okresie wielkanocnym jemy dużo jajek i staram się je jakoś urozmaicać. Tym razem zrobiłam w sosie na bazie majonezu i śmietany z warzywami. Szybkie do zrobienia i bardzo smaczne. Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 7 rzodkiewek kawałek czerwonej papryki kawałek zielonego ogórka 3 łyżki majonezu Folwark 1 łyżka śmietany 18% gęstej sól pieprz kiełki brokuła ale-raj Przygotowanie: Ogórek
Ala piecze i gotujeOczywiście nie może zabraknąć barszczu białego: a teraz czas na słodkości: Korzystając z okazji życzę Wam zdrowych, rodzinnych, ciepłych oraz słonecznych Świąt Wielkanocnych. Niech będzie smacznie :) Paapilotkaa
paapilotkaazastąpić go olejem roślinnym np. kokosowym, to będzie to doskonałe danie wegańskie. Jak dla mnie smak i doprawienie idealne i z czystym sumieniem mogę go Wam polecić. Pasztet wielkanocny składniki: 400 g ciecierzycy z puszki 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 łyżki słonecznika 1 por 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 0,5 słoiczka suszonych pomidorów lub około
Przysmaki Karolkiidealny na wielkanocny stół. Pasuje do wędlin, pasztetów, ryb wędzonych, a przede wszystkim do jajek. Składniki: -pół szklanki śmietany -pół szklanki majonezu -spora łyżka chrzanu ze słoiczka lub świeżo tartego -sól, cukier do smaku -posiekana zielenina: pietruszka, szczypiorek, rzeżucha lub kiełki rzodkiewki Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Nie miksować, bo sos zrobi się rzadki. Jeżeli używamy świeżego
Kulinarne przemysleniaciasta i serkiem mascarpone. Przepis i wykonanie deseru jest wyjątkowo proste z pewnością uda się każdemu miłośnikowi słodkości. Sernik z oreo to wyśmienita propozycja, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. składniki na tortownicę 26 cm spód ciasta 250 g ciastek oreo 100 g masła masa 330 g śmietany 30% 500 g serka mascarpone 2 opakowania śmietan- fixu
Smakowite DaniaTego mazurka nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Lubią go nawet osoby, które generalnie nie przepadają za słodyczami ;) Przepis pochodzi z książki 'W staropolskiej kuchni' i jest naprawdę rewelacyjny. Jedyną zmianą, jakiej dokonuję to zamieniam czasem wafle na kruchy, maślany spód - wtedy ciasto jest jeszcze smaczniejsze. Podczas przygotowywania ciasta może się wydawać, że masa orzechowa jest zbyt gęsta
Słodkie inspiracjepysznym kremem cytrynowym. Chociaż musimy poświęcić chwilę na przygotowanie tego ciasta, to jest bardzo łatwe do zrobienia. Pyszne i dodatkowo cieszy oko. Z pewnością będzie wyróżniać się między innymi wielkanocnymi wypiekami :) Szpinakowe ciasto ucierane: 200 g mąki pszennej 150 g masła 110 g cukru trzcinowego 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g rozmrożonego szpinaku łyżka soku
Mienta blogzwrócił na to uwagi. Nasłuchałam się komplementów, goście byli zachwyceni, a sernik zniknął cały już następnego dnia. To jak - skusicie się...? W wiosennie zielonym kolorze będzie piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Sernik z musem pistacjowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 90 g ciastek digestive 40 g masła masa serowa: 400 g serka kremowego 100 g serka mascarpone
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJajka faszerowane nieodzownie kojarzą mi się ze Świętami Wielkanocnymi. W ciągu roku niewiele jest takich dni kiedy przygotowujemy jajka w takiej postaci. Może dlatego tak bardzo nam wtedy smakują. Te jajka faszerowane szynką, z dużą ilością świeżego koperku i sosem musztardowym to ulubione danie męża. Nic dziwnego, bo kto mógłby oprzeć się dobrej szynce? 10 jajek kilka plastrów dobrej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWiele składników już zapiekałam w cieście francuskim. Postanowiłam tym razem w cieście zapiec białą kiełbasę, która co roku gości na naszym wielkanocnym stole. W tym wydaniu biała kiełbasa bardzo dobrze smakuje jak również fajnie się prezentuje. Można ją podać na ciepło ale świetnie smakuje też na zimno. Poza tym to zawsze jakaś inna odmiana podania białej kiełbasy a nie tylko
Monia miesza i gotujeokoło 40 minut (do suchego patyczka). Jeśli w trakcie pieczenia brzegi babki za bardzo zaczną się rumienić wystarczy przykryć ją lekko folią aluminiową. Przepis pochodzi z publikacji LGD Liwosz „Wielkanocne smaki”, a jego autorkami są panie ze Koła Gospodyń Wiejskich Jodłowa Górna. Babka śmietankowa - kuchnia podkarpacka Alfabetyczny spis potraw podkarpackich na blogu Trzeci Talerz
Trzeci talerzNiebanalna, pożywna propozycja na miłe śniadanie, nie tylko to wielkanocne J Awokado wyróżnia duża zawartość tłuszczów, ale tych dobrych, bo jednonasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na kontrolę poziomu cholesterolu we krwi. Poza tym to prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych - zawiera m.in. witaminy E, C i K, kwas foliowy, potas, magnez, żelazo, fosfor, mangan, czy cynk. Jedzmy więc
Calzonella.comkrewetkami, i posypanych z wierzchu rozdrobnionym żółtkiem, które wyglądem i kolorem przypomina kwiaty mimozy (będącej odpowiednikiem polskiej akacji srebrzystej), stąd nazwa „jajka mimoza”. Możecie je podać dla odmiany na wielkanocne lub codzienne śniadanie. Przygotowanie: 20 min. Gotowanie: 10 min Dla 4 osób Krewetki mimoza: ● 4 jajka ● 200 g gotowanych krewetek koktajlowych* ● ½ pęczka szczypiorku Majonez
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaKolejną propozycją wielkanocną jest ciasto fale dunaju z jagodami. Lekko kwaskowaty smak jagód fajnie przełamuje słodycz ciasta. Składniki: ciasto - 250 g margaryny - 3/4 szklanki cukru - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 6 jajek - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem - 1/2 litra mleka - 4 żółtka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 szklanka cukru kryształu - 2 łyżeczki cukru waniliowego
Zainspirowana w kuchniktórym znudziła się tradycyjna jarzynówka, szczególnie, że dodałam do niej tarty ser żółty oraz pokrojone w kostkę rzodkiewki i czerwoną paprykę :) Smak sałatki zaostrzyłam porem i szczypiorkiem. Polecam na wielkanocne śniadanie i na spotkania rodzinne, szczególnie dla osób, które kochają tradycję. Składniki: 6 jajek puszka kukurydzy czerwona papryka 1 por pęczek rzodkiewki 1 łyżeczka musztardy 200 g żółtego sera
Czerwień i błękit