wegetariańska - 3659 przepisów (strona:210/244)

Zupa krem z marchwi i pomarańczy 139

marchewki i puree z pomarańczy w orientalnym stylu,( które przygotowałam sama w slow cooker) podana z dzikim ryżem i ryżem długoziarnistym. Zupa jest nie tylko dietetyczna ale i wegetariańska. Przygotowana na lekkim warzywnym wywarze z dodatkiem chili i indyjskiego curry. Na blogu już jest przepis na zupę krem marchewkową, oraz na wiele innych zup kremów. Zupa krem z marchwi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki z modrej kapusty 133

była tylko dodatkiem do mięsa, surówka z surowej modrej kapusty też jest smaczna. Gołąbki z ryżem i kurkami również robiłam, ale na beztłuszczowej patelni Dry Cooker. Gołąbki z były wegetariańskie, bez mięsa, ani tłuszczu, mogą je jeść osoby, które dbają o linię. Gotowałam na niej również gołąbki bez zawijania. ostatnio moje studiujące dziecko chwaliło się, że je przygotowało na obiad

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Clafoutis w dwóch wersjach: gryczanej i owsianej 152

Ten deser kojarzył mi się (do tej pory) z czymś bardzo skomplikowanym i wyrafinowanym. Więc się nie brałam za niego, bo nie lubię sobie komplikować takich

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pasztet z cukinii 303

Wegetariański pasztet z cukinii? Czemu nie?! Pasztety warzywne to moja słabość, bardzo je lubię – na równi z tymi mięsnymi. Są świetne na kanapki. Dodatkowo, za każdym razem możemy przyprawić je nieco inaczej – dzięki temu nie będą nam się nudzić. Pasztet z cukinii jest tani, prosty do zrobienia, wilgotny i bardzo smaczny. Kanapki z takim pasztetem są zdrowe

Poezja smaku
Makaronowe muszle z grillowanymi warzywami 171

się nie nudzi i za każdym razem zajadamy się nią z mężem ze ogromnym smakiem. Jest to także ciekawa propozycja na przystawkę, gdy przyjmujemy gości na obiedzie. Danie wegetariańskie, z trzema rodzajami sera, które moim zdaniem ma w sobie coś z kuchni śródziemnomorskiej. Poprzez mocne zgrillowanie, warzywa stają się wręcz słodkie, a w kombinacji z makaronem i lekko kwaskowym sosem

W mojej holenderskiej kuchni
WEGETARIAŃSKI SMALEC 169

bardzo podobnie do smalcu wytapianego ze słoniny. Najlepiej z ogórkiem małosolnym bądź kiszonym. Można też kombinować i podczas przygotowywania dodać jabłka, suszoną śliwkę czy inne składniki urozmaicające smak. SMALEC WEGETARIAŃSKI .    (PASTA Z BIAŁEJ FASOLI) /znaleziony w sieci, zmodyfikowany przez mnie;/ na 1 słoiczek 300 g 1 puszka białej fasoli 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka majeranku

W kuchni Karmel-itki
WEGETARIAŃSKI GULASZ MYŚLIWSKI Z SOCZEWICĄ 211

jakieś wyszczególnione kryterium. Dzisiejsze danie powstało przy współpracy z marką Winiary. Gulasz w smaku bardzo przypomina wersję z mięsem, które "zastąpiłam" soczewicą i suszonymi borowikami. Świetnie pasuje do kaszy. WEGETARIAŃSKI GULASZ MYŚLIWSKI Z SOCZEWICĄ /własny; współpraca z Winiary ;/ 1 puszka soczewicy 4-5 ogórków kiszonych 2 średnie cebule  30 g suszonych borowików 2-3 łyżki oleju roślinnego

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA Z GRUSZKĄ, PISTACJAMI I KASZĄ JAGLANĄ! DIETETYCZNY OBIAD! 317

PYSZNA, WYKWINTNA I NIETUZINKOWA! KONIECZNIE ZRÓBCIE! SKŁADNIKI: - 5-6 szt. pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych - 3 łyżki cieciorki - 4 oliwki zielone - 1/3 papryki czerwonej - 1 dojrzała

SMYKWKUCHNI
Cukinia faszerowana kuskusem 233

Zapiekana cukinia wypełniona wegetariańskim farszem z kaszki kuskus, warzyw i pietruszki. Pysznie smakuje np. z sosem czosnkowym. Składniki: 2 małe cukinie 1/2 szklanki kuskusu czerwona cebula kilka suszonych pomidorów pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz Cukinie przekroić wzdłuż, łyżeczką wydrążyć miąższ. Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Cebulę i pomidory pokroić w kostkę, natkę drobno posiekać

wyzwania kuchenne
HUMMUS IDEALNY 220

       Ostatnio coraz częściej pojawiają się u mnie dania kuchni wegańskiej, co nie oznacza oczywiście iż nagle stanę się weganką. Niemniej zachęcam do

Smaczne Zdrowe
Spaghetti alla Norma 135

Łatwa i szybka w przygotowaniu pasta wegetariańska z dodatkiem bakłażanów i serka ricotty. Przepis  pochodzi z książki Jamiego Olivera pt.:  "Włoska wyprawa Jamiego". Składniki: 2 duże bakłażany oliwa z oliwek łyżka suszonego oregano pęczek świeżej bazylii 1 łyżka octu z białego wina 500 ml passaty pomidorowej 450 g spaghetti 150 g solonej ricotty lub parmezanu sól morska, pieprz

wyzwania kuchenne
Mini tarty z ciasta francuskiego z cukinią 331

szybko chcemy przyrządzić proste mini tarty, ciasto francuskie jest do tego idealne. Pyszna, wegetariańska przekąska, którą można przygotować wcześniej, a podgrzać dopiero przed podaniem. Składniki: płat ciasta francuskiego 2 małe cukinie ser feta czerwone pesto świeży tymianek Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Ciasto francuskie podzielić na 12 prostokątów, ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.. W każdym

wyzwania kuchenne
Zupa cukiniowa 151

Szybka i lekka zupa wegetariańska dla całej rodziny... Składniki: 2 duże cukinie 2 marchewki 1 litr bulionu pół pęczka natki pietruszki 3-4 łyżki śmietany 16% sól, pieprz Cukinie umyć i pokroić na plastry, a marchewki obrać i pokroić na kawałki. Do gotującego się bulionu dodać oba warzywa i gotować kilka minut, aż będą miękkie. Następnie dodać posiekaną natkę

wyzwania kuchenne
Tarta z camembertem i żurawiną 139

Tarta z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i suszoną żurawiną to prosta wegetariańska potrawa smaczna zarówno na zimno jak i po podgrzaniu. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 200 g sera camembert garść suszonej żurawiny 2 jaja 250 g gęstej śmietany tymianek pieprz Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Ciasto francuskie wyłożyć na formę do tarty i ponakłuwać spód widelcem. Formy

wyzwania kuchenne
Hummus 174

Klasyczna bliskowschodnia wegetariańska przekąska z ciecierzycy. Zawiera tahini, czyli masło sezamowe, które można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub zrobić samemu. Składniki: 400 g ciecierzycy w zalewie 3 łyżki tahini 3 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku Ciecierzycę odsączyć z zalewy, zachowując 4 łyżki płynu. Czosnek obrać i posiekać. Do blendera wrzucić ciecierzycę, zalewę, czosnek

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania