, później moja mama robiła ją według przepisu swojej teściowej, a teraz i ja ją robię. Polecam gorąco nie tylko na Święta!Składniki:1 kg białego sera4-6 żółtekkmineksól do smakuSposób przygotowania:1. Ser rozdrabniamy widelcem, wbijamy żółtka, dodajemy kminek
Kuchnia domowa AniWyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy i przekładamy do natłuszczonych i obsypanych bułką tartą foremek (u mnie jedna duża foremka na babkę i 6 małych, które piekłam specjalnie do wielkanocnego koszyka). Odstawiamy, by ciasto podwoiło swoją objętość, a następnie pieczemy przez ok. 40 minut w 180 st. C. ( Małe babeczki wyjęłam wcześniej).4. Po upieczeniu dowolnie udekorować.Smacznego
Kuchnia domowa AniKwestii smaku . Zrezygnowałam z dużej ilości cukru, dodałam mnóstwo suszonych owoców, a zamiast polewy z białej czekolady.Wypiek pokryłam masą marcepanową i cukrowym ozdobami. I tak, z babki wielkanocnej powstał bożonarodzeniowy keks z marcepanem. Składniki: 130 g białej czekolady, połamanej na kosteczki 80 g masła, pokrojonego w kostkę 3 jajka, oddzielone żółtka od białek 40 g mąki 1/2 łyżeczki proszku
Czerwień i błękitobowiązkowe w dni kiedy obowiazuje ścisły post ,a mile widziane w każdy inny dzień roku,przynajmniej u nas.Bez tych śledzi nie wyobrażam sobie świąt i to nie tylko Bożonarodzeniowych,Wielkanocnych również.Bazą do przygotowania śledzi w śmietanie są śledzie z łagodnej marynaty octowej (po przepis zapraszam tutaj).Są naprawdę genialne w smaku.Składniki:śledzie z łagodnej marynaty octowejkubeczek gęstej kwaśnej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!