wielkanocne przepisy - 4644 przepisów (strona:153/310)

Hasło tygodnia - Wielkanoc dookoła świata. 156

wśród nich, oczywiście, będące przebojem wszechczasów ciasto z malinami i budyniową pianką ... Tak było! Tym razem zapraszam Marzenę na świąteczną wycieczkę, a raczej wyprawę - kulinarną podróż dookoła świata! :) Przyrządźmy wielkanocne potrawy, jakich jeszcze nie próbowaliśmy. Odnajdźmy elementy świątecznej tradycji z różnych, bardziej lub mniej odległych, zakątków globu. Przekonajmy się, czy mają szansę konkurować z rodzimymi klasykami i być może

zadanie-gotowanie
Sałatka z tuńczykiem 125

Przepis na tą sałatkę mam od Daniela i już wiem że z kilkoma zmianami na pewno pojawi się na moim stole Wielkanocnym. Polecam, bo jest genialnie prosta i przepyszna! Składniki : * makaron z 2 zupek chińskich  * puszka tuńczyka  * groszek, kukurydza i marchewka konserwowa * 1 cebula czerwona  * kilka pieczarek  * 1 zielony ogórek  * 2 jajka ugotowane na twardo

Magiczne Życie Marty
Jajka faszerowane pastą warzywną 200

Jajka faszerowane bardzo często przygotowuję na święta Wielkanocne, tym razem do farszu użyłam pasty warzywnej o smaku grzybowym od firmy Rolnik , jajka wyszły bardzo smaczne. Doskonale się sprawdzą w poście na kolację lub śniadanie, polecam. Składniki: 6 jajek 150 gram pasty warzywnej o smaku grzybowym Rolnik sól, pieprz 2 łyżki oleju lnianego pół pęczka szczypiorku Sposób przygotowania: Jajka przekładamy

Bajeczna Kuchnia
Jajka faszerowane tuńczykiem 366

Jajka faszerowane stanową piękną dekoracje Wielkanocnego stołu oraz ciekawe śniadanie na co dzień. Moja propozycja na farsz do jajek jest tuńczyk i chrzan. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 6 sztuk (3 porcje) Składniki: 3 jajka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 duża łyżka majonezu 1 łyżeczka tartego chrzanu 2 – 3 łyżki posiekanej

KuchniaWeDwoje.pl
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI 150

Konfitura z czerwonej cebuli idealny dodatek do mięs , ryb, warzyw, fast foodów , serów. Bardzo lubię robić ją do Wielkanocnych dań. Polecam każdemu.  SKŁADNIKI:   5 czerwonych cebul 4 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki octu balsamicznego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu olej do smażenia PRZYGOTOWANIE:  Cebulę obieram. Kroję w piórka. W rondelku

Gotowanie Patki
Sałatka wiosenna z ogórkiem, rzodkiewką i jajkami przepiórczymi 295

lekkie sałatki, które przybliżą nam oczekiwanie na dni pełne słońca, a także urozmaicą nasz jadłospis. Przygotowałam dla Was propozycję sałatki zarówno na co dzień, jak i na świąteczny, wielkanocny stół. Jestem pewna, że będziecie nią zachwyceni. Z pozoru to połączenie kilku Wam dobrze znanych składników, jednak sekretem tej sałatki jest sos na bazie Majonezu Kielecki , z dodatkiem chrzanu i jogurtu

Kuchnia Bazylii
Decoupage – pisanki 155

koniec pisanek! Do świąt Wielkanocnych zostało jeszcze trochę czasu, czyli jak najbardziej można jeszcze podziałać :). Tym razem chciałabym Wam pokazać pisanki wykonane metodą decoupage. Jestem wielką fanką tego typu zdobienia, jednak jako laik trzymam się kurczowo podstaw, czyli używam wyłącznie gotowego kleju z werniksem o pojemności 100 ml, zakupionego przez internet. Jest bardzo wydajny. Ponadto wystarczy mieć zwykłą serwetkę obiadową

Mojewlasne.pl
Jajka faszerowane serem i ogórkiem konserwowym 315

Wielkanoc coraz bliżej. Mam dziś zatem kolejną propozycję na wielkanocne śniadanie. A wiadomo, że te Święta to przede wszystkim jajka to są oczywiście jajka. Tym razem faszerowane żółtym serem i konserwowym ogórkiem. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Mazurek cytrynowy z bezami 135

Wielkanocne wypieki czas zacząć! W tym roku będę miała dla Was przede wszystkim kilka mazurków. Uwielbiam maślane, kruche spody, które za pomocą dodatków można przekształcić w wykwintne ciasta. Dzisiejszy posmarowany jest lekko kwaśnym, orzeźwiającym, domowym kremem cytrynowym (lemon curd) i posypany chrupiącymi, słodkimi bezami, które przełamują smak cytryny. Wygląda pięknie i bardzo słonecznie, idealnie pasuje do pogody w ten weekend

Słodkie inspiracje
Babka herbaciano-rumowa z rodzynkami 191

Święta zbliżają się wielkimi krokami więc już obmyślam co dobrego upiec dla rodziny i gości. Nie wiem jak u Was ale u mnie babka obowiązkowo króluje na wielkanocnym stole. Co roku jest inna. Herbacianą zrobiłam pierwszy raz i jestem zachwycona. Jest  wilgotna, aromatyczna, po prostu pyszna! Polecam jeśli jeszcze jej nie piekliście :) Ja dodałam do ciasta aromat rumowy

Smakołyki Asi
Świąteczna karkówka w cebuli 366

ostatnim czasie troszkę mnie tu mało , ale mam nadzieje że już nie długo to się zmieni , a dziś serdecznie zapraszam na bardzo fajną propozycję na wielkanocny stół , pieczone mięso w cebuli , ale nie tylko , koniecznie spróbuj przepisu . Składniki  1,5 kg karkówki  1 średnia pora  3 średnie cebule  3 ząbki czosnku  3 łyżki ketchupy ostrego

Mój Smak
Babka Piaskowa - Babka Wielkanocna 261

Witam serdecznie Chciałabym podzielić się przepisem na pyszną babkę piaskową z rodzynkami. Babka piaskowa powinna znaleźć się na naszym Wielkanocnym stole pomiędzy innymi wypiekami. Polecam wypróbować przepis. Do upieczenia babki piaskowej będziemy potrzebować: użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm 200 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 200 g mąki ziemniaczanej 250 g margaryny lub masła

Uwaga Babcia Gotuje
Wielkanocne porady 159

przypalają. Warto pamiętać, aby nie stawiać gorącej formy na zimnym blacie, bo może pęknąć. Resztki z naczynia należy odmoczyć i wymyć gąbką.  DEKORACJE: też są bardzo ważnym elementem Wielkanocnych wypieków. Warto wybrać to, co każdy z nas lubi. W internecie można spotkać wiele różnych i porządnych przepisów na ozdoby ciast.  Można przebierać np. w masie marcepanowej, lukrze, polewie

Gotuję Testuję
Babka baranek cytrusowa 121

Babka z dodatkiem pomarańczy i cytryny. Pachnie cytrusami i idealnie będzie się komponować na wielkanocnym stole. ciasto na baranka: 175 g mąki pszennej typ 500 25 g kakao 200 g cukru pudru 150 g masła 50 g smalcu 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2 łyżki spirytusu 4 jajka wielkość M skórka otarta z cytryny 2 łyżki soku z cytryny

wesoła kuchnia