wielkanocne przepisy - 4644 przepisów (strona:148/310)

Zakwas na zurek bezglutenowy 131

domową białą kiełbasą jeśli się postaramy może być bezglutenowy, gdy wymaga tego nasza dieta. Wystarczy użyć mąki ryżowej a będziemy mieć pyszną zupę, której nie może zabraknąć na naszym wielkanocnym stole. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wielkanocna terrina z rzodkiewką 141

obok oczywiście klasycznej terriny i pasztetu mięsnego -  terrinę z rzodkiewką i zielonym ogórkiem. Pięknie będzie wyglądała naszym stole i z pewnością przypadnie do gustu naszym gościom. Zapraszam ! Wielkanocna terrina z rzodkiewką Czas przygotowania: 30 minut + 5 godzin Składniki: 500 g białego mielonego sera 60 g gęstego jogurtu naturalnego 1/2 długiego ogórka 1 pęczek rzodkiewek 1 ząbek czosnku

Kulinarne przygody Gatity
Wielkanocna serwetka-zajączek 222

Wielkanoc warto zadbać nie tylko o menu, ale także o odpowiedni wystrój domu i stołu. Żywe kwiaty, gałązki wierzby z młodymi listkami, kolorowe pisanki, serwetki - wszystko to sprawi, że wielkanocne śniadanie będzie jeszcze lepiej smakowało. W tym roku serwetki ułożę w kształcie uroczych zajączków. Będą idealne pasować do klimatu Świąt. Instrukcję składania serwetki krok po kroku znajdziecie poniżej

Obiad gotowy
Wielkanocne kruche rogaliki migdałowe czyli poWeekendowe Łakocie odc.151 175

Ciasteczka robi się szybciutko i są naprawdę fantastyczne.  Nie wiem czemu skojarzyły mi się z Wielkanocą :) Przepis podpatrzyłam na blogu White Plate i zamieszczam poniżej z moimi zmianami. Wielkanocne kruche rogaliki migdałowe 100 g mielonych migdałów 50 g cukru trzcinowego 200 g masła szczypta kurkumy 2 jajka (1 całe jajko i osobno żółtko i białko do posmarowania

Dzieje kuchennej Wiewióry
CHLEBEK WIELKANOCNY 152

Pysza drożdżowa chałka to propozycja na Wielkanocny stół. Pięknie się prezentuje, a do tego jest bardzo dobra, jajek nie trzeba wcześniej gotować ponieważ pieką się razem z chlebkiem.  Składniki: 300g mąki pszennej  7g suszonych drożdży  50g cukru  160 ml letniego mleka  40g roztopionego masła  1/2 łyżeczki cynamonu w proszku 1/2 łyżeczki soli

Kukuleczki
Keks z kandyzowaną papają i rodzynkami 159

już coraz bliżej. Dlatego dziś zapraszam Was na przepis na keks z kandyzowaną papają i rodzynkami . Pysznie nadziane ciasto zasmakuje niejednej osobie. Uwielbiamy to ciasto jeść zarówno w Święta Wielkanocne, jak i do codziennej kawy lub herbaty. Tym razem do mojego keksu użyłam pysznej kandyzowanej papai i moich ulubionych rodzynek Malayer. Polecam Wam to połączenie. U nas okazało się olbrzymim

Słodkie okruszki
Waflowe jajka z nadzieniem łososiowym 156

Waflowe jajka z nadzieniem będą idealną przekąską na wielkanocne śniadanie. 100 g wędzonego łososia 4 ugotowane jajka mała puszka groszku konserwowego 1 mała czerwona cebula 2 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz ponadto: 1 op waflowych jajek sałata  Jajka obrać ze skorupek,pokroić w kosteczkę. Groszek odsączyć z zalewy,cebulę drobno posiekać,łososia pokroić

Kolorowa kuchnia Elki
CZEKOLADOWE MUFFINKI Z JAGODAMI 109

upiec w tradycyjnych foremkach do muffinek lub w żarodpornych filiżankach do kawy. To moja propozycja na świąteczne śniadanie lub popołudnie do kawy lub herbaty. Życzę Wam wszystkim pogodnych Świąt Wielkanocnych spędzonych w prawdziwie wiosennym nastroju.     Przygotowanie: 15 min Pieczenie: 15 min   Dla 4 osób (około 12 muffinek): ● 180 g cukru ● 72 g mąki pszennej

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
MAZUREK MLECZNO - KAJMAKOWY + FILMIK 115

Mazurek kajmakowy to jeden z najbardziej popularnych mazurków wielkanocnych. Przygotowałam go z masą krówkową z dodatkiem mleka w proszku, przez co masa nabrała mocno mlecznego smaku. Tak przygotowany mazurek zasmakuje nie jednej osobie.  SKŁADNIKI :   200 g margaryny 1 jajko  4 duże łyżki cukru pudru  3 szklanki mąki 2 łyżki śmietany

Kulinarne Fantazje Marioli
Bezglutenowa tarta marcepanowa z marchewkowym musem 152

tartę wymyśliłam jakiś czas temu na konkurs, ale pomyślałam, że świetnie będzie się prezentować na wielkanocnym stole. Smak marcepana kojarzy mi się z tymi świętami, a młoda marchewka jest bardzo wiosenna. Na potrzeby bloga udoskonaliłam recepturę i zamieniłam kilka składników, aby była jeszcze smaczniejsza i zdrowsza. Bardzo nam smakowała, więc gorąco polecam.  Składniki: 50 gram płatków quinoa 40 gram

Quinoa Raz!
Wielkanoc 2017-koszyczki, pierniczki :-) dużo zdjęć 157

Witam Kochani Dziś chcę pokazać Wam moje tegoroczne wypieki Wielkanocne. W tym roku piekłam chlebowe koszyczki, które wypełniałam pierniczkami :-) oprócz tego powstało duuużo pierniczków  PS Pierniki piekłam jak zawsze według mojego sprawdzonego przepisu  przepis znajduje się tu :-) :-) :-) Kurcze jak ja to lubię

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Hot cross buns. Wielkanocne bułeczki. 104

przygotowania tych bułeczek namówił mnie Maciek. Są one popularnym na Wyspach wypiekiem wielkanocnym, wyraźnie nawiązującym do symboliki chrześcijańskiej. Moje krzyże wyszły dość okazałe, ale załóżmy, że każdy ma taki krzyż, na jaki zasługuje ;););) A serio, należy użyć cieńszej końcówki do szprycy lub wyciąć mniejszą dziurkę w woreczku. A jakie są same bułki? Bardzo smaczne (choć mają rodzynki ;)). Lekko korzenne

zadanie-gotowanie
Słodka dekoratornia - Bociany 131

Dawno nic nowego nie pojawiło się w Naszej dekoratorni, więc chcemy to nadrobić zapraszając dziś do galerii z bocianami . Takie ciastka świetnie sprawdzają się jako akcent wiosenny ale również Wielkanocny

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wiosenna zalewajka z czosnkiem niedźwiedzim 141

niedźwiedziego było spore pudełko. Trochę zakisiłam bo lubię kiszonki , trochę zalałam dobrym olejem i pomyślę do czego go wykorzystać, a reszta trafiła do pysznej zupy, którą śmiało można zastąpić wielkanocny żurek. Jest nieco kwaskowa, ale bardzo wiosenna więc to chyba dobry pomysł, prawda? Zapraszam na zalewajkę z dużą ilością wiosennej zieleniny, lekko pachnącą czosnkiem i bardzo smaczną. Wiosenna zalewajka czosnkowa

Smaczna Pyza
Sos tatarski 147

tatarski to idealny dodatek do jajek, kanapek oraz mięs więc doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole. Oczywiście można kupić w sklepach gotowy sos ale zdecydowanie wolę ten domowy, zrobiony tak jak lubię. składniki: 10 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka tartego chrzanu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ogórki kiszone lub konserwowe 1/2 małego słoiczka marynowanych grzybków lub pieczarek

Monia miesza i gotuje