Dla smakoszy… i nie tylko – brie panierowany, na sałatce z cukinii. Potrawa prosta, szybka w przygotowaniu. Wiecej czasu zajmie chyba opracowanie przepisu, niż samo jej przygotowanie
mojewypiekiinietylkoPrzepis na tartę pieczarkową z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki, znaleziony na blogu Gotowanie z Pasją , intrygował mnie od dawna. Za każdym razem
mojewypiekiinietylkoNie wiem, jak Wy, ale ja bardzo lubię pieczarki i to pod każdą postacią. Smażone, pieczone, gotowane, grillowane, w sosie, pasztecie… i nie tylko. Pieczarki pod
mojewypiekiinietylkoOd dawna nosiłam się z zamiarem upieczenia chlebków naan. Przepis jest bardzo prosty, aczkolwiek na gotowe chlebki trzeba trochę, no może trochę dłużej, poczekać (sam czas
mojewypiekiinietylkoCarpaccio z ananasa z sola waniliową, to deser Gordona Ramsaya . Genialny i prosty. Właśnie do niego potrzebna jest sól waniliowa . Przyznam, że w oryginalnym przepisie są
mojewypiekiinietylkoWielbiciele ryżu mają zapewne bardzo wiele sposobów na jego przygotowanie i wykorzystanie. Czy to będzie gotowany, smażony, w formie risotto, na słodko, na ostro… i nie
mojewypiekiinietylkoTzatziki , to najpopularniejsza przystawka grecka. Można go spożywać z zapieczonym pieczywem, podawać jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych… i nie tylko. Składniki
mojewypiekiinietylkoPo raz kolejny wzięłam udział, z grupą blogerów, w Wypiekaniu na śniadanie . Tym razem organizatorem akcji był Paweł, który jako temat podał Biscotti di Prato. Poniższe
mojewypiekiinietylkoKolejna porcja egzotyki, tym razem – papaja . Kulisty lub przypominający kształtem gruszkę owoc zwany też „owocem aniołów” (ze względu na jego dobroczynne właściwości) o pomarańczowym, czasem zielonkawym
mojewypiekiinietylkoKolejny dzień z porcją egzotyki. Smoczy owoc (pitaja, dragon fruit) był już na blogu pod postacią sałatki. Ponieważ jego urok jest niebywały postanowiłam trochę go przybliżyć
mojewypiekiinietylkoDzisiejszy wpis będzie nietypowy. Po pierwsze założyłam sobie, że na blogu nie przedstawię nigdy takiego dania, bo jak to określam jest „nieblogowe”. W zasadzie każdy potrafi
mojewypiekiinietylkoGrzybek tybetański (kefirowy) i napój z niego przyrządzany, był stosowany od wielu setek lat przez mnichów z Tybetu zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce. Był
mojewypiekiinietylkoOmlety były już znane w starożytnym Rzymie, ale dopiero Francuzi udoskonalili i urozmaicili ich smak. Do polskiej kuchni trafiły za sprawą Marysieńki Sobieskiej, która rozpowszechniła je
mojewypiekiinietylkoKolejny przystanek Formuły 1 , to Niemcy. I tu, ponownie Daria , zabrała nas w kulinarną podróż. Kuchnia niemiecka nie jest zbyt popularna. Jedni jej nie lubią, drudzy
mojewypiekiinietylkoSzybkie dania zawsze cieszą się dużym powodzeniem, a dodatek owoców jest ich kolejnym atutem. Dla dzieci będą frajdą… i nie tylko – naleśniki na maślance, z jabłkami
mojewypiekiinietylko