wielkanocne przepisy - 4644 przepisów (strona:153/310)

Wiosenne ptysie wielkanocne 184

Kolejny raz podbijam smak potrawy wspaniałym bałkańskim serem z owczego mleka. Jego smak jest naprawdę wyrazisty, jednak spokojnie można zastąpić go serem feta. Do tego słodkawy groszek i bardzo wielkanocna rzeżucha - to wszystko w miękkim, maślanym ptysiu w towarzystwie chrupiącej rzodkiewki...mniam! :) Warto poświęcić im trochę czasu, żeby zaskoczyć gości, znajomych, a także siebie tymi przepysznymi, wiosennymi ptysiami! Wiosenne ptysie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
O tym, dlaczego nie warto sprawiać sobie szczeniaka. I pistacjowo-niebiański creme brulee 173

Przepis mam dla Was dzisiaj bardzo prosty, a tak pyszny, że C. stwierdził, że to jeden z najlepszych, jakie przygotowałam. Cudownie zieloniutki, idealnie wiosenny, może stanowić ciekawy akcent na wielkanocnym stole. Mowa oczywiście o creme brulee w wersji pistacjowej.  Krem pistacjowy kupiłam jeszcze w zeszłym roku z myślą o tym, że przygotuję z nim coś zielonego na Wielkanoc. Padło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka cytrynowa na oleju 115

Pomału zabieram się za wielkanocne przepisy dla Was. Dzisiaj tradycyjna cytrynowa babka na oleju. Prosta, bezproblemowa, smacznie wilgotna. Na świątecznym stole na pewno się odnajdzie ;). Polecam!   Składniki: (na dwie małe lub jedną większą babkę)   Ciasto: 2 duże jajka 1/2 szkl cukru 110 g oleju rzepakowego sok i skórka z 1 cytryny 200 g mąki

Nastoletnie Wypiekanie
Hasło tygodnia - Wielkanoc dookoła świata. 153

wśród nich, oczywiście, będące przebojem wszechczasów ciasto z malinami i budyniową pianką ... Tak było! Tym razem zapraszam Marzenę na świąteczną wycieczkę, a raczej wyprawę - kulinarną podróż dookoła świata! :) Przyrządźmy wielkanocne potrawy, jakich jeszcze nie próbowaliśmy. Odnajdźmy elementy świątecznej tradycji z różnych, bardziej lub mniej odległych, zakątków globu. Przekonajmy się, czy mają szansę konkurować z rodzimymi klasykami i być może

zadanie-gotowanie
Sałatka z tuńczykiem 122

Przepis na tą sałatkę mam od Daniela i już wiem że z kilkoma zmianami na pewno pojawi się na moim stole Wielkanocnym. Polecam, bo jest genialnie prosta i przepyszna! Składniki : * makaron z 2 zupek chińskich  * puszka tuńczyka  * groszek, kukurydza i marchewka konserwowa * 1 cebula czerwona  * kilka pieczarek  * 1 zielony ogórek  * 2 jajka ugotowane na twardo

Magiczne Życie Marty
Jajka faszerowane pastą warzywną 196

Jajka faszerowane bardzo często przygotowuję na święta Wielkanocne, tym razem do farszu użyłam pasty warzywnej o smaku grzybowym od firmy Rolnik , jajka wyszły bardzo smaczne. Doskonale się sprawdzą w poście na kolację lub śniadanie, polecam. Składniki: 6 jajek 150 gram pasty warzywnej o smaku grzybowym Rolnik sól, pieprz 2 łyżki oleju lnianego pół pęczka szczypiorku Sposób przygotowania: Jajka przekładamy

Bajeczna Kuchnia
Jajka faszerowane tuńczykiem 361

Jajka faszerowane stanową piękną dekoracje Wielkanocnego stołu oraz ciekawe śniadanie na co dzień. Moja propozycja na farsz do jajek jest tuńczyk i chrzan. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 6 sztuk (3 porcje) Składniki: 3 jajka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 duża łyżka majonezu 1 łyżeczka tartego chrzanu 2 – 3 łyżki posiekanej

KuchniaWeDwoje.pl
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI 146

Konfitura z czerwonej cebuli idealny dodatek do mięs , ryb, warzyw, fast foodów , serów. Bardzo lubię robić ją do Wielkanocnych dań. Polecam każdemu.  SKŁADNIKI:   5 czerwonych cebul 4 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki octu balsamicznego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu olej do smażenia PRZYGOTOWANIE:  Cebulę obieram. Kroję w piórka. W rondelku

Gotowanie Patki
Sałatka wiosenna z ogórkiem, rzodkiewką i jajkami przepiórczymi 290

lekkie sałatki, które przybliżą nam oczekiwanie na dni pełne słońca, a także urozmaicą nasz jadłospis. Przygotowałam dla Was propozycję sałatki zarówno na co dzień, jak i na świąteczny, wielkanocny stół. Jestem pewna, że będziecie nią zachwyceni. Z pozoru to połączenie kilku Wam dobrze znanych składników, jednak sekretem tej sałatki jest sos na bazie Majonezu Kielecki , z dodatkiem chrzanu i jogurtu

Kuchnia Bazylii
Decoupage – pisanki 151

koniec pisanek! Do świąt Wielkanocnych zostało jeszcze trochę czasu, czyli jak najbardziej można jeszcze podziałać :). Tym razem chciałabym Wam pokazać pisanki wykonane metodą decoupage. Jestem wielką fanką tego typu zdobienia, jednak jako laik trzymam się kurczowo podstaw, czyli używam wyłącznie gotowego kleju z werniksem o pojemności 100 ml, zakupionego przez internet. Jest bardzo wydajny. Ponadto wystarczy mieć zwykłą serwetkę obiadową

Mojewlasne.pl
Jajka faszerowane serem i ogórkiem konserwowym 312

Wielkanoc coraz bliżej. Mam dziś zatem kolejną propozycję na wielkanocne śniadanie. A wiadomo, że te Święta to przede wszystkim jajka to są oczywiście jajka. Tym razem faszerowane żółtym serem i konserwowym ogórkiem. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Mazurek cytrynowy z bezami 130

Wielkanocne wypieki czas zacząć! W tym roku będę miała dla Was przede wszystkim kilka mazurków. Uwielbiam maślane, kruche spody, które za pomocą dodatków można przekształcić w wykwintne ciasta. Dzisiejszy posmarowany jest lekko kwaśnym, orzeźwiającym, domowym kremem cytrynowym (lemon curd) i posypany chrupiącymi, słodkimi bezami, które przełamują smak cytryny. Wygląda pięknie i bardzo słonecznie, idealnie pasuje do pogody w ten weekend

Słodkie inspiracje
Babka herbaciano-rumowa z rodzynkami 187

Święta zbliżają się wielkimi krokami więc już obmyślam co dobrego upiec dla rodziny i gości. Nie wiem jak u Was ale u mnie babka obowiązkowo króluje na wielkanocnym stole. Co roku jest inna. Herbacianą zrobiłam pierwszy raz i jestem zachwycona. Jest  wilgotna, aromatyczna, po prostu pyszna! Polecam jeśli jeszcze jej nie piekliście :) Ja dodałam do ciasta aromat rumowy

Smakołyki Asi
Świąteczna karkówka w cebuli 360

ostatnim czasie troszkę mnie tu mało , ale mam nadzieje że już nie długo to się zmieni , a dziś serdecznie zapraszam na bardzo fajną propozycję na wielkanocny stół , pieczone mięso w cebuli , ale nie tylko , koniecznie spróbuj przepisu . Składniki  1,5 kg karkówki  1 średnia pora  3 średnie cebule  3 ząbki czosnku  3 łyżki ketchupy ostrego

Mój Smak