Oprócz mazurka na żadnym polskim wielkanocnym stole nie może zabraknąć oczywiście sernika. W tym roku gości u mnie sernik krakowski. Puszysty, kremowy, pełen bakalii i pachnący wanilią oraz skórką pomarańczową. Może nieco mniej wytworny niż wiedeński, ale równie (a może nawet bardziej) pyszny. Polska klasyka o galicyjskim rodowodzie.Ciasto:350 g mąki pszennej2 żółtka200 g zimnego masła5 łyżek cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu
Food SquareZdrowych, pogodnych i spokojnych Świąt Wielkanocnych,pełnych nadziei i miłości,radosnego, wiosennego nastroju,serdecznych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół, przy pięknym stole z żurem, babami i mazurkamiżyczy Maminek kulinarny
Maminek kulinarnySerwują go też po myśliwsku z polentą, marynują w cytrusach, tymianku, następnie duszą w białym winie, po czym podają z oliwkami i wiejskim chlebem. Kuchnia polska specjalizuje się w wielkanocnych króliczych pasztetach, lubimy też dusić królika w jarzynach, śmietanie i w winie.(źródło: Basia Starecka, magazyn KUKBUK nr8)Składniki:1 tuszka królika3 łyżki oleju2 cebule200 g pieczarek3 ząbki czosnku1 marchew
Smakowity Blog Kulinarnymasy czekoladowej, mieszając delikatnie, ale dokładnie.Masę przełożyć na sernik, schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Z granatu wyjąć pestki, udekorować nimi sernik.Smacznego!Tym sernikiem otwieram sezon na Wielkanocne wypieki. Sama jeszcze nie do końca wiem, co to będzie, ale mam ogromną ochotę na babkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzez 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Ciasto jest mięciutkie i plastyczne, cudownie się z nim pracuje. Myślę, że idealnie nada się do uformowania na przykład wielkanocnych zajączków, albo może kurczaczków... Spróbujecie
Pożeraczka, czyli raz adobrzepomyślenia... Dobrze, że chociaż śniegu nie ma (odpukać). Cóż, do Wielkanocy prawie dwa tygodnie, miejmy nadzieję, że się wypogodzi.Dzisiaj mam dla Was wyjątkowo urocze babeczki, idealne na wielkanocny stół. Są banalnie proste w przygotowaniu, każdy sobie z nimi poradzi. U mnie pachną jaśminem, ale można upiec różane, lawendowe czy fiołkowe, a jeśli nie lubicie kwiatowych słodkości, to cytrynowe sprawdzą się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj mam kolejną propozycję na bułeczki do wielkanocnego koszyczka. Wyjątkowo dobrze prezentujące się wianuszki - ich oryginalny kształt przyciąga wzrok. W dodatku smakują wyśmienicie, i są banalnie proste w przygotowaniu.Miałam w domu resztę marynowanego czosnku, która została po którymś obiedzie. Stał tak sobie i stał biedak w lodówce, aż stwierdziłam, że trzeba by się za niego zabrać. Niewiele myśląc, wyrobiłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWielkanocne menu już zaplanowane? Ja ciągle się waham... Jest tyle możliwości, tyle najróżniejszych pyszności - które wybrać...? Ciężka sprawa...Jeszcze przed wyjazdem, tydzień temu niemal, upiekłam babkę marchewkową. Zupełnie wyjątkową, ekskluzywną wręcz. Pełną migdałowych smaków, które wspaniale komponują się z marchewkową wilgocią.Przepis znalazłam w Ciastach i deserach, nr 1/2011, i od razu wiedziałam, że będę go musiała wypróbować. Babeczka bowiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzebabki, a one polubiły mnie.Zaczęło się od tego, że nie miałam czasu na wymyślne serniki czy inne cuda. Zrobiłam jedną paschę, i to wszystko. Chciałam jednak trochę w wielkanocnym klimacie popiec, stwierdziłam więc, że będą babki. Bez nich bowiem chyba nikt sobie Wielkanocy wyobrazić nie potrafi...Na początku podchodziłam do nich ostrożnie, uważnie wybierałam przepisy. W sumie upiekłam cztery
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBabka drożdżowa to typowo wielkanocny wypiek. Mi się tak przynajmniej kojarzy. Z dawien dawna przygotowywana na kopie żółtek, symbolizowała odrodzenie i dobrobyt. W dzisiejszych kuchniach gospodynie rezygnują z takich ilości żółtek na rzecz całych jajek lub różnych innych zamienników, jak chociażby śmietana. Bo co potem z tymi białkami...?Ja ostatnio miałam inny problem - po torcie dla Natalki zostało mi siedem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZakwas na barszcz biały...O słodko-kwaśnym aromacie i smaku.Doprawiony czosnkiem, liściem laurowym i ziarnami pieprzu.Idelany do barszczu białego z dodatkiem jajka i/lub białej kiełbasy.Zachęcam
Gospodyni MiejskaKolejna receptura z serii Wielkanocnych tym razem pasztet. Danie, które w tym wielkim dniu na niejednym znajduję się na stole. W naszym domu pieczemy pasztet drobiowy, przepisów na niego jest co niemiara a każdy dobry bo swój :) Receptura tego pasztetu jest moja autorska, lubię jedząc kolejne kęsy wyczuwać bukiet smaków, ziół, czosnku słodkiej marchewki. Kurczaka gotuję w ziołach aromatycznej włoszczyźnie
Basia w kuchniWarto poświęcić troszkę czasu i nastawić zakwas a potem cieszyć się wybornym smakiem prawdziwego żurku w święta! Wyborny- obowiązkowy na moim wielkanocnym pełnym tradycji stole WielkanocnymSkładniki:zakwas:1 szklanka mąki żytniej,1 l przegotowanej ciepłej wody,1 zabekczosnku4 ziarna ziela angielskiego Kamis3 liscie laurowe Kamis 9 ziaren pieprzu Kamispiętka chleba pieczonego na zakwasieżurek:3l wodypęczek włoszczyzny30 dag wędzonego boczku5
Z Majeczką w kuchniświątecznym Wielkanocnym stole nie moze zabraknąc białej kiełbasy, zarówno w żurku jak i takiej pieczonej,tak lubianej przez moją rodzinę.Dziś polecam w sosie chrzanowo koperkowym
Z Majeczką w kuchnisamym początku chciałabym Wam wszystkim życzyć radosnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych ! Życzę Wam również, aby te święta były spędzone w jak największym gronie, wśród najbliższych i najważniejszych nam osób :)A teraz przechodząc do przepisu. Mianowicie mam dla Was do pokazania pomysł na kolorową, cukrową posypkę, którą można wykorzystać jak dekoracja tortów, muffinek czy różnego rodzaju ciasteczek. Wszystko zależy
charlotte gotuje